ندای لرستان

آخرين مطالب

چرا انسان ها به شعله آتش خیره می‌شوند؟ علمي

چرا انسان ها به شعله آتش خیره می‌شوند؟
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - آتش از دوران باستان تاکنون نقشی حیاتی در زندگی بشر ایفا کرده است، از گرم کردن محیط و پخت‌وپز گرفته تا محافظت در برابر حیوانات و ایجاد روشنایی. اما چرا همچنان وقتی شعله‌های آتش را می‌بینیم به آن خیره می‌شویم؟

آیا نگاه کردن به آتش فقط یک رفتار انسانی است یا دلیلی عمیق‌تر در ناخودآگاه ما نهفته است؟ دانشمندان با تکیه بر تحقیقات روان‌شناسی، مردم‌شناسی و علوم اعصاب به دنبال پاسخ این سؤال رفته‌اند.
مطالعات نشان می‌دهند که ارتباط انسان با آتش ریشه‌ای عمیق در تاریخ تکاملی ما دارد. طبق این تحقیقات، آتش برای اجداد ما نه تنها یک ابزار بلکه نشانه‌ای از امنیت و بقای زندگی بوده است.
یک فرضیه این است که انسان‌ها با غریزه‌ای برای یادگیری تولید و کنترل آتش به دنیا می‌آیند. پروفسور دنیل فسِلر، استاد انسان‌شناسی در دانشگاه کالیفرنیا در لس‌آنجلس در این باره می‌گوید: «اگر 10 هزار، 50 هزار یا 100 هزار سال پیش متولد شده بودید، برای بقا نیاز به آتش داشتید و مجبور بودید یاد بگیرید که چگونه آن را کنترل کنید».
طبق گفته پروفسور فسِلر، انسان‌ها به طور غریزی نمی‌دانند چگونه آتش تولید و کنترل کنند. این یک مهارت است که باید آموخته شود اما امروزه به خصوص در جوامع مدرن بسیاری از کودکان دیگر در کودکی یاد نمی‌گیرند که چگونه آتش را شروع، حفظ و استفاده کنند.
پروفسور فسِلر می‌گوید به همین دلیل است که این جذب شدن به آتش در بزرگسالی ادامه پیدا می‌کند. او توضیح می‌دهد: «اگر افراد هرگز این مکانیزم یادگیری را ارضا نکنند، یعنی تجربه کافی در سنین پایین نداشته باشند، این نوعی گرسنگی است که هرگز از بین نمی‌رود.»
از دیدگاه عصب‌شناسی، مغز ما به گونه‌ای طراحی شده که به محرک‌هایی که آتش فراهم می‌کند واکنش نشان دهد. مشاهده شعله‌های آتش، آمیگدال یا همان مرکز احساسات مغز را فعال می‌کند و باعث تقویت احساسات می‌شود.
مطالعات نشان داده‌اند که مشاهده شعله‌های آتش می‌تواند باعث آرامش، کاهش استرس و کاهش فشار خون، ضربان قلب و سطح کورتیزول (هورمون استرس) شود. به همین دلیل، آتش به ایجاد حس آرامش کمک می‌کند.

ندای لرستان


خیره شدن به شعله
در عصر مدرن با وجود پیشرفت‌های تکنولوژیکی، جذابیت آتش همچنان قوی است. خیره شدن به آتش، چه در شومینه، کمپ، یا حتی به شعله‌ای کوچک در یک شمع، جذابیتی دارد که فرهنگ‌ها، زمان‌ها و مکان‌ها را فراتر می‌برد.
این جذابیت عمیقاً در روان انسان ریشه دارد و در عین حال، دلایل متعددی برای آن وجود دارد: تاریخ، جامعه‌شناسی، علم و تخیل انسانی.
به لحاظ تاریخی تسلط بر آتش در دوران پیشاتاریخی یکی از نقاط عطف در توسعه انسان بود. آتش به اجداد ما اجازه داد تا غذای خود را بپزند، گرم بمانند و از شکارچیان محافظت کنند.
علاوه بر کاربردهای عملی، آتش نقش مهمی در مراسم و آیین‌های باستانی ایفا کرد و به عنوان نمادی از زندگی و قدرت شناخته شد. کشف آتش و استفاده از آن نه تنها یک پیشرفت فناوری بود، بلکه آغازگر فرهنگ و تمدن نیز محسوب می‌شد.
از این لحاظ آتش پیوندی دیرینه با گذشته حیات بشر بر روی کره زمین دارد. برای مثال پرومتئوس در اساطیر یونان آتش را از خدایان دزدید و به انسان‌ها بخشید، اما در عوض به سختی مجازات شد.

ندای لرستان


جشن سده یا جشن پیدایش آتش با سابقه‌ای هزاران ساله در ایران
ققنوس پرنده‌ای اسطوره‌ای که با سوختن در آتش از نو متولد می‌شود و نمادی از مرگ و تولد دوباره است. این داستان در فرهنگ‌های ایران، یونان، مصر، چین و حتی داستان‌های مدرن مانند هری پاتر دیده می‌شود.
آتش با شعله‌های رقصان، صدای خش‌خش چوب و درخشش ذغال‌هایش تأثیری تقریباً هیپنوتیزمی دارد که می‌تواند توجه ما را جلب کرده و پاسخ‌های حسی و احساسی ایجاد کند.
این جذابیت آتش با تاریخ، روان‌شناسی و فرهنگ بشر درهم تنیده شده و به شکلی عمیق بر ما تأثیر گذاشته است. شاید هنگام خیره شدن به آتش در یک کمپینگ یا در کنار شومینه به همه این معانی فکر نکنیم، اما آتش همچنان ما را به تفکر و آرامش دعوت می‌کند.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1001116/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران: بیمه دی هم راستا با بنیاد در خدمت رسانی به جامعه ایثارگری

مدیرعامل بیمه دی: کار تیمی نشانه بلوغ سازمانی است

افزایش تولید نفت و گاز با وجود تحریم‌ها

گل یا پوچ ایران خودرو بازار سهام را گیج کرد؛ وضعیت بورس امروز 17 بهمن 1403

سرپرست اداره‌کل استاندارد استان تهران: مردم برای سرمایه‌گذاری، طلای آب‌ شده نخرند

پرش بلند بازار طلا؛ تحلیلی بر نوسانات مسکوکات در روزی که گذشت

یک کارشناس بازارهای مالی: سقف فعلی قیمت طلا 5.8 میلیون تومان است

اطلاعیه ایران خودرو در کدال: مجمع به حد نصاب نرسید

جدول خاموشی برق لرستان پنجشنبه 18 بهمن 1403 + زمان قطعی برق خرم‌آباد فردا پنجشنبه هجدهم بهمن 1403

وظیفه همه ما خدمت به مردم است

نمایشگاه کتاب در ازنا آغاز به‌کار کرد

خدائیان: سفرهای رئیس قوه قضائیه کاری و کاربردی هستند

پیگیری مشکلات مردم لرستان در سفر رئیس قوه قضائیه

عملکرد مسئولان با سنجش رضایت مردمی اصلاح شود

سرمقاله اطلاعات/ آیا فرصت آزمون و خطا هست؟

فارن پالیسی: آیا فشار بر ایران وارد فاز جدیدی می‌شود؟

سرمقاله فرهیختگان/ شهرت شرقی

دستفروشی در بساط قانون؛ از اجاره میلیونی پیاده‌روها تا سردرگمی در ساماندهی

تامین ارز واردات به مرز 58 میلیارد دلار رسید

برنامه های دولت چهاردهم برای رفع محرومیت و توسعه پایدار روستایی

افزایش 75 میلیون متر مکعبی گاز نسبت به سال گذشته

آخرین نرخ پروازهای داخلی تا 20 بهمن اعلام شد

جزئیات بزرگترین قرارداد تاریخ صنعت نفت ایران

نامه جدید قوه قضاییه درباره کروز و ایران‌خودرو

پاسخ وزیر نیرو به خبرنگار آخرین خبر درباره وضعیت برق کشور در تابستان و زمستان آینده

مرکز مدیریت دارایی شبکه برق و‌ تجهیزات تهران راه اندازی شد

افزایش مهلت انقضای درخواست های تخصیص ارز به 30 روز

مصمم هستم که شایسته‌ترین افراد مسئولیت‌ها را بر عهده بگیرند

رئیس قوه قضائیه فردا به لرستان سفر می کند

تشریح برنامه‌های سفر رئیس قوه قضائیه به لرستان

هشدار هواشناسی برای ورود سامانه سرد بارشی در لرستان

هشدار سطح نارنجی هواشناسی در لرستان

دعوت 2 ورزشکار و یک مربی لرستانی به اردوی تیم ملی جودو نابینایان و کم بینایان

تصویب 17 پروژه پیشران اقتصادی و عمرانی در بروجرد

دانشمندان می‌خواهند به کمک هوش مصنوعی صحبت با حیوانات را ممکن کنند

لرستان، مقصد سی‌‌وهشتمین سفر استانی رئیس قوه قضاییه

شناسایی و بازداشت باند 5 نفره حفاری غیرمجاز در کوهدشت

ورود سامانه سرد بارشی و هشدار نارنجی برای لرستان

کشف بیش از 100 میلیارد کالای قاچاق در لرستان

سرمقاله شرق/ می‌پوسند و می‌خشکند و می‌ریزند

سرمقاله جوان/ «مرگ بر امریکا» مقاومت گفتمانی در برابر استکبار

سرمقاله اعتماد/ دولت؛ زمان امید و اعتماد

سرمقاله صبح نو/ ائتلاف جبهه سلفی از ریاض تا آنکارا

رکوردشکنی‌های پی‌در‌پی در بازار طلا و ارز؛ صعود سکه به کانال 67 میلیون!

وزیر جهاد کشاورزی: کالاهای اساسی شب عید و ماه رمضان تامین است؛ قیمت سیب‌زمینی باید پایین بیاید

جزئیات مصوبات ستاد تنظیم بازار؛ برنج هندی 48 هزار تومان شد

وزیر نفت: بزودی بزرگ‌ترین قرارداد نفتی کشور امضا می‌شود

وزیر راه و شهرسازی: تعیین نرخ بلیط هواپیما بر عهده دولت نیست

زرپاد در نمایشگاه بین‌المللی طلا و جواهر تهران از شمش‌های خود رونمایی کرد

خبر خوش همتی برای حمایت از حضور شرکت‌های خصوصی در پروژه‌های بین‌المللی