ندای لرستان

آخرين مطالب

هزینه 2 میلیارد دلاری برای واردات دانه‌های روغنی سیاسی

هزینه 2 میلیارد دلاری برای واردات دانه‌های روغنی
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - ایسنا / دبیر انجمن روغن نباتی ایران با تاکید بر اینکه 2 میلیارد دلار برای واردات دانه‌های روغنی هزینه می‌شود، اظهار کرد: طی چند دهه گذشته حداکثر تولید دانه‌های روغنی در کشور 700 هزار تن در سال بود که اگر بخواهیم خودکفا شویم این رقم باید حداقل به 4 تا 6 میلیون تن برسد.
 مسئله کمبود و گرانی روغن این روزها بحث داغی است که در رسانه‌ها جریان ساز شده است. روغن یکی از کالاهای اساسی است که هم در صنایع اهمیت بالایی دارد و هم در سبدغذایی مردم جامعه که بخش اعظم این کالا از طریق واردات تامین می‌شود. آنچه که اهمیت دارد این است که طی سالیان اخیر میزان واردات دانه‌های روغنی به کشور افزایش و میزان تامین این نیاز از طریق تولیدات داخلی کاهش یافته است. بر اساس آخرین اطلاعات، سالانه بیش از 100 هزار تن دانه روغنی در داخل کشور تولید می‌شود که عمدتا در تولید محصول کلزا متمرکز است و بر اساس پیش‌بینی‌های دولت، وزارت جهاد کشاورزی تلاش می‌کند که این تولید را تا بالاتر از 300 هزار تن در سال برساند. نکته مهم این است که بیش از 95 درصد روغن خام ما از طریق واردات تامین می‌شود و سه میلیون تن کلزا وارد می‌شود که حدود 100 درصد آن وارد می‌شود.
این شرایط به این دلیل است که از تولیدکنندگان دانه‌های روغنی حمایت لازم صورت نمی‌گیرد در این میان دلال‌ها وارد بازار می‌شوند به همان حداقل تولید داخلی نیز در دست کشاورز باقی می‌ماند و علی رغم نیاز شدیدی که ما به تولید داخل داریم تا میزان واردات را کاهش دهیم از آن حداقل میزان تولید داخلی نیز حمایت نمی‌شود و کشاورز به جای کاشت این محصولات مورد نیاز به سمت کشت محصولاتی همچون صیفی‌جات، گوجه، هندوانه و... می‌رود که هم به منابع آب و خاک کشور ضربه وارد می‌شود و هم به دلیل میزان تولید بالا به ضایعات تبدیل می‌شوند، اما به دلیل اینکه درآمد بالایی دارند، کشاورز به کشت آن‌ها تمایل بیشتری دارد. 
در چنین شرایطی حمایت از تولیدکنندگان داخل و توجه به کشت دانه‌های مناسب با توجه به شرایط اقلیمی و منابع آبی کشور اهمیت بسیار بالایی دارد که در این مطلب به موضوع دانه‌های مناسب قابل کشت و اینکه آیا می‌توانیم در زمینه دانه‌های روغنی به خودکفایی برسیم یا خیر پرداخته شده است.
دبیر انجمن روغن نباتی ایران- درباره دانه‌های روغنی که در کشور ما تولید می‌شوند اظهار کرد: دانه‌های مختلفی اعم از کلزا، سویا، گلرنگ، کانولا، پنبه، آفتابگردان و... در کشور ما کشت می‌شوند که سویا و کلزا اصلی‌ترن دانه‌ها هستند. 93 درصد روغن ما به واردات وابسته است و 7 درصد روغن مورد نیاز کشور از محل روغن‌کشی از دانه‌های روغنی تامین‌ می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه آمار تولید دانه‌های روغنی طی سالیان متفاوت، متغیر است، گفت: به طور متوسط میزان تولید سالانه دانه روغنی در کشور 400 هزار تن بوده است که اگر با توجه به متغیر بودن میزان تولید در سال‌های مختلف بخواهیم میانگین تولید را محاسبه کنیم میزان آن کمتر نیز باشد اما به طور کلی میزان تولید ما به‌طور تفکیک شده 100 هزار تن سویا و 300 هزارتن کلزا و دانه‌های دیگر است که روغن خام استحصال شده از آن‌ها 140هزارتن است که شامل 7 درصد روغن مورد نیاز کشور می‌شود.
شریفی در پاسخ به این سوال که سویا جزو دانه‌های پرآب‌بر است و آیا گزینه‌ مناسبی برای کشت است یا خیر؟ و آیا برای تغییر اولویت‌بندی کشت دانه‌ها با توجه به شرایط اقلیمی و منابع آبی وجود دارد؟ مطرح کرد:با توجه به شرایط منابع آبی کشور و شرایط اقلیمی، سیاست‌های وزارت جهاد کشاورزی توسعه کشت دانه کلزا است چراکه این دانه هم از جهت ویژگی‌های کیفی و هم از این جهت که پرآب‌بر نیست به سایر دانه‌ها برتری دارد.
وی با بیان اینکه به میزان حدود 2 میلیارد دلار برای واردات دانه روغنی که از آن‌ها روغن خام استحصال می‌شود و یا روغن خام مصرف می‌شود گفت: این میزان بسیار زیاد است. در کوتاه مدت بسیار بعید است که بتوانیم این میزان را کاهش دهیم چراکه تنها 7 درصد دانه‌های روغنی مورد نیاز از تولید داخل تامین می‌شود بخش عمده آن مربوط به واردات است.
دبیر انجمن روغن نباتی ایران تصریح کرد: طی چند دهه گذشته حداکثر تولید دانه‌های روغنی در کشور 700 هزارتن در سال بود که تنها یک سال این میزان را کاشت و برداشت داشتیم و این در حالی است که سال‌های دیگر این عدد بسیار کمتر بوده و اگر بخواهیم که خودکفا باشیم رقم باید حداقل 4 تا 6 میلیون تن برداشت دانه روغنی داشته باشیم.
وی ادامه داد: دولت تلاش حداکثری خود را در این زمینه به کار گرفته و کشت دانه‌های روغنی در داخل کشور در مسیر درستی چه به صورت اعمال تعرفه‌های گمرکی، چه به صورت خرید تضمینی دانه روغنی از کشاورز که هر ساله دولت بدون استثنا وارد عمل شده و یا به این صورت که صنایع روغن‌کشی را به نوعی متعهد و موظف کرده است که دانه روغنی تولید کشاورز را به رقم بسیار بالا و موجه به لحاظ اقتصادی برای کشاورز خریداری کند در این زمینه همکاری می‌کند.
شریفی در پایان، در پاسخ به اینکه چرا طی سالیان گذشته آمار واردات به جای کاهشی شدن، افزایشی می‌شود؟ آیا این شرایط از بی برنامگی است؟ تصریح کرد: تهمیداتی که دولت در نظر داشته کم و ناکافی نبود هر چند که می‌توانست تمهیدات بهتری در نظر گرفته و صورت گیرد؛ اما مسئله مهم این است که ما باید شرایط اقلیمی کشورمان را در نظر بگیریم، بپذیریم که در این زمینه محدودیت‌هایی داریم تا بتوانیم به تدریج به اهداف مورد نظر برسیم. اما اینکه بحث خودکفایی مطرح می‌شود، بستگی به این دارد که به چه قیمتی بخواهیم به این خودکفایی برسیم. آیا توجیه اقتصادی دارد؟ آیا با خودکفایی در این محصول، از تولید محصولات استراتژیک دیگر عقب نمی‌مانیم؟ اما بله اگر هدف تنها رسیدن به خودکفایی باشد و هزینه‌های مربوط به آن را بپردازیم می‌توانیم به خودکفایی نیز برسیم.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1006339/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هشت اکتبر؛ نفر بعدی نتانیاهو است؟

ظریف زیر تیغ تندروها در داووس

یک فرصت، یک چهره

ترامپیان اگر به رئیسشان وفادار نباشند، حذف می‌شوند

گیجی ترامپ مقابل ایران

ظریف در داووس، تصویر ایرانِ «ضعیف و خطرناک» را پاک خواهد کرد

با 100دلار هدیه ترید کن!(رایگان)

حجم معوقات بانکی 800 همت شد

پزشکیان: تمام سنگ فرش خاک خوزستان طلا است

آغاز سومین جشنواره مردمی چله انقلاب در لرستان

حرکت کاروان شادی «فجر انقلاب» از رومشکان تا خرم‌آباد

تأکید استاندار لرستان بر تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام ازنا‌

بلاتکلیفی 20 ساله پروژه فولاد ازنا/ با مردم شفاف باشیم‌

خبر فوری تعطیلی مدارس لرستان شنبه 6 بهمن 1403 / آخرین اخبار تعطیلی مدارس خرم‌آباد شنبه 6 بهمن 1403

سجادکاظمی عضو اصلی شورای شهر خرم‌آباد شد

فرزندان شهدا پیام‌آوران راه مقدس شهیدان هستند

لیبرال ها و خطر بی‏‌تفاوتی در دوره «ترامپ 2»

FATF علیه نفت

شوک هوک

تورم خوراکی‌ها بالا رفت

غنی‌نژاد: تجارت آزاد لازمه برون‌رفت از مشکلات اقتصادی کنونی است

رییس مرکز آمار: وضعیت کشاورزی در برخی استان‌ها نگران کننده است

جهش 50 درصدی دانش بنیان ها

تسهیل واردات کالا و مواد اولیه برای بازار شب عید

آتش‌نشانان جان یک مرد جوان را نجات دادند

پیشرفت 85 درصدی پروژه کمربندی دورود / تکمیل یک مسیر تا پایان سال

کاروان شادی فجر انقلاب در ‌لرستان‌ به راه می‌افتد

کاهش 70 درصدی مصرف آب در کشت‌های گلخانه‌ای

دو فوتی و یک مصدوم در تصادف محور کوهدشت به خرم‌آباد

پیشرفت 85 درصدی پروژه کمربندی دورود

معامله خانه‌های تهران با دلار 80 هزار تومانی

توضیحات وزیر اقتصاد در مورد قیمت طلا؛ می‌خواهند سیگنال بگیرند

اصطلاح «مستمری» برای افراد در سن کار به «مقرری» اصلاح شود

انتقاد وزیر کار از استخدامی‌های بی‌ضابطه در پتروشیمی‌ها

سبزی گران و گوشت ارزان شد؛ تورم سفره خانوار در دی ماه به چند رسید؟

کشف اشیای باستانی هزاره اول و دوم قبل از میلاد در کوهدشت

ورود سامانه بارشی جدید در لرستان

نیروگاه برق در دورود احداث می‌شود

تسریع در تکمیل بیمارستان 256 تخت‌خوابی دورود/ موانع مالی را برطرف می‌کنیم

استقلال در نقل و انتقالات باخت/مهران احمدی در خیبر خرم‌آباد ماند

دیدار سرپرست اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اصفهان با فرماندار و رییس دادگستری برخوار

58 اثر هنرمندان لرستانی به نهمین جشنواره جایزه فیروزه ارسال شد

استاندار: نیروگاه جدید برق در دورود احداث می‌شود

کمبود تجهیزات درمانی و پزشک متخصص مردم دورود را رنج می‌دهد

سرمقاله شرق/ سفتن سنگ سراچه دل

سرمقاله جوان/ این همه دروغ‌سازی و نفاق‌افکنی آن هم در داووس؟!

سرمقاله فرهیختگان/ چگونه «خطای محاسباتی ترامپ» را به‌هم بزنیم؟

سرمقاله وطن امروز/ اطلاعات، تصمیم‌گیری و اقدام

ظریف در داووس؛ چرا صدا و سیما بایکوت کرده؟

وعده وزیر جهاد کشاورزی به گندم‌کاران