ندای لرستان

آخرين مطالب

ماجرای نوسان بازار برنج چیست؟ گفتگو

ماجرای نوسان بازار برنج چیست؟
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - باشگاه خبرنگاران / علی رغم آنکه مسئولان وزارت جهاد از افزایش تولید برنج نسبت به سال قبل خبر می‌دهند، اما بازار برنج با التهاباتی روبروست که فعالان بازار کاهش واردات و عدم آمار صحیح تولید را علت اصلی این نوسانات می‌دانند.
با توجه به آنکه کمتر از یک ماه تا ماه رمضان زمان باقی است، با این حال نوسانات بازار برنج نگرانی هایی ایجاد کرده است چراکه طی هفته های اخیر، قیمت برنج ایرانی و خارجی در بازار التهابات چشمگیری داشته است که هریک از مسئولان و فعالان بازار دلایل خاص خود را مطرح می کنند.
بررسی های میدانی از سطح بازار نشان می دهد که قیمت برنج ایرانی ظرف یک ماه اخیر 40 تا 50 درصد رشد داشته است، درحالیکه بنابر اعلام وزارت جهاد مبنی بر تولید 2 میلیون و 700 هزارتن برنج و سرانه مصرف 35 کیلو به ازای هرنفر انتظار می رفت که قیمت نوساناتی نداشته باشد که با توجه به التهابات بازار، فعالان بازار و واردکنندگان اذعان می کنند که آمار تولید یا سرانه مصرف واقعی نیست چراکه درصورت تولید این میزان برنج نباید بازار با چنین التهاباتی مواجه می شد.

بنابر آمار در 10 ماهه امسال 700 هزارتن برنج سفید وارد شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل بیش از 20 درصد کاهش داشته است که براین اساس نهادهای نظارتی وزارت جهاد کشاورزی و نمایندگانی را که مدعی بودند با بیش بود برنج مواجه هستیم و نیازی به تامین کسری از محل واردات نیست، باید پاسخگوی التهابات بازار باشند‌.
ناگفته نماند که مسئولان وزارت جهاد اذعان می کنند که برنج مورد نیاز شب عید تامین است که در این خصوص جبرئیل برادری رئیس جهاد کشاورزی تهران اخیرا اعلام کرد که در خصوص تأمین برنج مورد نیاز نگرانی وجود ندارد و برنج دولتی با مبلغ هر کیلوگرم 50 هزار تومان از سوی فروشگاه‌ها عرضه خواهد شد.
برادری با اشاره به التهاب بازار برنج گفت: شایعه حذف ارز ترجیحی از برنج وارداتی سبب افزایش قیمت در دومین محصول پرمصرف داخلی شد اما بر اساس تاکید رئیس جمهور ارز ترجیحی برنج حذف نشده و برای کالاهای اساسی تأمین است و از طرفی بازرسان سازمان و اتاق اصناف به طور دائم در حال رصد انبارها هستند زیرا واردات برنج و انبارداری آن قابل کنترل است.
نبود آمار صحیح تولید نظم بازار برنج را برهم زد
در همین راستا کاوه زرگران رئیس انجمن غلات ایران گفت: در زمینه تامین و توزیع کالاهای اساسی نگرش بخش دولتی و خصوصی با یکدیگر متفاوت است، اما آنچه حائز اهمیت است تمامی مسئولان دست به دست یکدیگر داده اند تا مشکل مرتفع شود تا براین اساس نوسانات بازار فروکش کند.
به گفته او، آمارهای اشتباه بخش زراعت در وزارت جهاد یکی از عوامل اصلی برهم خوردن تنظیم بازار است، سالهاست با این آمارهای اشتباه این معاونت، وزارت جهاد دست به گریبان است. براین اساس به رغم آنکه افزایش راندمان یا سطح زیرکشت در استان های شمالی صورت نگرفته است، اما آمار تولید 2 میلیون و 700 هزارتن اعلام می شود که به نظر می رسد این آمار صحیح نیست.
زرگران ادامه داد: مسئولان معاونت زراعت در شرایطی که تنظیم بازار برهم می خورد، اعلام می کنند که کشاورز بار نفروخته یا واسطه ها کالا را احتکار می کنند، درحالیکه این موضوع صحت ندارد و تنها نداشتن آمار دقیق منجر به برهم خوردن بازار شده است. حال امیدواریم تنظیم بازار را به گونه ای پیش ببرند که مردم ناگریز به خرید با قیمت های بالا نباشند، اما در خصوص کالاهای برنج و روغن بدلیل آنکه مستقیما با سفره مردم در ایام‌ماه رمضان سروکار دارد، احساس نگرانی می کنم.
افزایش 40 درصدی قیمت برنج ایرانی در یک‌ماه اخیر
رضا کنگری رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی گفت: اکنون با حذف ارز نیما و تبدیل به ارز توافق، قیمت در کالاهای اساسی نظیر برنج، چای و حبوبات افزایشی شده است و برخی واردکنندگان منتظر شفافیت ارز هستند که به همین خاطر عرضه و تقاضا در بازار همخوانی ندارد.
به گفته او، علی رغم آنکه قیمت برنج هندی در بنکداری ها 45 هزارتومان بود به 65 تا 75 هزارتومان رسیده است، همچنین قیمت برنج ایرانی 90 تا 180 هزارتومان است‌، درحالیکه یک ماه گذشته برنج ایرانی 65 تا 100 هزارتومان بود که براین اساس رشد 30 تا 40 درصدی داشته است.
کنگری ادامه داد: با توجه به آستانه ماه رمضان و تقارن با ایام پایانی سال احتمال کمبود کالا و نوسان قیمت وجود دارد، اما هنوز جلسات با وزارت جهاد برگزار نشده است تا اعلام آمادگی برای همکاری در خصوص تنظیم بازار داشته باشیم.
رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی با اشاره به راهکار تنظیم بازار افزود: اگر عرضه تقویت شود، احتمال ثبات قیمت در بازار وجود دارد، چنانچه در بحث تنظیم بازار همفکری شود مشکلی در تنظیم بازار نخواهیم داشت، اما بدلیل توقف ارز نیما و تبدیل به ارز توافقی، عرضه بصورت قطره چکانی در حال انجام است که همین امر منجر به التهاب قیمت در بازار شده است. درحالیکه با رفع محدودیت واردات بازار به ثبات می رسد.
او ادامه داد: اگر کالا برای عرضه در بازار شد به طوریکه تعادل میان عرضه و تقاضا ایجاد شود، بازار به ثبات می رسد و در شرایط کنونی بدلیل کمبود عرضه در برابر تقاضا شاهد التهابات قیمت هستیم که براین اساس مکاتباتی با وزارت جهاد صورت گرفته است و امیدواریم هرچه سریع تر برای توزیع و ثبات بازار با مسئولان وزارت جهاد و دستگاه های ذی ربط جلسات برگزار شود.
در اوایل بهمن ماه هم انجمن واردکنندگان برنج طی نامه ای به وزیر جهاد کشاورزی نسبت به تاخیر تخصیص ارز و بحران بازار برنج هشدار دادند و اعلام کردند که وضعیت تأمین و بازار برنج کشور، به‌عنوان یکی از کالاهای اساسی سبد معیشتی مردم، در آستانه بحرانی جدی قرار گرفته و ادامه روند فعلی می‌تواند پیامدهای سنگین و جبران‌ناپذیری به همراه داشته باشد. در حال حاضر تأخیر طولانی و خسارت‌بار هفت‌ماهه در تخصیص ارز برنج (از تیرماه تاکنون)، نه تنها فعالیت واردکنندگان را دچار وقفه کرده، بلکه اعتماد تأمین‌کنندگان خارجی به بازار ایران را نیز تحت‌الشعاع قرار داده است.
امسال 2 میلیون و 700 هزارتن برنج در کشور تولید شد
در ادامه قاسم پیشه‌ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی با اشاره به وضعیت تولید و توزیع برنج گفت: با توجه به آنکه کشاورزان عمدتا به سم فروش، کارخانجات شالیکوبی و خرید نهاده های کشاورزی بدهی دارند، از این رو 90 تا 95 درصد محصول تولیدی فروختند و اکنون برنج در دست دلالان است.
او با اشاره به راهکار تنظیم بازار برنج افزود: دولت با اجرای کشت قراردادی و از زمان برداشت محصول، قیمتی که شورای قیمت گذاری مصوب کرد، بخرند و با سود متعارف به مصرف کننده عرضه کنند تا انحصار در بازار برنج ایجاد نشود. براین اساس در قالب کشت قراردادی سم، کود و بذر بدهد و نظارت بر فرآیند انجام دهد.
پیشه ور ادامه داد: بنابر آمار و بررسی های میدانی در تولید برنج در سه استان شمالی خودکفا هستیم و از طرفی شرایط به گونه ای بود که در برخی استان ها کشت رتون انجام شد، عمدتا بدلیل آنکه برنج فساد پذیر نیست، دلالان نسبت به دپوکردن آن اقدام کردند و در نهایت با کاهش عرضه بازار را ملتهب کردند، درحالیکه تولید برنج مناسب است و امسال وضعیت کشت به گونه ای بود که امکان تامین بازار وجود دارد و تنها دولت 500 تا 600 هزارتن واردات برای ذخایر استراتژیک باید انجام می داد‌.
رئیس اتاق اصناف کشاورزی نوسان نرخ ارز را عامل اصلی التهابات بازار برنج بیان کرد: التهابات بازار برنج در ماه های اخیر ناشی از نوسان نرخ ارز است، درحالیکه با ثبات نرخ ارز شاهد این التهابات نیستیم. گفتنی است امسال 2 میلیون و 700 هزارتن برنج در کشور تولید شد و این نوسانات تنها برای فشار به مصرف کننده و در نهایت دولت است تا بتوانند برنج هایی که آوردند با ارز 28 هزار و 500 تومان از گمرک ترخیص کنند.
او با بیان اینکه کشاورز هرکیلو برنج را با نرخ 80 تا 85 هزارتومان عرضه کرده است، گفت: اکنون بازرگانان و دلالان با نرخ های غیرمنطقی در بازار عرضه می کنند، از این رو وزارت جهاد با تشدید نظارت ها باید از التهابات قیمت جلوگیری کنند، با توجه به نرخ خرید برنج از کشاورزان، قیمت منطقی برنج 110 هزارتومان است.
با توجه به آنکه زمان زیادی تا ایام‌ماه رمضان و پایانی سال باقی نمانده است، مسئولان هرچه سریع تر باید نسبت به تنظیم بازار کالاهای اساسی نظیر برنج اقدام کنند، در غیراین صورت دهک های ضعیف و حقوق بگیر توان خرید را ندارند.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1009990/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اسامی برندگان قرعه‌کشی خودرو‌های وارداتی فردا اعلام می‌شود

عراق به واردات برق ایران ادامه می‌دهد

خودروهای وارداتی از شمول قیمت گذاری شورای رقابت خارج شد

برگزاری آیین گلباران گلزار شهدا در اردبیل به مناسبت هفته بزرگداشت شهدا

آتش زدن تسلا در آمریکا؛ ماجرا چیست؟

هدر رفت 15 تا 35 درصدی آب در تهران

نماینده مجلس: درآمد مالیاتی به نسبت گذشته شرایط بهتری دارد

تولید روزانه تخم مرغ به 3 هزار و 900 تن رسید

بازار برنج آرام گرفت؛ دلالان تعیین‌کننده قیمت شدند

دو نوجوان دو و میدانی کار لرستانی سهمیه بازی‌های آسیایی را گرفتند

مناسبت روز/ جمعه، 24 اسفندماه

سالار عقیلی حنجره طلایی خود را بیمه کرد

پایان رقابت‌های دوومیدانی ماه مبارک رمضان با ثبت یک رکورد ملی

حجت الاسلام شاهرخی: لرستان، مهد روحانیت پیشگام و نقش آفرین در تاریخ ایران است

برگزاری آخرین نشست هم اندیشی روسای شوراهای اسلامی کار لرستان در خرم آباد

افشای حقیقت موجودات فرازمینی

نمازخانه‌های مدارس استثنایی لرستان تجهیز می‌شود

زخم کاری مصوبات تکراری بر پیکر پسماند لرستان

ردیابی جهش نرخ ارز در نیمه دوم سال

معاویه آل‌سعود

توپ در زمین مسکو

درس‌‏هایی از دیپلماسی فنلاندی برای ایران

علت نوسانات قیمت حبوبات در بازار

سهامداران عدالت به گمانه‌زنی‌ها درباره مبلغ سود سهام توجه نکنند

فرار مشتریان پژو و تارا از بازار خودرو

پزشکیان: قدم نخست در حل ناترازی‌ها مصرف منطقی است

دلیل خروج علیرضا حقیقی از لیست خیبر

پرنیان: تبیین توسعه فضا‌های آموزشی در اولویت است

برامکی: خدمت به نیازمندان نقش مهمی در امیدآفرینی دارد

پیروزی پرگل خانگی خیبر/ چادرملو روی دور باخت

خلاصه بازی خیبر خرم آباد 2 – چادرملو اردکان 0

گل مردود خیبر خرم آباد به چادرملو

خیبر به لرستان و لرهای ایران عیدی داد

خیبر 2-0 چادرملو؛ اوضاع در خرم آباد خوب است!

پیروزی خیبر خرم آباد برابر چادرملو اردکان

جشن گلریزان زندانیان جرائم غیرعمد استان لرستان برگزار شد

توافق تاریخی در شام!

پاس گل رفیق‌دوست

مذاکره با آمریکا؛ تکیه بر باد

فاتحانِ ناگهانی 1403

افزایش طلاق خاکستری در ایران؛ زنگ خطر

200 هزار تومنی جدید با طرح چوگان استاد فرشچیان

استفاده از هواپیمای جایگزین در جهت جلوگیری از تاخیرات پروازهای نوروزی

رئیس بانک مرکزی : نرخ رشد اقتصادی ایران بالاتر از آمریکا و کشورهای اروپایی است!

توضیح مقام شرکت برق در مورد مبالغ جدید در قبض برق خانگی

نماینده مجلس: اگر افزایش حقوق کارگران پایین‌تر از تورم باشد، کارفرما باید با التماس دنبال کارگر باشد

گزارش زنده: خیبر 0 - چادرملو 0

لزوم تسریع در تکمیل مدارس نیمه‌تمام بروجرد

آئین غبارروبی از گلزار شهدای خرم آباد+ عکس

خیبری‌ها به یاد هم‌تیمی حادثه دیده (عکس)