استاد دانشگاه تهران: باید مراقب روشهای مذاکراتی خاص امریکا باشیم
سیاسی
بزرگنمايي:
ندای لرستان - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
ساسان کریمی تحلیلگر مسائل سیاست خارجی از روش خاص مذاکراتی امریکا در مواجهه با ایران سخن میگوید. موضوعی که از منظر این تحلیلگر از سوی رسانهها و مسوولان شاید چندان جدی گرفته نشده باشد. کریمی در گفتوگو با اعتماد با اشاره به مواضع متناقض اخیر مقامات امریکایی در مواجهه با ایران میگوید: « مواضعی که اخیرا در مواضع امریکاییها ایجاد شده به تضاد دیدگاههای موجود در کاخ سفید باز میگردد. استیو ویتکاف و برخی افراد نزدیک به او طرفدار مماشات بیشتری در خصوص غنیسازی ایران و سایر موضوعات مرتبط با ایران هستند، اما در نقطه مقابل تندروهای کاخ سفید تلاش میکنند ایده فشار بیشتر به جمهوری اسلامی را دنبال کنند. از سوی دیگر روشهای مذاکراتی خاص امریکا هم باعث ایجاد مشکلاتی برای ایران شده است. به نظر میرسد، در ایران رسانهها و حتی مسوولان از این روش خاص غافل بودهاند.»
او در تشریح این روش مذاکراتی میگوید: « روش مذاکراتی امریکاییها به این شکل است که با رسوب گرفتن مواضع و اظهارات در جلسه اول، اقتصاد ایران را بهشدت به توفیق در مذاکرات و سرانجام مذاکرات شرطی کرده، سپس تلاش میکنند در هفتههای بعدی مذاکرات این انتظارات داخلی را به اهرمی برای پذیرش خواستههای طرف مقابل بدل کنند. پس از نشست دور نخست عراقچی- ویتکاف دلار و سکه در ایران با افت قابل توجهی مواجه و بازارهای کشور سبزپوش میشوند. در هفته دوم همین شاخصهای بهبود یافته به اهرمی برای فشار بیشتر به ایران بدل میشود. بنابراین در میانه هفته با تورم خواستههای ایالات متحده مواجه میشویم. »
به اعتقاد این تحلیلگر«ایران طی این هفتهها با دو رقیب مواجه است. یک رقیب امریکا و رقیب دوم، شاخصهای بهبود یافته اقتصادی و مردم امیدواری است که تداوم مذاکرات را به هر قیمتی طلب میکنند. مذاکرهکننده ایرانی در یک چنین شرایطی باید با دو رقیب و دو نوع انتظار روبه رو شده و باید از دل آنها منافع ملی را محقق کند. »
او در بیان چرایی اتخاذ برخی مواضع متناقض از سوی مقامات آمریکایی میگوید: «اتفاقی که سهشنبه شب رخ داده آن است که نشست سطح بالای در کاخ سفید درباره ایران تشکیل شده، توییت آقای ویتکاف پس از نشست زده شده و بازخوردهای بسیاری ایجاد کرد. او به موضعگیریهای آقای ترامپ اشاره دارد و میگوید این ترامپ است که باید تصمیم اصلی را بگیرد و از مذاکرات راضی باشد. در واقع ویتکاف گفتههای شفاهی قبلی خود را در خصوص غنیسازی را تصحیح کرده است. به نظرم باید توییت سهشنبه شب ویتکاف مد نظر قرار گیرد. »
کریمی در پاسخ به این پرسش اعتماد که با این تناقضات در مواضع مقامات امریکایی آیا میتوان در کوتاهمدت توافقی را متصور شد؟ میگوید: « در کوتاهمدت نمیتوان هیچ توافقی را متصور شد. یکی از مشکلات ما این است که پس از آغاز مذاکرات در شنبه قبل، بسیاری منتظر به نتیجه رسیدن مذاکرات در جلسه نخست! و برخی دیگر هم به دنبال توافق در شنبه آینده هستند! ما درباره یک مناقشه قدیمی و ضرورت حل معادلات مستمری صحبت میکنیم که طی سالها شکل گرفته است. لذا مساله زمان یک مساله متناقض برای ماست. از یک طرف ترامپ بیحوصله و کلینگر است و میخواهد زود دستاوردی خلق کند. مساله بعدی تندروها هستند که هر اندازه زمان طولانیتر شود، تاثیر بیشتری روی ترامپ میگذارند و مساله بعدی موعد اسنپبگ در سه ماهه آینده (آگوست) است. تا این موعد، ما باید به یک درک مشترک بر سر برنامه هستهایمان برسیم. هر اندازه زمان به موعد اسنپ بگ نزدیک شود، موضع کشورهای تروییکای اروپایی به مواضع تندروها نزدیکتر میشود. چرا که در حال از دست دادن تنها ابزار تاثیرگذار خود هستند.»
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی معتقد است، «از سوی دیگر رسیدن به یک توافق کلی و تفسیرپذیر نیز برای ایران خطرناک است. یک چنین توافقی در آینده برای ایران مشکلات بسیاری ایجاد میکند.»
بازار ![]()
مهدی بیک اوغلی
-
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۱:۳۱:۳۳
-
۸ بازديد
-

-
ندای لرستان
لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1021072/