ندای لرستان

آخرين مطالب

توافق شود هم تازه برمی‌گردیم به سال‌های قبل از 1397 سیاسی

توافق شود هم تازه برمی‌گردیم به سال‌های قبل از 1397
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
این تصور که اگر مذاکرات انجام نشوند یا به شکست منتهی شوند، کشور را به سمت فروپاشی اقتصادی و مشکلات حاد اقتصاد سوق می‌دهد، را دور از ذهن نمیبینم. آن‌هایی که چشم بسته، عامدانه یا سهوا، آگاهانه یا از روی نادانی به دنبال ایجاد اختلال در مذاکراتند یا در مسیر مذاکرات با انتقادات بی مورد سنگ اندازی می‌کنند، یا منافعی از این رفتار‌های خود می‌برند و کاسب تحریم محسوب می‌شوند یا از روی جهل و تعصب این رفتار‌ها را انجام می‌دهند.
 آغاز مذاکرات ایران و ایالات متحده و ادامه دار شدن این مذاکرات، با گمانه زنی‌های متفاوتی در خصوص آینده اقتصاد کشور، معیشت مردم، نرخ ارز و امکان جذب سرمایه گذاری‌های خارجی همراه شده است.
 قائم پناه معاون اجرایی رییس جمهور گفته است: «مذاکرات به صورت برد برد با حفظ منافع ایران در اسرع وقت به پایان خواهد رسید و گشایش زیادی برای فعالان اقتصادی باز خواهد شد.»، عبدالله مهاجر، خزانه‌دار اتاق بازرگانی ایران نیز گفته است: «ممنوعیتی برای فعالیت اقتصادی با آمریکا نداریم و درحال حاضر نیز صادرات به آمریکا داریم. هیچ منعی برای تجارت با هیچ کشوری جز رژیم صهیونیستی نداریم.»
با این وجود، این نوع اظهارنظر‌های امیدوارانه با مخالفت‌هایی نیز رو به رو است و برخی می‌گویند نباید پیش از موعد به آینده مذاکرات دل بست. روح‌الله نجابت نماینده شیراز روز 24 فروردین ماه در صحن مجلس شورای اسلامی با اشاره به مذاکره غیر مستقیم ایران و آمریکا در مسقط خطاب به رئیس جمهور گفت: «اقتصاد کشور را شرطی نکنید، وعده‌های شما عمل به برنامه هفتم بود، برنامه هفتم ابعاد مختلفی دارد فقط سیاست خارجی نیست، سیاست خارجی هم فقط مذاکره با آمریکا نیست.»
با توجه به دوگانگی مذاکره نتیجه می‌دهد یا نتیجه نمی‌دهد و بر اساس نظرات مختلف در حوزه جذب سرمایه‌های خارجی پس از هر نوع توافق احتمالی، «مرتضی افقه»، استاد دانشگاه چمران اهواز در گفت‌و‌گو با فرارو به تحلیل شرایط موجود پرداخته است:
اگر مذاکرات به نتیجه نرسد...
مرتضی افقه به فرارو گفت: «بخش زیادی از هیجانات و تحولات فعلی اقتصاد کشور در سایه مذاکرات، با وابستگی به فروش نفت و تامین نیاز‌های بخش مصرف کشور از خارج مرتبط است، که عمدتا با منابع ارزی حاصل از فروش نفت حاصل می‌شود. بنابراین، احتیاج به برقراری روابط سیاسی خارجی که به تبع آن، امکان واردات و صادرات و ادامه حیات اقتصادی کشور فراهم می‌شود، یک امر واضح است. البته برقراری تجارت خارجی، یک امر ضروری در همه کشور‌ها برای افزایش رفاه جامعه محسوب می‌شود. هیچ کشوری نمی‌تواند مدعی شود که قرار است مردم را به رفاه برساند، اما این کار را در انزوا انجام دهد. حتی کره شمالی به عنوان منزوی‌ترین اقتصاد جهان، با برخی کشورها، اندک روابطی دارد. قرار بود پس از انقلاب، وابستگی به نفت کاهش پیدا کند، اما بی کفایتی‌ها و بی تدبیری‌ها مانع از آن شد که وابستگی ما به فروش نفت و واردات کالا‌های مورد نیاز بخش تولید و مصرفمان کم شود، حتی بیشتر هم شد. از سال 1397 تا کنون که تشدید تحریم‌ها را داشتیم، چون موفق نشده بودیم وابستگی‌ها را کم کنیم نتوانستیم روزانه 2 و نیم میلیون بشکه نفت بفروشیم و در سال 1398 فروشمان به 300 هزار بشکه رسید، در نهایت، این اواخر توانستیم با دور زدن تحریم‌ها و پرداخت هزینه زیادی از جیب مردم تا یک و نیم میلیون بشکه نفت از جیب مردم بفروشیم.»
وی افزود: «در این شرایط دولت برای جبران کسری فروش نفت، هر آن چه را که در چنته داشت، به کار گرفت، استقراض کرد، اوراق قرضه به فروش رساند، اموال مازاد و شرکت‌های دولتی را فروخت و در نهایت اکنون می‌توان گفت از ابتدای دوره ریاست جمهوری آقای پزشکیان، دولت دیگر منابعی برای جایگزین شدن ندارد. همزمان با این شرایط، اتفاقات دیگری افتاد که آینده اقتصاد را با خطر جدی مواجه کرد. یکی از این موارد تحولاتی بود که در منطقه رخ داد و اثر بسیار بدی در ذهن تولید کننده و مصرف کنندگان در کشورمان داشت. تهدید‌های مکرر اسرائیل، تحولات سوریه، حزب الله، عراق و یمن نیز تاثیر روانی شدیدی بر بازار‌های ما گذاشت. انتخاب مجدد ترامپ به عنوان رئیس جمهور درواقع تکمیل کننده این زنجیره مشکلات بود. به خصوص که از همان روز نخست، فشار حداکثری خود را شروع کردهمه این تحولات و تغییرات مقامات کشور را به سمت مذاکرات سوق داد و اگر این مذاکرات موفق نشود، نمی‌توانم وخامت اوضاع اقتصادی پیش رو را توصیف کنم.»
مخالفان مذاکره یا جاهل و متعصبند یا کاسب تحریم
این استاد دانشگاه در ادامه گفت: «هم اکنون متغییر فعال و تاثیر گذار بر اقتصاد کشور، متغیر روابط خارجی و رفع یا تداوم تحریم است. به وضوح می‌بینیم که با یک جمله ترامپ (چه مثبت و چه منفی) قیمت ارز، طلا و سایر متغیر‌های اقتصادی، تحت تاثیر قرار می‌گیرند. به همین ترتیب، یک صحبت مثبت یا منفی مقامات ایرانی نیز می‌تواند تاثیر قابل توجهی در بازار‌ها داشته باشد. آن‌هایی که چشم بسته، عامدانه یا سهوا، آگاهانه یا از روی نادانی به دنبال ایجاد اختلال در مذاکراتند یا در مسیر مذاکرات با انتقادات بی مورد سنگ اندازی می‌کنند، یا منافعی از این رفتار‌های خود می‌برند و کاسب تحریم محسوب می‌شوند یا از روی جهل و تعصب این رفتار‌ها را انجام می‌دهند.»
وی افزود: «اما در انتهای این روند نباید این روند نباید این تصور ایجاد شود که اگر توافقی شد و تحریم‌ها کامل برداشته شدند، یا مشکل FATF حل شد و روابط تجاری برقرار شد، همه چیز گل و بلبل می‌شود. همه این‌ها که رفع شود، برمی گردیم به سال‌های قبل از 1397. یعنی ساختار‌های ضدتولید و ضدتوسعه هنوز تغییر نکرده‌اند و مدیریت‌های ناکارامد که منشاء انتصاب و انتخاب‌های ایدئولوژیک است هنوز ادامه دارد و بنابراین، اگر اقدامی برای تغییر ساختار‌های داخلی ایجاد نشود، ما همچنان به درآمد‌های نفتی وابسته می‌مانیم و همچنان در برابر تغییرات درامد نفتی آسیب پذیر خواهیم بود یعنی چه تحریم مجدد شویم و چه قیمت نفت در بازار‌های جهانی کاهش پیدا کند، دوباره کشور به وضعیت موجود باز می‌گردد.»
اول از ظرفیت سرمایه گذاران داخلی استفاده کنیم
این اقتصاددان در خصوص خوشبینی‌ها درباره سرمایه گذاری ایالات متحده در ایران گفت: «طبق تجربه برجام، اگر روابط عادی برقرار و همه موانع برداشته شوند، شرایط بسیار متفاوت از اکنون خواهد بود. دیدیم در دورانی که برجام شکل گرفت چه مسابقه‌ای بین سرمایه گذاران خارجی (شرقی و غربی) برای سرمایه گذاری در کشور شکل گرفت و هیئت‌های بیش از صد نفره بخش خصوصی از کشور‌هایی مثل ایتالیا، المان، فرانسه، کره جنوبی، ژاپن و مالزی به کشور آمدند. همین امر نشان می‌دهد کشورمان به حدی ظرفیت سرمایه گذاری دارد که بسیاری از کشور‌ها تشنه سرمایه گذاری در ایران خواهند بود. ایالات متحده نیز از این وضعیت مستثنی نیست. حتی برخی معتقدند، ممنوعیت روابط تجاری گسترده با آمریکا در دور قبلی باعث شده که ترامپ احساس کند از برجام منافعی به ایالات متحده نمی‌رسد و بنابراین، انگیزه‌ای شد برای خروج ترامپ از برجام؛ بنابراین اکنون نیز چندان تفاوتی بین ایالات متحده و اروپا وجود ندارد.»
وی افزود: «این موضوع هم که ما تا کنون ممنوعیتی برای روابط با ایالات متحده نداشتیم درست است. بخشی از صادرات و واردات ما چه مستقیم و چه غیر مستقیم به ایالات متحده وجود داشته است، اما اسم این را نمی‌توان تجارت و روابط تجاری گذاشت. اگر باب سرمایه گذاری در ایران باز شود، به ویژه در بخش‌هایی مثل نفت که تا 200 میلیارد سرمایه گذاری در بخش‌های تک نیاز دارد می‌توان اسم این موضوع را یک رابطه مبتنی سرمایه گذاری گذاشت. من اتفاقا خیلی موافق نیستم که اکنون نیاز به سرمایه گذاری خارجی داریم، نه این که نیاز نداریم، اما وقتی شرایط برای سرمایه گذاران خارجی فراهم نیست و از ظرفیت سرمایه گذاران داخل کشور، چه ایرانیان ساکن ایران و چه ایرانیان خارج از کشور که مایلند در کشور سرمایه گذاری کنند، بی بهره‌ایم، چه لزومی دارد تا این حد اشتیاق به جذب سرمایه گذاران خارجی داشته باشیم؟ مطمئنا وقتی موانع داخلی برداشته شود، اشتیاق مردم به سرمایه گذاری، توسعه اشتغال و ... بالا خواهد رفت.»
بازار

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1021204/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

درخشش بیمه دی در خدمات‌رسانی به ایثارگران؛ رتبه اول توانگری و پرداخت به‌روز مطالبات درمانی

سرمقاله سازندگی/ تبعات خودتحریمی

پرداخت 50 میلیون تومان پاداش برای این افراد

توقف شماره‌گذاری خودروهای تولیدی ایران خودرو به دلیل به‌روزآوری سامانه‌های دولت و فراجا

پیش‌بینی وضعیت جوی، دریایی و دمایی استان هرمزگان در روز شنبه 30 فروردین 1404

مناسبت روز/ شنبه، 30 فروردین‌ماه

سرمقاله دنیای اقتصاد/ شرط کافی توافق

وقتی دخل و خرج دولت باهم نمی خواند

سرمقاله خراسان/ ده‌ها «پایتخت» می‌خواهیم

درآمد روزانه ثروتمندترین و فقیرترین افراد در برخی کشورها

چرا خروس‌ها در سپیده دم بانگ سر می‌دهند؟

رئیس کمیسیون اجتماعی: یارانه خانوار نباید به دلیل درآمد فرزندان قطع شود

معرفی برترین‌های مسابقات آزاد اهداف پروازی

قول شهردار برای پیگیری جدی آسفالت معابر و کوچه‌های شهر خرم‌آباد

پیش بینی قیمت دلار 30 فروردین

هفته حبس نفس‌ها در بازار دلار و طلا

پیش بینی قیمت طلا و سکه 30 فروردین 1404

وقتی مغز فریبمان می‌دهد؛ دانشمندان می گویند رنگ بنفش وجود ندارد!

نماینده سابق ترامپ در امور ایران: تهران برنده دور اول مذاکرات مسقط شد

پیش‌بینی بانک آمریکایی از طلای 3500 دلاری

آنچه سرمایه گذاران طلا باید در سال 2025 بدانند؛ بحران ذخایر در راه است؟

طرح کالابرگ به کجا رسید؟

رشد آلت کوین‌ها در 2025

ساکت الهامی نیامده استعفا کرد

در پایان مرحله اول مسابقات آزاد اهداف پروازی اقبالیان قهرمان تراپ شد

اقبالیان قهرمان تراپ شد و بیرانوند بر سکوی دوم ایستاد – آفتاب نو | اخبار ورزشی

اقبالیان قهرمان تراپ شد، بیرانوند بر سکوی دوم ایستاد

سرهنگ رشیدی: تکریم ارتش تکریم اقتدار ملت ایران است

نگرانی جمهوری‌خواهان از به زیر کشیده شدن با سیاست های ترامپ

بازدهی بازارها هفته چهارم فروردین 1404؛ سقوط تاریخی دلار

معرفی برترین های مسابقات آزاد اهداف پروازی

تعطیلی مدارس لرستان فردا شنبه 30 فروردین 1404 | اخبار فوری تعطیلی مدارس خرم آباد و شهرهای لرستان فردا

اقبالیان قهرمان تراپ شد و بیرانوند بر سکوی دوم ایستاد

آغازبررسی‌ اصلاح حجم مبنا،دامنه‌ نوسان ومدل محاسبه‌ شاخص

آغاز عملیات اجرایی اولین جایگاه سوخت 3 منظوره در جنوب پایتخت

وقتی یک آهنگ «احمقانه» تاریخ‌ساز شد

حجت الاسلام شاهرخی: شهید رئیسی گفتمانی انقلابی از رفتار و گفتار خود بر جای گذاشت

رسانه عبری: اسرائیل ابزار فشار ترامپ بر تهران است

وضعیت بازار سکه و طلا پس از دور دوم مذاکرات چگونه خواهد بود؟

تاج ممنوع‌الفعالیت شد؟

حجت الاسلام شاهرخی: شهید رئیسی گفتمانی انقلابی از رفتار و گفتار از خود بر جای گذاشت.

تأمین 112 هزار هکتار زمین نهضت ملی مسکن طی 3 سال گذشته

وزیر رفاه: برای هر مرحله از اجرای طرح کالا برگ 250 میلیارد ریال بودجه اختصاص یافته است

روایت تسنیم از افزایش خودسرانه قیمت خودروهای وارداتی توسط واردکنندگان

وضعیت خجالت‌آور آسفالت در خرم‌آباد/ عذرخواهی کنید!

وضعیت آسفالت خیابان‌ها و کوچه‌های خرم‌آباد خجالت‌آور است

بازدید مدیرکل بنیاد مازندران از گلزار شهدای قائمشهر

مراسم گرامیداشت روز ارتش در گرگان برگزار شد

عصر ایران مطرح کرد: 20 دستاورد توافق احتمالی با آمریکا

1200 همت منابع سرمایه گذاری شرکت‌های دولتی از کجا تامین می‌شود؟