ندای لرستان

آخرين مطالب

سرمقاله سازندگی/ مصائب فقر سیاسی

سرمقاله سازندگی/ مصائب فقر
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - روزنامه سازندگی / «مصائب فقر» عنوان یادداشت روز در روزنامه سازندگی به قلم عمادالدین باقی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در خبر روزنامه‌های اطلاعات و همشهری و خبرگزاری ایسنا با عنوان: «تصویر دو کولبری که در ترور شهید فخری‌زاده نقش داشتند» آمده است: این دو کولبر اهل آذربایجان‌غربی در همکاری با اسرائیل اقدام به وارد کردن سلاح مخصوص به کشور کرده و باعث ترور شهید فخری‌زاده شدند. دستگاه قضایی این اشخاص را به اعدام محکوم کرده است».
این حکم از نظر قوانین ایران و به صرف توجه به مواد قانونی، درست است اما از منظر جامعه‌شناسی حقوق، پرسش‌هایی درباره آن وجود دارد. می‌خواهم بگویم نه با منطق و نیازهای حقوق بشری و آنچه درباره مجازات اعدام گفته و نوشته‌ام بلکه با منطقی که شما هم می‌توانید پذیرا باشید از زاویه دیگر به این مجرمین بنگریم تا شاید بتوان در شیوه مجازات بازنگری کرد، نه اینکه مجرمین را مجازات نکرد.
در خبر رسمی آمده است این دو محکوم به اعدام، کولبر، یعنی از محروم‌ترین شهروندان بوده‌اند که چه‌ بسا درکی از پیچیدگی‌های سیاسی و امنیتی نداشته باشند. فارغ از اینکه علم به ابعاد جرم از شروط قانونی مجازات است، اینگونه افراد مستعد فریب خوردن هستند.
این فقط درباره عاملان ترور مرحوم فخری‌زاده نیست بلکه چند نفری که در اصفهان به جرم ربایش و بازجویی یک فرد دولتی اعدام شدند هم ‌گفتند چون بیکار و نیازمند بودند، فردی‌ آنها را اغوا کرده و گفته است فلان شخص را بربایید و به جایی که او آدرس می‌دهد، بیاورید و آنها بعداً متوجه شده‌اند که او عامل موساد بوده است. اما ابعاد مساله خیلی گسترده‌تر است. ما و بسیاری از آسیب‌شناسان اجتماعی و اقتصادی همیشه نسبت به فقر و بیکاری هشدار می‌دادیم. زیرا فقر نه‌ تنها از نظر دینی مردود است و پیامبر می‌گوید فقر که آمد، ایمان می‌رود. از نظر حقوق بشری هم در صدر مصادیق نقض حقوق بشر است بلکه فقر و بیکاری یک آسیب امنیتی مهم است. بسیاری از حکومت‌ها در دنیا با جذب و سازماندهی لشکر فقرا و بیکاران، اهداف خود را دنبال می‌کنند.

خود دستگاه امنیتی، خبری تحت عنوان دستگیری شبکه‌ای از اراذل‌واوباش مرتبط با سرویس اطلاعاتی رژیم ‌صهیونیستی، موسوم به «شبکه زکریا» در عملیات مشترک وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه منتشر می‌‌کند. خبرگزاری ایرنا در گزارشی با عنوان «افسران اطلاعاتی موساد یا اراذل‌واوباش کف تهران؟» می‌نویسد: فردی که شبکه سعودی از آن تحت عنوان مقام ارشد سپاه یاد می‌کند، یکی از نیروهای جهادی وابسته به سپاه است که توسط اراذل‌واوباش ربوده و به اطراف تهران برده می‌شود و در آنجا وی را با تهدید و شکنجه مجبور به اعترافات ساختگی می‌کنند.
تیتر خبر دیگری در ایرنای تحت مدیریت دولت مرحوم رئیسی توسط سپاه و وزارت اطلاعات؛ اعضای شبکه اراذل‌واوباش مرتبط با سرویس اطلاعاتی رژیم صهیونیستی دستگیر شدند. این شبکه با هدایت سرویس اطلاعاتی رژیم صهیونیستی، اقدام به سرقت و تخریب اموال شخصی و عمومی، آدم‌ربایی و اخذ اعترافات ساختگی از طریق شبکه اراذل‌واوباش می‌کرد.
آنها که در سال 88 زندان بودند به یاد می‌آورند که از حدود250 تا300 نفر زندانی سیاسی بالغ ‌بر 100 نفر اتهام‌شان جاسوسی برای اسرائیل بود. اغلب‌شان جوان و در دهه سوم زندگی بودند.
نحوه جذب شدن آنها این بود که پیرو فراخوان اینترنتی موساد آنها به دلیل بیکاری و به طمع درآمد بسیار و پاره‌ای از امتیازات، به هزینه آنها از کشور خارج شده و آموزش دیده یا به افرادی در داخل متصل شده‌اند. عده‌ای از آنها از کار خود دفاع می‌کردند و اینها فقط تعدادی بودند که شناسایی شده بودند. تجربه اقدامات انجام شده، نشان می‌دهد که جاسوسی فقط از طریق حضور در پست‌ها و مراکز حساس برای کسب اطلاعات نیست بلکه جذب همین افراد ساده می‌تواند برای انجام اقدامات مهمی صورت گیرد؛ چنانکه در همان ایام ترور مرحوم فخری‌زاده در خبرها آمده بود، راننده نیسانی که مسلسل خودکار هدفمند هدایت شده به طریق ماهواره‌ای در آن جاسازی شده بود از ایران خارج شده است.
بررسی زندگی برخی عوامل گروه تروریستی جیش‌الظلم هم نشان می‌دهد، گرچه عقاید می‌تواند زمینه‌ساز جذب باشد، ولی عامل اصلی و قطعی جذب آنها، فقر بوده است. اکنون ارتش اسرائیل هم یک ارتش چندملیتی است. زیرا از آفریقا، آمریکا و انگلیس و حتی ترکیه، آدم‌های نیازمند را اجیر کرده است.
این بحث برای این نتیجه‌گیری بود که خود را در مصادیق و جزئیات غرق نکنید و در سپهری کلان به موضوع بنگرید. بدون‌شک هر کس در ترور نقشی داشته، مجرم است و باید مجازات ببیند، ولی آیا اگر قاعده حقوقی و شرعی تسبیب را جاری کنید قبل از آنها آیا کسانی که در یک ‌کشور ثروتمند این افراد را در شرایط فقری قرار دادند که مرتکب چنین‌ گناهی شوند، مقصر نیستند؟ وقتی مرکز آمار ایران 30 درصد جمعیت کشور را زیر خط فقر اعلام می‌کند، یعنی جمعیت بزرگی (بین7-8 میلیون نفر) وجود دارد که شب‌ها گرسنه می‌خوابند، آیا این دلیل بر ارفاق و تخفیف نسبت به گناهکارانی که احتمال برود، عامل فقر هم در ارتکاب جرم‌شان نقش داشته، نمی‌شود؟ آیا این ‌قبیل اتفاقات نشان نمی‌دهد که باید سیاست‌های کلان و ریل مدیریت عوض شود، نه اینکه افراد در شرایطی قرار گیرند که یا خودکشی کنند یا خودفروشی یا جاسوسی و ما آنها را مجازات کنیم؟

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/988771/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ارتباط خواب آلودگی با بیماری های مغزی

70 درصد از محصول سیب لرستان به سایر استان‌ها صادر می‌شود

جزئیات برنامه‌های هفته کتاب در لرستان

امنیت امروز کشور مرهون تلاش‎ها و رشادت‌های بسیج است

آیا خلیج فارس برای طوفان دوم ترامپ آماده است؟

چگونه ترامپ، جهان را به هم می‌ریزد؟

رسانه‌های اسرائیل: نتانیاهو زیرزمین‌نشین شده است

ترامپ پیش‌بینی‌ناپذیر

رسانه‌هایی اسرائیل: نتانیاهو زیرزمین‌نشین شده است

نایب رئیس کمیسیون انرژی: مشکلات ناترازی انرژی متوجه دولت‌های گذشته است

ارسال 400 اثر به نخستین جشنواره «فردخت» در لرستان

ضربان قلب سگ و صاحبش هنگام تعامل هماهنگ می‌شود

هشدارهای جدی درباره کاهش کیفیت زندگی ایرانی‌ها

ترویج فرهنگ و هنر در جشنواره فردخت لرستان

بداقبال و بداقبال‌تر

رابطه ترامپ با اقتصاد ایران

خاموشی‌ها و فراموشی‌ها

به قدرت رسیدن مجدد ترامپ چه پیامی برای ایران دارد؟

پیش بینی قیمت دلار 23 آبان 1403

آماده‌باش بی‌سابقه در پاریس برای بازی با اسرائیل

جهش 40 درصدی سهام تسلا با پیروزی ترامپ

راه ماندن خریداران کم‌توان در بازار خودرو

جزئیات قیمت بنزین سوپر وارداتی

اولتیماتوم به نیسان آبی تا پایان 1403

گزارشی از حکایت گران فروشی و کم فروشی نان

7 اولویت دولت چهاردهم در حوزه مسکن و ساختمان

رتوش خاموشی

پیوند روبل و ریال رسمی شد

ترامپ به تنظیمات کارخانه بازگشت

محصول مشترک ارزی بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی

نزاع بی‌پایان فردوسی‌پور و تمامیت‌خواهان

هشدار به خریداران طلا در فضای مجازی

پیش‌بینی رگبار برف در گردنه‌های جنوب‌شرق لرستان

دونالد ترامپ و معمای مواجهه با 3 جنگ بزرگ

13 هزار مسافر _ 82 پرواز, سلام گردشگران به کیش زیبا

مروری به اخبار اقتصادی هفته از حداقل ارز مورد نیاز کشور تا ناترازی انرژی

تخلیه فاضلاب در مکان‌های متروکه و رودخانه‌ها ممنوع است

وزارت صنعت که 16000 نیرو دارد را می‌توان با 800 نفر اداره کرد

رفع تصرف از 40 هزار مترمربع اراضی منطقه کمالوند در خرم آباد

شیب تند افزایش قیمت طلا و ارز؛ افزایش دو میلیون تومانی سکه امامی تنها در نصف روز!

تحلیلی از راز معاوضه یورو با دلار در بازار

رشد 5 برابری تولیدات کشاورزی در لرستان

رفع تصرف بیش از 40 هزار متر مربع از اراضی خرم آباد

عضویت رایگان در کتابخانه‌های لرستان در هفته کتاب و کتاب‌خوانی

برگزاری پویش‌های ایران همدل نمونه‌ای از انسجام و وحدت امت اسلام است

این خانم 102 ساله شما را شگفت‌زده می‌کند!

سخت‌تر از 92

حرف‌هایشان را قبول نداریم؛ توضیحات نزدیکان دولت از عکسی حاشیه‌ساز

معاون دیوان محاسبات: وزارت اقتصاد تخلف داشته است

جزئیات جدید از قیمت و توزیع بنزین سوپر