ندای لرستان - خراسان /بانک مرکزی سرانجام قفل آمار تورم را پس از کاهشی شدن آن گشود و از کاهش نرخ تورم سالانه به کمترین میزان در 50 ماه اخیر خبر داد و اعلام کرد: نرخ تورم 12 ماهه منتهی به آذرماه به 36.3 درصد رسیده که از اواسط سال 99 تاکنون بی سابقه است.
بانک مرکزی در شرایطی آمار تورم را منتشر کرده است که در چند سال اخیر از سال 97 تاکنون همواره به جز مقاطعی کوتاه، نرخ تورم را به بهانه این که مرکز آمار، مرجع رسمی انتشار این نرخ است، منتشر نمی کرد. با این حال اکنون بدون هیچ توضیحی درباره چرایی منتشر نشدن آمار در سال های گذشته و چرایی تغییر رویکرد و انتشار مجدد آمار تورم، اقدام به انتشار گزارشی از روند نرخ تورم نقطه به نقطه و سالانه مصرف کننده و تولیدکننده کرده است.براساس آمار بانک مرکزی، در آذرماه نرخ تورم ماهانه (تغییرات شاخص قیمت ها در آذرماه به نسبت آبان ماه) به 1.7 درصد، نرخ تورم نقطه به نقطه (تغییرات شاخص قیمت ها در آذرماه امسال به نسبت آذرماه سال گذشته) به 33.8 درصد و نرخ تورم سالانه (تغییرات شاخص قیمت ها در 12 ماه منتهی به آذرماه امسال نسبت به 12 ماه قبل از آن) به 36.3 درصد رسید که از آبان ماه سال 99 تاکنون، پایین ترین نرخ تورم سالانه است.
درخور ذکر است که در هر حال نرخ تورم بانک مرکزی بالاتر از نرخ مرکز آمار است چراکه نرخ تورم نقطه به نقطه و سالانه مرکز آمار در آذرماه امسال به ترتیب 31.4 و 32.5 درصد است.
همراستا با کاهش تورم ماهانه، تورم نقطه به نقطه شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی نیز با ثبت تورم 33.8 درصد در آذرماه سال جاری به کمترین سطوح خود در 54 ماه اخیر(از تیر سال 1399) رسید. تورم 12 ماهه منتهی به آذرماه 1403 نیز در ادامه روند کاهشی خود با 1.0 واحد درصد کاهش نسبت به ماه قبل به 36.3 درصد رسید که بعد از گذشت 50 ماه (از آبان سال 1399) به کمترین میزان خود رسیده است. همچنین بر اساس آخرین آمار، تورم ماهانه شاخص بهای تولیدکننده در آذرماه سال جاری بر اساس سال پایه 1400 با 0.3 واحد درصد افزایش نسبت به ماه قبل به 2.8 درصد رسید.
تورم نقطه به نقطه شاخص بهای تولیدکننده نیز با 0.6 درصد افزایش نسبت به ماه قبل به 25.9 درصد در آذرماه سال جاری رسید که این رقم کمترین میزان در طول 55 ماه گذشته (از خرداد سال 1399) است.
تورم 12 ماهه شاخص بهای تولیدکننده نیز در استمرار روند نزولی خود از 37.5 درصد در آذرماه سال 1402 به 26.7 درصد در آذرماه سال 1403 رسید که حاکی از کاهش 10.7 واحد درصدی نرخ تورم شاخص بهای تولیدکننده در طول یک سال اخیر است؛ این مقدار نیز کمترین میزان تورم 12 ماهه شاخص بهای تولیدکننده در طول 53 ماه گذشته (از مرداد سال 1399) است.
روند نزولی تورم ادامه می یابد؟
به گزارش خراسان، اگرچه روند نزولی تورم در ماه های اخیر مشهود بود اما به نظر می رسد، روند صعودی نرخ ارز در ماه های اخیر موجب تغییر روند نرخ تورم خواهد شد. حتی اگر نرخ ارز از محدوده فعلی نیز فراتر نرود، باز هم اثر آن بر سطح عمومی قیمت ها به گونه ای است که منجر به صعودی شدن تورم خواهد شد، هرچند بعید است فضای تورمی شدیدی را تجربه کنیم. این مسئله منطبق با دیدگاهی است که معتقد به وجود هسته سخت تورم است. براساس این دیدگاه، تورم طولانی مدت همراه با رکود نسبی موجب می شود امکان کاهش سریع و مداوم نرخ تورم وجود نداشته باشد، چراکه در شرایط تورمی نمی توان نرخ ارز را طولانی مدت تثبیت کرد و افزایش نرخ ارز خود به افزایش تورم منجر می شود. از سوی دیگر، کاهش رشد نقدینگی در شرایط تورمی موجب تشدید رکود می شود، لذا در مجموع بانک مرکزی مجبور می شود هم در روند نزولی رشد نقدینگی تجدیدنظر کند و هم تثبیت نرخ ارز را کنار بگذارد. دقیقا هر دوی این اتفاقات در اقتصاد ایران رخ داده است و در نتیجه انتظار می رود روند نزولی تورم در ماه های بعد متوقف و صعودی شود اگرچه در صورت مهار روند رشد نرخ ارز می توان امید داشت که رشد تورم به صورت جهشی و ادامه دار نباشد.
http://www.Lor-Online.ir/fa/News/1001220/تورم-نزولی-شد؛-بانک-مرکزی-قفل-آمار-را-گشود!