ندای لرستان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
مراسم هشتمین سالگرد درگذشت آیتالله اکبر هاشمی رفسنجانی، متفاوت برگزار شد. بیمارستانی به همت خانواده هاشمی رفسنجانی بهنام او بهعنوان «مرکز جامع سرطان» با حضور جمعی از شخصیتهای سیاسی، رسانهای و اجتماعی افتتاح شد. در این مراسم مسعود پزشکیان (رئیسجمهوری)، حسن روحانی (رئیسجمهوری پیشین)، محمدرضا ظفرقندی (وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی)، علیاکبر ناطقنوری (رئیس پیشین مجلس)، عبدالناصر همتی (وزیر اقتصاد و دارایی)، اسحاق جهانگیری (معاون اول دولت حسن روحانی)، سیدحسن خمینی، مجید انصاری (معاون حقوقی ریاستجمهوری)، حسینعلی شهریاری (عضو کمیسیون بهداشت مجلس) و... مهمان خانواده آیتالله هاشمی رفسنجانی بودند.
اما از حضور محمد خاتمی ( رئیس دولت اصلاحات) ممانعت به عمل آمد. آیتالله هاشمی رفسنجانی، اولین رئیسجمهوری بود که بیماران خاص، نادر، سرطانی، دیابتی و... را در لیست بیماریهای صعبالعلاج قرار داد تا مورد حمایت دولت قرار گیرند و دختر فاطمه هاشمی، ریاست بنیاد خیریه امور بیماریهای خاص را برعهده گرفت. اما پس از آن هیچ رئیسجمهوری این لیست را بهروزرسانی نکرد.
شاید به همین دلیل است که مرکز جامع سرطان توسط مؤسسه تحقیقات، آموزش و پیشگیری سرطان ساخته شد. این بیمارستان یکی از بزرگترین و مدرنترین مراکز درمانی کشور در حوزه تشخیص و درمان سرطان است که در حوزههای دارودرمانی، شیمیدرمانی، پرتودرمانی و جراحی است و در کنار آن امکاناتی برای مراقبتهای پس از درمان همچون فیزیوتراپی، رواندرمانی، تغذیهدرمانی و حمایت از خانوادهها، خدمات میدهد. از ویژگیهای متمایز این بیمارستان، سیستم عادلانه ارائه خدمات درمانی است که براساس آن، بیماران کمبضاعت میتوانند خدمات رایگان یا با هزینه حداقلی دریافت کنند و افراد توانمندتر، هزینه بیشتری پرداخت میکنند. این برنامه بهگونهای طراحی شده که دسترسی به خدمات درمانی برای تمام اقشار جامعه امکانپذیر باشد.
شکلگیری انقلاب فرهنگی
مسعود پزشکیان با اشاره به نقش برجسته مرحوم آیتالله هاشمی در انقلاب اسلامی، جنگ تحمیلی و انقلاب فرهنگی، درباره جهتگیری فعلی دولت برای عبور از بحرانها تاکید کرد: «هدف اصلی ما آشتی با مردم و ایجاد ارتباطی نزدیکتر با آنان است. تنها با حضور مردم در صحنه و اتحاد میان دولت و ملت است که میتوان از بحرانهای موجود عبور کرد و به ثبات و پیشرفت رسید.»
او با اشاره به اهمیت نگاه انتقادی به عملکرد حاکمان گفت: «ما پیش از انقلاب نیز حکومتها را نقد میکردیم و امروز نیز همان نگاه ادامه دارد. حضرت علی (ع) در نامه خود به مالک اشتر تأکید میکنند که مردم به عملکرد شما نگاه میکنند و همانگونه که درباره حاکمان پیشین سخن میگفتید، درباره شما نیز سخن خواهند گفت. معیار درستی یا نادرستی ما، نظر مردم است و اینکه درباره عدالت و خدمترسانی ما چه میگویند.»
رئیس جمهور با تأکید بر ضرورت خدمترسانی به مردم بهعنوان وظیفه اصلی حکومت، افزود: «ما اینجا هستیم تا مشکلات مردم را حل کنیم و گرفتاریهای آنها را برطرف سازیم. هر فردی که عشق و علاقه بیشتری به رفع این مشکلات داشته باشد و عمیقتر در این مسیر تلاش کند، نزد خداوند عزیزتر است. این اساس عدالت و رضایت عمومی است، حتی اگر برخی نپذیرند. عدالت باید محور تمام اقدامات حکومت باشد. اگر عدالت در جامعه پیاده شود و مردم احساس کنند که مشکلات آنها بهطور واقعی در حال حلشدن است، آنگاه مشروعیت حکومت تقویت خواهد شد و اعتماد مردم بازسازی میشود.»
پزشکیان با اشاره به اینکه تأثیر حضور آیتالله هاشمی رفسنجانی در انقلاب اسلامی، نظام و حکومت غیرقابل انکار است، تاکید کرد: «ایشان از چهرههایی بودند که نقش مهمی در شکلگیری انقلاب فرهنگی ایفا کردند. جایی که قرار بود آیتالله هاشمی رفسنجانی سخنرانی کنند، اما با بیاحترامی و برخوردهای توهینآمیز از سوی برخی جریانهای چپ مواجه شدند. این رفتارها بهحدی ناپسند بود که جلسه سخنرانی آیتالله هاشمی تنها پس از 20 دقیقه بههم خورد و چپیها مانع ادامه سخنرانی شدند.
در آن زمان، بهدلیل بیاحترامیهایی که به ارزشهای انقلاب و شخصیتهای بزرگ همراه امام شد، دانشجویان تجمع کردند و تصمیم بر این شد که دانشگاهها موقتاً تعطیل شوند. پس از پیام حضرت امام (ره)، این تعطیلی بهصورت سراسری اجرا شد و انقلاب فرهنگی از همان نقطه آغاز شد.» رئیسجمهور با اشاره به دلایل شکلگیری انقلاب فرهنگی گفت: «آنچه باعث شد انقلاب فرهنگی رقم بخورد، رفتارهایی از جانب کسانی بود که ادعای دموکراسی داشتند، اما در عمل با آن در تضاد بودند. چرا باید جلسات بههم زده شود؟ چرا توهین و بیاحترامی جایگزین گفتوگو و منطق شود؟ این رفتارها نشان داد، فاصلهای میان ادعا و عمل وجود دارد.»
شما نباید شرکت کنید
اما مهمترین خبر این مراسم را فاطمه هاشمی اعلام کرد: «قرار بود سه رئیسجمهوری (خاتمی، پزشکیان و روحانی) در کنار هم این بیمارستان را افتتاح کنند. از حضور خاتمی ممانعت شده است.» او پیش از آنکه دلنوشته خود را بخواند، با اشاره به اینکه ساخت این بیمارستان 30 سال طول کشیده است، گفت: «ببینید چه موانعی پیش راه ما بوده است. از روسایجمهوری 30 سال گذشته خواستیم با هم این مرکز را افتتاح کنند. اما اجازه ندادند آقای خاتمی در این برنامه شرکت کند. شخصاً ایشان را دعوت کردم و پذیرفتند. مثل اینکه تماس گرفتند و گفتند: «شما نباید شرکت کنید.» این هم مایه تأسف است که حکومت اسلامی با مردان بزرگ خود اینگونه رفتار میکند.»
واکنشها به حذف خاتمی
این خبر در فضای مجازی با واکنشهای بسیاری روبهرو شد. محمدعلی ابطحی، رئیس دفتر محمد خاتمی در صفحه ایکس خود نوشت: «همزمانی ممانعت آقای خاتمی برای شرکت در مراسم مرحوم هاشمی رفسنجانی با همایش وفاق ملی، بهترین دلیل است که حتی در سطح بزرگان کشور وفاق امکانپذیر نیست؛ وفاق با مردم پیشکش.»
روحالله جمعهای، فعال رسانهای نیز با هشتگ نفوذ به این موضوع پرداخته و نوشت: «بهعنوان یک فعال رسانهای اصولگرا خیلی تمایل دارم که بدانم آقای سیدمحمد خاتمی بنا به کدام اتهام، جرم و حکم از حضور در مراسم افتتاح بیمارستان مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی منع شده بود! نفوذ.»
علی باقری، مدیرکل سیاسی وزارت کشور دولت اصلاحات نیز در این باره نوشت: «ممانعت خلاف قانون از حضور خاتمی در مراسم سالگرد هاشمی، قدرتنمایی بیمزه و مذبوحانه ذینفعان شکست توافقسازی است. اگر بهجای دولت بودم، حداقل، مرجع این اقدام و مستند حقوقی آن را پیگیری و به جامعه معرفی میکردم. صیانت از توافقسازی، گاهی مستلزم رسواسازی توافقستیزان است.»
آذر منصوری، رئیس جبهه اصلاحات نیز نوشت: «با کدام تعریف از وفاق عدهای مانع از حضور سیدمحمد خاتمی در برنامه افتتاح بیمارستان هاشمی رفسنجانی شدهاند؟»
فیضالله عربسرخی، عضو دفتر سیاسی حزب توسعه ملی ایران اسلامی نیز تاکید کرد: «جناب آقای رئیس جمهور! بدون هیچ حکم و مبنای قانونیای از تردد آزاد رئیس جمهور اسبق و شرکت در یک مراسم بزرگداشت جلوگیری میکنند. رسماً انتخاب مردم را به چالش گرفتهاند. لااقل از سوی مردم مبنای قانونی این اقدام را مورد سوال قرار دهید!»
حسین سلاحورزی، رئیس سابق اتاق بازرگانی نیز در واکنش به عدمحضور خاتمی به این مراسم نوشت: ««وفاق ملی» یک شعار زیباست، اما وقتی رئیس شورای امنیت ملی حتی نمیتواند برای حضور سیدمحمد خاتمی (رئیسجمهور اسبق) در یک مراسم خیریه اجازه بگیرد، باید درباره معنای واقعی و کارکرد آن تأمل جدی کرد.»
محسن برهانی، حقوقدان نیز در این مورد نوشت: «امروز از یکی دیگر از ممنوعیتهای غیرقانونی پردهبرداری شد: ممنوعالحضوری در افتتاحیهها! حاکمیت قانون یعنی بیان پیشینی قانون و دستور قانونی از سوی مقام صلاحیتدار قضایی و پرهیز از مداخلات دلبخواهی و سلیقهای در حقوق و آزادیهای شهروندان توسط نهادهای فاقد صلاحیت.»
از سوی دیگر انتشار فیلم بخشی از سخنرانی حسن روحانی، پس از ممنوعیت جدید برای سیدمحمد خاتمی بیشازپیش دستبهدست میشود: «هر که در انتخابات تلاش کرده است، از این جناح یا آن جناح، همه باید بهخاطر مشارکت جایزه بگیرند. یک جناح جایزه میگیرد و یک جناح تنبیه میشود. یک جناحی از اول ساختمان، دیوارش کوتاه ساخته شده است. نمیدانم چگونه بوده است. اگر یک کسی خیلی هم تاثیرگذار باشد و برای تشویق جامعه تکرار کند که مردم پای صندوق رأی بیایند، نباید تشویق شود.»