ندای لرستان
تنش‌های مدیریتی در لرستان/آسیب به منابع آبی و زیستگاه‌ها
دوشنبه 1 بهمن 1403 - 17:26:07
ندای لرستان - مدیرکل حفاظت محیط‌زیست لرستان از تنش‌های مدیریتی و آسیب این موضوع بر منابع آبی و زیستگاه‌های این استان خبر داد. - اخبار استانها -
به گزارش خبرگزاری تسنیم از خرم‌آباد، لرستان با مساحتی بالغ‌ بر 28 هزار کیلومتر مربع، در زاگرس میانی قرار دارد و با وجود برخورداری از 9000 کیلومتر رودخانۀ دائمی و فصلی به یکی از استان‌های بی‌آب ایران تبدیل شده‌است.
الگوی بارندگی لرستان در سال‌های اخیر دچار تغییر شده‌است و بارش‌ها به‌جای پراکندگی در طول سال، به‌صورت ناگهانی و شدید رخ می‌دهند. این نوع بارش به‌دلیل عدم نفوذ آب به لایه‌های زیرین خاک، به هدررفت آب و سیلاب‌های مخرب منجر شده‌است.
خسارت 400 هکتاری آتش‌سوزی به مناطق حفاظت‌شده لرستان کاهش تغییر الگوهای بارندگی، در کنار برداشت بی‌رویه آب، منابع زیرزمینی لرستان را به‌شدت تحت‌فشار قرار داده‌است و میانگین بارش سالانه در بلندمدت به کاهش 40 درصدی رسیده‌است.
از سوی دیگر برخی از کشاورزان به‌دلیل کمبود آگاهی از پیامدهای بلندمدت محصولات آب‌بر و نبود سیاست‌های نظارتی مؤثر، به بهره‌برداری حداکثری از منابع آب در لرستان می‌پردازند و این موضوع به بحران آب دامن زده‌است.
هر هکتار از اراضی برنج به بیش از 10 هزار مترمکعب آب نیاز دارد که این حجم بالا، تنها از طریق برداشت از منابع زیرزمینی تأمین می‌شود. همچنین، هر هکتار کشت چغندرقند به 11 هزار و 600 مترمکعب آب نیاز دارد که این مقدار آب عمدتاً از طریق چاه‌های عمیق تأمین می‌شود. این فشار زیاد بر منابع آبی، مشکلات زیست‌محیطی و بحران کم‌آبی را تشدید کرده‌است.
مدیرکل حفاظت محیط‌زیست لرستان در گفت‌وگو با تسنیم به کشت محصولات آب‌بر و تأثیر این محصولات بر منابع آبی اشاره کرد و گفت که کشت محصولاتی مانند هندوانه که به آب زیادی نیاز دارند، فشار مضاعفی بر زیستگاه‌های این استان وارد کرده‌است.
کامران فرمان‌پور هشدار داد که ادامه این روند می‌تواند آثار منفی و جبران‌ناپذیری برای اکوسیستم لرستان به‌دنبال داشته باشد و باید هرچه سریع‌تر اقدامات لازم برای تغییر الگوی کشت و مصرف آب انجام شود.
مسئله بحران آب در لرستان تنها به مصرف بالای آب در کشاورزی محدود نمی‌شود. اختلافات مدیریتی میان نهادهای مختلف، از جمله جهاد کشاورزی و شرکت آب منطقه‌ای، به‌طور قابل‌توجهی بر بحران آب در این استان دامن زده‌است.
فرمان‌پور تأکید می‌کند که در فصل تابستان، همواره تنش‌هایی میان جهاد کشاورزی و شرکت آب منطقه‌ای وجود دارد و جهاد کشاورزی برای افزایش تولید کشاورزی تلاش می‌کند، اما در مقابل، شرکت آب منطقه‌ای با محدودیت‌های مدیریتی مواجه است.
این تنش‌ها باعث می‌شود که کشاورزان بدون توجه به محدودیت‌های منابع آب، به کشت محصولات آب‌بر ادامه دهند. او تأکید کرد که رفع بحران آب در لرستان، نیاز به استفاده از فناوری‌های نوین آبیاری و تغییر الگوی کشت دارد.
اگرچه سیاست‌های ممنوعیت کشت محصولات آب‌بر در برخی مناطق لرستان اعمال شده‌است، اما این محصولات همچنان در این استان کشت می‌شود و نبود مدیریت یکپارچه و بهره‌گیری ناکافی از فناوری‌های کاهش مصرف آب، اوضاع کم‌آبی لرستان را پیچیده‌تر کرده‌است.
انتهای پیام/644/

http://www.Lor-Online.ir/fa/News/1005686/تنش‌های-مدیریتی-در-لرستان-آسیب-به-منابع-آبی-و-زیستگاه‌ها
بستن   چاپ