ندای لرستان - یکی از بخشها و حوزههای مهم گردشگری، موضوع گردشگری مبتنی بر طبیعت است، طی سالهای اخیر مقوله «گردشگری مسئولانه» بهعنوان راهحلی برای جلوگیری از تخریب و تهدید طبیعت موردتوجه قرار گرفته است.
بیتوجهی به «گردشگری مسئولانه»
موضوع اصلی گردشگری مسئولانه ایجاد مکانی بهتر برای زندگی افراد و مکانی بهتر برای سفر و بازدید مردم است، این مقوله نیازمند همکاری تمام عوامل اجرایی، هتلداران، دولتمردان، مردم بومی و گردشگران است تا هر کدام مسئولیت خود را در راستای پایداری صنعت گردشگری بپذیرند و به آن تعهد داشته باشند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
اما متأسفانه عدم توجه برخی از تورهای گردشگری و همچنین گردشگران به مقوله گردشگری مسئولانه، تخریب و تهدیدهای زیادی را در حوزه محیطزیست لرستان به دنبال داشته است، موضوعی که به گفته مسئولان گاهی تخریبها از سوی مردم و گردشگران چندبرابر بیشتر از احیای طبیعت و محیطزیست است. «گردشگری مسئولانه» به دنبال این بوده که ضمن ارائه خدمات به گردشگر، کمترین تأثیر منفی بر محیطزیست و فرهنگ محلی صورت گیرد و زمینه بهبود شرایط زندگی مردم نیز فراهم شود.
شناسایی 20 مورد تور گردشگری متخلف در فضای مجازی لرستان
اخیراً مسئولان میراثفرهنگی لرستان از برخورد قضائی با شش تور غیرمجاز گردشگری در این استان خبر دادند، حجت اله عباسیان معاون اداره کل میراثفرهنگی لرستان در سخنانی، اظهار داشت: با مکاتبات انجام شده با دادستان دادسرای عمومی انقلاب شهرستان دورود و ارسال لیست تورهای غیرمجاز، با آنها برخورد شده است.
وی اضافه کرد: با پیگیریهای اداره کل میراثفرهنگی استان و ارسال لیست مذکور، با شش تور غیرمجاز شهرستان دورود برای جلوگیری از برگزاری تورهای غیرمجاز برابر مقررات برخورد قانونی شده است.
با سودجویان و فعالیت تورهای غیرقانونی، از طریق مراجع قضائی برخورد قانونی صورت خواهد گرفت معاون اداره کل میراثفرهنگی لرستان، تصریح کرد: همچنین با دادستان دادسرای عمومی انقلاب مرکز لرستان نیز، در خصوص جلوگیری از برگزاری تورهای غیرمجاز و لیست افرادی که در فضای مجازی اقدام به برگزاری تور میکردند، مکاتبه شده است.
عباسیان، اضافه کرد: با پیگیری انجام شده، افراد مذکور احضار و پس از تشکیل پرونده با لیست پیوست 20 مورد تخلف در فضای مجازی، در حال طی مراحل قانونی هستند.
وی گفت: در صورت مراجعه متقاضیان برای انجام فعالیت، دارابودن شرایط، پروانه بهرهبرداری طی شرایط آسانی صادر خواهد شد.
معاون گردشگری اداره کل میراثفرهنگی لرستان، افزود: کارشناسان این اداره کل فضای مجازی را نیز رصد کرده و با سودجویان و فعالیت تورهای غیرقانونی، از طریق مراجع قضائی برخورد قانونی صورت خواهد گرفت.
تخریب زیستگاههای لرستان همزمان با فصل طبیعتگردی
کامران فرمان پور، مدیرکل حفاظت محیطزیست لرستان دراینرابطه در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: از اواسط بهمنماه فصل اکوتوریسم و طبیعتگردی لرستان شروع میشود.
وی عنوان کرد: تخریب زیستگاهها را از همین موقع در استان داریم.
مدیرکل حفاظت محیطزیست لرستان با بیان اینکه الان هرچه احیا میشود، متأسفانه با تورهای گردشگری بیضابطه و وقتی وارد مناطق گردشگری میشوند، طبیعت از بین میرود، افزود: حتی ردپایی هم گردشگران میروند، باز تخریب خودش را بهجای میگذارد.
وقتی تنها تخریب سهم طبیعت لرستان میشود
فرمان پور، ادامه داد: تلاش داریم که در بهمنماه با همکاری اداره کل میراثفرهنگی استان، جلسه مشترکی دراینخصوص داشته باشیم تا بتوانیم هم از ظرفیتها و جاذبههایمان استفاده شود و هم حساب شده از آنها استفاده شود، نه اینکه تخریب زیاد داشته باشیم و هر کسی بیاید تورهای بیضابطه، بدون مجوز و قانون را برگزار کند. آنها سود خودشان را میبرند، اما تخریبش برای ما و طبیعت استان میماند وی با اشاره به اشاره به حضور «آفرودی» گردشگران در مناطق گردشگری لرستان، بیان داشت: واقعاً با این اقدامات و حضور بیضابطه و بدون مجوز تورهای گردشگری، سرمایه استان ما را از بین میبرند.
مدیرکل حفاظت محیطزیست لرستان، ادامه داد: آنها سود خودشان را میبرند، اما تخریبش برای ما و طبیعت استان میماند.
فرمان پور، افزود: امیدواریم بتوانیم از ظرفیتهایی که در مناطق تحت مدیریت محیطزیست هست، بهخوبی استفاده کنیم و آنها را حفظ کنیم.
تحمیل آسیبهای بسیار زیاد به طبیعت از سوی گردشگران
این سخنان در حالی مطرح میشود که پیشازاین نیز مجید دریکوند فعال محیطزیست لرستانی در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: ما 2 دسته گردشگر تخصصی و گردشگر عمومی و گسترده داریم. گردشگر عمومی - که نباید قاعدتاً مثلاً در زون امن منطقه حفاظت شده، یعنی «اشترانکوه» و دریاچه «گهر» باشد - را امروز به تعداد بسیار زیاد در این منطقه شاهد هستیم بهطوریکه در زون امن منطقه حفاظت شده «اشترانکوه» شبها شاهد «کارناوال» و جمعیتی بهاندازه یک شهرک هستیم!
نمیشود که امروز اراده کنی، سوار ماشینشوی و به همراه یک لیدر در قالب تور طبیعتگردی در مناطق حفاظت شده حضور پیدا کنی وی یادآور شد: معمولاً ما آدمها هستیم که باید خود را شبیه منطقه کنیم نه اینکه طبیعت را شبیه خودمان و شهرها کنیم.
وی گفت: تعداد گردشگران روزبهروز در حال افزایش است؛ اما متأسفانه بههیچوجه مهارتهای گردشگری در بین گردشگران ترویج داده نشده است.
این فعال محیطزیست لرستان، به تحمیل آسیبهای بسیار زیاد به طبیعت از سوی گردشگران اشاره کرد و گفت: ما منکر و مخالف گردشگری نیستیم، اما موافق هستیم که گردشگران با آگاهی و دانش در مناطق و طبیعت حضور پیدا کنند. هر منطقه و جایی یک ظرفیت تحمل دارد، معمولاً در کشورهای پیشرو این گونه است که برای بازدید از چنین مناطقی در سامانهای ثبتنام میکنند و به طور مثال 100 نفر برای حضور در یک منطقه گردشگری پذیرفته میشوند، یا از امسال برای دو سال دیگر ثبتنام میکنند، نه اینکه امروز اراده کنی، سوار ماشینشوی و به همراه یک لیدر در قالب تور طبیعتگردی در مناطق حفاظت شده حضور پیدا کنی!
کد خبر 6353158