ندای لرستان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
عبدالرضا فرجیراد، سفیر پیشین ایران در نروژ و مجارستان با انتقاد از معرفی کردن عضویت ایران در بریکس بهعنوان یک راهحل برای مشکلات ایران از سوی برخی رسانهها، اظهار داشت: «بریکس نهادی است که از سوی کشورهای موسس، ایجاد شد که با یک جانبهگرایی مقابله و وابستگی به دلار را کم کنند. این هدف را دنبال میکنند اما نباید در کوتاهمدت، روی آن فکر کرد. این روند، یک روند با برنامهریزی بسیار درازمدت است که شاید چند دهه آینده جواب بدهد. ما نباید با توجه به مشکلات اقتصادی کشور بخواهیم فکر کنیم که مشکلاتمان از طریق بریکس حل میشود. سه سال پیش هم که بحث عضویت ایران در شانگهای مطرح شد، دوستان در رسانهها و رادیو - تلویزیون تبلیغاتی راه انداختند که با عضویت ایران چه اتفاقاتی قرار است بیفتد و مشکلات کشور تا حدودی کم میشود. همان زمان گفتم که نباید اینقدر افراط کرد و مشکلات با عضویت در شانگهای حل نخواهد شد و اصلاً اساس شانگهای اساسی اقتصادی نیست. حالا بریکس هم، همین است.»
وی افزود: «این سازوکار تازه در حال عضوگیری است و اختلافاتی هم در آن وجود دارد. چین نزدیک به 2000 میلیارد دلار تبادلات تجاری با غرب و گروه هفت دارد. آیا میآید دلار را کنار بگذارد؟ آیا این کشورها قدرت دارند طی سالهای آینده یکجانبهگرایی آمریکا را تضعیف کنند؟ یک سال است که چنین جنگ و کشتاری توسط اسرائیل با حمایت آمریکا در منطقه جریان دارد. هیچکس هم نمیتواند جلوی این یکجانبهگرایی آمریکا را بگیرد و هر روز به اسرائیل سلاح میدهد. سه کشور مهم عضو بریکس یعنی چین، هند و روسیه که قدرتهای جهانی هستند، کاری نتوانستند بکنند. حتی کشوری مثل هند شریک تجاری اسرائیل است و حامی آمریکا و رژیم صهیونیستی محسوب میشود.»
این استاد دانشگاه با تاکید بر لزوم رفع تحریمها برای بهرهمندی از مزایای عضویت در این سازمان، خاطرنشان کرد: «ما نباید خودمان را گول بزنیم و معطل این بمانیم که از طریق دستور کار بریکس مبنی بر جایگزینی دلار و مقابله با یکجانبهگرایی آمریکا، مشکلاتمان را حل کنیم. ما باید استراتژی ژئوپلیتیکی جدید و فوری برای کشور تنظیم کنیم و بر اساس آن برای لغو تحریمها به مذاکره بپردازیم. ضمن اینکه حضورمان در بریکس و شانگهای خوب است. رایزنیهایی که در حاشیه آن با رئیسجمهور چین، مصر، روسیه و نخستوزیر هند انجام میشود، خوب و مفید است. اما اصلاً نباید مشکلاتی که داریم و مشکلاتی جدی هستند را فکر کنیم که میشود از طریق بریکس حل کرد.
این روندی که بریکس دارد، با قطعیت میگویم حتی یک درصد امکان ندارد که در یکی دو سال آینده به ما جواب بدهد. ما از یک سال پیش عضویتمان در بریکس دائمی شد. تا زمانی که این تحریمها وجود دارد، آیا رابطه اقتصادی هند که با ما به حداقل و سرمایهگذاری چین که تقریباً به حداقل و صفر رسیده و رابطه ایران و روسیه که تغییر چندانی در سالهای اخیر غیر از بخش نظامی نداشته، طی دو سه سال آینده تغییری خواهد کرد؟ اگر قرار بود این روند تغییری ایجاد کند، در یک سال گذشته تحولی در این موارد ایجاد شده بود.»
http://www.Lor-Online.ir/fa/News/984868/دیپلمات-سابق--نباید-خودمان-را-با-بریکس-گول-بزنیم