ندای لرستان - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
در آخرین ساعات قبل از طلوع روز انتخابات، برخی از نیروهای وفادار به دونالد جی.ترامپ در میشیگان در میدان «گرند رپیدز» روی صحنه رفتند تا پیام انتخاباتی خود را به امری روشن و واضح تبدیل کنند. به نوشته روزنامه نیویورکتایمز، عامر غالب، شهردار همترامک میشیگان گفت: «صلح را به جای جنگ انتخاب کنید.» به نوشته روزنامه نیویورکتایمز، دموکراتها، بیل بازی، شهردار دیربورن هایتسِ میشیگان را پیشنهاد کرده بودند که به گفته برخی جزو فریادکنندگان جنگ است. نماینده سابق مایک راجرز، نامزد جمهوریخواه مجلس سنا هم روی صحنه گفت: «ما از دوستان عرب مسلمان و مسیحی استقبال میکنیم و در ادامه افزود: «همه ما خواهان راهی به سوی صلح هستیم.» او با خطاب قرار دادن اعراب گفت: «بهخاطر اینکه بخشی از این ائتلاف بودید، سپاسگزارم.»
یک ائتلاف نادر
این یک ائتلاف جدید فوقالعاده برای جمهوریخواهان است. در مسیر پیروزی قاطع ترامپ بر کامالا هریس، معاون رئیسجمهور، او حداقل برخی از رایدهندگان عرب آمریکایی و مسلمان را جذب کرد که از حمایت دولت بایدن از اسرائیل در جنگ غزه خشمگین هستند. ترامپ با ظرافت توانست این کار را انجام دهد بدون اینکه یهودیان راستگرای آمریکایی را که ترامپ را قهرمان اسرائیل میدانند، از خود دور کند. حتی در انتخاباتی که تغییرات سنتی در آن رخ داد، این یارگیری تیم ترامپ عجیب و غریب است. انتظارات دو گروه از رئیسجمهور منتخب بهشدت متفاوت است. هم رایدهندگان شدیدا طرفدار اسرائیل و هم برخی از حامیان عرب-آمریکایی ترامپ تردید دارند که پیروزی او در هفته گذشته آغاز یک ائتلاف بین ادیانیِ بادوام باشد. برای ترامپ سوال این است که آیا او میتواند هر دو را راضی نگه دارد یا اصلا در این راستا تلاش خواهد کرد. برای توضیح واضحتر حمایت اعراب از ترامپ، جیمز زوگبی، بنیانگذار موسسه عربهای آمریکا و عضو قدیمی کمیته ملی دموکراتها به یک مثال آشنا متوسل شد.
او گفت پیوند بین این دو گروه مثل عروس و دامادی است که تا شب عروسی همدیگر را ندیدهاند. زوگبی ادامه داد که بسیاری از رایدهندگان عرب به خاطر حمایت بایدن از اسرائیل در جنگ غزه به ترامپ رای دادند نه اینکه واقعا دوستدار او باشند. او پیشبینی کرد که ترامپ سیاستهایی را دنبال کند که این جامعه را بیش از پیش خشمگین کند. او درباره آمریکاییهای عربتبار گفت: «هرچه بیشتر ببینند چه اتفاقی میافتد، کمتر مسحور ترامپ خواهند شد.» وی ادامه داد: «متاسفانه من اصلا انتظار ندارم جناح راست جامعه یهودی ناامید شود.» بهطور کلی، یهودیان آمریکایی تمایل شدیدی به دموکراتها دارند. هنوز مشخص نیست که چه تعداد از رایدهندگان عرب آمریکایی و مسلمان از ترامپ حمایت کردند؛ مردی که سابقه طولانی در بیانیهها و سیاستهای اسلامهراسانه دارد و از میان کسانی که این کار را انجام دادند، چه تعداد از آنها را میتوان به عنوان آرای اعتراضی در نظر گرفت.
اما در دیربورنِ میشییگان شهری با اکثریت عرب، کامالا هریس بر اساس نتایج غیررسمی تنها 36درصد آرا را بهدست آورد که تقریبا 34درصد کاهش نسبت به سهم بایدن از آرای سال2020 دارد. جیل استین، نامزد حزب سبز، 18درصد آرا را بهدست آورد. اما حمایت از ترامپ نیز افزایش یافت و از 30درصد 4سال پیش به 42درصد در سال جاری رسید. رابیول چاودوری، بنیانگذار مسلمانان طرفدار ترامپ که در پنسیلوانیا مستقر است، گفت: «هر کاری که او در دو ماه گذشته در مسیر مبارزات انتخاباتی خود انجام داد، موجب شد که رای مسلمانان را جذب کند.» چاوداری در حالی مدعی است که ترامپ مسلمانان را دوست دارد که در سال2016 در دوره اول ریاستجمهوری خود ورود مسلمانان از هفت کشور را به خاک آمریکا ممنوع کرده بود. ترامپ سابقه طولانی در توهین به مسلمانان و سخنان اسلامهراسانه دارد.
بهعنوان رئیسجمهور، او بارها به صراحت اعلام کرد که از کابینه راستگرای بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل حمایت میکند و اقدامات متعددی را انجام داد که رایدهندگان مسلمان و عرب آن را تحریککننده میدانستند، از جمله انتقال سفارت ایالات متحده به بیتالمقدس. او آنقدر در میان راستگرایان اسرائیلی محبوب است که برخی شهرکهایی را به نام او در بلندیهای جولان نامگذاری کردند. او همچنین در میان یهودیان ارتدوکس در ایالات متحده که بیشتر محافظهکار هستند، از حمایت قوی برخوردار است. مشخص نیست که موضع ترامپ درباره جنگ غزه چقدر متفاوت از موضع بایدن خواهد بود؛ اما در مصاحبههایی که در طول مبارزات انتخاباتی انجام داد، حامیان مسلمان و عرب آمریکایی گفتند که آمادهاند در هر صورت شانسی به او بدهند.
برخی قبلا با دیدگاههای اجتماعی محافظهکارانه حزب جمهوریخواه همسو بودند. برخی دیگر هم نوستالژی آرامش نسبی سال2019 را داشتند.ترامپ کارزار انتخاباتی قابل توجهی در دیربورن میشیگان به همراه مسعد بولس، تاجر لبنانی داشت. در این کارزار ریچارد گرنل، سفیر سابق ترامپ در آلمان نیز حضوری قوی داشت. ناظران میگویند که هریس چندان به این جامعه دسترسی نداشت. سمرا لقمان، فعال محیط زیست و عدالت اجتماعی که به سازماندهی حمایت از ترامپ در دیربورن کمک کرد، گفت: «نمیدانم قرار است با او و سیاستهایش در مورد اسرائیل چه اتفاقی بیفتد. اما میدانم که او امید به مردم داد؛ درحالیکه دموکراتها هیچ پیشنهادی نداشتند.» لقمان سپس گفت: «چیزی که واضح بوده، این است که ویرانی غزه در دولت بایدن-هریس اتفاق افتاده است.»
او تاکید کرد: «هیچ چیز بدتر از آنچه در حال حاضر اتفاق میافتد، نیست.» در همین حال، قویترین حامیان ترامپ در جامعه یهودی طرفدار اسرائیل تاکید کردند که با وجود لفاظیهای انزواگرایانه ترامپ، او همچنان حامی سرسخت اسرائیل خواهد بود. مت بروکس، مدیر اجرایی ائتلاف یهودیان جمهوریخواه گفت: «ما تجربه چهارساله داریم که بدانیم او چگونه حکومت میکند و چگونه جهان را میبیند.» او ادامه داد: «این ایده که او یک فرد کاملا متفاوت شده و عقایدش 180درجه نسبت به چهار سال پیش عوض شده است، ایده قابل توجهی نیست.» وی همچنین با اشاره به تحولاتی مانند گسترش روابط دیپلماتیک بین اسرائیل و کشورهای عربی در دوره اول دولت ترامپ گفت: «زمینههای مشترک وجود دارد.» اما ترامپ همچنین بهشدت مستعد چاپلوسی و از نظر ایدئولوژیک انعطافپذیر است.
داگ امهوف، شوهر هریس در یک سخنرانی در پیتزبورگ، اندکی قبل از روز انتخابات، هشدار داد که اگر ترامپ فکر کند که چیزی به نفع اوست، «پشت به اسرائیل و ساکنانش خواهد کرد و آنها را به یک سکه خواهد فروخت.» برخی از حامیان ترامپ از هر دو جامعه یهودی و عرب آمریکایی و مسلمان به تنشهای آشکاری که اکنون در جریان است، اذعان داشتند. مورتون آ.کلاین، رئیس سازمان صهیونیستی آمریکا گفت: «من نگران این هستم که این عربهای آمریکایی، عربهای دیربورن، سعی کنند ترامپ را تحت فشار بگذارند تا اسرائیل جنگ را متوقف کند.» لقمان هم هشدار مشابهی را درباره برخی از رایدهندگان ترامپ ابراز کرد. او گفت: «کسانی هستند که نمیخواهند گزینه مورد نظر ما روی میز باشد. مایه تاسف است که تعداد زیادی از آنها در حزب جمهوریخواه هستند.» و این ائتلاف غیرمعمول ممکن است زودگذر باشد، در حالی که او اعلام کرد هنوز خود را جمهوریخواه نمیداند، گفت: «آنها مدام به من میگویند، تو باید (جمهوریخواه) باشی اما من هنوز به این جمعبندی نرسیدهام.»