ندای لرستان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
فریدون مجلسی، دیپلمات پیشین و تحلیلگر مسائل بینالملل درباره تفاوت واکنشهای رهبران جهان به انتخاب ترامپ، به هممیهن گفت: «برای تحلیل بازگشت ترامپ باید به این فکر کنیم که چه کسانی او را انتخاب کردند و چه توقعاتی دارند. کسانی که ترامپ را انتخاب کردند، به مسائل داخلی آمریکا فکر میکنند. مثلاً به این که افزایش بیش از حد مهاجرین غیرقانونی باعث از دست رفتن فرصتهای شغلی شده است. اینها مسائل داخلی آمریکاست که برای مردمش اهمیت دارد اما از لحاظ بینالمللی باید توجه داشت که دنیا نسبت به چهار سال پیش که او کاخ سفید را ترک کرد، بسیار متفاوت شده است. نتانیاهو بازگشت او را یک پیروزی تاریخی نامید اما نخستوزیر اسرائیل شاید توجه به این نکته ندارد که امروز جهان عرب در یک موضع مقتدرانهتری نسبت به چهار سال پیش قرار گرفتهاند. ثروت و صنعتی که در جهان عرب بهخصوص در عربستان و امارات متمرکز شد، آنجا را از نظر بازرگانی به اندازهای مهم کرده که اسرائیل برای بقا در این منطقه باید با آنها ارتباطات نزدیکتری داشته باشد. تصور نکنید که عربستان بدون این که مشکل فلسطین حل شود، رابطهای با اسرائیل خواهد داشت. اما راهحلی که عربستان از زمان ملکعبدالله در پیش گرفته، با راهحل حماس متفاوت است.»
وی افزود: «کشورهای عربی خواهان تشکیل دولت فلسطین در قالب مرزهای بینالمللی 1967 طبق قطعنامه 242 شورای امنیت با مرکزیت قدس شرقی و خروج شهرکنشینان غاصب از سرزمینهای اشغالی غرب رود اردن هستند که بتوانند بهصورت مسالمتآمیز با اسرائیل زندگی کنند. طرح صلح ابراهیم که تنظیم شده بود، در نهایت میخواست به این نقطه برسد. اکنون با این ضربههای هولناکی که نتانیاهو به غزه زده، ضمن اینکه کشورهای عربی موافق اصولگرایی و نگاههای حماس نیستند اما آنها را به شدت خشمگین کرده است. معتقدند این صلح و سازش باید دوطرفه باشد. در حال حاضر زمان این رسیده است که ترامپ هم این مسئله را بفهمد.»
مجلسی تاکید کرد: «ترامپ که نمیتواند همیشه به تحریم رو بیاورد. روزی میرسد که دیگران او را تحریم کنند. نیاز به بازارهای متنوع جهانی برای همه کشورهاست. اروپا مایل است وارد بازارهایی شود که جنبه جهانی داشته باشد و بتواند بار دیگر موقعیت خودش را برای تولید و صادرات به دست بیاورد. این شرایط جنگی کنونی فقط برای کشورهای منطقه دردسر ایجاد نکرده بلکه برای دنیا مشکلآفرین شده است.» دیپلمات پیشین کشورمان در واشنگتن، درباره نگرانی اروپا و ناتو درباره انتخاب ترامپ اظهار داشت: «مثلاً موضع ناتو را نگاه کنید. ترامپ بیش از پیش خواهان آن است که اروپا خودش هزینه دفاع از خودش را بپردازد. در مورد اوکراین تمایلش به تجارت بیشتر است و تجارت ایجاب میکند که جنگ اوکراین به نحوی خاتمه داده شود. پایان آن جنگ اتفاقاً به نفع ایران است برای این که آلوده شدن به آن جنگ را پایان میدهد و این بهانه علیه ایران را از بین میبرد اما رویکرد ترامپ نسبت به ایران پیچیده است و به راحتی نمیتوان آن را پیشبینی کرد.»
او ادامه داد: «رویکرد دولت ترامپ به ایران، ارتباط زیادی به این دارد که ایران چه سیاستی را در پیش میگیرد. ایران باید تصمیم بگیرد که میخواهد سیاست پیشین در قبال اسرائیل را ادامه دهد یا به کشورهای عربی بپیوندد که یک برنامه تعامل و صلح را دنبال میکنند.»
مجلسی با اشاره به واکنشهای مقامات کشورمان، خاطرنشان کرد: «مقامات کشورمان نسبت به بایدن اظهار عدم رضایت میکردند و نسبت به تصمیمهای ترامپ نگراناند. امید این است که ترامپ به همان اندازه که در عرصه ستیزهجویی ممکن است خشونت به خرج دهد، در عرصه سازگاری نیز مشتاق باشد.»
http://www.Lor-Online.ir/fa/News/988652/دیپلمات-پیشین--رویکرد-ترامپ-به-ایران،-بستگی-به-تصمیم-تهران-دارد