ندای لرستان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
حسن بهشتیپور، کارشناس مسائل بینالملل بههممیهن میگوید: «در این متن (قطعنامه پیشنهادی اروپا به شورای حکام) از مدیرکل آژانس خواستهاند که جزئیات بیشتری از فعالیتهای ایران به شورای حکام گزارش کند. در واقع این زمینهسازی برای آن است که بگویند ایران از تعهدات خود تخلف کرده است تا بعداً بتوانند مکانیزم ماشه را فعال کنند. اگرچه این موضوع تاثیر چندانی بر فعالیتهای هستهای ایران ندارد اما از جهت اینکه این نوع برخوردها و صدور قطعنامهها، پروندهسازی علیه ایران محسوب میشود و برگبرگ آن توجیهکننده اقدامهای بعدی کشورهای غربی در شورای حکام و احیاناً در شورای امنیت خواهد بود، بنابراین ایران با حساسیت این موضوع را دنبال میکند.»
او ادامه داد:«گروسی در کنفرانس مطبوعاتی که دیروز برگزار شده صحبتهای مثبتی کرده و گفته ما با ایران به توافق رسیدیم، من از ایران درخواست کردم که غنیسازی اورانیوم را در میزان 60 درصد متوقف کند و ایران هم این درخواست من را پذیرفته است. مسئولان ایرانی گفتهاند به شرطی که قطعنامه جدید علیه ایران صادر نشود زیرا این اقدام نشاندهنده آن است که کشورهای غربی قصد تقابل با ایران را دارند و سیاست تعامل را کنار گذاشتهاند. بنابراین در صورت صدور قطعنامه ایران هم بلافاصله واکنش نشان خواهد داد حالا قرار است امروز مشخص شود آیا قطعنامه صادر خواهد شد یا نه.»
به باور این کارشناس مسائل بینالملل ایران محکم به صورت جدی این موضوع را پیگیری میکند تا چنین مسئلهای محقق نشود. او افزود:«فکر میکنم این چهارمین قطعنامهای است که بعد از برجام علیه ایران صادر کردند. بنابراین بازهم تاکید میکنم با اینکه این موضوع روند فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران را متوقف نمیکند اما به دلیل اینکه جنبه حقوقی داشته و زمینهسازی پرونده علیه ایران است، برخورد ایران با موضوع منطقی است زیرا قصد دارد با طرف مقابل اتمامحجت کند که اگر واقعاً قصد دارند با ایران توافق کنند راه آن صدور قطعنامه نیست بلکه نشستن پشت میز مذاکره و پیدا کردن راهحلهای دیپلماتیک است.»
بهشتیپور درباره برخی اخبار غیررسمی درباره اینکه ایران گفته است دو نسل از سانتریفیوژهای جدید را گازدهی میکند، گفت:«بله این موضوع برای اقدام متقابل است یعنی اگر زمانی اینها قطعنامه صادر کنند یکی از اقداماتی که ایران میتواند انجام دهد، آن است که سانتریفیوژهای نسل جدید را که چندبرابر سانتریفیوژهای نسل قدیم قدرت غنیسازی دارد، گازدهی کند که به معنای غنیسازی پیشرفته است. همچنین ایران در اظهارات خود در خصوص ویزا دادن به کارشناسهای آژانس که به دلیل سوءسابقهشان ایران به آنها ویزا نمیداد در سفر گروسی اعلام آمادگی کرده بود که در این خصوص همکاری کند. درواقع روندی مثبت در جریان است.»
این تحلیلگر سیاست خارجی ادامه داد: «این اقدامات اروپاییها ناشی از لابی قوی اسرائیل در این سه کشور است. آنها هستند که تمایل دارند در این شرایط تنش میان ایران و آژانس را بالا ببرند و با ایجاد بهانههای جدید سیاستهای خود را دنبال کنند. برخی تحلیلها میگوید بحث جنگ اوکراین و اتهاماتی که اروپاییها به ایران میزنند دلیل این اقدامات است اما این را فقط یک عامل میدانم. معتقدم در این شرایط اسرائیل به شدت این اقدامات را از طریق اروپاییها پیگیری میکند.»