ندای لرستان
سیگنال ظریف به غرب و اعراب
سه شنبه 13 آذر 1403 - 23:29:03
ندای لرستان - ایران /متن پیش رو در ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
محمدجواد ظریف، معاون راهبردی رئیس‌جمهور با انتشار مقاله‌ای در یک نشریه معتبر و تأثیرگذار حوزه سیاست و روابط بین‌الملل راهبرد سیاست خارجی دولت چهاردهم در قبال تحولات و تعاملات منطقه‌ای و بین‌المللی را تشریح کرد. یادداشتی تحت عنوان «ایران راه صلح را چگونه می‌بیند» که هم از منظر مواضع دیپلماتیک صریحی که در قالب آن اعلام شده و هم از نظر رسانه انتخاب شده برای انتشار این مواضع حائز اهمیت است.

«فارن‌افرز» رسانه‌ای که اگر چه به اندیشکده شورای روابط خارجی امریکا به عنوان یک نهاد غیر دولتی تعلق دارد، اما در بخش قابل توجهی از تاریخ صد ساله انتشارش یکی از منابع برتر تحلیل و تفسیر رویدادهای جهان و تریبون پر بازتابی برای اعلام مواضع سیاستمداران بزرگ کشورهای مختلف بوده است. چنانکه در مروری بر اسامی نویسندگان مقالات پر بازتاب منتشر شده این نشریه در کنار نام‌هایی همچون «هنری کیسینجر»، «مادلین آلبرایت»، «هیلاری کلینتون» وزرای خارجه سابق ایالات متحده، فهرست بلندبالایی از شخصیت‌ها و مقامات عالی کشورهای مختلف نیز حضور دارند. «آنگلا مرکل» صدراعظم سابق آلمان، «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه، «امانوئل مکرون» رئیس‌جمهور فرانسه، «شی جین پینگ» رئیس‌جمهور چین و «نارندرا مودی» نخست‌وزیر هند از جمله مقامات عالی هستند که ترجیح داده‌اند مواضع خود در قبال رویدادها و روندهای بین‌المللی را از این تریبون به گوش سیاستمداران و همتایانشان در دیگر کشورهای جهان برسانند. فارن افرز این جایگاه را به دلیل انتشار مقالاتی به‌دست آورده است که بعضاً تأثیر بنیادینی بر روند تحولات بین‌المللی و صف‌بندی‌ها و ائتلاف‌های شکل‌گرفته در آن داشته است. چنانکه همچنان با گذشت حدود 6 دهه از انتشار مقاله‌ای تحت عنوان «منابع رفتار شوروی» به قلم آقای ایکس (جورج اف کنان از کارکنان ستاد برنامه‌ریزی سیاسی وزارت خارجه امریکا) به عنوان مبنایی تاریخی برای چرخش تاریخی سیاست خارجی امریکا در مقابل شوروی سابق و مقدمه‌ای بر شکل‌گیری جنگ سرد یاد می‌شود. زیرا کنان که چند سالی پس از انتشار این مقاله سفیری ایالات متحده امریکا در اتحاد جماهیر شوروی را بر عهده گرفت ایده «سیاست مهار شوروی» را برای حفاظت از دموکراسی غربی در برابر نفوذ کمونیسم مطرح کرد. ایده‌ای که بر اساس آن همکاری‌های نزدیک سیاسی نظامی کشورهای اروپای غربی با امریکا نضج گرفت.
باچنین پیشینه‌ای انتخاب این نشریه معتبر برای اعلام راهبرد سیاست خارجی دولت مسعود پزشکیان بی‌شک متأثر از وسعت مخاطبان و عمق اثرگذاری آن بوده است. این البته سومین یادداشتی است که محمدجواد ظریف از جایگاه یکی از مقامات دولت ایران در فارن افرز منتشر کرده است و با این حال به نظر می‌رسد به واسطه مواجه بودن جهان با یکی از خطیر‌ترین بزنگاه‌های تاریخی که می‌توان از آن به مثابه قرار گرفتن در مسیر انتخاب میان دو راهی جنگ و بحران گسترده‌تر یا تلاش برای دستیابی به صلح و ثبات یاد کرد؛ مهم‌ترین‌شان باشد. چه آنکه معاون راهبردی رئیس‌جمهور کشورمان که پس از چهار دهه حضور پررنگ در عرصه سیاست خارجی به عنوان یک شخصیت بین‌المللی نافذ شناخته می‌شود در این یادداشت غرب را به جست‌و‌جوی راه‌حل‌های مثبت و سودآور به جای سیاست شکست خورده افزایش فشار بر ایران دعوت کرده است. ظریف با محتمل دانستن امکان احیای توافق هسته‌ای در صورت انجام اقدامات عملی که ایران را نسبت به بهره‌مندی اقتصادی واقعی از توافق مطمئن‌ سازد؛ ساکنان آینده کاخ سفید را صریحاً مخاطب قرار داده و گفته است: «اگر ترامپ تصمیم به انجام چنین اقداماتی بگیرد، ایران آماده است تا گفت‌وگویی داشته باشد که به نفع تهران و واشنگتن باشد».
یادداشت ظریف اما پیش از مخاطب قرار دادن غرب، پیامی از صلح و همکاری برای سران کشورهای منطقه است. منطقه‌ای که این روزها در آتش جنگ می‌سوزد و تاول جنایات رژیم صهیونیستی و گروه‌های تروریستی مورد حمایت این رژیم را بر چهره دارد. او در راه صلحی که سیاست خارجی دولت جمهوری اسلامی ایران برای منطقه ترسیم می‌کند توافق جدید منطقه‌ای با هدف ثبات و توسعه اقتصادی، حل اختلافات و کاستن ازنقش قدرت‌های خارجی در منطقه را پیشنهاد می‌دهد.
اینچنین است که در فرازی از این یادداشت به صریح‌ترین شکل ممکن اعلام شده «پزشکیان به ثبات و توسعه اقتصادی در خاورمیانه علاقه‌مند است. او می‌خواهد با کشورهای عرب همسایه همکاری کند و روابط با همپیمانان ایران را تقویت نماید. اما او همچنین تمایل دارد تا به‌طور سازنده با غرب در تعامل باشد. دولت او برای مدیریت تنش‌ها با ایالات متحده، که به تازگی رئیس‌جمهور جدیدی نیز انتخاب کرده، آماده است. پزشکیان آماده است مذاکراتی از جایگاه برابر درباره توافق هسته‌ای و شاید موارد بیشتری انجام گیرد». 

http://www.Lor-Online.ir/fa/News/995399/سیگنال-ظریف-به-غرب-و-اعراب
بستن   چاپ