ندای لرستان
فتح یا فاتحه؟
سه شنبه 20 آذر 1403 - 19:27:27
ندای لرستان - وطن امروز /متن پیش رو در وطن امروز منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
طی 2 هفته اخیر در پی پیشروی تروریست‌های تکفیری در مقابل ارتش بی‌عمل سوریه و به دنبال سقوط دومینووار شهرهای سوریه در برابر گروه‌های مسلح متعدد تکفیری و تروریستی، تصاویری از آزاد‌سازی بی‌حساب و کتاب زندانیان از زندان‌ها در شهرهای مختلف سوریه مانند حلب، حماه، حمص و در نهایت دمشق در فضای مجازی منتشر شد. گروه‌های تکفیری و تروریستی و مسلحان سوریه با آزادی بدون حساب و کتاب و گسترده زندانیان از زندان‌های سوریه خطراتی را برای آینده این کشور رقم می‌زنند که با وعده‌های آنها درباره برقراری حکومت، نظم و امنیت در این کشور در تناقض است؛ خطراتی همچون رونق گرفتن گروه‌های تکفیری و ارهابی که تا چند سال پیش سوریه را به بهشت تروریست‌های جهان تبدیل کرده بودند. تنها در یک نمونه سال 2011 و در پی آزادی 3 زندانی به نام‌های زهران علوش، حسان عبود و احمد ابوعیسی از زندان صیدنایای دمشق 3 گروه تروریستی جیش‌الاسلام، احرارالشام و صقورالشام تاسیس شد که ناامنی و تروریسم را در سوریه گسترش دادند. اقدام به آزاد‌سازی این افراد در آن سال جزو اشتباهات مهلکی نامیده شد که منجر به جنگ داخلی سوریه و گسترش تروریسم و ناامنی در این کشور شد؛ وضعیتی که تنها به سوریه محدود نشد و منجر به گسترش ترور و ناامنی به سایر کشورهای منطقه همچون عراق، اردن، لبنان و حتی ترکیه شد. ظهور داعش در ترکیه نیز در بستر همین اتفاقات رقم خورد و خاورمیانه را وارد دوران تاریکی از تروریسم و خشونت کرد. در ابتدای حضور و فعالیت گروه‌هایی همچون داعش، برخی کشورهای منطقه همچون ترکیه نیز برای پیشبرد اهداف خود در خاک سوریه و علیه سایر گروه‌ها همچون کردهای سوریه، از داعش و سایر گروه‌های تکفیری و تروریستی استفاده ابزاری کردند اما این اقدام تبعاتی را برای آنها به همراه داشت و ناامنی داعش به خاک ترکیه نیز کشیده شد. 

حملات تروریستی داعش در شهرهای ترکیه منجر به ترس و وحشت مقامات این کشور و تغییر رویکرد نسبت به گروه داعش شد و در ادامه فعالیت این گروه در عراق و سوریه بسیاری از کشورهای حامی تروریسم وهابی - سلفی در منطقه مانند عربستان، امارات و قطر از قدرت‌گیری داعش به عنوان یک کشور مستقل دچار وحشت شدند و به مقابله با آن پرداختند. سرانجام داعش به گروهی ضعیف و پراکنده تبدیل شد و خلافت خودخوانده در شام را از دست داد. وقایع فعلی سوریه اما بار دیگر نگرانی‌ها را از رقابت بین گروه‌های تروریستی و تکفیری افزایش داده است، همچنین آزادسازی زندانیان بدون محدودیت و دسته‌بندی به مانند سابق در سوریه باعث افزایش نگرانی‌ها درباره رونق گرفتن تروریسم در سوریه شده است؛ مساله‌ای که با توجه به سابقه رهبران گروه‌های تروریستی بیشتر قابل درک است. ابوبکر بغدادی، رهبر گروه تروریستی داعش نیز مانند ابومحمد جولانی مدتی را در زندان‌های آمریکا سپری کرده بود و آمریکایی‌ها با آزادسازی وی به او فرصت پیوستن به گروه داعش را داده بودند. وی پس از مدتی فعالیت تروریستی به عنوان نماینده داعش در بخشی از سوریه بار دیگر به القاعده و شاخه این گروه تروریستی در سوریه یعنی جبهه‌النصره پیوست و سرانجام با شکست داعش و القاعده در عراق تصمیم به تاسیس گروه تروریستی خود به نام تحریرالشام گرفت؛ اقدامی که منجر به خروج نام وی و گروهش از لیست تروریستی دولت آمریکا نشد. وجه مشترک اما تمام رهبران گروه‌های تروریستی که در سوریه دست به تاسیس گروهی جدید و خونریز می‌زنند آزادی از زندانی است که هیچگاه قرار نبود از آن رهایی یابند. تجربه تکراری غرب آسیا نیز نشان داده است تروریست‌هایی که قرار بود به دلیل جرائم و جنایات تروریستی خود تا ابد در زندان بمانند با آزاد شدن، از فرصت دوباره‌ای که به آنها اعطا شده است نهایت استفاده را کرده و تاسیس گروه‌های جدید با تامین مالی و نظامی کشورهای حاشیه خلیج ‌فارس، ترکیه و غرب را در دستور کار خود قرار می‌دهند. در حال حاضر نیز با توجه به ترس و واهمه کشورهای عربی همچون اردن، مصر، امارات، عربستان و سایر کشورهای عربی و حتی رژیم صهیونیستی از رونق گرفتن یک گروه با ریشه اخوانی در سوریه شرایط برای رقابت جریانات افراطی و تروریستی در سوریه فراهم است و آزادسازی زندانیان خطرناک امنیتی از زندان‌های دولت سوریه نیز بر این وضعیت بیش از پیش دامن خواهد زد. از سوی دیگر گروه SDF که شامل کردها و قبایل عرب تحت حمایت ارتش آمریکا است نیز زندان‌ها و اردوگاه‌هایی را در اختیار دارد که بسیاری از عناصر داعش و القاعده و همچنین خانواده‌هایشان در آنها قرار دارند. طبق تخمین‌ها تعداد خانواده‌های نیروهای داعش در مناطق تحت کنترل کردهای سوریه که در اردوگاه‌های آوارگان حضور دارند به 60 هزار نفر می‌رسد. از سوی دیگر در پیشروی‌های اخیر گروه‌های تکفیری تحت حمایت ترکیه همچون تحریرالشام و جیش‌الوطنی سوریه به سوی مناطق تحت کنترل نیروهای قسد، بسیاری از مجرمان امنیتی زندان‌های سوریه آزاد شدند که سابقه حضور در داعش و القاعده را در کارنامه خود دارند. ادامه درگیری‌ها با کردهای سوریه در مناطق تحت کنترل قسد و ادامه پیشروی تکفیری‌ها در این مناطق به موازات آزادی تروریست‌های خطرناک از زندان‌های سوریه، می‌تواند منجر به شکل‌گیری چند گروه تروریستی خشن و حتی احیای داعش در استان رقه سوریه و شمال عراق شود؛ اقدامی که یک بار پیش از این رخ داد و هم‌اکنون نیز در حال وقوع است و زنگ خطر تروریسم در منطقه را به صدا درآورده است. 
در کنار این خطرات حضور گسترده تروریست‌های بین‌المللی در صفوف تکفیری‌ها در سوریه و افزایش چشمگیر و روزافزون حضور آنها پس از سقوط دولت مرکزی در این کشور و عضو‌گیری گروه‌های زیرشاخه تحریرالشام از کشورهای منطقه و جهان و رقابت بین این گروه‌ها و ایفای نقش اسپانسری از سوی کشورهای عربی به منظور جلوگیری از شکل‌گیری دولت اخوانی در کل جغرافیای سوریه منجر به وقوع حوادث تلخی برای مردم سوریه خواهد شد، بویژه در شرایط فعلی که مرزهای سوریه در اختیار این گروه‌ها قرار دارد و ترکیه مانند سابق نفوذ گسترده‌ای روی آنها ندارد.
در حالی که رسانه‌های وابسته به تروریست‌ها از پیروزی آنها بر حکومت اسد و آغاز دوره جدید سوریه می‌گویند، وضعیت تراکم حضور گروه‌های تروریستی در سوریه بار دیگر این کشور را به بهشت تروریست‌ها تبدیل کرده است. اگر چه این بار آنها تلاش کرده‌اند تصویر متفاوتی از گذشته از خود ارائه دهند اما به اعتقاد کارشناسان، آنها صرفا برای مقابله با دولت اسد با یکدیگر اجماع و ائتلاف کرده بودند و باید منتظر رقابت‌ آنان و در ادامه درگیری‌ آنان بر سر قدرت و تصاحب مناصب در سوریه بود. این گروه‌های تروریستی در گذشته سابقه درگیری‌های شدید با یکدیگر داشته‌اند. از سوی دیگر تفاوت‌های ایدئولوژیک بین نزدیک به 60 گروه مسلح حاضر در سوریه باعث می‌شود گمانه‌زنی درباره شروع جنگ تروریست‌ها علیه یکدیگر از هم‌اینک جدی تلقی شود.
گروه‌های مختلف تروریستی اکنون در مناطق مختلف سوریه مستقر شده‌اند. هر کدام بخشی از سوریه را تصاحب کرده‌اند. آیا همه این گروه‌های مسلح تروریست ذیل یک سازوکار ائتلافی نسبت به تقسیم مناصب و قدرت کنار یکدیگر قرار می‌گیرند یا اختلافات گذشته دوباره سر باز خواهد کرد و سوریه تبدیل به محل جنگ تروریست‌ها با تروریست‌ها خواهد شد؟

http://www.Lor-Online.ir/fa/News/996669/فتح-یا-فاتحه؟
بستن   چاپ