ندای لرستان - خرم آبادیها از زمانی که یادشان میآید وضعیت محلههای حاشیهنشین شهر و مشکلاتشان همیشه محل اما و اگر متولیان و مردم بوده است؛ هر مسئولی که میآمد از برنامههایش میگفت و با همراهی بولدوزرها راهی این محلهها میشد؛ ولی بعد از مدتی تاب و تاب فعالیتها فرومینشست و خبری از هیاهوی ابتدایی نبود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
هنوز که هنوز است «گلسفید» و «علیآباد» و «اسدآبادی» با آسیبهای مختلف «شب را روز» و «روز را شب» میکند و متولیان حتی ارائه آمارها از این مصائب را خطقرمز میدانند؛ ولی برای رفع آنها چه کردهاند؟
هر مسئولی توپِ تقصیر را به زمین دیگری میاندازد، یکی میگوید ابتدا باید وضعیت کالبدی محلهها اصلاح شود و دیگری معتقد است که اول باید کار فرهنگی و اجتماعی را آغاز کرد؛ تا توپ تقصیر پینگپنگی بین متولیان رفتوبرگشت دارد همچنان مشکلات روی مشکلات اضافه میشود؛ بازخوانی اظهارات مسئولان در دستکم 15 سال گذشته همین روند را تأیید میکند.
«کوچههای تودرتو و پیچدرپیچ، صحنهها و منظرههای خاکستری از پسربچهای که خاکبازی میکند تا جوانی که کمی آنطرفتر با چهرهای تکیده سیگاری را پُک میزند؛ زنی که با چادر مشکیاش چهره دختربچهاش را میپوشاند تا در حین عبور از جلوی مرد معتاد چشمهای معصومش درگیر زشتیها نشود و مردی که فقر از کُت پوسیدهاش میبارد… اینجا حاشیههای یک شهر است، متنی که بیش از هر حاشیهای شهر را آزار میدهد.»
این روایت گزارشی از مناطق حاشیه نشین مرکز لرستان که 10 سال پیش روی خروجی خبرگزاری مهر رفت.
مسئولانی که نامشان در جدول پایین آمده حالا همه ارتقا پیدا کردهاند؛ اما از ارتقای وضعیت محلههای حاشیهنشین شهر خرمآباد خبری نیست؛ هر چقدر خبرها و مطالب رسانهای در مورد وضعیت ساماندهی بافت حاشیهنشین مرکز لرستان زیاد است؛ اقدامات عملی کم بوده است تا روایت «دو صد گفته؛ چون نیم کردار نیست» به «لق لقه زبان» مردم این دیار تبدیل شود.
جدول اظهار نظر مسئولان پیرامون مناطق حاشیهنشین خرمآباد
مسئول مرتبط تاریخ اظهار نظر جزئیات اظهارات
محمد خدامی شهردار وقت خرم آباد | 9 آذر 1387 | وجود بافتهای مسئله دار شهری مانند منطقه «گل سفید» در خرم آباد که به دلیل فقر، بیکاری و دیگر آسیبها شکل گرفتهاند موجب ایجاد مشکل اجتماعی در این شهرستان شده است. |
علی روشنایی مدیرکل وقت بهزیستی لرستان | 22 تیر 1388 | در شهرستان خرم آباد 6 سکونتگاه غیررسمی گل سفید، کوی علی آباد، پل کرگانه، پشته، انتهای اسدآبادی و پاچنار وجود دارد که از محلههای آسیب زای شهرستان خرم آباد محسوب میشوند. این محلهها علاوه بر آسیبهای جدی اجتماعی نظیر بیکاری، خرده فروشی، مواد مخدر، اعتیاد و… از نظر امکانات و شرایط مختلف آموزشی، فرهنگی، هنری، ورزشی و کتابخانه ای در شرایط بسیار ضعیف و پایینی قرار دارند. |
رضا رحیمی نسب نماینده وقت خرمآباد و عضو کمیسیون اجتماعی | 30 مرداد 1389 | در حال حاضر وضعیت حاشیه نشینی در کوی علی آباد، گل سفید و … به عنوان یکی از مشکلات مهم خرم اباد مطرح است که در صورت رفع این مشکل یکی از دغدغههای بزرگ مردم مرتفع میشود. پیش از این از مسئولان وزارت مسکن در این رابطه قول گرفتهایم ولی هنوز نتیجهای حاصل نشده است. |
وحید رشیدی شهردار وقت مرکز لرستان | 7 آذر 1389 | کار تخریب و تبدیل وضعیت بافت فرسوده محله گل سفید خرم آباد توسط شهرداری آغاز شده است! در حال حاضر با همکاری استاندار لرستان و سازمان مسکن و شهرسازی، جریان تملک در محله گل سفید وارد مرحله تازه ای شده و روند شتابانی به خود گرفته است به طوری که شهرداری خرم آباد و ارگانهای دست اندرکار هرکدام با تعیین کارشناس ویژه گل سفید، وارد مذاکره مستقیم و تملک بیش از 100 منزل از این محله شدهاند. |
حبیب الله دهمرده استاندار وقت لرستان | 24 بهمن 1389 | انتظار من از سازمان مسکن و شهرسازی و فرمانداری خرم آباد این است که زمان ساماندهی محلات گل سفید و کوی علی آباد کوتاهتر شود. |
علی نیکزاد وزیر راه و شهرسازی دولت دهم | 6 مهر 1390 | بازدید از از وضعیت ساماندهی مناطق حاشیه نشین و بافت فرسوده کوی علی آباد و گل سفید |
شهرام ملکی رئیس وقت سازمان مسکن و شهرسازی لرستان | 31 مرداد 1390 | در حال حاضر کار توانمندسازی 5 منطقه گل سفید، علی آباد، دره گرم، کرگانه، فلک الدین شهرستان خرم آباد در حال اجرا است. |
محمد مهرابی شهردار وقت خرم آباد | 24 شهریور 1393 | تا کنون بالغ بر 20 جلسه به منطقه گل سفید رفتهایم و همه نقاط آن را بررسی کردهایم، برای احیای این منطقه نیاز به بازسازی و نوسازی منطقه و ایجاد مراکز مختلف فرهنگی آن است. |
سید سعید شاهرخی معاون وقت سیاسی امنیتی استاندار لرستان | 24 شهریور 1393 | بقایای منازل تخریب شده در منطقه گل سفید خرم آباد، پستوها و دیوارهای باقی مانده از ساختمانهای تخریب شده در این منطقه تبدیل به جایگاهی برای استقرار معتادین و بزهکاران اجتماعی شده است. |
هوشنگ بازوند استاندار وقت لرستان | 15 اردیبهشت 1394 | تجربه من در برنامه ریزی شهری نشان میدهد که گروهی از متولیان دور میزی تحت عنوان کمیسیون ماده پنج جمع شدهاند و این افراد هستند که در بحث کاربریهای مختلف تصمیم میگیرند. در برخی موارد در کمیسیون ماده پنج تصمیمات اشتباهی هم اتخاذ و خروجی آن منجر به حاشیه نشینی شده و این در حالی است که اگر این تصمیمات نبود مردم خودسرانه تصمیم به ساخت و ساز نمیگرفتند. |
محمدتقی شاکرمی معاون وقت پیشگیری از وقوع جرم دادگستری لرستان | 28 بهمن 1396 | متاسفانه امروز بنگاههای معاملات املاک زمینهای شهر را میشناسند اما مسئولان ما نمیدانند، بی برنامگی مرگ سازمان خواهد بود، متأسفانه در دستگاههای ما برنامه ریزی مشخصی برای حاشیه نشینی وجود ندارد؛ حدود شهر برای ما هم مشخص نیست. |
طی هفتههای اخیر دادگستری لرستان و دادستانی مرکز استان دوباره به سراغ موضوع تاریخی ساماندهی محلههای حاشیه نشین شهر خرم آباد رفتهاند؛ باید دید حالا که مدعی العموم به میدان آمده اقدامات به نتیجه میرسد یا بازهم شاهد اضافه شدن به حجم اظهارات و خبرها پیرامون ساماندهی این مناطق هستیم.
وضعیت نگران و ناراحتکننده مناطق حاشیهنشین خرمآباد
بیژن دارایی معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری لرستان دراینرابطه در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: مناطق حاشیهنشین خرمآباد و بهخصوص دو منطقه «کوی علیآباد» و «اسدآبادی» وضعیت بسیار نگرانکننده و ناراحتکنندهای دارند.
وی با اشاره به آسیبشناسی اجتماعی در این مناطق، عنوان کرد: منطقه «اسدآبادی» حدود 24 هزار نفر جمعیت دارد، کوچههای تنگ و پیچدرپیچ، ساختمانهای بسیار فرسوده و قدیمی از جمله ویژگیهای این منطقه به شمار میآید.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری لرستان با بیان اینکه حدود 27 درصد کوچههای این منطقه، کوچههای تنگ و پیچدرپیچ هستند، گفت: 45 درصد معابر و خیابانهای این منطقه روشنایی ندارند.
از نبود زیرساختهای شهری تا خانههای خشتی و گِلی
دارایی با تأکید بر اینکه 40 درصد ساختمانهای این منطقه، خشتی و گِلی است، تصریح کرد: 30 درصد از املاک این منطقه قولنامهای هستند و سند ندارند.
وی در ادامه سخنان خود با تأکید بر اینکه این امر موجب میشود که نتوانند از خدمات دیگر استفاده کنند، افزود: سرپرست معتاد خانواده، تعداد زیاد معلول، سالمندان نیازمند حمایت، اعتیاد، معتادان متجاهر، خردهفروشان مواد مخدر، جوانان عبور کرده از سن ازدواج، کودکان کار، متکدیان و… از جمله چالشهای شناسایی شده در این منطقه به شمار میآید.
عدم وجود زیرساختهای مناسب شهری از جمله سطل زباله، فضای سبز، کمبود وسایل ورزشی و بازی، صعبالعبور بودن بسیاری از خیابانها معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری لرستان با بیان اینکه هر کدام از این چالشها، متولی خاص برای رفع دارند و نیاز است که متولیان و بهخصوص فرمانداری مرکز لرستان دراینرابطه ورود جدی داشته باشند، بیان کرد: این در حالی است که در همین منطقه ظرفیتها، استعدادها و افراد ارزشی و انقلابی در حوزههای مختلف وجود دارد که در این منطقه پرورشیافتهاند.
دارایی، بیان داشت: همین منطقه 346 شهید تقدیم انقلاب کرده است.
وی با اشاره به عدم وجود زیرساختهای مناسب شهری از جمله سطل زباله، فضای سبز، کمبود وسایل ورزشی و بازی، صعبالعبور بودن بسیاری از خیابانها و…گفت: برخی از مدارس این منطقه بافت فرسودهای دارند.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری لرستان تأکید کرد: اگر هر کدام از دستگاهها قدمی دراینرابطه بردارند، اتفاقات خوبی در این منطقه خواهد افتاد.
ساختمانهایی که پاتوق معتادان شده است
دارایی در ادامه سخنان خود به منطقه «علیآباد» در شهر خرمآباد اشاره کرد و گفت: مساحت این منطقه حدود 5.5 هکتار است.
وی با بیان اینکه منطقه هزار و 300 نفر جمعیت دارد، گفت: 100 درصد خانههای این منطقه قولنامهای است و چیزی به نام سند رسمی در این منطقه ظاهراً معنا ندارد.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری لرستان با اشاره به اینکه ساختمانی مربوط به بهزیستی در این منطقه وجود دارد که بدون هیچ استفادهای رها و قفل شده است، بیان داشت: این ساختمان میتواند به مکان مناسبی برای برنامههای فرهنگی و ورزشی باشد.
دارایی با تأکید بر اینکه ساختمانهایی در این منطقه وجود دارد که پاتوق معتادان تبدیل شده است، افزود: کوچههای تنگ و پیچدرپیچ، مدارس فرسوده و… از دیگر چالشهای موجود در این منطقه است.
وی با تأکید بر اینکه توقع این است که رسیدگی و رفع چالشهای این منطقه موردتوجه جدی متولیان و مدیران مربوطه قرار گیرد، بیان داشت: واقعیت این است که ظرفیتها وجود دارد و کار غیرممکنی نیست.
تنها پلیس و دستگاه قضائی متولی دراینرابطه نیست
سرهنگ عبدالرضا رخشان رئیس پلیس آگاهی لرستان نیز دراینرابطه در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: تا کنون 18 طرح پاکسازی در این دو منطقه حاشیهنشین شهر خرمآباد انجام شده است.
وی با اشاره به جمعآوری معتادان و دستگیری خردهفروشان مواد مخدر در این دو منطقه از سوی پلیس مواد مخدر استان، بیان داشت: تا امروز 326 نفر در راستای همین طرحهای پاکسازی دستگیر شدهاند.
رئیس پلیس آگاهی لرستان در ادامه با اشاره به دستگیری 15 عامل اصلی خردهفروش مواد مخدر در این مناطق، ادامه داد: برخورد صورت میگیرد، اما یک بحث که مهم است موضوع نگهداری معتادان است.
برخی از معتادان و خردهفروشان مواد مخدر را دهها بار دستگیر کردهایم سرهنگ رخشان با اشاره به کمبود فضای نگهداری معتادان در شهر خرمآباد و اینکه توسعه این فضاها کم است، افزود: ما میتوانیم ظرف 48 ساعت هر چه معتاد در این مناطق هست را جمعآوری کنیم، اما کجا نگهداری کنیم؟
وی در ادامه سخنان خود با تأکید بر اینکه باوجود این کمبود فضا، اولویت جمعآوری با معتادان دارای سابقه سرقت است، افزود: امسال کشفیات مواد مخدر در استان 125 درصد افزایش پیدا کرده است.
رئیس پلیس آگاهی لرستان با تأکید بر لزوم آسیبشناسی و علتیابی تبدیل این مناطق خرمآباد به مناطق حاشیهنشین، گفت: مشکلات موجود نشان میدهد که 25 دستگاه متولی دراینرابطه توجه کافی نداشتهاند که الان شاهد این معضلات اجتماعی در این مناطق هستیم.
سرهنگ رخشان با تأکید بر اینکه تنها پلیس و دستگاه قضائی دراینرابطه متولی نیست، ادامه داد: همه دستگاهها باید پایکار بیایند تا این معضل حاشیهنشینی حل شود، ما برخی از معتادان و خردهفروشان مواد مخدر را دهها بار دستگیر کردهایم.
داستان طولانی به نام معتادان متجاهر در لرستان
اردشیر صفا پور دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر لرستان نیز دراینرابطه در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: بحث معتادان متجاهر یک داستان واقعاً طولانی در استان است.
وی با بیان اینکه قول میدهیم که معتادان متجاهر زن در سطح معابر، هر تعدادی باشند را بپذیریم، عنوان کرد: دراینرابطه ظرفیت ایجاد کردهایم، یک مرکز ترک اعتیاد در همین منطقه «گلسفید» داریم.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر لرستان با بیان اینکه برای نگهداری معتادان مرد واقعاً مشکل اساسی داریم، تصریح کرد: برای نگهداری معتادان متجاهر مرد، زیرساخت و فضای فیزیکی مناسب داریم، حدود 400 نفر ظرفیت نگهداری داریم، اما بحث مهم اعتبارات و هزینههای نگهداری معتادان متجاهر است.
هزینه نگهداری معتادان متجاهر را نداریم
صفا پور با تأکید بر اینکه بر اساس ابلاغیهای که توسط رئیسجمهور صورتگرفته 50 درصد اعتبارات را باید ستاد مبارزه با مواد مخدر پرداخت کند و 50 درصد اعتبارات نگهداری را نیز استانداری و شهرداری مرکز استان پرداخت کنند، افزود: طی امسال چهار میلیارد و 200 میلیون تومان بدهی به مراکز نگهداری معتادان متجاهر داریم، از این میزان یک میلیارد و 850 میلیون تومان را ما پرداخت کردهایم، یعنی دقیقاً 50 درصد.
شهرداری تنها 300 میلیون تومان کمک کرده است وی ادامه داد: اما شهرداری تنها 300 میلیون تومان دراینرابطه کمک کرده است.
شهردار بنگلادش برای نگهداری معتادان متجاهر کمک کند!
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر لرستان با تأکید بر اینکه زیرساخت نگهداری آماده است، اگر این اعتبار در اختیار ما قرار گیرد، از فردا میتوانیم 200 معتاد متجاهر مرد را از سطح شهر جمعآوری کنیم، گفت: ما نافی زحمات عزیزان در شهرداری در حوزههای مختلف نیستیم، دوستان شهرداری میطلبد که بیشتر پایکار بیاید، شهرداری همایش خوب و بینالمللی برای پرآوازه کردن نام استان و تلاش خوبی برای معرفی خرمآباد کرده است، این کار ارزشمندی بود، اما حالا شهردار بنگلادش یا شهردار مالزی بیاید به ما برای نگهداری معتادان متجاهر کمک کنند!
صفا پور گفت: ما زیرساخت برای نگهداری داریم، اما هزینه نگهداری نداریم، ما حدود دو میلیارد تومان اعتبار در این زمینه گرفتهایم، اما منابع استانی دراینرابطه صفر بوده است.
به سیمای مناطق حاشیهنشین هویتبخشی بدهیم
همایون عمودی زاده مدیرکل بهزیستی لرستان نیز دراینرابطه در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: بعید میدانم زن سرپرست خانوار یا معلولی در مناطق حاشیهنشین خرمآباد باشد و تحت حمایت بهزیستی و یا کمیته امداد نباشد.
در همجوار این مناطق حاشیهنشین همه زیرساختهای فرهنگی، اجتماعی، تفریحی و… وجود دارد، اما دریغ از وجود این زیرساختها در مناطق حاشیهنشین وی عنوان کرد: اگر بخواهیم که مشکلات مناطق حاشیهنشین را حل کنیم، اولین گام این است که به سیمای مناطق حاشیهنشین هویتبخشی کنیم، تا زمانی که مخروبهها را خراب نکنیم، تا دسترسی به آنها را آسان نکنیم و… به نتیجه نمیرسیم، چرا که افرادی که در این مناطق زندگی میکنند هم حق و حقوقی دارند.
مدیرکل بهزیستی لرستان با تأکید بر اینکه در همجوار این مناطق حاشیهنشین همه زیرساختهای فرهنگی، اجتماعی، تفریحی و… وجود دارد، اما دریغ از وجود این زیرساختها در مناطق حاشیهنشین، بیان داشت: اینها موجب میشود شاهد بروز و ظهور آسیبهای اجتماعی در این مناطق باشیم.
عمودی زاده، تأکید کرد: اجرای طرح مشارکت اجتماعی نوجوانان، اهدای وسایل توانبخشی، ودیعه و تسهیلات تهیه مسکن، کمکهزینه تحصیلی دانشآموزان و دانشجویان و… از جمله اقدامات بهزیستی در این مناطق حاشیهنشین بوده است.
وی تأکید کرد: اما اگر قرار است که این مناطق حاشیهنشین سروسامانی بگیرند باید ابتدا به لحاظ کالبدی موردتوجه قرار گیرند.
عدم اجرای مصوبات توسط متولیان به منزله ترک فعل است
حجتالاسلام سعید شهواری رئیسکل دادگستری لرستان نیز دراینرابطه در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: باید با ارائه راهکارهای لازم، جلوی آسیبهای اجتماعی را بگیریم و از آنها پیشگیری کنیم.
وی با بیان اینکه دادگستری دراینرابطه یک مرجع نظارتی و مطالبهگر است، عنوان کرد: هدف هم در درجه اول مچگیری از یک دستگاه متولی نیست، بلکه باید طرح موضوع شود و سپس مدیران باید امکانات خود را برای رفع آنها بسیج کند.
ما وظایف و مصوبات را تکتک به دستگاهها ابلاغ میکنیم و از مدیران میخواهیم که اقدامات خود را دراینرابطه گزارش بدهند رئیسکل دادگستری لرستان با تأکید بر اینکه مدیران و متولیانی که دراینرابطه مسئولیتی دارند باید پایکار بیایند، ادامه داد: ما وظایف و مصوبات را تکتک به دستگاهها ابلاغ میکنیم و از مدیران میخواهیم که اقدامات خود را دراینرابطه گزارش بدهند.
حجتالاسلام شهواری با بیان اینکه عدم اجرای مصوبات از سوی متولیان بر اساس قانون، ترک فعل محسوب میشود، بیان داشت: حتماً از سوی دادگستری نسبت به متولیان و دستگاهها دراینرابطه مطالبهگری و پیگیری وجود دارد.
تعارفی با کسی نداریم
وی تصریح کرد: دادستان مرکز استان باقوت این مسئله را پیگیری میکند و در این زمینه هم تعارفی با کسی نداریم.
رئیسکل دادگستری لرستان با طرح این سوال که چه کسی در منطقه «علیآباد» و «اسدآبادی» زندگی میکند؟ همشهری ما، هم میهن، هم وطن و هم محلی ما زندگی میکند، گفت: اگر آسیبی به آنها وارد شود، طبیعتاً به ما هم آسیب وارد میشود، اگر آسیبی در این مناطق باشد، حتماً آن آسیب به سایر مناطق هم سرایت میکند.
حجتالاسلام شهواری ادامه داد: اگر یک جا درد به وجود آمد باید شناسایی شود و سایر اعضا باید به تکاپو بیفتند تا آن درد درمان شود، در این راستا مصوبات دراینرابطه با جدیت پیگیری خواهد شد.
بنابراین گزارش؛ به گفته مدیرکل امور اجتماعی استانداری لرستان از مجموع 67 منطقه حاشیهنشین لرستان، 15 منطقه حاشیهنشین در خرمآباد قرار دارد تا هر روز بر تعداد و جمعیت این مناطق در میان بیعملی متولیان اضافه شود؛ باید منتظر ماند و دید اقدام و پیگیری مجموعه قضائی در استان میتواند به موتور محرکه دستگاههای متولی برای انجام وظایف خود تبدیل شود.
کد خبر 6316265
http://www.Lor-Online.ir/fa/News/997471/روایت-«حاشیهنشینی»-و-دو-صد-گفتهای-که-نیم-کردار-نشد!