ندای لرستان

آخرين مطالب

زوال مرکبات در شمال ایران؛ مرگ تدریجی درخت و باغداران! گفتگو

زوال مرکبات در شمال ایران؛ مرگ تدریجی درخت و باغداران!
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - تسنیم /عارضه زوالی که در سال‌های اخیر به جان مرکبات شمال افتاده از درون مرکبات را خشکانده و خسارت‌های جبران‌ناپذیری را به باغداران وارد کرده و هنوز راه درمانی برایش پیدا نشده ‌و مرگی تدریجی، غم و اندوه باغداران را در سال‌های اخیر به همراه داشته است.
در سال‌های اخیر یکی از نگرانی‌ها و دغدغه اصلی باغداران مازندرانی خشکیدگی ناگهانی سرشاخه‌ها و زردی روز افزون برگ‌های درختان مرکبات بخصوص پرتقال تامسون است؛ درختان پرتقال ابتدا زرد می‌شوند و سپس برگ‌های زرد شده این درختان به قرمزی می‌روند و سر‌شاخه‌ها خشک می‌شوند و بعد از مدت نه چندان طولانی درخت به طور کامل خشک می‌شود و می‌میرد.
مرگی تدریجی که غم و اندوه باغداران را در سال‌های اخیر به همراه داشته و بیماری که هنوز راه درمان اساسی برایش پیدا نشده است؛ در طول این مدت بیماری، درخت به باردهی کم روی می‌آورد و میوه‌ها از درون پوک می‌شوند و درخت از درون خشک و خالی و سپس خشک می‌شود؛ ریشه‌های موئین و سیاه ریشه درخت که وظیفه آبرسانی و جذب مواد از خاک به ساقه‌ها و به سایر قسمت‌های درخت را برعهده دارند خشک می‌شوند و درخت دچار تشنگی و سپس خشکی روزافزون می‌شود تا جایی که این خشکی به تمام بدنه درخت سرایت می‌کند و باعث می‌شود کل درخت از ریشه تا برگ‌ها خشک شوند و از بین برود.

ندای لرستان

مرگ تدریجی نتیجه بیماری درختان مرکبات است
این عارضه نوظهور که به جان مرکبات شمال افتاده است در سال‌های قبل در جنوب کشور رویت شده بود، اما درمان خاصی برای آن پیدا نشد‌ و اکنون و در سال‌های اخیر به شمال کشور هم سرایت کرده و اغلب گونه‌های مرکبات به ویژه ‌پرتقال و نارنگی و حتی لیمو را هم درگیر کرده است؛ این بیماری که مرگ تدریجی درخت مرکبات محسوب می‌شود خسارت‌های جبران‌ناپذیری را به باغداران وارد کرده است؛ درختان مرکبات در سال‌های اولیه رشد طبیعی خود را طی می‌کنند، اما در سال‌هایی که به بار‌دهی و سود‌دهی می‌رسد دچار این بیماری می‌شوند.
این بیماری که نامش زوال است در سال 1388 در جنوب کرمان آغاز شد و سپس در هرمزگان و فارس و جهرم و داراب هم دیده شده ‌و اکنون در شمال به وفور دیده می‌شود.

ندای لرستان

میوه‌ها هنوز نرسیده پخش زمین می شوند
کمالی یک کشاورز 80 ساله بابلی به تسنیم گفت: من بالای 70 سال است که باغدار و کشاورز‌م ودر طول سال‌های اخیر مرکبات باغ من در حال خشک شدن هستند؛ ابتدا شاخه‌های پرتقال از درون درخت شروع به خشک شدن کردند و سپس کل درخت کم‌کم خشک شد و از بین رفت؛ در باغ یک هکتاری بنده حدود 18 درخت را از ریشه زدم و قطع کردم و جایش نهال‌های تازه کاشتم؛ میوه‌های این درختان هم هنوز نرسیده بد رنگ می‌شوند و به زمین می‌افتند؛ حتی در اواخر اردیبهشت که بعد از شکوفه دادن میوه‌ها به صورت گره‌های سبز شروع به رشد می‌کنند در درختانی که بیماری دارند این گره‌ها می‌ریزنند و امسال زیر این درختان پر از گره پرتقال بود.
این کشاورز تاکید کرد: به مروجین و کارشناسان کشاورزی و اداره خدمات هم مراجعه کردم و کارشناسان هم آمدند و عکس گرفتند و رفتند. تجربه هفتاد ساله بنده در مورد این بیماری این است که نوع سمومی که در سال‌های اخیر به ما می‌فروشند تقلبی است و یا مخلوط شده است؛ ما همین سموم و کود را در سال‌های پیش استفاده می‌کردیم و این مشکلات را نداشتیم ولی در سال‌های اخیر با استفاده از همین سموم مرکبات ما دچار این بیماری شدند و خسارت‌های زیادی را هم از نظر درمانی و تعویض سموم مختلف و هم وقت و زمان و خستگی روحی و مالی به باغدار وارد کرده و متاسفانه کارشناسان هم قادر به حل این مشکل نیستند.
این باغدار اظهار کرد: من با تجربه‌ای که خودم داشتم در دو سال اخیر سموم را عوض کردم و با هزینه بیشتر سموم با کیفیت‌تری خریدم و امسال درختان باغ من وضعیت بهتری دارند.

ندای لرستان

هر چه در می آوریم باید برای درمان زوال مرکبات هزینه کنیم
حسینی کشاورز امیرکلایی نیز به خبرنگار تسنیم گفت: حدود چهار سال است که مرکبات باغ من دچار خشکی می‌شوند و تمام محصولات هنوز از درخت جدا نشده خودشان خود به خود به زمین می افتند؛ به سراغ چند کارشناس از جهاد کشاورزی رفتم و آمدند از خاک و برگ نمونه گرفتند و چند سم معرفی کردند و من هم سم‌پاشی انجام دادم، اما وضعیت درختان بدتر شد و مجبور شدم سال قبل درختان را قطع کنم؛ در طول این چند سال نه تنها از این باغ 4 هزار متری محصول زیادی برداشت نکردم بلکه از جیب خودم برای از بین رفتن این بیماری خیلی هزینه کردم، اما نتیجه‌ای هم در بر نداشت.
حسینی بیان کرد: خیلی از هم‌محله‌های ما که باغدار‌ند و زندگی و اموراتشان از همین راه می‌گذرد دچار همین بیماری هستند متاسفانه کارشناسان هم فقط نمونه‌برداری می‌کنند و عکس می‌گیرند و می‌روند و راه درمانی که باعث شود تا این بیماری از بین برود ارائه نمی‌کنند؛ این بیماری اگر بر‌طرف نشود تا چند سال آینده تمام مرکبات بابل و مازندران را از بین خواهد برد.

ندای لرستان

مصائب باغداران ‌برای مبارزه با این بیماری لاعلاج‌
کارلوس فرناندز یکی از محققان و کارشناسان اسپانیایی که به دعوت وزارت جهاد کشاورزی برای ارزیابی اولیه و چگونگی بروز این عارضه به ایران آمده و در برخی از مناطق ایران سفر کرده بود درباره این بیماری گفت: نخستین مشکلی که در برخی از شهرهای ایران مشاهده کردم نوع نهالی است که برای مرکبات استفاده می‌شود؛ اگر نهال‌هایی که برای مرکبات استفاده می‌شود با کیفیت نباشد بدون تردید باغدار با مشکل مواجه خواهد شد و علت دیگر هم نحوه کاشت نهال در ایران متنوع است و این خود مشکل بزرگی است.
به گفته این کارشناس اسپانیایی باید نهال را با تراکم بیشتری کاشت تا برای آبیاری از آب کمتری استفاده شود و هم نهال بیشتری کاشته شوند.
این کارشناس اسپانیایی بیش‌ترین مشکل را مدیریت باغ و نوع آبیاری برشمرد و افزود: البته این مشکلاتی که در مورد باغ وجود دارد در خیلی از کشورهای جهان هم وجود دارد مثلا در یک روز به درختان با حجم 50 درصد آب داده می‌شود و روز بعد هیچ آبی داده نمی شود مهم این است که این مشکلات مدیریت شود و هر کشوری با توجه به شرایط خود این مشکلات را مدیریت و برطرف کند؛ رژیم بد آبیاری در ایران باید برطرف و مدیریت شود.

ندای لرستان

جلوگیری‌ از شیوع بیماری‌ درختان با مدیریت تغذیه
ایزدی کارشناس جهاد کشاورزی بابل نیز در گفت وگو با خبرنگار تسنیم در ساری اظهار کرد: مدیریت تغذیه درختان در طول مراحل و فصول مختلف رشد از جمله کارهایی است که جلوی بسیاری از بیماری‌ها از جمله زوال را می‌گیرد؛ استفاده از نهال‌های سالم و جوان که از مراکز قابل تایید خریداری شده باشند ‌و همچنین کود‌دهی در فصول مختلف با روش‌های استاندارد و جلوگیری از سم پاشی بی‌رویه درختان از جمله مراحلی است که باغداران باید رعایت کنند.
این کارشناس کشاورزی تاکید کرد: باغداران فقط در زمستان اقدام به کوددهی درختان می‌کنند که این کار اشتباه است و این کود دهی باید در تمام فصول سال انجام شود؛ البته در سال‌های اخیر با حضور گسترده مروجین کشاورزی در روستا‌ها و شرکت باغداران در این کلاس‌های ترویجی سطح آگاهی باغداران بالا رفته و باردهی درختان با توجه باغداران و با این اطلاعات بسیار زیاد شده ‌و درختان هم نیاز به توجه و کود و سم بیشتری دارند.
ایزدی یاد آور شد: اما باغداران هنوز هم به روش قدیمی به این درختان کوددهی می‌کنند و درخت با باردهی زیاد مواد مغذی خود را در زمان باردهی مصرف می‌کند و باید مواد جدید دریافت کند اگر این مواد به موقع به درخت نرسد درخت دچار زوال و یا خشکی و خالی شدن از درون می‌شود.
ایزدی در ادامه به عوامل چند‌گانه بیماری زوال مرکبات اشاره کرد و گفت: درصدی از درختان باغات استان، از دوران نونهالی، دچار بیماری‌های ویروسی و شبه‌ویروسی هستند و همچنین، ضعف تغذیه‌ای درختان، موجب غلبه بیماری در درختان می‌شود؛ از عوامل دیگر هم، افزایش سن درختان است که غلبه بیماری را در مرکبات تشدید می‌کند؛ افزایش گلدهی و باردهی و عدم جبران عناصر غذایی، بیماری‌ها را تشدید می‌کند.
این کارشناس کشاورزی ضعف حاصلخیزی خاک از جمله عدم مصرف کود دامی را از عوامل دیگر زوال برشمرد و افزود: زیاده‌روی در خاک‌ورزی، عدم زهکشی و غیره تاثیر بیماری را تشدید می‌کند.
ایزدی در ادامه با بیان راهکارها جهت جلوگیری از این بیماری اظهار داشت: محلول پاشی کامل عناصر غذایی بعد از برداشت میوه به عنوان تغذیه جبرانی، کوددهی با کود اوره، بلافاصله بعد از برداشت میوه، محلول پاشی با ترکیبات مسی، بعد از هرس درختان در بهمن ماه، محلول پاشی کلسیم در پایان گلدهی از جمله راهکارهایی است که باغداران عزیز باید رعایت کنند تا درختان مرکبات سالم بمانند و جلوی این بیماری گرفته شود.

ندای لرستان

به گزارش تسنیم، هر چند جهاد کشاورزی مازندران با برگزاری کاروان ترویجی استانی با عنوان مبارزه با بیماری‌های مرکبات با محوریت زوال مرکبات در مزرعه سطح استان در قالب کارگاه آموزشی با حضور مسئول و کارشناسان ورود می‌کند و در این کارگاه‌ها علایم بیماری زوال مرکبات توضیح داده می شود اما تغذیه مناسب به صورت پایه و محلولپاشی در زمان مناسب تأکید می‌شود و در این کلاسها آموزش و تاکید می‌شود تا با انتخاب نهال‌هایی با پایه‌های مقاوم به خاک‌های سنگین و زهکشی استفاده شود. اما با توجه به این اقدامات پیشگیرانه به باغداران هنوز این بیماری پابرجاست ودر حال خشکاندن درختان مرکبات است.‌

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1000891/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روایتی از اوضاع و احوال بازار سکه و طلا

صحبت های عضو هیئت علمی اقتصاد دانشگاه شریف از عدم رغبت زنان برای ورود به بازار کار

پیش بینی قیمت دلار 15 دی 1403

بازگشت ایران به بازار افغانستان

قیمت انواع میوه؛ یک کیلو موز چند؟

فیلسوف جنجالی: چه رخدادی را در سوریه متوجه نشدیم؟

2024، سال طلایی برای میلیاردرهای جهان

ارزش یورو به پایین‌ترین سطح خود در دو سال اخیر سقوط کرد

تحلیل اکوایران پشت پرده انصراف ایران از اکسپو ژاپن

ایجاد فضای امن و شفاف برای سرمایه‌گذاران در اولویت وزارت نفت

پیش بینی قیمت طلا و سکه 15 دی 1403

در بازار خودرو زمستان است

ناکامی خیبر خرم‌آباد در نیم‌فصل اول لیگ برتر فوتبال/ اگر حمایت هواداران نبود خیبر کجای جدول قرار می‌گرفت؟!

قهرمانی مازندران در رقابت‌های کشتی آزاد بزرگسالان کشور در گرگان

بزرگراه 166 میلیون ساله دایناسورها کشف شد/ ویدئو

اولین خرید نیم‌فصل خیبر از مازندران

ترامپ در 2025 چه تاثیری بر جهان می‌گذارد؟

پیش بینی بورس شنبه 15دی 1403

خیبر خرم آباد 1 - مس رفسنجان 2

کمربند شرقی خرم‌آباد تا پایان سال افتتاح می‌شود

اولین خرید زمستانی خیبر خرم آباد رسمی شد

نرخ جهانی بیمه رکورد زد

ایران و پاکستان بر سر تمدید قرارداد فروش برق به توافق رسیدند

باخت تلخ خانگی خیبر در خرم‌آباد برابر مس

یک شکارچی در منطقه بسطام استان لرستان مورد حمله یک خرس قرار گرفت

محور مقاومت پیروز میدان خواهد شد

ناکامی خیبر خرم‌آباد در نیم‌فصل اول لیگ برتر فوتبال/ اگر حمایت هوادارن نبود خیبر کجای جدول قرار می‌گرفت؟!

«زیر نظربودن» چه تأثیری بر مغز ما می‌گذارد؟

بازدید وزیر ارتباطات از بیمارستان اعصاب و روان سلمان یاسوج

10 حقیقت از کارتر که ممکن است ندانید

حباب سکه به 5 میلیون و 300 هزار تومان رسید

اقتصاد آسیا در خطر است؟

مدیرعامل شرکت توانیر: سال آینده 24 هزار مگاوات کمبود برق داریم

زمان قطعی برق لرستان فردا شنبه 15 دی 1403 | جدول خاموشی برق خرم آباد شنبه 15 دی 1403 اعلام شد

نفرات و تیم های برتر مسابقات کنده زنی قهرمانی باشگاههای کشور مشخص شدند

عدالت در مدیریت و توسعه زیرساخت‌ها؛ مطالبه سه‌دهه‌ای مردم لرستان

سهم 75 درصدی بخش خانگی در مصرف گاز کشور

وضعیت بازار خودرو در هفته دوم دی 1403/ پژو 207، هایما و شاهین گران شدند

رشد 20درصدی مصرف گاز خانگی

بی‌عدالتی 30 ساله در لرستان/ منابع مالی اختصاص یابد

رفع بیکاری و احیای کارخانه‌های تعطیل لرستان نیاز به توجه و عدالت دولت دارد

محیط‌زیست لرستان: صحت و سقم حمله خرس در دست بررسی است

قطار بی‏‌ترمز؛ مذاکرات پرونده هسته‌‏ای در دوران هدایت علی لاریجانی

کاهش بی‌سابقه سوددهی یک شرکت بزرگ نفتی

دلار به بالاترین حد دو سال اخیر رسید

برقراری دامنه نوسان 3 درصدی بورس تا اطلاع ثانوی

هزینه دلاری ایمن سازی ساختمان های پایتخت

تعطیلی مدارس لرستان فردا شنبه 15 دی 1403 | مدارس خرم آباد فردا شنبه 15 دی ماه 1403 تعطیل است؟

ظرفیت تولید برق تجدیدپذیر از 1500 مگاوات گذشت

معاون وزیر اقتصاد: با وجود تسهیلات تکلیفی، چیزی برای تسهیلات بنگاه‌ها باقی نمانده است