بزرگنمايي:
ندای لرستان - لرستان با قدمت 9000 سال کشاورزی یکی از نخستین زیستگاههای بشر برای کشت و برداشت محصولات است که این روند پس از گذشت 9 قرن هنوز در این استان ادامه دارد. خبرگزاری تسنیم با رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان دربارۀ وضعیت کشاورزی این استان گفتوگو کردهاست. - اخبار استانها -
لرستان با مساحت 28 هزار کیلومتر مربع و با تاریخی بیش از 9 هزار سال بهعنوان یکی از نخستین مراکز کشاورزی و دامپروری جهان شناخته میشود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
شواهد باستانشناسی نشان میدهد که این منطقه پس از پایان عصر یخبندان، به یکی از اصلیترین زیستگاههای انسان اولیه برای کشت و برداشت محصولات زراعی تبدیل شد. کوهستانهای سرسبز، دشتهای حاصلخیز، چشمهها و منابع آبی فراوان، لرستان را به مهد کشاورزی و حیات روستایی در ایران تبدیل کردهاست.
دهه 1320 خورشیدی نقطه عطفی در تاریخ کشاورزی لرستان بود. تأسیس باغ فلاحت در خرمآباد بهعنوان نخستین ایستگاه تحقیقاتی کشاورزی آغازگر تحولی در این حوزه شد.
این مرکز، تکنیکهای جدید کشاورزی را در لرستان معرفی کرد و بستری برای توسعه محصولات بومی و استراتژیک در این استان فراهم آورد.
لرستانِ امروز پس از گذشت 9 هزار سال همچنان یکی از قطبهای مهم کشاورزی ایران بهشمار میرود و حدود 112 هزار نفر از جمعیت این استان به این بخش وابستهاند.
زمینهای زراعی کشاورزان لرستان بیش از 800 هزار هکتار را در بر میگیرد، اما نکته قابلتوجه، ترکیب این زمینها است که فقط 25 درصد این راضی آبی و 75 درصد دیم است تا این آمار نمایانگر بحران منابع آبی در این استان باشد.
لرستان با وجود سطح وسیعی از اراضی دیم در تولید محصولات کشاورزی جایگاهی ویژه دارد. این استان سالانه 140 هزار تن حبوبات تولید میکند و رتبه نخست کشور را در این زمینه دارد.
تولیدات دامی لرستان نیز چشمگیر است و 30 هزار تن گوشت قرمز، 286 هزار تن شیر خام، 81 هزار تن گوشت مرغ و 3 هزار تن عسل تنها بخشی از ظرفیتهای این منطقه است.
ارزش سالانه تولیدات کشاورزی لرستان حدود 92 هزار میلیارد تومان برآورد میشود. با این ارقام، کشاورزی یکی از ارکان اقتصادی این استان بهشمار میرود و لرستان را بهعنوان سرزمین محصولات ارگانیک و سرمایهگذاری در این حوزه معرفی میکند.
خبرگزاری تسنیم گفتوگویی تفصیلی با سید عماد شاهرخی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان، انجام دادهاست. او در این گفتوگو، به فرصتهای پیش روی کشاورزی این استان پرداخت و از برنامهها و سیاستهای آینده برای توسعه پایدار کشاورزی سخن گفت.
تولید گندم در لرستان 1.5 برابر میانگین کشوری
تسنیم: ویژگیهای جغرافیایی، اقلیمی و منابع طبیعی لرستان چگونه در تولید محصولات کشاورزی نقش دارند و آیا تأثیر کشاورزی در تولید و معیشت این استان نمایان است؟
کشاورزی بهعنوان تأمینکننده امنیت غذایی که پایه استقلال اقتصادی است، مورد توجه قرار گرفتهاست.لرستان در سه سال گذشته در بخش کشاورزی، شاهد رشد صعودی و افزایش تولیدات کشاورزی بودهاست.
بهعنوان نمونه، افزایش 4.5 برابری تولید گندم در لرستان رخ دادهاست و این در حالی است که میانگین تولید کشور سه برابر بودهاست ( از 4.5میلیون تن به 12 میلیون تن رسیدهایم).در تولید دانههای روغنی نیز رشد سهبرابری مشاهده میکنیم.
سطوح زیر کشت ما در هیچیک از محصولات کاهش پیدا نکرده و اگر تولید گندم افزایش یافتهاست، دانههای روغنی نیز افزایش پیدا کردهاست.
بازگشت به تولید بیش از 350 واحد غیرفعال در حوزه کشاورزی بدون استفاده از تسهیلات
333 واحد غیرفعال در بخش کشاورزی در سه سال گذشته و در هشت ماه امسال نیز، 19 واحد غیرفعال دیگر به چرخه تولید بازگشتند. بازگشت به فعالیت این واحدها در حالی انجام شدهاست که هنوز تسهیلات تکلیفی به ما اعلام نشدهاست.
سطح زیر کشت گلخانهها از حدود 70 هکتار به 120 هکتار نیز افزایش یافتهاست که رشدی 50 درصدی را نشان میدهد. برنامه ما این است که با تأکید استاندار حدود 140 هکتار گلخانه جدید را با تأمین تسهیلات به چرخه تولید وارد کنیم.
تسنیم: وضعیت جوجهریزی در لرستان نسبت به سالهای گذشته از چه تغییری برخوردار شدهاست و آیا افزایش کمی در این بخش قابلمشاهده است؟
میزان جوجهریزی لرستان در سال 1401 حدود 31 میلیون قطعه بود و این عدد در 10 ماه امسال به حدود 40 میلیون رسیدهاست. میزان جوجهریزی این استان بهطور کلی در سال 1403 در مقایسه با مدت مشابه سال 1401 از رشدی بالغبر 29 درصد برخوردار است. تولید کل گوشت مرغ نیز در سال 1401، 70 هزار تن بود، درحالیکه این عدد در 9 ماه نخست امسال به 72 هزار تن رسیدهاست و پیشبینی میشود تا پایان سال به 100 هزار تن برسد که یک رکورد در تولید مرغ لرستان محسوب میشود.
لرستان تولیدکننده یکی از ارزانترین مرغهای زنده و کشتارشده کشور است
تسنیم: چگونه افزایش تولید مرغ میتواند موجب تغییر در قیمت گوشت مرغ شود و چه عواملی مانند هزینههای تولید، تقاضا و زیرساختها بر این روند تأثیر میگذارند؟
مؤلفههای مختلفی مانند قیمت نهاده که عمدتاً از خارج از کشور وارد میشود روی قیمت مرغ اثرگذار است و تعیین نرخ مرغ در اختیار ما نیست.نهادهها بهصورت متمرکز و ملی توسط بخش خصوصی و شرکت پشتیبانی امور دام خریداری و در سامانه بارگذاری میشود.
ما در استانها متولی تولید هستیم و نه متولی قیمت، اما واقعیت این است که قیمت مرغ زنده و مرغ کشتارشده در لرستان جزو پایینترین قیمتها در کشور است.
لرستان بهدلیل تولیدکننده بودن، یکی از پایینترین قیمتهای مرغ را در کشور دارد. 55 هزار تن از تولید سالانه 100 هزار تن، برای مصرف داخلی این استان است و 45 هزار تن مازاد تولید به سایر استانها و حتی به کشورهای دیگر (از جمله عراق) صادر میشود.
درصد جوجهریزی لرستان در سال 1402 نسبت به سال قبل 26 درصد افزایش و در سال 1403 نسبت به سال قبل 9 درصد افزایش داشتهاست که به افزایش 35 درصد جوجهریزی منجر شدهاست. یکی از دلایل افزایش جوجهریزی در لرستان این است که 16 واحد پرورش مرغ گوشتی که تعطیل شده بود به چرخه تولید برگشتند.
در گوشت قرمز نیز در دو سال گذشته، رشد 16 درصدی را شاهد بودهایم. پیشبینی میکنیم که تولید گوشت قرمز از 29 هزار تن در سال به 34 هزار تن در امسال افزایش یابد. نیاز لرستان در این بخش بین 22 تا 23 هزار تن است و مازاد تولید به استانهایی نظیر تهران و اصفهان و سایر استانها صادر میشود.
کاهش 50درصدی مصرف آب با افزایش ایستگاههای پمپاژ و اجرای آبیاری نوین
لرستان با کمبود منابع آبی مواجه است. آیا در مدیریت منابع آبی استان اقداماتی انجام شدهاست که بتواند تأثیرات منفی کمبود آب را کاهش دهد؟ چگونه میتوان با استفاده از روشهای نوین آبیاری و مدیریت بهینه منابع آب، وضعیت کشاورزی را بهبود بخشید؟
دو اقدام بسیار در حوزه مدیریت منابع آبی، مهم انجام شد. نخستین اقدام نهضت راهاندازی ایستگاههای پمپاژ بود که هفت ایستگاه راهاندازی شدهاست و دو ایستگاه در دست اقدام است.سرمایهگذاری صد میلیارد تومانی روی برخی از ایستگاههای پمپاژ با نرخ امروز انجام شده بود، اما در معرض تخریب قرار گرفته بودند.
ایستگاههای پمپاژ در دست بهرهبرداری حدود هزار هکتار را تحتپوشش قرار میدهند. افزایش ایستگاههای پمپاژ و اجرای سیستمهای آبیاری نوین، حداقل 50 درصد کاهش مصرف آب را بههمراه دارد. همچنین، در برخی محصولات میتواند تا 10 برابر افزایش تولید داشته باشد. تولید گندم در زمینهای دیم، حدود 1500 کیلوگرم در هکتار است، اما اگر این زمینها به آبی تبدیل شوند، تولید گندم میتواند حداقل به 5.5 تن در هکتار برسد.
اگر بر اساس الگوی کشت، بخشی از اراضی به محصولاتی مانند سیبزمینی یا چغندرقند اختصاص داده شود، میتوانیم در محصول سیبزمینی تولیدی بالای 60 تن در هکتار داشته باشیم. این افزایش تولید، گواه بهرهوری منابع آبی است.ما باید از دانش فنی روز استفاده کنیم و یافتههای علمی را به مزارع و کشاورزی انتقال دهیم.
در شهرستان ازنا دستگاهی برای کشت لوبیا وارد کردهایم که بهصورت چهار ردیف روی پشته کشت و همزمان نوار تیپ را نیز پهن میکند. این دستگاه علاوهبر کاهش 50 درصدی مصرف بذر، حدود 20 میلیون تومان صرفهجویی در هر هکتار برای کشاورز بههمراه دارد.
کشت با نوار تیپ و دستگاه چهار ردیف روی پشته، 30 درصد افزایش تولید و 30 تا 40 درصد کاهش مصرف آب را بهدنبال دارد. ما باید به سمتی برویم که تا حد امکان از منابع آب زیرزمینی برای کشتهای آببر استفاده نشود.
تسنیم: لرستان با سنتیبودن روشهای کشاورزی و دامپروری روبهرو است که باعث کاهش بهرهوری و کندی در فرآیند توسعه این بخش میشود. جهاد کشاورزی در راستای بهروزکردن این شیوهها و استفاده از فناوریهای نوین، چه اقداماتی انجام دادهاست؟
لرستان جزو استانهای پیشرو در اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها است. این طرح از سال 1400 آغاز شدهاست و از 270هزار هکتار به 420 هزار هکتار رسیدهاست.
نتایج بسیار خوبی از اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها بهدست آمدهاست و همین موفقیتها موجب شد که رئیس ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و وزارت جهاد کشاورزی نامهای به مقام معظم رهبری ارسال کنند و دستاوردهای این طرح را گزارش دهند. در نهایت، این طرح با موافقت مقام معظم رهبری، برای پنج سال دیگر تمدید شد.
لرستان که بیش از 70 درصد اراضیاش دیم است، از این فرصت بهرهمند شدهاست. ستاد اجرایی فرمان امام تسهیلات قرضالحسنهای برای کشاورزان ارائه دادهاست و تمام مراحل کاشت، داشت و برداشت تحتنظارت کارشناسان سازمان نظام مهندسی و جهاد کشاورزی انجام میشود.
بیش از 450 دستگاه ادوات کشاورزی از محل اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها در سه سال گذشته خریداری شدهاست و در اختیار کشاورزان قرار گرفتهاست. این ادوات بهسمت کشاورزی حفاظتی حرکت کردهاند که هم از خاک مراقبت میکند، هم مصرف آب را کاهش میدهد و هم تولید را افزایش میدهد.
بیش از 1900 دستگاه تراکتور از سوی بخش خصوصی و با حمایت جهاد کشاورزی برای مکانیزاسیون کشاورزی و حدود 3100 تراکتور و ادوات کشاورزی نیز در سه سال وارد چرخه تولید شدهاست.شخمزدن سنتی با گاوآهنهای قدیمی منسوخ شدهاست و ادوات جدید به حفظ خاک و افزایش بهرهوری کمک میکنند.
تسنیم: لرستان بهعنوان یکی از قطبهای کشاورزی کشور شناخته میشود. چه مبالغی برای سرمایهگذاری در بخش کشاورزی این استان هزینه شدهاست؟
حدود یکهزار میلیارد تومان سرمایهگذاری بخش خصوصی در حوزه کشاورزی انجام شدهاست.مجموع سرمایهگذاری در این بخش به حدود 8هزار میلیارد تومان رسیدهاست که رقمی قابلتوجه است. پیشبینی میشود که حدود 4هزار میلیارد تومان دیگر نیز در پروژههای مختلف سرمایهگذاری شود.
تسنیم: کشت محصولات آبدوست و اجاره زمینهای کشاورزی به کشاورزان مهاجر به کاهش منابع آبی لرستان دامن زدهاست. آیا علت اصلی گرایش کشاورزان به این محصولات، سود بالاتر است و یا دلایل دیگر دارد؟
اقدامات متعددی برای کنترل این روند انجام شدهاست که یکی از این اقدامات، فعالسازی حوزه آموزش کشاورزی است. بسیاری از کشاورزان در گذشته اطلاعات دقیقی درباره نحوه کشت و برداشت نداشتند و زمینهای خود را به کشاورزان مهاجر اجاره میدادند.
کشاورزان در سالهای اخیر با برگزاری دورههای آموزشی و ایجاد روزمزرعه، اطلاعات کافی بهدست آوردهاند و اکنون مدیریت کشت و برداشت را بهعهده دارند.
کشاورزان مهاجر پیشتر در پایاب سد ایوشان، با استفاده از تجهیزات گستردهای همچون لوله و اتصالات، آب را کیلومترها انتقال میدادند، اجرای سیستمهای نوین آبیاری در این منطقه که تاکنون بیش از 700 هکتار را پوشش دادهاست، این روند را دگرگون کردهاست.
از کشاورزان تقاضا داریم در قالب برنامههای بنیاد برکت و بنیاد علوی از تسهیلات موجود استفاده کنند و سرمایهگذاری در تولید را مدیریت کنند تا به اقتصاد لرستان کمک شود.
تسنیم: وضعیت گیاهان دارویی و محصولات خاص در لرستان چگونه است؟
روند خوبی در رشد تولید گیاهان دارویی و گیاهان خاص بهویژه در کشت زعفران و گیاهانی مانند گشنیز و اسطوخودوس داشتهایم.دو هزار هکتار نیز به باغات لرستان افزوده شدهاست. این استان در حوزه حبوبات، دارای رتبۀ دوم در کشور است.
دلفان بهعنوان پایلوت کشوری در کشت نخود انتخاب و تاکنون 50تن بذر و پنج دستگاه کشت مکانیزه برای این شهرستان تأمین شدهاست.تلاش داریم تمام مراحل کشت، مبارزه با آفات و برداشت بهصورت مکانیزه انجام شود. این اقدام، تولید نخود را بهشکل قابلتوجهی افزایش خواهد داد.
تسنیم: لرستان با داشتن شرایط اقلیمی مناسب و تنوع گیاهان دارویی، ظرفیت بالایی برای تولید این محصولات دارد، اما یکی از مشکلات عمده در این بخش، نبود بازار فروش مناسب و دشواریهای بازاریابی این محصولات است که موجب کاهش بهرهوری و درآمد کشاورزان میشود. چگونه میتوان فرآیندهای توزیع و فروش گیاهان دارویی را تسهیل کرد؟
35 واحد صنایع تبدیلی و تکمیلی با ظرفیت 160 هزار تن در لرستان به بهرهبرداری رسیدهاست. نیاز است شرکتهای دارای توان مالی با وجود تولیدات باکیفیت انار در کوهدشت، انجیر در پلدختر، سیب در بروجرد، گردو در سلسله، حبوبات و 4 هزار تن عسل، برای خرید توافقی محصولات با کشاورزان وارد قرارداد شوند.
ااین شرکتها میتوانند از مرحله تأمین بذر و مواد مغذی تا برداشت و فروش محصولات در بازارهای داخلی و خارجی، نقش مهمی ایفا کنند.حدود 950 هزار تن ظرفیت صنایع تبدیلی و تکمیلی در لرستان داریم که 160 هزار تن، معادل 35 واحد در سه سال گذشته به چرخه آمدهاند.
تسنیم: وضعیت بیمه محصولات کشاورزی در لرستان چگونه است؟
936 فقره پرونده سال گذشته در شش زیربخش تشکیل و 10.5 میلیارد تومان خسارت پرداخت شد. 55 هزار فقره بیمهنامه در سال گذشته صادر شد که این بیمهها شامل زیربخشهای زراعت، باغبانی و شیلات است.
بیمه نهتنها هزینه نیست بلکه پشتوانهای برای مدیریت خطر در بخش کشاورزی است و میتواند خسارت ناشی از حوادثی همچون سرمازدگی، یخبندان و کاهش محصول را جبران کند.
تسنیم: ترویج و آموزش در بخش کشاورزی و دامپروری از مهمترین اقدامات برای ارتقای بهرهوری و بهروز کردن شیوههای تولید در لرستان است. جهاد کشاورزی برای ارتقای دانش و مهارتهای کشاورزان و دامداران، چه اقداماتی انجام دادهاست؟
حدود 76 هزار نفر-روز آموزش در حوزه کشاورزی از ابتدای امسال تاکنون برگزار شدهاست.این آموزشها شامل حدود 7 هزار روزمزرعه و انتقال یافتهها بود که بهشکل کلاسهای آموزشی در روستاها و روزهای مزرعه تجمعی برگزار شد.
در این روزهای مزرعه، کشاورزان پیشرو اقداماتی ارزشمند انجام داده بودند و کشاورزان روستاهای مجاور برای بازدید و یادگیری به این مناطق دعوت میشدند. 101 سایت الگویی طراحی شدهاست که کشاورزان پیشرو در این سایتها اقدامات فنی خود را به نمایش گذاشتند و دیگر کشاورزان با افزایش تولید و روشهای جدید آشنا شدند.
حدود 32 هزار نفر-روزآموزش بهرهبرداران روستایی انجام شد که این رویداد منجر به شناسایی 89 کشاورز نمونه در سطح استانی و ملی شد.بهعنوان مثال، یک کشاورز در بروجرد در حوزه گندم آبی 11 تن در هر هکتار برداشت داشتهاست، درحالیکه میانگین کشوری 4.5 تن و میانگین لرستان 5.5 تن در هکتار است. این کشاورز در حوزه گندم دیم، 7 تن در هکتار تولید کرده، درحالیکه میانگین استانی 1.5 تن است.
تسنیم: زنان روستایی نقش بسیار مهمی در اقتصاد و توسعه پایدار روستاها بهویژه در بخشهای کشاورزی و دامپروری دارند. چه اقداماتی برای توانمندسازی زنان روستایی، در نظر گرفته شدهاست؟
280 کارگاه آموزشی ویژه زنان روستایی در سال گذشته، برگزار شد. این آموزشها زنان را به کارآفرینان و تولیدکنندگان موفقی تبدیل کردهاست.در جشنواره انجیر، زنانی حضور داشتند که محصولات فرآوریشدهای مانند انجیر خشک و محصولات خانگی را تولید کرده و به فروش رساندند. ما برای ارتقای وضعیت زنان روستایی، باید بهسمت برندسازی و استانداردسازی حرکت کنیم. این اقدامات میتواند باعث شود محصولات تولیدی زنان روستا با بستهبندیهای مناسب و برندهای معتبر به بازارهای کشوری عرضه شوند.
کاهش بیش از 15درصدی مصرف سموم کشاورزی فقط در یک سال
تسنیم: استفاده بیرویه از سموم و کودهای شیمیایی میتواند اثرات منفی بر محیطزیست و سلامت انسانها داشته باشد. چه اقداماتی برای کاهش مصرف این مواد شیمیایی و جایگزینی با روشهای پایدارتر انجام شدهاست؟
تمام سموم مصرفی در کشاورزی لرستان، تأییدشده توسط سازمان حفظ نباتات کشور و میزان دوز و مصرف این سموم کاملاً مشخص است. ما برای کاهش مصرف سموم شیمیایی، حرکت بهسمت روشهای مبارزه بیولوژیک را آغاز کردهایم.
در سال زراعی 1401، مصرف سموم شیمیایی 862 هزار لیتر بود، درحالیکه این عدد در سال زراعی 1402 به حدود 727 هزار لیتر رسید. هدف این است که با کاهش مبارزه شیمیایی و استفاده از روشهای بیولوژیک، هم محصولی سالم و ارگانیک تولید شود و هم هزینههای کشاورزی کاهش یابد.
رشد 400برابری رفع تداخل اراضی کشاورزی و منابع طبیعی
تسنیم: اختلافات میان کشاورزان و ارگانهایی مانند منابع طبیعی در مورد استفاده از مراتع، یکی از مسائل مهم در بخش کشاورزی و دامپروری لرستان است. این اختلافات میتواند منجر به مشکلاتی در زمینه مدیریت منابع طبیعی و بهرهبرداری پایدار از مراتع شود. چه تلاشهایی برای حلوفصل این اختلافات و رسیدن به راهحلهای مشترک انجام شدهاست؟
یکی از اقدامات مهم در این زمینه، پروژه رفع تداخل اراضی کشاورزی و منابع طبیعی بودهاست که این اقدام به اختلاف بین منابع طبیعی و کشاورزان و بهرهبرداران پایان میدهد.
فقط 76 پلاک از سال 1393 تا 1400 رفع تداخل شده بود، اما این عدد هماکنون به 1200 پلاک رسیدهاست که رشد 400 برابری را نشان میدهد. حدود 85 درصد اراضی کشاورزی رفع تداخل و برای 75 درصد اراضی سند تکبرگ صادر شدهاست.با صدور سند تکبرگ، از خردشدن اراضی جلوگیری میشود.
از سوی دیگر بیش از 2000 هکتار اراضی کشاورزی لرستان یکپارچهسازی شدهاست. یکپارچهسازی اراضی با حفظ مالکیت و حدود زمینها، امکان کشت مکانیزه و علمی را فراهم میکند و بهرهوری را بهطور چشمگیری افزایش میدهد.از کشاورزان درخواست میشود برای افزایش بهرهوری و استفاده از روشهای نوین کشت، بهسمت یکپارچهسازی اراضی حرکت کنند، زیرا هیچ مشکلی برای مالکیت زمین کشاورزی ایجاد نمیشود و حدود زمینها حفظ میشود.
تسنیم: لرستان در غرب ایران با داشتن شرایط جغرافیایی و اقلیمی متنوع، یکی از استانهای مهم در زمینه کشاورزی و تولید محصولات مختلف است. این استان بهدلیل داشتن منابع طبیعی غنی، بهویژه در زمینه دامداری، کشاورزی و باغداری، چه رتبههایی در تولید محصولات کسب کردهاست؟
در لرستان، کیفیت محصولات کشاورزی بهدلیل شرایط آبوهوایی چهارفصل و بسیار مناسب، از جایگاه ویژهای در کشور برخوردار است. این شرایط باعث شدهاست که برخی از محصولات به برندی ملی تبدیل شوند. برای مثال، انار تنگ سیاب و سیب بروجرد از محصولات شناختهشده و باکیفیت کشور است.
لرستان در تولید برخی محصولات کشاورزی رتبههای برتر کشوری را نیز به خود اختصاص دادهاست. در تولید حبوبات و انجیر سیاه، لرستان رتبه اول کشور را دارد. در تولید گردو که قطب آن شهرستان سلسله است، رتبه دوم کشوری را کسب کردهایم. همچنین، در تولید زردآلو، چغندرقند و انار رتبه پنجم، در تولید سیب رتبه ششم، در تولید گندم رتبه هفتم، در تولید گوشت قرمز رتبه هشتم، در تولید عسل رتبه نهم و در تولید گوشت مرغ رتبه یازدهم را در سطح کشور داریم.
سرمایهگذاری، دغدغه اصلی کشاورزی و دامپروری؛ وجود 500 دامداری نیمهتمام در لرستان
تسنیم: چه مقولهای را بهعنوان مهمترین دغدغه در حوزه جهاد کشاورزی که نیازمند اقدامات فوری و ویژه است، معرفی میکنید؟
لرستان ظرفیتهای بسیاری برای رشد و توسعه در بخش کشاورزی و دامپروری دارد. بااینحال، یکی از دغدغههای بزرگ این حوزه کمبود سرمایه و حمایت مالی است. بهعنوان نمونه، در بخش دامپروری، حدود 500 واحد نیمهتمام وجود دارد که از نظر فیزیکی تکمیل شدهاند، اما بهدلیل نبود سرمایه در گردش، هنوز به بهرهبرداری نرسیدهاند.
اگر حدود 4 هزار میلیارد تومان سرمایه به این واحدها تزریق شود، میتوان تولید گوشت قرمز لرستان را به 10 هزار تن افزایش داد. در حوزه گلخانهها نیز، 140 هکتار گلخانه نیمهتمام با پیشرفت فیزیکی بالای 50 درصد داریم که در صورت تأمین تسهیلات، امکان بهرهبرداری کامل از این ظرفیت فراهم خواهد شد.
کانالهای آبیاری قدیمی که خاکی است، نیاز به تبدیل به کانالهای بتنی دارند تا از هدررفت آب جلوگیری شود. اجرای سیستمهای نوین آبیاری، تکمیل ایستگاههای پمپاژ، ایجاد صنایع تبدیلی، ساخت سردخانهها و توسعه زیرساختهای کشاورزی از دیگر اولویتهای لرستان است. اگر این حمایتها و زیرساختها فراهم شود، این استان با ظرفیتهای موجود میتواند غذای حداقل چهار استان کشور را تأمین کند .
تسنیم: از اقدامات شاخص جهاد کشاورزی لرستان در سالهای کنونی بگویید.
جهاد کشاورزی لرستان در سال 1403 با تلاش کشاورزان، تولیدکنندگان و کارکنان این سازمان موفق شد رتبههای برتر ملی را کسب کند. این استان در حوزه امور اراضی رتبه چهارم کشور را بهدست آوردهاست. در حوزه آبوخاک نیز جزو استانهای برتر کشور شناخته شدهایم. در بخش آموزش بهرهبرداران ترویجی رتبه سوم، در تولید محتوا توسط روابطعمومی سازمان رتبه برتر، و در معاونت توسعه مدیریت رتبه نخست کشوری را کسب کردهایم.
در حوزه اقدامات فرهنگی توسط حوزه نمایندگی ولیفقیه، رتبه نخست کشور را بهدست آوردهایم. دو بار در سه سال گذشته موفق به کسب رتبه برتر در جشنواره شهید رجایی شدهایم. کشاورزان، تولیدکنندگان و کارکنان جهاد کشاورزی لرستان با روحیه جهادی و پشتکار شبانهروزی این دستاوردها را رقم زدهاند.
گفتوگو از مرتضی نامدارزاده و فاطمه نیازی
انتهای پیام/ 644