ندای لرستان

آخرين مطالب

چه گزینه‌ای فراروی ترامپ درباره ایران خواهد بود؟ سیاسی

چه گزینه‌ای فراروی ترامپ درباره ایران خواهد بود؟
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - ایران /متن پیش رو در ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
ابراهیم متقی-استاد دانشگاه تهران| پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری امریکا در نوامبر 2024 فرآیندهای کاملاً متفاوتی را در ارتباط با سیاست بین‌الملل و ایران در مقایسه با سال‌های 21-2017 به‌جا خواهد گذاشت. علت اصلی آن را باید در تغییرات بنیادین سیاست جهانی و نظم منطقه‌ای از سال 2023 دانست. ایالات متحده در این دوران تاریخی موقعیت خود در مقایسه با کشورهای اروپایی، چین و روسیه را به گونه‌ قابل‌توجهی ارتقا داد. در شرایط تاریخی ژانویه 2025 سیاست منطقه‌ای و راهبردی ترامپ مبتنی بر نشانه‌هایی از «پیروزی بدون جنگ» و «موازنه ارتقایابنده» خواهد بود. چنین موازنه‌ای از حوزه فناوری شروع شده و به عرصه‌های اقتصادی و امنیت بین‌الملل تسری پیدا خواهد کرد. الگوی کنش رفتاری ترامپ با چین، روسیه، ایران و کشورهای اتحادیه اروپا مبتنی بر «نقشه راه جامع و در‌هم‌تنیده» خواهد بود. الگوی کنش در ارتباط با هر یک از بازیگران یادشده تأثیر خود را بر سیاست عمومی ترامپ در حوزه‌های مختلف جغرافیایی به‌جا می‌گذارد. رویکرد ترامپ مبتنی بر نشانه‌هایی از همکاری، رقابت و کنش تعارضی با کشورهایی است که از قابلیت لازم برای ایجاد چالشی راهبردی در برابر سیاست منطقه‌ای امریکا برخوردار خواهند بود. الگوی کنش رفتاری ترامپ از این جهت اهمیت دارد که رابطه متقابل و درهم‌تنیده با کشورها و بازیگرانی را در دستور کار قرار می‌دهد که موازنه راهبردی را حفظ نموده و از طریق موازنه به نشانه‌هایی از هژمونی در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نائل گردد. شاید بتوان به این موضوع اشاره کرد که ترامپ سیاست کنش فناورانه و ارتقای اقتصاد جهانی امریکا را به‌عنوان محور اصلی سیاست امنیتی خود قرار داده است. چنین رویکردی می‌تواند شکل جدیدی از موازنه قدرت در روابط با ایران، روسیه و چین را به‌وجود آورد. کنش رفتاری ترامپ در ارتباط با ایران می‌تواند گزینه‌های مختلفی را در بر داشته باشد. هر یک از این گزینه‌ها بخشی از آموزه رفتاری نهادهای سیاسی و اتاق‌های فکر امریکا در ارتباط با ایران محسوب می‌شود. از جمله این راهبردها می‌توان به «فشار حداکثری»، «تعامل سازنده»، «سیاست چماق و هویج»، «مهار و محدودسازی اقتصادی» و «همکاری‌های متوازن» اشاره داشت. اتخاذ هر یک از گزینه‌های یادشده تابعی از راهبرد کلان امریکا و دونالد ترامپ در ارتباط با ایران، فضای منطقه‌ای و سیاست جهانی محسوب می‌شود.

راهبرد ترامپ در سیاست جهانی‌ گذار از فضای ابهام ژئوپلیتیک و راهبردی خواهد بود. هرگونه جابه‌جایی در قدرت نیازمند تحول در فناوری‌های جدید، شکل‌بندی‌های اقتصادی و به حداقل رساندن هزینه‌های‌ گذار برای تحقق شکل جدیدی از اقتصاد و سیاست جهانی است. ترامپ تلاش دارد تا امریکا در وضعیت و جایگاه اولیه نظم جهانی قرار گیرد. در حالی‌ که بازیگرانی از جمله ایران، روسیه و چین بر انگاره‌هایی از افول مرحله‌ای امریکا و شکل‌گیری ساختار موازنه قدرت تأکید خواهند داشت. چگونگی تحقق چنین نشانه‌هایی تابعی از معادله قدرت جدید و تکنولوژیک نوآورانه خواهد بود. ترامپ در مراسم تحلیف ریاست‌جمهوری از افرادی همانند «مارک زاکربرگ»، «ساوندار پیچای»، «ایلان ماسک» و «جف بزوس» دعوت به عمل آورد تا نمایشی از تحول فناورانه را در افکار عمومی جهانی منعکس کند. هر یک از افراد یادشده نقش مؤثری در بهینه‌سازی فناوری جدید و به‌کارگیری دانش در قدرت صنعتی و اقتصادی جهانی خواهند داشت. ترامپ این موضوع را به افکار عمومی جهانی منعکس کرد که امریکا در عصر‌گذار به تکنولوژی جدید بوده و این امر ماهیت قدرت امریکا را تحت تأثیر قرار خواهد داد. از آنجایی که امریکا تلاش دارد تا دوران‌ گذار را سپری سازد، بنابراین تمایلی برای درگیر شدن نظامی نداشته و سیاست‌های مناقشه برانگیز را به عنوان چالشی برای اهداف راهبردی خود می‌داند. ترامپ اندیشه پیروزی بدون جنگ را در دستور کار قرار داده و از این طریق تلاش دارد تا جلوه‌های جدیدی از قدرت امنیتی و اقتصادی را بازتولید کند. سیاست اقتصادی و فناورانه ترامپ از این جهت اهمیت دارد که می‌بایست دوران‌ گذار را با چالش‌های حداقلی سپری نموده و از این طریق به مازاد قدرت سیاسی، مشروعیت راهبردی و کاربرد فناوری در عرصه‌های راهبردی نائل شود. ضرورت‌های کنش راهبردی ترامپ منجر به شرایطی شد که زمینه برای برکناری و حاشیه شدن افرادی از جمله «جان بولتون» و «برایان هوک» اجتناب‌ناپذیر می‌شد. هر یک از افراد یادشده که در گذشته نقش مؤثری برای اعمال «سیاست فشار حداکثری»، «محدودسازی قدرت» و «حاشیه‌ای کردن ایران» را در دستور کار قرار داده‌ بودند، از حوزه تصمیم‌گیری و سیاست‌گذاری امنیتی حذف شدند. به موازات چنین وضعیتی زمینه برای نقش‌یابی راهبردی «ایلان ماسک» به‌وجود آمد.
ماسک درصدد برآمد تا شکل جدیدی از معادله قدرت را برای امریکا فراهم کند. تحقق این امر نیازمند بازسازی ساختار بوروکراتیک، اقتصادی و راهبردی امریکا در حوزه سیاست جهانی خواهد بود. در چنین شرایطی ماسک محور اصلی سیاست سازنده برای حل‌وفصل برخی از چالش‌های امنیتی و اقتصادی ایران و برخی دیگر از بازیگران محیط منطقه‌ای و نظم جهانی خواهد بود. در ماه‌های گذشته، اخبار تأیید نشده اما قابل اتکا در ارتباط با خط ارتباطی ایران و امریکا از طریق ایلان ماسک منتشر شده است. این خط ارتباطی منجر به حل وفصل برخی از چالش‌های اجتناب‌ناپذیر دوره‌ گذار شد. نقش‌یابی ایلان ماسک و حذف گروه‌های محافظه‌کار امریکایی از این جهت اهمیت دارد که شکل جدیدی از کنش ارتباطی در روابط ایران و امریکا در دستور کار قرار می‌گیرد. ایران در بسیاری از مواقع دارای سیاست اعلامی و همچنین سیاست عملی متفاوتی بوده است. این امر انعکاس برخی از واقعیت‌های اجتماعی و سیاسی ایران برای تصمیم‌گیری امنیتی و راهبردی محسوب می‌شود. نقش‌یابی ایلان ماسک، استیون ویتکاف و مایک والتز در ارتباط با موضوعات مربوط به ایران بیانگر آن است که ترامپ سیاست فشار حداکثری را در دستور کار قرار نخواهد داد. شکل جدیدی از موازنه در کنش ارتباطی ایران و امریکا به‌وجود آمده که می‌تواند زیرساخت‌های لازم برای حل‌وفصل برخی از موضوعات اقتصادی، سیاسی، نظامی و امنیتی از جمله اعاده شکل جدیدی از برنامه جامع اقدام مشترک را فراهم کند. دنیای جدید ترامپ به اندازه دوران گذشته تراژیک و پرمخاطره برای ایران نخواهد بود، زیرا شکل جدیدی از موازنه در محیط منطقه‌ای به‌وجود آمده است. امریکا در شرایط جدید موازنه ترجیح می‌دهد به‌جای تداوم جنگ و منازعه در خاورمیانه زمینه‌ گذار مسالمت‌آمیز برای نیل به قدرت مؤثر جهانی از طریق همکاری و موازنه را فراهم آورد. طبیعی است که در چنین شرایطی شکل جدیدی از رقابت، همکاری و چالش منطقه‌ای به‌وجود می‌آید که در مقایسه با دوران گذشته ماهیت کم‌شدت‌تری خواهد داشت. سیاست جدید ترامپ بیش از آنکه تحت تأثیر افراد ماجراجو همانند «هوک» و «بولتون» قرار داشته باشد، معطوف به همکاری با افراد و گروه‌هایی است که از قابلیت لازم برای اثربخشی در آینده جهانی برخوردارند. در چنین شرایطی طبیعی به‌ نظر می‌رسد که سیاست فشار حداکثری گزینه ترامپ و تیم راهبردی امریکا برای محدودسازی ایران نخواهد بود. امریکا در دوران‌ گذار راهبردی قرار دارد و ضرورت‌های دوران‌ گذار ایجاب می‌کند که بازیگران از سیاست و سازوکارهایی استفاده کنند که هزینه‌های محدودتری برای آنان در آینده جهانی به‌وجود آورد. کنش متقابل همکاری‌جویانه برای عبور از بحران به‌عنوان اصلی‌ترین ضرورت ایران و امریکا جهت به حداقل رساندن هزینه‌های دوران‌ گذار خواهد بود.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1008148/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پشت پرده گرد و خاک تازه جبهه پایداری

شفاف سازی درباره کرسنت حق مردم است

پرونده‌ای که هنوز باز است

شبکه جلیلیون؛ معترضان خیابانِ پاستور چه کسانی هستند؟

هشدار به بختیار

آمار تکان‌دهنده پلیس از سکوهای خرید طلا؛ تاکنون 10 میلیون نفر آنلاین خریداری کرده‌اند

پیش بینی قیمت دلار 14 بهمن 1403

عارف: ‌بازار ماه رمضان و شب عید را جدی بگیرید

تحلیل یک اقتصاددان در گفت‌وگو با تجارت نیوز: اقتصاد ایران نمی‌تواند دوام بیاورد

چرا سرمایه‌گذاران از بازار مسکن فراری شده‌اند؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه 14 بهمن 1403

حضور 13 استان ایران در نمایشگاه سوغات لرستان

نقش مدافع پرسپولیسی خیبر در گلسازی

آب و هوای لرستان در چند روز آینده | هواشناسی لرستان فردا یکشنبه 14 بهمن ماه 1403 | آب و هوای خرم آباد

زمان جدید قطعی برق لرستان یکشنبه 14 بهمن ماه 1403 + جدول خاموشی برق خرم آباد 24 ساعت آینده

آیین اختتامیه سیزدهمین جایزه ادبی یوسف در لرستان برگزار می‌شود

ذوب آهن 2 -2 خیبر خرم‌آباد: تساوی پر گل در فولادشهر؛ گاندوها در خانه متوقف شدند

سرپرست دانشگاه لرستان منصوب شد

ھمایش پیادہ‌روی فرهنگیان در شهرستان بروجرد

زنگ انقلاب در مدارس شهرستان پلدختر به صدا درآمد.

فضاسازی شهرستان بروجرد به مناسبت دهه فجر

رژه موتوری و خودرویی باشکوه در زاغه؛ تجدید میثاق با آرمان‌های انقلاب اسلامی

تقدیر بانک ملی از دانش آموزان ممتازدبیرستان رضوان خرم آباد

مردم از مدیران درخواست‌های شخصی و فراقانونی نداشته باشند

15 قبضه سلاح شکاری از متخلفان زیست‌محیطی لرستان کشف شد

غبارروبی مزار شهدای ملک عباسی تبریز به مناسبت دهه فجر

تولید 18 میلیون شاخه گل نرگس در لرستان

واژگونی پژو پارس در الیگودرز دو فوتی به دنبال داشت

افتتاح پژوهشکده گیاهان دارویی دانشگاه لرستان در الیگودرز

پایان تاریخ مصرف ضدانقلاب؟

روزنامه اصولگرا: آیا ایران آماده مذاکره با امریکاست؟

تکرار الگوی برجام؟

گام اول ترامپ چه باشد؟

مشت رسانه‌ای حماس

چه گزینه‌ای فراروی ترامپ درباره ایران خواهد بود؟

علی لاریجانی: نباید مرکز مبادله ارز را ایجاد می‌کردیم

سخنگوی دولت:قیمت صیفی‌جات کنترل می‌شود

روایت تجارت نیوز از مدیریت سیب‌زمینی جدیدترین بحران دولت!

ادامه روند افزایش قیمت طلا و ارز؛ سکه امامی پرچم دار افزایش ها شد

بدعهدی بانک‌ها، صدای رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس را هم درآورد

خالی فروشی با عیار بالا؛ اندراحوالات فروش طلا در فضای مجازی

معبرهایی که چندین میلیون تومان اجاره داده می‌شوند!

صدور مجوز خریدوفروش آنلاین طلا متوقف شد

5 سوت طلای هدیه؛ خرید طلای آب شده حتی با 100 هزارتومن!

حضور عضو مجمع نمایندگان استان لرستان در ایسنا

گزارش زنده: ذوب آهن 1 - خیبر خرم‌آباد 2

ذوب‌آهن 2 _ خیبر خرم‌آباد 2/ تقسیم امتیازات با کامبک‌های ناقص

فرار ذوب آهن از تله خیبر

فیلم خلاصه بازی ذوب آهن _ خیبر خرم آباد شنبه 13 بهمن 1403 + گزارش کامل بازی شمس آذر و سپاهان

نانوربات‌ها باکتری‌های عامل نابینایی را نابود می‌کنند