ندای لرستان

آخرين مطالب

سالانه 5 میلیارد دلار در «فلرها» دود می‌شود! سیاسی

سالانه 5 میلیارد دلار در «فلرها» دود می‌شود!
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - مهر /جمع‌آوری گازهای مشعل در ایران با وجود توان داخلی بالا و نیاز مبرم کشور اما هنوز به نتیجه نرسیده و شاهد هدررفت سالانه 5 میلیارد دلاری در کشور هستیم.
طبق آمار شرکت بریتیش پترولیوم، در سال 2021 میلادی بیش از 152 میلیارد مترمکعب گاز مشعل در دنیا بدون هیچ استفاده‌ای سوزانده شده است. این حجم سوزاندن گاز مشعل در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی پیامدهایی به همراه داشته است.
از نظر اقتصادی، حجم فلرینگ دنیا در سال 2021 معادل مصرف سالانه گاز طبیعی در قاره آفریقا یا حدود 37 درصد از مصرف سالانه گاز طبیعی اتحادیه اروپا بوده است. از نظر اجتماعی و زیست‌محیطی نیز، این فرآیند موجب انتشار بیش از 2400 میلیون تن گاز دی‌اکسید کربن (حدود 1.2 درصد از کل انتشار گاز دی‌اکسید کربن دنیا) و دیگر آلاینده‌های مضر به جو کره زمین شده است.
در سال 1400، میزان گاز مشعل سوزانده‌شده در شرکت ملی ایران معادل 41 میلیون مترمکعب در روز و توسط شرکت ملی گاز ایران 8.8 میلیون مترمکعب در روز بوده است. این در حالی است که در پالایشگاه‌ها، میزان گاز مشعل سوزانده‌شده بسیار کمتر است.
مجموع این میزان فلرینگ معادل صادرات گاز کشور یا ظرفیت تولید گاز از حدود 2 فاز پارس جنوبی است. ایران نیز از جمله کشورهایی است که بیشترین حجم گاز مشعل را سوزانده و با سوزاندن حدود 18.4 میلیارد مترمکعب گاز مشعل در سال 2021، بعد از روسیه دومین کشور از این حیث به شمار می‌رود.
بر اساس آمار تولید نفت خام کشور، به ازای تولید هر بشکه نفت، حدود 18.3 مترمکعب گاز به مشعل هدایت می‌شود که بیش از سه برابر متوسط جهانی است (که معادل 5.1 مترمکعب گاز به ازای تولید هر بشکه نفت است).

ندای لرستان


عملکرد وزارت نفت در جمع آوری گازهای فلر
طبق بند «الف» ماده 48 قانون برنامه پنج‌ساله ششم توسعه، دولت موظف به اجرای طرح‌های جمع‌آوری، مهار، کنترل و بهره‌برداری از گازهای همراه تولید نفت و مشعل در همه میادین نفتی و تأسیسات صنعت نفت و مهار و کنترل 90 درصد گازهای مشعل تا پایان برنامه ششم توسعه بوده است.
وزارت نفت نیز اقداماتی را در این زمینه نیز انجام داده است، از جمله تعریف طرح‌های فروش و مزایده گازهای مشعل (در قالب طرح‌های کوتاه‌مدت) و احداث واحدهای ان‌جی‌ال و تأسیسات جمع‌آوری این گازها (در قالب طرح‌های بلندمدت). با این حال، طی سال‌های اجرای قانون برنامه ششم توسعه، اقدامات انجام شده تنها به جمع‌آوری 431 میلیون مترمکعب در روز گاز مشعل (معادل 522 میلیون مترمکعب در سال) منجر شده که نشان‌دهنده عملکرد 5 درصدی این طرح‌ها است.
جمع‌آوری و ساماندهی گازهای مشعل با چالش‌ها و موانعی روبه‌رو است. از مهم‌ترین این موانع می‌توان به عدم جذابیت مالی پروژه‌ها در مقایسه با سایر پروژه‌های وزارت نفت، عدم وجود رویکرد تشویقی-تنبیهی برای شرکت‌های تابعه وزارت نفت، عدم مشارکت مؤثر بخش خصوصی و نبود زیرساخت‌های مناسب در این حوزه اشاره کرد.
نقش سیاست‌گذاری در جمع‌آوری گازهای مشعل در دنیا
طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، توجه به ضرورت‌های اقتصادی و زیست‌محیطی موجب شده است که کشورهای مختلفی همچون روسیه، آمریکا، الجزایر و چین که سطح بالایی از فلرینگ را دارند، از راهکارهای متنوعی مانند وضع الزامات و قوانین، مشوق‌های مالی و اصلاح بازارهای گاز برای جمع‌آوری و کاهش سطح فلرینگ استفاده کنند. بررسی عملکرد این کشورها در خصوص جمع‌آوری گازهای مشعل نشان‌دهنده نقش حیاتی وضع مقررات و الزامات قانونی در کاهش مشعل‌سوزی است.
تجربیات کشورهای مذکور حاکی از آن است که برای دستیابی به اثرگذاری مطلوب، این قوانین باید ابتدا ضمانت اجرایی قوی داشته باشند و سپس از جامعیت کافی برخوردار باشند. در جدول زیر به اختصار مروری بر سیاست‌گذاری برخی کشورهای جهان برای کاهش فلرینگ آورده شده است.

ندای لرستان


برنامه هفتم توسعه و جمع آوری گازهای مشعل
طبق برنامه هفتم توسعه مقرر شده که 115 میلیارد متر مکعب در سال از طریق جمع آوری گازهای مشعل به ظرفیت تولید گاز کشور اضافه شود.

ندای لرستان


موسی احمدی رئیس کمیسیون انرژی مجلس درباره جمع آوری گازهای مشعل گفته است: اگرچه این مهم (مهار گازهای مشعل) در برنامه‌های توسعه نیز قانون شده، اما به دلایل مختلف همچون اینکه در اولویت کاری برخی از دولت‌ها نبوده است یا امکانات لازم برای این کار را نداشته‌اند مغفول ماند، اما اکنون تمام مسئولان مصمم بر مهار این گازها هستند.
ابراهیم پیرامون مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب نیز با اشاره به پروژه‌های در حال اجرا برای کاهش فلرسوزی گفته است: پروژه‌های مهمی طراحی شده و در حال اجراست. پروژه‌های مرتبط با پتروشیمی مارون و هلدینگ خلیج فارس تاکنون 70 درصد پیشرفت داشته‌اند و برخی از بخش‌های آن، مانند ایستگاه‌های برق و پیش‌تراکم‌های NGL900 و NGL1000، به مرحله راه‌اندازی رسیده‌اند، همچنین پروژه تزریق گاز در میدان گچساران نیز آغاز شده که نقش مهمی در بهینه‌سازی تولید و به‌صورت غیرمستقیم بر کاهش گازسوزی دارد.
جمع آوری فلرهای غرب کارون فراموش شده‌اند
با این حال اخبار خوبی از غرب کارون به گوش نمی‌رسد. فلرسوزی در این منطقه، نه‌تنها موجب آلودگی شدید هوا و تهدید سلامت ساکنان می‌شود، بلکه در شرایط کمبود گاز و برق، هدررفت یک منبع ارزشمند انرژی را در پی دارد. در حال حاضر، میادین نفتی بزرگی همچون آزادگان، یاران، جفیر و سپهر از جمله میادینی هستند که همچنان با مشکل فلرسوزی مواجه‌اند و این مهم نیازمند همیت مدیران صنعت نفت است. حالا که برنامه هفتم سخت‌تر از برنامه‌های دیگر قرار است جلوی فلرینگ بایستد باید دید که برنامه هفتم هم مانند برنامه‌های گذشته در زمینه جمع‌آوری گازهای مشعل با شکست مواجه خواهد شد یا دولت چهاردهم تغییر رویکرد خواهد داد و به اهداف برنامه هفتم خواهد رسید.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1011710/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ارزبری نوین از ایران؛ سوءاستفاده از کارت های بازرگانی یک بار مصرف

آربیتراژ؛ سکه دو روی بازارها

بازار طلا در موقعیت جدید؛ شیوه خرید طلا از سوی مردم تغییر کرد

فدرالیسم و بحران بی‌دولتی

پیش بینی قیمت طلا و سکه 4 اسفند 1403

راز شناسایی بیماری‌های پنهان قبل از اینکه دیر شود!

عیدی بازنشستگان تأمین اجتماعی کی پرداخت می‌شود؟

پیش بینی قیمت دلار 4 اسفند 1403

پیش بینی بورس شنبه 4 اسفند 1403

هشدار دستگاه قضا به خریداران سکه و ارز

الاکلنگ بازی خودرو در شب عید

ویلاهای خالی بی‌گاز شدند

علت بیماری آلزایمر ممکن است از داخل دهان نشأت بگیرد

اولین جلسه میز تخصصی دیپلماسی فرهنگی در شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد

در عربستان چه خبر بود؟

ضعیف نیستیم

شکر باز هم کمیاب شد

روایت تجارت نیوز از تاثیر معیشت ناپایدار و فقر در بروز آسیب های اجتماعی

خبر افزایش قیمت محصولات گروه سایپا صحت ندارد

گاردین: چرا «هنر معامله» ترامپ روی ایران جواب نمی‌دهد؟

یک کارشناس بازار طلا: پایه پولی کشور باید تقویت شود؛ ارزپاشی راهکار درستی نیست

مکاتبه بورس با دادستان برای اعلام نظردرباره مجمع ایران‌خودرو

عملکرد امیدوارکننده واکسن «mRNA» در درمان سرطان لوزالمعده

بازدید مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران گلستان از بنیاد شهرستان رامیان

مدارس کانکسی و سنگی برچیده می‌شود

کاخ سفید استراتژی اوباما را تکرار خواهد کرد؟

کالاهای آمریکایی روی دست فروشندگان ماند!

ارسال گاز پارس‌ جنوبی به خط سراسری از 182 میلیارد مترمکعب گذشت

فروش جدید متری مسکن از سال آینده

سیب زمینی 15 درصد ارزان شد

ابلاغ وام 650میلیون تومانی نهضت ملی مسکن فردا به بانک‌ها

روایت رسانه فرانسوی از «تنهایی زلنسکی»

خروج بیش از 3 همت پول حقیقی در هفته پرتلاطم بورس تهران

صادرات 15 میلیون دلاری چای ایرانی

سایه سنگین رکود بر سر بازار خودرو

سهم ملوانان و کولبران در بودجه غیب شد

مبلغ یارانه در اسفند 1403 افزایش یافت

کشتی آرای: پیش‌فروش سکه، حباب را ثابت نگه داشت

واگذاری بیش از 10 هزار هکتار زمین برای احداث نیروگاه خورشیدی

سهم تسهیلات کلان در بانک‌های خصوصی و دولتی

مدیرعامل بانک مسکن: وام 650 میلیونی ساخت مسکن هنوز ابلاغ نشده است

یارانه دارو و شیرخشک پرداخت شد

متوسط دستمزد در کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی چقدر است؟

واشنگتن-مسکو-پکن؛ آیا نیکسون معکوس در پیش است؟

احیای بیش از 60 واحد راکد تولیدی و صنعتی در استان تهران

کاهش 40 درصدی قدرت خرید کارگران

ارائه آموزش‌های مهارت آموزی به بیش از 1 میلیون سرباز

افزایش استقبال مودیان مالیاتی از سامانه مودیان

2500 جایگاه سوخت جوابگوی تمامی خودرو‌های دوگانه‌سوز هستند

طلای جهانی برای هشتمین هفته متوالی صعودی ماند