ندای لرستان

آخرين مطالب

حذف چهار صفر از واحد پول امسال نهایی می‌شود؟ سیاسی

حذف چهار صفر از واحد پول امسال نهایی می‌شود؟
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - تابناک / با ورود به سال 1404، نشانه‌های تازه‌ای از تغییر واحد پول ملی نمایان شده است. انتشار اسکناس 2 میلیون ریالی، که در ساختار جدید معادل 200 تومان خواهد بود، از آماده‌سازی زیرساخت‌ها حکایت دارد. حالا به نظر می‌رسد که این اصلاح پولی، پس از سال‌ها بحث و انتظار، در مسیر تصمیم‌گیری توسط مجلس قرار گرفته است.
با کاهش ارزش پول ملی در سال‌های اخیر، موضوع حذف چهار صفر از ریال بار دیگر به کانون توجه سیاست‌گذاران بازگشته است. این بحث که سابقه‌ای طولانی دارد، حالا با ورود به سال 1404 در نقطه‌ای حساس قرار گرفته و این پرسش را مطرح می‌کند که آیا دولت و مجلس سرانجام به یک تصمیم نهایی خواهند رسید، یا این ماجرا همچنان در چرخه بی‌پایان وعده و انتظار باقی می‌ماند؟
بازار
نگاهی به گذشته نشان می‌دهد که ایده حذف صفر‌ها برای نخستین‌بار در سال 1372 مطرح شد و در دولت‌های مختلف، از احمدی‌نژاد تا روحانی، بار‌ها مورد بررسی قرار گرفت. حتی در سال 1397، ایران‌چک‌های 50 هزار تومانی با صفر‌های کم‌رنگ‌شده منتشر شد که به شایعات پیرامون این تغییر دامن زد. اما در نهایت این تلاش‌ها در پیچ‌وخم تصمیم‌گیری‌های کلان گم شد و هیچ‌گاه به ایستگاه پایانی نرسید.
در مرداد 1398، دولت وقت لایحه‌ای برای تغییر واحد پول ملی از ریال به تومان و حذف چهار صفر را تصویب کرد. اما اگرچه این لایحه کمتر از یک سال بعد در مجلس نیز تأیید شد، ایراد‌های شورای نگهبان مانع از اجرای آن شد. با تغییر دولت در سال 1400، این طرح عملاً بایگانی شد، تا اینکه اخیراً بار دیگر در فضای رسانه‌ای کشور مطرح شده است. در همین راستا، چند ماه قبل، شهرام دبیری، معاون پارلمانی رئیس‌جمهور، اعلام کرد که دولت لایحه جدیدی ارائه نکرده و همان لایحه قبلی در دستور کار کمیسیون اقتصادی مجلس قرار دارد.
اسکناس 2 میلیون ریالی معادل 200 تومان می شود؟
نکته جالب‌توجه اینکه در روز‌های پایانی سال 1403، بانک مرکزی از انتشار اسکناس جدید 2 میلیون ریالی خبر داد، اسکناسی که در صورت حذف چهار صفر، معادل 200 تومان می شود. به بیان دیگر، این اقدام دقیقاً در راستای همان لایحه‌ای است که در بند الف ماده واحده آن آمده است: واحد پول ایران، تومان است و هر تومان برابر 10 هزار ریال و معادل 100 پارسه است. با این حساب، اسکناس 2 میلیون ریالی همان 200 تومانی جدید می شود.
این موضوع از یک‌سو می‌تواند نشانه‌ای از آماده‌سازی زیرساخت‌ها برای اجرای طرح باشد و از سوی دیگر این پرسش را مطرح می‌کند که چرا وقتی مقدمات عملی شدن این تصمیم در حال اجراست، همچنان خبری از تصویب نهایی نیست؟ آیا حذف صفرها، مثل بسیاری از اصلاحات اقتصادی دیگر، درگیر مصلحت‌سنجی‌های بی‌پایان شده است؟
از نظر اقتصادی، حذف صفر‌ها تأثیر مستقیمی بر قدرت خرید مردم ندارد، اما می‌تواند در تسهیل مبادلات، کاهش هزینه‌های چاپ اسکناس و بهبود ثبت‌های مالی مفید باشد. با این حال، چالش‌هایی مانند هزینه جایگزینی اسکناس‌ها، تغییر نرم‌افزار‌های حسابداری و احتمال گرد شدن قیمت‌ها به سمت بالا نیز مطرح است.
ایران نخستین کشوری نیست که به فکر چنین اصلاحاتی افتاده است. از دهه 1960 تاکنون، بیش از 70 کشور در حال توسعه اقدام به حذف صفر‌ها کرده‌اند. برزیل، یوگسلاوی و آرژانتین از جمله کشور‌هایی هستند که چندین‌بار این روند را تکرار کرده‌اند.
حال باید دید که در سال 1404، آیا این اصلاح پولی به مرحله اجرا می‌رسد یا باز هم سرنوشتی مشابه سال‌های گذشته پیدا خواهد کرد؟ انتشار اسکناس 2 میلیون ریالی نشان می‌دهد که بانک مرکزی دست‌کم در حال آماده‌سازی بستر‌های لازم برای این تحول احتمالی است. اما پرسش اصلی همچنان باقی است: آیا این‌بار هم همه‌چیز در حد طرح و ایده باقی می‌ماند یا بالاخره یک تصمیم قاطع گرفته خواهد شد؟

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1015983/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نشنال اینترست: آیا تحریم‌های جدید ترامپ جریان نفت ایران را قطع می‌کند؟

چرا ایران باید هر دو گزینه مذاکره و جنگ را جدی بگیرد؟

زمان فروش بلیت قطار‌ برای نیمه دوم فروردین 1404 اعلام شد

مصرف 122 میلیون لیتر بنزین در چهارم فروردین

یاسر جبرائیلی: سیستم بانکی ما اسلام‌مالی شده نه اسلامی‌سازی!

سردار رادان: رکورد مصرف سوخت در روزهای اخیر شکسته شد

افزایش چشمگیر آمار سفر‌های نوروزی در لرستان

جوی آرام و پایدار در لرستان

تهران مخوف

سد مقاومتی قیمت جهانی طلا شکست

قیمت مرغ در بازار

خدمت در هلال احمر مصداق بارز عمل صالح است

ریاست‌ جمهوری ترامپ؛ عصر طلایی برای آمریکا یا عصر سیاه برای جهان؟

نویسنده مشهور آمریکایی: رویای تولید ترامپ سرابی بیش نیست

وال استریت ژورنال: اروپا به دنبال سپر هسته‌ای خود است

مراکز فروش قطعات اصلی بیل کوماتسو در ایران

جشنواره‌های فرهنگی و هنری رضوی؛ سفری در دنیای هنر و معنویت

پشیمانی شهرام شکوهی از انتشار ویدیو همسرش

تردد 4 میلیون خودرو در لرستان/ رشد 27 درصدی اقامت نوروزی

شناسایی 5 مورد تغییر کاربری غیرمجاز در اراضی کشاورزی لرستان

دعوت از اهالی فرهنگ، هنر و رسانه لرستان برای شرکت در راهپیمایی روز قدس

کشف 999 میلیارد تومان کالای قاچاق در لرستان

کشف فلزیاب قاچاق در خرم‌آباد

تردد در محورهای مواصلاتی لرستان روان است

هشدار پلیس فتای لرستان درباره کلاهبرداری در رزرو اقامتگاه‌های نوروزی

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت پدر شهیدان والامقام «موسوی»

پیش‌فروش بلیت سفرهای نوروزی ادامه دارد

دمای هوا در لرستان افزایش می‌یابد

زمان و مکان راهپیمایی روز قدس در لرستان

درخواست‌ استاندار لرستان برای تأمین تجهیزات و توسعه شعب هلال احمر

لزوم فراهم آوردن اسباب آسایش مسافران نوروزی در لرستان

اولین روز کاری ادارات در سال جدید

بازار داغ ال نود جدید در اروپا

فراز و فرود مالیات در سالی که گذشت

یازدهمین یادواره شهدای روستای مدآباد ازنا+ تصاویر

هشدار شیوع بیماری زنگ زرد در لرستان

لرستان در جمع 3 استان پربازدید نوروزی/ رکوردشنکی فلک‌الافلاک

محققان به ارتباط میان روان صحبت کردن و طول عمر پی بردند

انفجار پمپ‌بنزین در لبنان با 3 کشته

افزایش 25 درصدی مصرف بنزین تا پایان تعطیلات عید فطر

جزئیات افزایش زمان معامله صندوق‌های طلا در بورس اعلام شد

آمارهای نوروزی لرستان؛ جهش 27 درصدی تعداد اقامت‌ها

خسارت‌های سیل 98 در جاده‌های الیگودرز‌ تشدید شد

استقبال بی‌سابقه از لرستان؛ 300 هزار گردشگر در تعطیلات نوروز

سپاه 1000 بسته معیشتی بین نیازمندان پلدختر توزیع کرد

حدود 15 تن موادغذایی فاسد در لرستان معدوم شد

جدول محاسبه حقوق کارگران در سال جدید منتشر شد

چگونه سیاست‌های ترامپ به نفع اردوغان تمام می‌شود؟

عراق با کمبود گاز روبرو شد

اختصاص 2.5 همت به طرح های باقی مانده مسکن مهر