ندای لرستان

آخرين مطالب

پازل سرگردان نهادهای سرمایه گذاری سیاسی

پازل سرگردان نهادهای سرمایه گذاری
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - خراسان /نظام بانکی، صندوق توسعه ملی، بورس، سازمان های توسعه ای و ... از جمله نهادهای مرتبط با سرمایه گذاری هستند که به نظر می رسد عملکرد آن ها هم افزایی لازم را نداشته و بازتعریف نقش آن ها در حوزه سرمایه گذاری تولید در کشور ضرورت دارد.
 نظام بانکی سهم بیش از 90 درصدی در تامین مالی کشور به عهده دارد. با این حال، نهادهای دیگری از جمله بورس، شرکت های دولتی، سازمان های توسعه ای و همچنین سازمان سرمایه گذاری خارجی ایران نیز هر یک سهم خاص خود در فرآیند سرمایه گذاری در کشور را دارند. اما به نظر می رسد این پازل چند تکه نهادهای سرمایه گذاری، هم افزایی زیادی با هم ندارند که این مساله خود را در مصادیق مهمی هم چون سرگردانی موضوع سرمایه گذاری چینی ها در ایران، نقش مبهم سازمان های توسعه ای نظیر ایدرو و ایمیدرو در پیشرفت صنعتی کشور، بار سنگین طرح های عمرانی منقضی شده بر بودجه عمرانی، محدود ماندن نقش بازار سرمایه در تامین مالی و هم چنین کوتاه ماندن دست صندوق توسعه ملی از حیاتی ترین حوزه سرمایه گذاری در کشور یعنی توسعه میادین نفتی نشان داده است. با این اوصاف در سال سرمایه گذاری برای تولید اننظار می رود هماهنگی و یکپارچگی بین این نهادها در راستای رسیدن به اهداف رشد برنامه هفتم افزایش یابد.
به گزارش خراسان، یک ریشه مهم رشد پایین سرمایه گذاری در کشور به نهادهای مرتبط با سرمایه گذاری در کشور بر می گردد. اگر چه تصویر کلی این نهادها چندان پیچیدگی زیادی ندارد و شامل 92 درصد نظام بانکی، حدود 7 درصد بورس و یک درصد بقیه نهادهاست، با این حال، چالش های مهم و بعضاً پیچیده ای در نتیجه عملکرد این نهادها وجود دارد که 5 مصداق آن به شرح زیر است.
سرنوشت مبهم اقتصادی پیمان های کلان و راهبردی با چین و روسیه
بازار
با گذشت چندین سال از رفت و آمدهای دیپلماتیک با چین و روسیه و امضای تفاهم نامه های اقتصادی، هنوز اثر این پیمان ها و تفاهم نامه ها بر فضای سرمایه گذاری داخلی در کشور عیان نشده و اساسا معلوم نیست چه نهادی می بایست پیگیر این حوزه مهم باشد. این ها در شرایطی است که از گوشه و کنار، اظهارنظراتی مبنی بر مانع تراشی هایی در داخل در این مسیر به گوش می رسد. بارزترین نمود این مسئله را باید در رها بودن همکاری با چین دانست. اظهار نظر نایب رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین در این رابطه بسیار تامل برانگیز است. مالکی گفته است: «در شرایطی که مسئول روابط خارجی چین و عربستان، شخص بن سلمان است، با این حال در ایران بعد از آقای لاریجانی هیچ کس این سمت را بر عهده نمی گیرد.»
جایگاه مبهم صندوق توسعه ملی در سرمایه گذاری های کلان
صندوق توسعه ملی به عنوان یک صندوق بین نسلی، وظیفه سنگین حفظ و حراست از درآمدهای نفتی برای آیندگان را بر عهده دارد. این صندوق که در سال های گذشته، قلک دولت ها برای حتی برنامه های جاری نیز بوده، در سال های اخیر، رویکرد خود را به سرمایه گذاری تغییر داده است. با این حال، کماکان شاهد این هستیم که به عنوان مثال در موضوع سرمایه گذاری در میادین نفتی کشور مشارکت و سرمایه گذاری این صندوق حتی با هدف دریافت مطالبه 100 میلیارد دلاری خود از دولت نیز کنار گذاشته شد. در نتیجه باید گفت جانمایی این صندوق در حوزه های اساسی سرمایه گذاری در کشور ضروری است.
لزوم بهبود اثربخشی تسهیلات نظام بانکی
یک ویژگی کنونی نظام بانکی ما، پوشش بیش از 90 درصدی تامین مالی در کشور است. با این حال، یکی از معایب مهم بانک محور شدن تامین مالی اقتصاد، این است که امکان تخصیص منابع به بنگاه ها به طوری که الزاماً به دست بنگاه های کاراتر نرسد، وجود دارد. این موضوع در سطح اعتبارات و تسهیلات با ارقام بالا به بنگاه ها اهمیت مضاعفی پیدا می کند. در شرایط کنونی نیز شاهد آن هستیم که بانک ها در ارائه تسهیلات کلان به ذینفعان خود از مقررات بانکی تخلف کرده اند. برای همین باید گفت یکی از راهبردهای نظام بانکی باید تمرکز بیشتر بر ارائه تسهیلات به بنگاه های دارای ظرفیت جذب واقعی و هم چنین بهبود فرایندهای نظارت در این مسیر باشد. در غیر این صورت نتیجه ای جز اتلاف منابع بانکی و دورشدن سرمای ها از تولید واقعی به بار نخواهد آمد. در این مسیر، تقسیم کار با بازار سرمایه و یا هدایت بخشی از تامین مالی اقتصاد به سوی این بازار نیز ضروری است.
لزوم حرکت سازمان سرمایه گذاری های خارجی بر اساس نقشه راه
سرمایه گذاری خارجی در کشور ما اگر چه روند نسبتاً به رشدی را در سال های اخیر داشته و به بیش از 5 میلیارد دلار هم رسیده است، با این حال، باید گفت اولاً حجم این سرمایه گذاری چندان زیاد نیست و ثانیاً ارتباط این سرمایه گذاری ها با رشد و پیشرفت اقتصاد کشور چندان مشخص نیست. بر این اساس به نظر می رسد وجود یک نقشه راه مشخص و بخش هایی که باید سرمایه گذاری خارجی به آن جا هدایت شود به همراه تعریف مشوق های لازم، از جمله ضرورت هایی است که سازمان سرمایه گذاری و کمک های اقتصادی و فنی ایران می بایست آن را پیگیری کرده و تحقق بخشد.
سرمایه گذاری در طرح های عمرانی نیازمند برنامه نجات!
بودجه عمرانی را می توان نوعی از سرمایه گذاری دولتی دانست که اتفاقاً آمار آن نشان می دهد سال به سال سهم آن از بودجه آب می رود. با این حال یک عارضه جدی بر سر راه تخصیص بودجه عمرانی این است که طرح های عمرانی نیمه تمام بعضاً آن چنان مشمول گذر زمان شده اند که عملاً می توان برخی از آن ها را مربوط به برنامه های پنج ساله پنجم و یا حتی چهارم و کاملاً منقضی شده دانست. برای همین به نظر می رسد پالایش طرح های عمرانی بودجه نیز یکی دیگر از ابعاد بهبود اثربخشی سرمایه گذاری در کشور خواهد بود.
راه حل برنامه هفتم برای سرمایه گذاری
با همه این اوصاف، برنامه هفتم گام مهمی را برای برنامه پذیری تامین مالی در اقتصاد برداشته است. بر این اساس وزارت اقتصاد مکلف شده تا در راستای تقویت تأمین منابع مالی تولید؛ با همکاری سازمان برنامه‏، بانک مرکزی و سایر دستگاه‌ها تا پایان ‌هر‌ سال، برنامه تأمین مالی رشد اقتصادی هدف در سال بعد را به‌ تصویب هیئت وزیران برساند و گزارش آن را هر سه ‌ماه یک‌بار به مجلس شورای اسلامی ارائه کند. می توان گفت در صورت عمل به این حکم قانونی به طور کامل، تا حد زیادی نگرانی ها در خصوص همسویی نهادهای سرمایه گذاری و همچنین تامین سرمایه گذاری مورد نیاز کشور برطرف خواهد شد.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1018707/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله جام جم/ ارتش در خدمت ملت و امنیت

سرمقاله هم میهن/ سیاستِ پویا

دیپلماسی چندجانبه، پیام معنادار ایران به واشنگتن

رکوردی که شکسته شد؛ روز تاریخی بورس

امام جمعه کیش: ارتش و سپاه در امنیت کشور نقشی بی‌بدیل دارند

تاریخ جمهوری اسلامی ایران سرشار از رشادت‌های شهدای عالی‌قدر است

درخشش بیمه دی در خدمات‌رسانی به ایثارگران؛ رتبه اول توانگری و پرداخت به‌روز مطالبات درمانی

سرمقاله سازندگی/ تبعات خودتحریمی

پرداخت 50 میلیون تومان پاداش برای این افراد

توقف شماره‌گذاری خودروهای تولیدی ایران خودرو به دلیل به‌روزآوری سامانه‌های دولت و فراجا

پیش‌بینی وضعیت جوی، دریایی و دمایی استان هرمزگان در روز شنبه 30 فروردین 1404

مناسبت روز/ شنبه، 30 فروردین‌ماه

سرمقاله دنیای اقتصاد/ شرط کافی توافق

وقتی دخل و خرج دولت باهم نمی خواند

سرمقاله خراسان/ ده‌ها «پایتخت» می‌خواهیم

درآمد روزانه ثروتمندترین و فقیرترین افراد در برخی کشورها

چرا خروس‌ها در سپیده دم بانگ سر می‌دهند؟

رئیس کمیسیون اجتماعی: یارانه خانوار نباید به دلیل درآمد فرزندان قطع شود

معرفی برترین‌های مسابقات آزاد اهداف پروازی

قول شهردار برای پیگیری جدی آسفالت معابر و کوچه‌های شهر خرم‌آباد

پیش بینی قیمت دلار 30 فروردین

هفته حبس نفس‌ها در بازار دلار و طلا

پیش بینی قیمت طلا و سکه 30 فروردین 1404

وقتی مغز فریبمان می‌دهد؛ دانشمندان می گویند رنگ بنفش وجود ندارد!

نماینده سابق ترامپ در امور ایران: تهران برنده دور اول مذاکرات مسقط شد

پیش‌بینی بانک آمریکایی از طلای 3500 دلاری

آنچه سرمایه گذاران طلا باید در سال 2025 بدانند؛ بحران ذخایر در راه است؟

طرح کالابرگ به کجا رسید؟

رشد آلت کوین‌ها در 2025

ساکت الهامی نیامده استعفا کرد

در پایان مرحله اول مسابقات آزاد اهداف پروازی اقبالیان قهرمان تراپ شد

اقبالیان قهرمان تراپ شد و بیرانوند بر سکوی دوم ایستاد – آفتاب نو | اخبار ورزشی

اقبالیان قهرمان تراپ شد، بیرانوند بر سکوی دوم ایستاد

سرهنگ رشیدی: تکریم ارتش تکریم اقتدار ملت ایران است

نگرانی جمهوری‌خواهان از به زیر کشیده شدن با سیاست های ترامپ

بازدهی بازارها هفته چهارم فروردین 1404؛ سقوط تاریخی دلار

معرفی برترین های مسابقات آزاد اهداف پروازی

تعطیلی مدارس لرستان فردا شنبه 30 فروردین 1404 | اخبار فوری تعطیلی مدارس خرم آباد و شهرهای لرستان فردا

اقبالیان قهرمان تراپ شد و بیرانوند بر سکوی دوم ایستاد

آغازبررسی‌ اصلاح حجم مبنا،دامنه‌ نوسان ومدل محاسبه‌ شاخص

آغاز عملیات اجرایی اولین جایگاه سوخت 3 منظوره در جنوب پایتخت

وقتی یک آهنگ «احمقانه» تاریخ‌ساز شد

حجت الاسلام شاهرخی: شهید رئیسی گفتمانی انقلابی از رفتار و گفتار خود بر جای گذاشت

رسانه عبری: اسرائیل ابزار فشار ترامپ بر تهران است

وضعیت بازار سکه و طلا پس از دور دوم مذاکرات چگونه خواهد بود؟

تاج ممنوع‌الفعالیت شد؟

حجت الاسلام شاهرخی: شهید رئیسی گفتمانی انقلابی از رفتار و گفتار از خود بر جای گذاشت.

تأمین 112 هزار هکتار زمین نهضت ملی مسکن طی 3 سال گذشته

وزیر رفاه: برای هر مرحله از اجرای طرح کالا برگ 250 میلیارد ریال بودجه اختصاص یافته است

روایت تسنیم از افزایش خودسرانه قیمت خودروهای وارداتی توسط واردکنندگان