ندای لرستان

آخرين مطالب

باز تعریف رابطه تندروها و حاکمیت سیاسی

باز تعریف رابطه تندروها و حاکمیت
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
منصوره محمدی| جریان تندرویی در لایه‌های مختلف سیاسی و اجتماعی همچنان باقی است که هنوز هم تمایل ندارد از مواضع سرسختانه خود نسبت به موضوعاتی که کشور را سال‌ها در گردبادِ مشکلات محبوس کرده است کوتاه بیاید. این در حالیست که حتی آنچه به عنوان هسته سخت قدرت شناخته می‌شود ، این روزها و در پی مشکلاتی که کشور با آن چه در حوزه سیاست خارجی و چه در حوزه سیاست داخلی مواجه است ترجیحش آن بوده که از مواضع تندروانه و رادیکال کوتاه آید و به سمت تصمیمات مبتنی بر واقع بینی بیشتر حرکت کند.
موضوعی که به نظر می‎رسد از سوی جمعیت تندرو که تا پیش از این همراه و همسو با آنها بوده، پذیرفته نشده است. سخنان برخی از این افراد و تجمعات مختلف آنها همزمان با اخبار شروع مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا نشان از این دوگانگی دارد؛ برای نمونه درست در جریان دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا بسیج دانشجویی دانشگاه تهران تصاویری از برخی مسئولان ارشد نظام (پزشکیان، علی لاریجانی، عباس عراقچی، سرلشکر باقری، کمال خرازی و احمدیان) منتشر کرده و به نوعی با نگارش سخنی از رهبری این را القا کرده که موافقت آنها در مذاکره با آمریکا غیرعاقلانه، غیرهوشمندانه و غیرشرافتمندانه است.
این در حالی است که به گفته رئیس‌جمهوری«تیم مذاکره‌کننده با راهنمایی‌های کامل رهبری سر میز مذاکره نشسته‌اند» و همچنین رهبری گام اول را خوب توصیف کردند اما تندروها بر مخالفت‌های خود اصرار دارند. آنها چند روز پیش از شروع دور دوم مذاکرات در رم نیز فراخوانی برای برگزاری تجمع علیه مذاکرات دادند.
پیش از این هم با وجود اینکه آنها مدعی بودند «گوش به فرمان رهبری» هستند، در پی اظهارنظر ایشان درخصوص قانون مشاغل حساس که اعلام کردند در این‌باره تدبیر شود، اما آنها بر سر مواضع خود ایستادند و در نهایت ظریف از سمت معاونت راهبردی ریاست‌جمهوری کنار زده شد. تندروها در برابر به تعویق افتادن اجرای قانون عفاف و حجاب نیز کوتاه نیامده بودند. شاید زمانی که تجمع شبانه‌روزی خود در جلوی ساختمان مجلس را شروع کردند، فکرش را نمی‌کردند که بساط آنها در نهایت با مداخله نیروی انتظامی جمع شود، چند ماه پیش از آن بود که نمایندگان مجلس از لایحه عفاف و حجاب به عنوان یک اهرم فشار استفاده کرده بودند و با وجود مخالفت شورای عالی امنیت ملی در اجرای این لایحه، بر اجرای آن اصرار داشتند.
هرچند که با گذشت زمان بخشی از جریان تندرو از مواضع خود کوتاه آمدند؛ برای نمونه سیدمحمود نبویان در یادداشتی اصرار بر اجرای این قانون را منجر به ایجاد دوقطبی شدید و تشدید لجاجت اجتماعی و فراخوان تجمع را بخشی از برنامه دشمن برای ایجاد ناآرامی در کشور دانست. اما برای گروهی که بیشترشان به حامیانِ دولت سایه موجود در مجلس و در جریان‌های سیاسی نسبت داده می‌شدند بر مواضع خود اصرار می‌کردند. 
آنچه مشخص است، تعداد کسانی که در دهه شصت و هفتاد در دایره تندروها قرار داشتند و با این نگاه بنیادگرا با رویکرد حذفی بسیار گسترده بود، اما به مرور از تعداد این افراد کاسته شد و حالا به نظر می‌رسد وضعیت سخت کشور شرایط را به جایی رساند که مقامات عالیرتبه پذیرفتند که برای ادامه حیات خود از خواسته‌های این گروه تندرو فاصله بگیرند و با نگاهی واقع‌بینانه تلاش کنند برای حفظ خود، حفظ کشور را نیز در دستور کار قرار دهند؛ در همین راستا مثلاً حاضر شدند تن به مذاکره دهند، تعلیق قانون حجاب را بپذیرند و در برابر مواضع تندی که ضرر آن بیشتر از صدای تندروها باشد بایستند.
در واقع حاکمیت پذیرفت که همراه شدن با خواست عموم افکار عمومی و مردم بقای خودش را تضمین خواهد کرد اما هنوز طیفی از تندروها حضور دارند که اگر نیاز باشد حتی در برابر آنچه به عنوان هسته سخت قدرت شناخته می‎شود عبور می‌کنند، کما اینکه الان نیز اینگونه به نظر می‌رسد که آنها از بسیاری مواضع که مورد پسندشان نیست عبور کرده‌اند.
البته تندروها فعلاً به فعالیت‌شان ادامه می‎دهند، چنانچه وحید یامین‌پور زمانی که از نحوه برخورد نظام با لایحه حجاب ناراضی شده بود، تهدید کرد که در صورت ادامه این رویه حلقه سخت وفاداران از قطار انقلاب پیاده می‌شوند یا سیدمنان رئیسی، رئیس ستاد سعید جلیلی در قم نیز در انتقاد از تصمیم شورای امنیت در عدم اجرای لایحه حجاب گفته بود هسته سخت نظام در شرایط سخت اقتصادی دلخوش به اجرای احکام خدا است و اگر قرار باشد کشور از اسلام تهی شود برای چه خون داد؟ «اگر هسته سخت نظام ناامید شد و جدا شدند از بدنه انقلاب، یعنی رحم‌الله مِن یقرأ فاتحه مع‌الصلوات. امیدوارم شورای عالی امنیت ملی فهم این موضوع را داشته باشد، که اگر بخواهد به این قصه ادامه دهد، هسته سخت نظام ناامید می‌شود. امیدوارم اینقدر فهم داشته باشند.» 
در حالی که آنها خود را هسته سخت نظام می‌دانند، اما همراهی نکردن حاکمیت با این صداها نشان می‌دهد که در مسیر تندروی تنها مانده‌اند. حتی جریان‌های اصولگرا نیز به این سبک طلبکارانه آنها انتقاد دارند و روزنامه فرهیختگان در یادداشتی با انتقاد از این دست تهدیدها نوشته بود: «این قسم مواضع از سویی تهدید حاکمیت و از دیگر سو، تحریک هسته سخت است.»
بیژن مقدم، فعال سیاسی اصولگرا درباره این رویکرد تندروها گفته است: «آن جریانی که همه را نفی می‌کند و خود را یگانه جریان موفق در کشور معرفی می‌کند، مسیری را طی می‌کند که هیچ‌کس باقی نماند. این جریان که علیه همه حمله می‌کند، گاهی نسبت به مواضع رهبر انقلاب هم بی‌اعتنایی می‌کند و بعضاً یا جلوتر یا عقب‌تر از ایشان حرکت می‌کند که چنین رویکردی به هیچ‌وجه درست نیست.» 
اگر سکوت پیش از این به معنای همراهی با این تندروها بود، این‌بار اما اینگونه به نظر نمی‌رسد؛ تندروها صدای خود را بلندتر می‌کنند، اما پاسخی حتی از سوی طرفدارانِ سنتی‌ حاکمیت هم نمی‌شنوند. اخیراً علی شکوری‌راد، فعال سیاسی اصلاح‌طلب نیز در این زمینه گفته است:«اولاً تندروها خیلی تقلیل و تخفیف پیدا کرده‌اند. حتی جبهه پایداری و دیگر تندروها - که تفکرات آخرالزمانی دارند و دنبال پیروزی موهوم هستند و در نتیجه مسیر مذاکره را نمی‌پسندند - اعتبارشان را از دست داده‌اند. ثانیاً اگر ما امروز در جایی هستیم که پزشکیان رئیس دولت شده دقیقاً به خاطر عملکرد تندروها و رویگردانی نظام از آنها بوده است.
این‌طور نبود که مثلاً در انتخابات ریاست‌جمهوری پزشکیان خیلی راحت تأیید و برنده شده باشد.. بی‌اعتمادی‌ای نسبت به «هسته سخت» ادعایی تندروها به وجود آمده و رهبری نسبت به آنها بی‌اعتماد شده‌اند و به نظر من این فرآیند بی‌اعتمادی همچنان در حال تشدید است. دور نخواهد بود که آنها از صحنه سیاسی کشور توسط حاکمیت طرد و رانده شوند.
به نظر من اگرچه آنها خیلی حرف می‌زنند و سروصدا می‌کنند اما این حرف‌ها و سروصداها نتیجه‌ای ندارد و نخواهد داشت.» با وجود چنین شرایطی به نظر می‌رسد که در ادامه شاهد بازتعریف رابطه این تندروها با حاکمیت خواهیم بود که در آن تندروها در فضای سیاسی به شکل و شمایل امروزی‌شان یا حذف خواهند شد، یا آرام آرام کُند و با نادیده گرفتن اعتراضات‌شان، از رسمیت و نقش‌آفرینی در مجامع سیاسی بازمی‎مانند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1021756/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ایران تضمین معتبر می‌خواهد

سرمقاله هم میهن/ کارشکنی سفارت افغانستان یا تعلل وزارت امورخارجه؟

روزانه 8 تن برنج در سفره مردم دورریز می‌شود!

تأثیر 2 درصدی طرح کالابرگ الکترونیک در کنترل تورم

طلای جهانی پرواز کرد، اما دلار جا ماند!

شناسایی 61 هزار زن سرپرست خانوار در لرستان

اولین بازارچه موقت میوه و تره‌بار در خرم‌آباد راه‌اندازی می‌شود

پیش‌بینی وضعیت جوی، دریایی و دمایی استان هرمزگان دوشنبه اول اردیبهشت 1404

تکمیل ایستگاه‌های پمپاژ لرستان نیازمند بیش از هزار میلیارد ریال اعتبار

رقابت 516 دانش‌آموز در المپیاد ورزشی سمپاد لرستان

سرمقاله سازندگی/ نقشه راه آینده

پاسخ بانک مرکزی به ابهام آماری تراز پرداخت‌ها

صدور مجوز ساخت برای املاک قول‌نامه‌ای در پایتخت لرستان آزاد شد

یک شگفتی کوانتومی؛ مشاهده مغناطیس تک‌بُعدی نادر در یک ترکیب فلزی

مناسبت روز/ دوشنبه، 1 ادیبهشت‌ماه

سرمقاله دنیای اقتصاد/ مذاکره؛ راهبردی عقلانی

یارانه بیش از 400 هزار نفر قطع شد

زیان 16هزار میلیارد تومانی صندوق‌های طلا در 1 هفته

36 انشعاب غیرمجاز برق در خرم آباد شناسایی و جمع‌آوری شد

سرمقاله خراسان/ نثر سعدی: آراستگی در عین سادگی

آتش ناترازی سوخت بر سفره مردم

سقوط 50درصدی سرمایه‌گذاری دهه نود؛ 300 هزار کارفرما حذف شدند

استاندار و مجمع نمایندگان لرستان به دیدار رئیس‌جمهور می‌روند

ایرانی: جشنواره «مد و لباس» تلفیق فرهنگ، هنر و مهارت

کشف معجزه ضرب گرفتن با انگشتان در محیط‌های شلوغ/ ویدئو

اولین بار صبا در ایران ارکستر بانوان ترتیب داد/ شب تا صبح در کلانتری برای مردم ساز زد/ صبا را از پای درآوردند

استاد دانشگاه شیراز: هسته سخت باید پوست‏‌اندازی کند

ماشین تولید اخبار جعلی درباره مذاکرات چطور کار می‌کند؟

مذاکره کننده سابق ایران: توافق ممکن است

خسارت 800 میلیون دلاری ناوگان MQ-9 آمریکا در یمن

گاردین: پوتین مانع فروپاشی مذاکرات ایران و آمریکا می‌شود؟

چرا گوشت گوسفند از دامداری تا بازار دو برابر می‌شود؟

قارچ سمی 18 نفر را راهی بیمارستان کرد

2 ووشوکار لرستانی به اردوی تیم ملی جوانان دعوت شدند

فوری، قارچ سمی 18 لرستانی را به بیمارستان کشاند

یکی از چالش‌های اصلی توسعه لرستان پروژه‌های نیمه‌تمام است

تولید 540 هزار تن گندم در لرستان

مسمومیت 18 نفر با قارچ سمی در لرستان

تبلیغات اغواکننده ارتش روسیه برای جلب جنگجویان چینی

کمپین معلولان تعطیل شد

زور هیچکس به مافیای خودروسازی نمی‌رسد

تدوین برنامه تامین مسکن برای 6 دهک جامعه

پردرآمدها 3 برابر کم‌درآمدها لبنیات مصرف می‌کنند

کارنامه مشترک کسری بودجه دو دولت

پیش بینی قیمت طلا و سکه یک اردیبهشت

سیاست‌های ارزی و پولی، کلید رشد پایدار بازار سرمایه

لایحه کاهش مالیات ارزش افزوده کالاهای اساسی چه می گوید؟

اختلاف نتانیاهو با رئیس شاباک بالا گرفت

قارچ‌ سمی 18 نفر را در لرستان راهی بیمارستان کرد

مصرف قارچ‌ سمی 18 لرستانی را راهی بیمارستان کرد