ندای لرستان

آخرين مطالب

نحوه‌ محاسبه‌ رهن و اجاره چگونه است؟ اقتصادي

نحوه‌ محاسبه‌ رهن و اجاره چگونه است؟
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - اقتصاد آنلاین / قانون پرداخت اجاره‌خانه یکی از مواردی است که نیاز است مالک و مستأجر درباره آن نکات حقوقی را بدانند تا بعدها، با مشکل مواجه نشوند. 
با گران شدن قیمت خرید خانه در شهرهای مختلف کشور اکثر افراد به اجاره کردن خانه روی آورده‌اند که تنظیم یک قرارداد اجاره خانه خود دارای قوانین مخصوص است.
نحوه تعیین اجاره‌بها
مبلغ اجاره براساس توافق طرفین معامله یعنی مالک و مستأجر صورت می‌گیرد. این توافق براساس عواملی همچون متراژ ملک، امکانات ملک ازجمله داشتن پارکینگ و انباری و آسانسور و گاهی داشتن امکانات رفاهی لوکس همانند استخر و سونا و جکوزی و فضای بازی کودکان و... و سال ساخت ملک، دسترسی به امکانات و خدمات عمومی ازجمله مترو و بی‌آرتی، دسترسی به فضای سبز و مراکز خرید و شرایط بازار و بررسی بسیاری عوامل دیگر است. محاسبه مبلغ اجاره طبق عرف باتوجه‌به قیمت خریدوفروش همان ملک انجام می‌شود. رهن ملک باتوجه‌به‌مدت زمانی که از سال ساخت آن می‌گذرد بین یک‌پنجم تایک هشتم قیمت خریدوفروش ملک محاسبه شده.
به‌طور مثال اگر ملک نوساز باشد برای محاسبه قیمت رهن کامل آن، قیمت فروش ملک را بر 4 تقسیم می‌کنند، متعاقباً هر چقدر از سال ساخت ملک بگذرد و عمر آن بیشتر شود این مبلغ بر عدد 6 تقسیم می‌شود. برای تبدیل مبلغی از رهن به اجاره ماهانه، می‌توانید قسمتی از مبلغ رهن را که قرار است به اجاره تبدیل شود طبق عرف جامعه در 3 درصد ضرب کنید و به مبلغ اجاره برسید. به‌طور مثال مبلغ 100 میلیون رهن باتوجه‌به فرمول تبدیل اجاره به مبلغ ماهانه 3 میلیون تومان اجاره تبدیل می‌شود.
قانون پرداخت اجاره‌خانه
اجاره‌بها در اکثر قراردادها به‌صورت ماهانه تنظیم می‌شود؛ یعنی مستأجر طبق توافقی که در اجاره‌نامه سالانه با مالک داشته در ازای استفاده از ملک بعد از هرماه مبلغ مشخصی را ماهانه به ایشان پرداخت می‌کند. در برخی موارد به صلاحدید مالک اجاره به‌صورت یکساله یا شش‌ماهه و یا سه‌ماهه پیش‌دریافت می‌شود. در تمامی موارد اشاره شده حتماً این تصمیم باید با توافق طرفین باشد. در برخی موارد براساس نیاز مالک، ملک را به‌صورت رهن کامل و بدون اجاره ماهانه اجاره می‌دهد.
کسر مبلغ اجاره از پول‌پیش
وقتی مبلغ قرض‌الحسنه یا همان ودیعه توسط مستأجر به مالک پرداخت شود، ضمانتی بر پرداخت اجاره‌بهای ملک و خسارت‌های احتمالی است که در طول مدت سکونت مستأجر، ممکن است به ملک وارد شود. به این شکل و مطابق با قوانین پرداخت اجاره‌بها مشاعات، مالک می‌تواند درخواست مبلغ ودیعه کند و این مبلغ را تا پایان قرارداد نزد خود نگه دارد. به این شکل اگر مشکلی در پرداخت اجاره‌بها پیش آمد، از مبلغ ودیعه کسر می‌شود.
چگونگی محاسبه حق کمیسیون برای رهن
برای محاسبه مبلغ کمیسیون املاک برای رهن ملک، ابتدا مبلغ کامل رهن به اجاره بها تبدیل می‌شود؛ به این شکل هر یک میلیون تومان از مبلغ رهن در 30 هزارتومان ضرب می‌شود و سپس 25 درصد از مبلغ به‌دست آمده به اضافه 10 درصد مالیات، به‌عنوان حق کمیسیون دریافت می‌شود.
موارد مربوط به پرداخت اجاره در قرارداد اجاره
معمولاً در قرارداد اجاره یا اجاره‌نامه، شرایط و چگونگی پرداخت اجاره‌بها باید به‌صورت دقیق و کامل ذکر شود. این شرایط می‌تواند شامل موارد زیر باشد:
مبلغ اجاره، تاریخ پرداخت اجاره، روش پرداخت اجاره به‌صورت نقدی، بانکی، چک و...، جریمه تأخیر در پرداخت اجاره، شرایط افزایش اجاره درصورت تغییر شرایط بازار، میزان و نحوه استرداد وجه پیش‌پرداخت، شرایط لغو قرارداد و پرداخت جریمه، نحوه پرداخت اجاره‌خانه اجاره‌بهای ماهانه را به‌حساب موجر واریزکردن به‌عنوان یک شیوه امن و قابل‌اعتماد برای پرداخت اجاره‌بها توصیه می‌شود. این کار به شما امکان می‌دهد تا درصورت بروز هرگونه اختلاف با موجر، اثبات پرداخت اجاره‌بها را داشته باشید و مستندات لازم برای دفاع از حقوق خود را در اختیار داشته باشید.
در برخی موارد مستأجران مبلغ اجاره‌بها را به‌صورت نقدی به موجر تحویل می‌دهند؛ در این صورت بهتر است برای اثبات این قضیه حتماً رسید دست‌نوشته‌ای همراه با امضای موجر از او گرفته شود. مبلغ اجاره‌بها از طریق حساب بانکی حتماً به شماره‌حساب شخص موجر واریز شود تا از مشکلات احتمالی برای اثبات ادعای پرداخت اجاره‌بها پیشگیری کنید و مدارک لازم برای دفاع از حقوق خود را ارائه دهید.
مهلت پرداخت اجاره
در قرارداد اجاره‌نامه موعد پرداخت اجاره‌ای که به توافق طرفین رسیده قید می‌شود و مستأجر ملزم به پرداخت اجاره در آن زمان است؛ درصورتی‌که مستأجر در موعد مقرر نتوانست اجاره را پرداخت کند طبق قانون تا 10 روز مهلت دارد مبلغ را به موجر پرداخت کند؛ در غیراین صورت مالک می‌تواند بعد از ده روز درصورت پرداخت‌نشدن اجاره بها، به مراجع ذی‌صلاح مراجعه نماید و این مورد را گزارش کند تا درصورت ادامه‌دارشدن این موضوع اقدام به فسخ قرارداد و گرفتن حکم تخلیه از مراجع ذی‌صلاح کند. طبق قانون روابط موجر و مستأجر بند 9 از ماده 14 درصورت پرداخت نشدن اجاره بها در مهلت تعیین شده موجر می‌تواند اقدام قانونی کند و حکم فسخ قرارداد و تخلیه ملک را از دادگاه بگیرد و مبلغ اجاره‌بهای پرداخت نشده توسط مستأجر را از مبلغ ودیعه کم کند.
نحوه‌ محاسبه‌ رهن و اجاره چگونه است؟
یکی از مسائلی که درباره‌ قیمت اجاره آپارتمان در تهران مطرح است، بستن قرارداد اجاره در قالب رهن کامل یا رهن به همراه اجاره است. معمولادر قراردادهای اجاره آپارتمان حدود یک‌پنجم تا یک هشتم قیمت آپارتمان به‌عنوان رهن کامل درنظر گرفته می‌شود. اگر مستأجر بخواهد به‌صورت رهن کامل آپارتمانی را اجاره کند، دیگر اجاره ماهانه پرداخت نخواهد کرد. درصورتی که رهن کامل نباشد، از مبلغ رهن کامل کم شده و مبلغی به‌عنوان اجاره ماهانه پرداخت می‌شود. نحوه‌ محاسبه رهن و اجاره به این صورت است که به ازای هر یک میلیون تومان مبلغی حدود 40 تا 60 هزار تومان درنظر گرفته می‌شود.
آنگاه هرچه رهن بیشتر باشد، به ازای هر میلیون از آن، این مبلغ از اجاره کسر خواهد شد. به‌طور کلی باید گفت که قیمت اجاره و رهن بستگی به میزان نرخ سود بانکی دارد؛ زیرا معمولاً مالکان ترجیح می‌دهند مبلغ رهن دریافتی را در بانک به امانت سپرده و ماهانه سود آن را دریافت کنند.
رهن بهتر است یا اجاره؟
رهن و اجاره ملک دو روش شایع برای استفاده از یک ملک مسکونی هستند. رهن ملک به‌معنای اجاره موقتی یک ملک با پرداخت یک مبلغ از قبل به مالک ملک است. این مبلغ رهن نامیده می‌شود و به‌عنوان تضمینی برای مالک درصورتی که اجاره‌دهنده تعهدات قرارداد را نقض کند، استفاده می‌شود. رهن می‌تواند مبلغی مشخص یا درصدی از ارزش کل ملک باشد.
گاهی اوقات صاحبخانه به دلایلی پول لازم دارد، مثلا ممکن است بدهی داشته باشد. شاید در پروژه‌ای سرمایه‌گذاری کرده و برای مدت کوتاه به پول درشتی نیاز دارد یا هر دلیل دیگر. اما از طرفی تمایلی هم ندارد که خانه‌اش را بفروشد. در این شرایط معمولا صاحبخانه‌ها به‌دنبال مشتری می‌گردند تا خانه‌شان را «رهن کامل» دهند. رهن کامل خانه به نوعی اجاره گفته می‌شود که در آن مستأجر هنگام عقد قرارداد مبلغ زیادی را به‌عنوان رهن در اختیار موجر می‌گذارد و در عوض دیگر ماه به‌ماه اجاره‌ای پرداخت نمی‌کند. این مبلغ تا پایان قرارداد نزد موجر باقی می‌ماند و پس از اتمام قرارداد تمام و کمال به مستأجر برگردانده می‌شود. در نگاه اول این نوع اجاره به نفع مستأجر است چون دیگر نیازی به پرداخت ماهانه مبلغی به‌عنوان اجاره ندارد و از طرفی در انتهای قرارداد پولش به او برگردانده می‌شود.
در واقع رهن کامل شبیه این است که پولتان را در بانک سرمایه‌گذاری کنید و سود پولتان را به موجر بدهید. با این تفاوت که تا پایان قرارداد حق ندارید دست به اصل پولتان بزنید.
رهن کامل مثل یک شمشیر دولبه است. هنگام تخلیه خانه چون موجر باید تمام پولتان را که مبلغ قابل‌توجهی هم هست به‌صورت نقدی به شما بپردازد و از آنجا که امکان دارد او پول را در این مدت خرج کرده باشد و هنگام سررسید قرارداد حسابش خالی باشد، دست شما به‌عنوان مستأجر برای چانه‌زدن بر سر تمدید قرارداد و میزان احتمالی افزایش مبلغ رهن بازتر است.
در واقع در قراردادهای رهن کامل احتمال تمدید قرارداد بیش از قراردادهای اجاره‌ معمول است. از طرفی در بعضی اوقات ممکن است از شرایط خانه، همسایه‌ها و... راضی نباشید و بخواهید سر سال یا حتی زودتر ازآن خانه بلند شوید، اما به‌خاطر اینکه صاحبخانه پول کامل رهن را نقدی ندارد شاید در پس گرفتن پولتان به مشکلاتی بخورید.
پس پیش از عقد قرارداد رهن کامل از هر نظر خانه‌ موردنظرتان را بررسی کنید چون معمولا فسخ آن دردسرهای بیشتری نسبت به قراردادهای اجاره دارد. اما اگر نمی‌خواهید استرس پرداخت اجاره‌بهای ماهانه را داشته باشید بهتر است که سراغ رهن کامل بروید. هرچند که اگر فقط بخواهید گزینه‌های رهن کامل را مدنظر قرار دهید به‌خاطر مبلغ بالای بعضی از آنها انتخاب‌هایتان محدود می‌شود و شاید موردهای چندان خوبی نصیبتان نشود. البته این موضوع به وضع بازار مسکن هم بستگی دارد.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/961553/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خبری از حذف فیلترینگ هست؟

جدال ژنرال‌ها درباره خاورمیانه

معنای شکست پزشکیان

روایت تسنیم از کسری 184 هزار میلیاردی منابع و مصارف یارانه‌ها

140 کیلو شمش طلا در حراج امروز فروخته شد

معاون شهری بنیاد مسکن خبر از پرداخت 150 میلیون وام مسکن به کم‌ درآمدها داد

شرکت توانیر: قبض برق مشترکان خیلی پرمصرف پلکانی افزایش می یابد

عقب افتادگی شدید اعتبارات عمرانی در نیمه اول سال

تعرفه واردات خودرو کاهش می‌یابد؟

رئیس سازمان توسعه تجارت: رفع ممنوعیت واردات آیفون باید بررسی شود

پویش (ریشه در سنگ) در نمایشگاه بین‌المللی سنگ ایران محلات - نیم ور ؛ تلاش برای حفظ محیط زیست از دل صنعت

روایت اکو ایران از افزایش سایه تورم مسکن بر روی فقیرترین گروه جامعه

تعداد جلسات هفتگی حراج سکه افزایش می یابد

رئیس سازمان بورس: نمی‌شود بازار سرمایه به یکسو برود و بازار پول به سویی دیگر!

جذب سرمایه‌گذار خارجی در منطقه ویژه لرستان

دبی رودخانه های لرستان 56 درصد افزایش یافت

بزرگ‌ترین مزیت لرستان اقتصاد کشاورزی است

توسعه پارک علم و فناوری؛ راهکار افزایش اشتغال های دانش بنیان

کشف  252 قلم شئی  تاریخی و فرهنگی در خرم آباد

دستگیری 81 خرده فروش و کشف 25 کیلو گرم مواد مخدر در لرستان

صدور بیش از 470 تاییدیه استاندارد آسانسور در لرستان

سرمایه‌گذاری 8 هزار میلیارد تومانی در پروژه کشت و صنعت الشتر

81 خرده فروش مواد مخدر در لرستان دستگیر شدند

سرمایه‌گذاری 8 هزار میلیارد تومانی کشت و صنعت سلسله

لرستان در بهار؛ سرزمین سبز و چشم‌نواز ایران

توسعه شهری بر بستر ارتباطات و فناوری اطلاعات میسر است

آزادی 10 زندانی جرایم غیرعمد در لرستان

رجزخوانی کودک 9 ساله برای نابودی اسرائیل + فیلم

کاهش چشمگیر آبدهی رودخانه‌های لرستان

تن خشکیده رودخانه‌های لرستان

اوج همبستگی ملت با امت در جمعه نصر رقم خورد

40 هکتار اراضی کشاورزی در خرم آباد رفع تصرف شد

بیعت مردم با مقام معظم رهبری موجب اقتدار ایران اسلامی شد

حماسه سازان عملیات وعده صادق 2 در مکتب معلمان تربیت شدند

مردی که همسرش را با نخ بادکنک به قتل رساند

کاهش 20 درصدی آب رودخانه‌های لرستان

پرداخت 6768 میلیارد تومان از مطالبات گندم‌کاران لرستانی

15 هزار و 300 انشعاب جدید آب و فاضلاب در لرستان واگذار شد

وجود 193 شعبه بانکی بدون ضریب امنیتی لازم در لرستان

10 زندانی جرایم غیرعمد در لرستان آزاد شدند

15 هزار انشعاب آب و فاضلاب در لرستان واگذار شد

خرید 102 هزار تن گندم در شهرستان کوهدشت

طرح نظارت الکترونیکی برای 91 سارق در لرستان اجرا شد

حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و واحدهای فناور لرستان

استاندار لرستان: حمایت نیکوکاران از سرای سالمندان ضروری است + فیلم

دیدار مسئولان لرستان با جانباز رضا گودرزی

احسان حسینی: انگار سالهاست در خرم آبادم!

قاچاقچی 2000 هزار لیتر نفت سفید سوخت در دام تعزیرات

یک هزار و 200 واحد مسکونی توسط کمیته امداد لرستان در دست ساخت است

193 بانک لرستان بدون امنیت لازم/ مدیران بانک‌ ناکارآمد هستند