ندای لرستان

آخرين مطالب

سرمقاله سازندگی/ مصائب فقر سیاسی

سرمقاله سازندگی/ مصائب فقر
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - روزنامه سازندگی / «مصائب فقر» عنوان یادداشت روز در روزنامه سازندگی به قلم عمادالدین باقی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در خبر روزنامه‌های اطلاعات و همشهری و خبرگزاری ایسنا با عنوان: «تصویر دو کولبری که در ترور شهید فخری‌زاده نقش داشتند» آمده است: این دو کولبر اهل آذربایجان‌غربی در همکاری با اسرائیل اقدام به وارد کردن سلاح مخصوص به کشور کرده و باعث ترور شهید فخری‌زاده شدند. دستگاه قضایی این اشخاص را به اعدام محکوم کرده است».
این حکم از نظر قوانین ایران و به صرف توجه به مواد قانونی، درست است اما از منظر جامعه‌شناسی حقوق، پرسش‌هایی درباره آن وجود دارد. می‌خواهم بگویم نه با منطق و نیازهای حقوق بشری و آنچه درباره مجازات اعدام گفته و نوشته‌ام بلکه با منطقی که شما هم می‌توانید پذیرا باشید از زاویه دیگر به این مجرمین بنگریم تا شاید بتوان در شیوه مجازات بازنگری کرد، نه اینکه مجرمین را مجازات نکرد.
در خبر رسمی آمده است این دو محکوم به اعدام، کولبر، یعنی از محروم‌ترین شهروندان بوده‌اند که چه‌ بسا درکی از پیچیدگی‌های سیاسی و امنیتی نداشته باشند. فارغ از اینکه علم به ابعاد جرم از شروط قانونی مجازات است، اینگونه افراد مستعد فریب خوردن هستند.
این فقط درباره عاملان ترور مرحوم فخری‌زاده نیست بلکه چند نفری که در اصفهان به جرم ربایش و بازجویی یک فرد دولتی اعدام شدند هم ‌گفتند چون بیکار و نیازمند بودند، فردی‌ آنها را اغوا کرده و گفته است فلان شخص را بربایید و به جایی که او آدرس می‌دهد، بیاورید و آنها بعداً متوجه شده‌اند که او عامل موساد بوده است. اما ابعاد مساله خیلی گسترده‌تر است. ما و بسیاری از آسیب‌شناسان اجتماعی و اقتصادی همیشه نسبت به فقر و بیکاری هشدار می‌دادیم. زیرا فقر نه‌ تنها از نظر دینی مردود است و پیامبر می‌گوید فقر که آمد، ایمان می‌رود. از نظر حقوق بشری هم در صدر مصادیق نقض حقوق بشر است بلکه فقر و بیکاری یک آسیب امنیتی مهم است. بسیاری از حکومت‌ها در دنیا با جذب و سازماندهی لشکر فقرا و بیکاران، اهداف خود را دنبال می‌کنند.

خود دستگاه امنیتی، خبری تحت عنوان دستگیری شبکه‌ای از اراذل‌واوباش مرتبط با سرویس اطلاعاتی رژیم ‌صهیونیستی، موسوم به «شبکه زکریا» در عملیات مشترک وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه منتشر می‌‌کند. خبرگزاری ایرنا در گزارشی با عنوان «افسران اطلاعاتی موساد یا اراذل‌واوباش کف تهران؟» می‌نویسد: فردی که شبکه سعودی از آن تحت عنوان مقام ارشد سپاه یاد می‌کند، یکی از نیروهای جهادی وابسته به سپاه است که توسط اراذل‌واوباش ربوده و به اطراف تهران برده می‌شود و در آنجا وی را با تهدید و شکنجه مجبور به اعترافات ساختگی می‌کنند.
تیتر خبر دیگری در ایرنای تحت مدیریت دولت مرحوم رئیسی توسط سپاه و وزارت اطلاعات؛ اعضای شبکه اراذل‌واوباش مرتبط با سرویس اطلاعاتی رژیم صهیونیستی دستگیر شدند. این شبکه با هدایت سرویس اطلاعاتی رژیم صهیونیستی، اقدام به سرقت و تخریب اموال شخصی و عمومی، آدم‌ربایی و اخذ اعترافات ساختگی از طریق شبکه اراذل‌واوباش می‌کرد.
آنها که در سال 88 زندان بودند به یاد می‌آورند که از حدود250 تا300 نفر زندانی سیاسی بالغ ‌بر 100 نفر اتهام‌شان جاسوسی برای اسرائیل بود. اغلب‌شان جوان و در دهه سوم زندگی بودند.
نحوه جذب شدن آنها این بود که پیرو فراخوان اینترنتی موساد آنها به دلیل بیکاری و به طمع درآمد بسیار و پاره‌ای از امتیازات، به هزینه آنها از کشور خارج شده و آموزش دیده یا به افرادی در داخل متصل شده‌اند. عده‌ای از آنها از کار خود دفاع می‌کردند و اینها فقط تعدادی بودند که شناسایی شده بودند. تجربه اقدامات انجام شده، نشان می‌دهد که جاسوسی فقط از طریق حضور در پست‌ها و مراکز حساس برای کسب اطلاعات نیست بلکه جذب همین افراد ساده می‌تواند برای انجام اقدامات مهمی صورت گیرد؛ چنانکه در همان ایام ترور مرحوم فخری‌زاده در خبرها آمده بود، راننده نیسانی که مسلسل خودکار هدفمند هدایت شده به طریق ماهواره‌ای در آن جاسازی شده بود از ایران خارج شده است.
بررسی زندگی برخی عوامل گروه تروریستی جیش‌الظلم هم نشان می‌دهد، گرچه عقاید می‌تواند زمینه‌ساز جذب باشد، ولی عامل اصلی و قطعی جذب آنها، فقر بوده است. اکنون ارتش اسرائیل هم یک ارتش چندملیتی است. زیرا از آفریقا، آمریکا و انگلیس و حتی ترکیه، آدم‌های نیازمند را اجیر کرده است.
این بحث برای این نتیجه‌گیری بود که خود را در مصادیق و جزئیات غرق نکنید و در سپهری کلان به موضوع بنگرید. بدون‌شک هر کس در ترور نقشی داشته، مجرم است و باید مجازات ببیند، ولی آیا اگر قاعده حقوقی و شرعی تسبیب را جاری کنید قبل از آنها آیا کسانی که در یک ‌کشور ثروتمند این افراد را در شرایط فقری قرار دادند که مرتکب چنین‌ گناهی شوند، مقصر نیستند؟ وقتی مرکز آمار ایران 30 درصد جمعیت کشور را زیر خط فقر اعلام می‌کند، یعنی جمعیت بزرگی (بین7-8 میلیون نفر) وجود دارد که شب‌ها گرسنه می‌خوابند، آیا این دلیل بر ارفاق و تخفیف نسبت به گناهکارانی که احتمال برود، عامل فقر هم در ارتکاب جرم‌شان نقش داشته، نمی‌شود؟ آیا این ‌قبیل اتفاقات نشان نمی‌دهد که باید سیاست‌های کلان و ریل مدیریت عوض شود، نه اینکه افراد در شرایطی قرار گیرند که یا خودکشی کنند یا خودفروشی یا جاسوسی و ما آنها را مجازات کنیم؟

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/988771/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کشف شگفت‌انگیز دانشمندان: حافظه فقط مختص سلول‌های مغز نیست؛ آیا باید بیشتر مراقب عادات خود باشیم؟

درمسیراصلاحات پایدار؛ واکاوی 100 روز فعالیت‌های دولت پزشکیان

آیا «عمو سام» از ریل خارج شده است؟

ترامپ و تهران مذاکره می‌کنند؟

خدمتگزار یا قیم؟ بررسی اظهارات عضو شورای عالی فضای مجازی

جبهه نفتی

دولت قبل چگونه با «کم‌کاری» ناترازی برق را رقم زد؟

آیا تهران سفر متفاوتی را برای رافائل گروسی رقم خواهد زد؟

معاشقه ترامپ و پوتین

رؤسای‌‏جمهور و میراث دولت‎ قبلی

کلینیک عجیب؛ نواختن سرنا از سر گشاد

شروط ابطال گارانتی خودرو تصویب شد

وزیر اقتصاد: بر اساس دیدگاه مخالفین دولت تصمیماتمان را عوض نمی‌کنیم

حقوق بازنشستگان بعد از متناسب‌سازی چقدر می‌شود؟

فرشاد مومنی: سود دلال‌های خودرو دو برابر خودروسازان است

رشد 11 درصدی مجازات‌های جایگزین حبس در لرستان

رئیس کل دادگستری لرستان: مجازات‌های جایگزین حبس 11 درصد رشد یافت

برگزاری پویش معرفی کتاب ویژه خواهران طلبه نورآبادی

رئیس کل دادگستری لرستان: مجازات‌های جایگزین حبس 11 درصد رشد کرد

اجرای 100 برنامه طی هفته کتاب در مراکز کانون پرورش فکری لرستان

اقامه عزای فاطمیه اول در مدرسه علمیه نورآباد

تمدن فیروزآباد، نماد هویتی غرفه فارس در نمایشگاه ملی صنایع‌دستی

برگزاری بیش از 30 نشست علمی پژوهشی در مدارس خواهران لرستان

بازدید سرزده استاندار لرستان از بیمارستان شهید رحیمی خرم‌آباد

استاندار لرستان: توجه به حوزه بهداشت و درمان از اولویت‌های ما است

سفر خطیر گروسی

خالص‌سازی ترامپ

جوان مطرح کرد: موش و گربه بازی اصلاح‌طلبان با ترامپ 2024

مردودی تندروها؛ ظریف در پاستور می‌ماند

چرخش به‌نفع ایران

مـرگ 13 دانش‏‌آموز بر اثر خودکشی از اول 1403

روایت «نیویورک تایمز» از پیام ریاض برای تهران و واشنگتن

رسانه‌های اسرائیل: نتانیاهو از ترس جانش یکجا بند نمی‌شود

پاسخ مدیرعامل شرکت ملی گاز درباره تأمین سوخت نیروگاه‌ها

وزیر نیرو: می‌توانیم 20 درصد بیشتر از نیاز فعلی برق تولید کنیم

مهدی پازوکی: پولی که خرج فیلترشکن می‌کنیم بیشتر از قبض برق است

کارشناس حوزه انرژی: چیزی به نام ناترازی برق نداریم

جزئیات متناسب‌سازی مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی

90 هزار دلار؛ بیت‌کوین تا کجا ادامه می‌دهد؟!

توضیحات رئیس سازمان توسعه تجارت درباره تعرفه گمرکی گوشی های آیفون

خرید و فروش شبانه‌روزی طلا حتی با 100 هزارتومان

وزیر نیرو از قول مساعد وزارت نفت برای رفع مشکل تامین سوخت نیروگاهی خبر داد

رتبه دوم خرید خانه در ترکیه به ایرانی‌ها رسید

جریمه 23 میلیاردی تاوان حمل لوازم خانگی قاچاق

جهاد مردم در حمایت از جبهه مقاومت تداوم یابد

ضرورت جذب جوانان به برنامه‌های بسیج

تفاهم‌نامه همکاری بین پارک علم و فناوری و استانداردلرستان امضا شد

افزایش طرح‌های جمع‌آوری معتادان متجاهر در بروجرد

برگزاری دوره آموزشی فرزندآوری ویژه بانوان مبلغ لرستانی

آوای کشتی خرم‌آباد در سالن متروکه/ رویش امید در تشک + فیلم