ندای لرستان

آخرين مطالب

بدیل‌های ممکن نئولیبرالیسم سیاسی

بدیل‌های ممکن نئولیبرالیسم
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - روزنامه سازندگی /متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
درباره کتاب “بازپس‌گیری توسعه”

«بازپس‌گیری توسعه: یک راهنمای بدیل برای سیاست‌گذاری اقتصادی» نوشتۀ هاجون چانگ و آیلین گریبل، بررسی انتقادی سیاست‌های اقتصادی مسلط در جهت ارائۀ استراتژی‌های جایگزین برای پیشبرد توسعه است. این کتاب که اولین بار در سال 2004 منتشر شد، پارادایم مسلط نئولیبرال را به چالش می‌کشد و توصیه‌ها و بدیل‌هایی انضمامی و ممکن را برای کشورهای در حال توسعه ارائه می‌دهد. انتشارات لوح فکر این کتاب را به‌تازگی با ترجمۀ برزین جعفرتاش منتشر کرده است.
هاجون چانگ، اقتصاددان اهل کرۀ جنوبی و استاد اقتصاد در کالج مطالعات مشرق‌زمین و آفریقای دانشگاه لندن (SOAS) و از اقتصاددانان برجستۀ جهان است. جانگ پس از فارغ‌التحصیلی از دانشکدۀ اقتصاد دانشگاه ملی سئول در دانشگاه کمبریج در رشتۀ توسعه اقتصاد سیاسی تحصیل کرد. آثار و مقالات او بیشتر متأثر از نوشته‌های اقتصاددانانی هم‌چون گونار میردال، کارل مارکس، فریدریش آوگوست فون هایک، جان کینز و فریدریک لیست است. چانگ اقتصاددانی عادی نیست؛ کسی است که معتقد است، تأثیر اختراع ماشین لباس‌شویی در توسعۀ اقتصادی بیشتر از اینترنت بوده و 95 درصد اقتصاد مبتنی بر عقل سلیم است که عمداً پیچیده‌اش کردند. هم‌چنین مدعی است بر اساس شواهد تاریخی، برای داشتن اقتصاد خوب نیازی به اقتصاددان خوب نیست. مهم‌ترین کتاب‌های او عبارتند از: «اقتصاد: راهنمای کاربردی»، «نیکوکاران نابکار» و «بیست‌وسه گفتار دربارۀ سرمایه‌داری» که یکی از پرفروش‌ترین کتاب‌های بین‌المللی بود. هاجون چنگ در آثارش با طرح مثال‌های پرشمار از تجربه‌های تاریخی و با تکیه بر دستگاه نظری نهادگرایی، مخاطبان خود را به پرهیز از کوته‌بینی، سطحی‌نگری، ایدئولوژی‌زدگی اقتصادی، تک‌ساختی‌بینی و تک‌سبب‌بینی تشویق می‌کند. مهم‌ترین امتیاز آثار او شاید نشان دادن زوایای جدید از تقدم رتبی مسائل سطح توسعه نسبت به سطوح خُرد و کلان است. هاجون چانگ در این مسیر به طرزی هوشمندانه از تاریخ یاری می‌گیرد و چنین نکته‌‌سنجی‌هایی، کتاب‌های او را در زمرۀ آثاری قرار می‌دهد که به کار مخاطبان این مباحث در ایران می‌آید. انتشارات روزنه هم کتاب «اقتصاد خوردنی» هاجون چانگ را با ترجمۀ محسن محمدی‌ایوانکی منشر کرده است. آیلین گریبِل هم استاد اقتصاد دانشگاه دِنور آمریکاست که در حوزۀ اقتصاد پولی و نظام مالی، مقالات متعددی منتشر کرده و در مقام اقتصاددان پساکینزی، چهره‌ای مطرح در این حوزه است. کتاب گریبِل با عنوان «وقتی اوضاع از هم نمی‌پاشد: حکمرانی مالی جهانی و مالیۀ توسعه‌ای در عصر عدم انسجام مانا» سال 2017 منتشر و در سال 2019 برندۀ جایزۀ گورنار میردال انجمن اروپایی و جایزۀ بهترین کتاب از سوی انجمن اقتصاد سیاسی بین‌الملل شد.
نویسندگان «بازپس‌گیری توسعه» با نقد رویکرد غالب در سیاست توسعۀ بین‌المللی شروع می‌کنند. رویکرد غالب بر بازارهای آزاد، مقررات‌زدایی، خصوصی‌سازی و کاهش دخالت دولت در اقتصاد تأکید دارد. نویسندگان استدلال می‌کنند که این سیاست‌ها اغلب به افزایش نابرابری، بی‌ثباتی اقتصادی و توسعه‌نیافتگی در بسیاری از کشورها منجر شده است. آن‌ها معتقدند باورهای رایج دربارۀ بازار آزاد اشتباه است. برای مثال بازارها همیشه کارا نیستند و می‌توانند به نتایج غیربهینه منجر شوند، به‌ ویژه در کشورهای درحال توسعه. مورد دیگر این است که تجارت آزاد بین‌المللی به نفع همۀ کشورها نیست و می‌تواند نابرابری‌های بین‌المللی را تشدید کند. هستۀ اصلی کتاب به تشریح سیاست‌های اقتصادی جایگزینی اختصاص دارد که می‌توانند منجر به توسعۀ پایدار شوند. این سیاست‌ها مبتنی بر شواهد تاریخی و تجربی اقتصادهای موفق به‌ ویژه در شرق آسیا هستند. برای مثال سیاست صنعتی انتخابی، بر خلاف تأکید نئولیبرالیسم بر بازار آزاد، با در نظر گرفتن نقش فعال برای دولت در بازار به ترویج صنایع اشاره دارد. این رویکرد در کرۀ جنوبی و تایوان منجر به رشد اقتصادی شده است. نویسندگان هم‌چنین نشان می‌دهند چگونه کشورهایی که سیاست کنترل سرمایه را اجرا کردند، مانند مالزی در طول بحران مالی آسیا، توانستند اقتصاد خود را به طور موثرتری نسبت به کشورهایی که این کار را انجام ندادند، تثبیت کنند. تقویت مقررات مالی یکی دیگر از استراتژی‌های کلیدی معرفی شده توسط کتاب «بازپس‌گیری توسعه» است. نویسندگان بر نیاز به چارچوب‌های نظارتی قوی برای جلوگیری از بحران‌های مالی تأکید دارند و تبیین می‌کنند باید اطمینان حاصل کرد که موسسات مالی به جای درگیر شدن در فعالیت‌های پول‌شویی به اقتصاد جامعه خدمت می‌کنند. در نهایت، مدیریت نرخ ارز استراتژی مورد پیشنهاد نویسندگان برای کشورهای درحال توسعه است.
علی دینی‌ترکمانی، عضو هیأت علمی موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی در مقدمه‌ای که بر کتاب «بازپس‌گیری توسعه» نوشته دربارۀ اهمیت آن می‌نویسد: «این کتاب از چند زاویه حائز اهمیت است. اول این‌که نشان می‌دهد زبان تجزیه و تحلیل اقتصادی را نمی‌توان تنها به یک زبان، آن هم «مدل‌سازی آکسیوماتیک ریاضی‌گرا» تقلیل داد. می‌توان [با] روش‌های دیگر از جمله تطبیقی- تاریخی نیز به تجزیه و تحلیل‌های سودمند پرداخت و بینش‌های جدیدی ارائه کرد. دوم این‌که، آن‌چه را به‌عنوان آیین مقدس اقتصادی جاافتاده است با استناد به داده‌های تاریخی معتبر به چالش می‌کشد و نشان می‌دهد، نمی‌توان در چارچوب دیدگاه‌های بازارگرایی مذکور و از طریق آزادسازی بازارها، خصوصی‌سازی بنگاه‌ها و دولت حداقل به توسعه دست پیدا کرد… تنظیم صحیح رابطۀ دولت و بازار یک چیز است و میدان دادن به بازارگرایی لسه‌فری چیز دیگر. سوم این‌که نشان می‌دهند، جایگزین نظری برای این دیدگاه‌ها وجود دارد. این برداشت که نظریۀ بازار آزاد جایگزینی ندارد، خود افسانه‌ای بیش نیست. مفاهیم و نظریه‌های نظام نوآوری ملی، نظام اقتصاد ملی، دولت توسعه‌خواه و سیاست صنعتی که عمدتاً مبتنی بر رویکرد تاریخی و نهادگرایی تکاملی مطرح شده‌اند، یکی از این جایگزین‌هاست.»
نویسندگان «بازپس‌گیری توسعه» معتقدند، مناسب بودن هر سیاست توسعه‌ای به شرایط خاص هر کشور مانند برخورداری از عوامل، کمیابی ارز خارجی، نزدیکی به بازارهای کلیدی، شرایط سیاسی و اجتماعی و مسائلی از این قبیل بستگی دارد. به اعتقاد آن‌ها سیاست‌گذاران کشورهای درحال توسعه می‌توانند به‌منظور افزایش توانایی در به‌کارگیری سیاست‌های اقتصادی بدیل به‌طور جمعی، کار کنند. در این رابطه، منطقه‌گرایی یا موافقت‌نامه‌های دوجانبه بین کشورهای درحال توسعه، به‌خصوص کشورهای خیلی فقیر یا خیلی کوچک، می‌تواند یک راهکار مهم برای افزایش قدرت چانه‌زنی در مقابل بازیگران خارجی باشد. علاوه بر این هماهنگی سیاستی بین کشورهای درحال توسعه شاید از هزینه و ریسک آزمایش یک سیاست جدید بکاهد.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/998446/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شرکت 8500 لرستانی در پویش «کاشی حرم»

بنزین گمشده

بدیل‌های ممکن نئولیبرالیسم

قتلگاه کورسک

از شام تا زنگزور؛ میدان زور‌آزمایی تهران، مسکو وآنکارا

مجمع کاردینال‌ها

بسیج نظامیان اردوغان برای یورش به سوریه

سایه وحشت پهپادهای مرموز بر آمریکا

رسانه عبری: آیا ترکیه و سوریه می‌توانند آزادی عملیات اسرائیل را محدود کنند؟

وفـادار یا طلبکار؛ تندروها از نظام چه می‌‏خواهند؟

تورم در انگلیس بار دیگر رکورد زد

روایت ابطحی از تلاشش برای آمدن سیاوش قمیشی به ایران

دقیقی: بازی مقابل استقلال خوزستان برای خیبر خرم‌آباد سرنوشت‌ساز است

زندگی و آزادی برای زن

خوانش انحرافی از سقوط نظام سوریه

گزینه جنگ یا مذاکره

نقشه عربی برای شام

رویارویی با جمهوریت در خیابان

منادیان وحدت

ایران و فرصت قاهره برای سوریه

پشت صحنه تحرکات خیابانی علیه دولت

کارگران روزمزد بی‌بی

ترور ژنرال بلندپایه روسی در مسکو

کارشناس اقتصادی: شکل نظام سیاسی امروز ایران تحت‌الشعاع اقتصاد نامولد است

تخصیص بیش از 6 هزار و 800 قطعه انواع سکه در حراج امروز

هدیه 10 سوت طلا بدون قرعه کشی فقط با ثبت نام

کادو برای روز مادر چی بخریم؟

کارشناس اقتصادی: دلیل افزایش 8 برابری قیمت مسکن

چطور تخفیف بیمه ماشین را انتقال دهیم؟

وضعیت ناترازی‌ گاز تا پایان سال 1420

خاموشی یلدا؛ سنت‌های ایرانی قربانی بحران‌های اقتصادی

نتایج قرعه‌کشی خودرو‌های وارداتی اعلام شد

سود سهام عدالت واریز شد

سیامک عباسی مهاجرت کرد؟

تاریخ شفاهی حجت الاسلام علی بیرانوند نگاشته می‌شود

پویش 3میلیاردی یلدای مهربانی دکتر دولتشاهی برای مراکز بهزیستی لرستان

پیش‌بینی آب و هوای لرستان در 24 ساعت آینده؛ چهارشنبه 28 آذر

جشنواره «چله انقلاب» در لرستان اجرا می‌شود

یلدای «شهدایی» در گلزار شهدای خرم‌آباد برگزار می‌شود

افتخار به ظرفیت بالای رسانه‌ای دانش‌آموزان استان؛ همکاری روابط عمومی آموزش‌وپرورش لرستان با پانا تقویت می‌شود

سعید دقیقی: بازی با استقلال خوزستان سرنوشت‌ساز است

فعالیت‌های امیدآفرین امری انقلابی و خداپسندانه است

تجلیل از بانوان فرهنگی بازنشسته و بررسی پیشرفت پروژه‌های آموزش‌وپرورش کوهدشت

دقیقی: بازی فردا با استقلال خوزستان سرنوشت‌ساز است

سفر زمینی استقلال خوزستان/ سرمربی به نشست خبری نرسید

امیدواریم با پیروزی برابر استقلال به مردم لرستان هدیه بدهیم/ آماده بازی سرنوشت هستیم

مدیریت مصرف انرژی مانع از آسیب رسیدن به صنایع تولیدی می‌شود

دقیقی: بازی مقابل استقلال خوزستان برای خیبر خرم‌آباد سرنوشت‌ساز است/ موقعیت‌های زیادی در بازی‌ها خلق کردیم و بهره نبردیم

دیدار سرپرست اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اصفهان با امام جمعه شهرستان سمیرم

دیدار استاندار اردبیل با خانواده شهید معظم «سردار سرلشکر سید جعفر خراسانی مقدم»