سرمقاله آرمان امروز/ فرصت بینظیر دیپلماتیک
سیاسی
بزرگنمايي:
ندای لرستان - آرمان امروز / سرمقاله آرمان امروز با عنوان «فرصت بینظیر دیپلماتیک» به قلم سید محمود صدری در ادامه آمده است:
چهار سال پیش با رفتن ترامپ و آمدن بایدن، کاخ سفید رویکرد مثبتی را نسبت به ایران در پیش گرفت و سیاست جنگ سرد ترامپ و تشکیل جبهه متحد در منطقه علیه ایران ناموفق ماند.
مقاماتجدید کاخ سفید نه تنها رویکرد تعامل و گفتگو با ایران را برگزیدند بلکه دشمنی آشکاری را نسبت به ولیعهد عربستان نشان دادند.
بن سلمان تحت شدیدترین فشارها قرار گرفت و دیپلماتهای نزدیک به ایران همچون رابرت مالی مامور گفتگو و توافق با ایران شدند.
کاخ سفید بر خلاف دوران ترامپ، بر تشکیل دو دولت تاکید نمود و گسترش شهرک های صهیونیست نشین را مردود اعلام کرد .همچنین دولت دمکرات مستقر در کاخ سفید نشان داد که اختلافات اساسی با نتانیاهو دارد .
متاسفانه دولتمردان دولت سیزدهم و بخصوص دستگاه دیپلماسی آن دوران در سودای دیگر بودند ودر برابر این تغییرات مثبت وسازنده مواضع صلبی و غیر قابل انعطاف را در پیش گرفتند.
همزمان با آن تحولات مثبت در کاخ سفید ،جنگ اکراین نیز فرصت گرانبهائی را در اختیار ایران قرار داد تا با توجه به نیازهای گازی اروپا، روابط محکمی را با این قاره پی ریزی نماید .
اقبال دیگر ایران دراین مقطع وجود سیاستمداران طرفدار تعامل با ایران در اتحادیه اروپا از جمله آقای بورل بود که با تمام وجود تحقق نوعی توافق با ایران را دنبال می نمود.
متاسفانه حرفه ای نبودن دستگاه دیپلماسی در آن دوران و اعمال نفوذ دولت در سایه ورق را کاملا وارونه نمود، بطوری که کاخ سفید سیاست ضدیت با ایران و دوستی با عربستان و نزدیکی بیشتر با اسرائیل و برنامه ناتمام ترامپ مبنی بر ایجاد روابط بین عربستان واین رژیم را بر گزید.
از سوی دیگر اتحادیه اروپا با توجه به سیاست ایران نسبت به اکراین، کشورمان را در ردیف دشمنان اتحادیه دانسته و فعال سازی مکانیسم ماشه را در دستور کار قرارداده است.
اکنون ایران با ناترازی انرژی و ناتوانی در تامین نیازهای اولیه مردم و عدم تامین سوخت و برق برای کارخانجات و صنایع تولیدی مواجه شده است. در حالیکه فرصت اکراین و نیاز اروپا می توانست امکان سرمایه گذاری و همکاریهای گسترده و بزرگ در تولید گاز و دیگر شاخه های انرژیرا بوجود آورد. خروج از انزوا نیز تحول دیگری بود که می توانست ایران را از وضعیت اسف بار اقتصادی فعلی رها سازد.
متاسفانه آن فرصتهای بسیار بزرگ از دست رفت و اکنون ایران در شرایط سخت و دشواری قرار گرفته است.
بر دولت سیزدهم و دستگاه دیپلماسی آن دولت حرجی نیست چرا که استعداد و توانایی فهم سیاسی و بین المللی آنها بیش از این نبود.
اکنون دولت وفاق ملی که درک و فهم درستی از سیاستخارجی دارد و با تغییرات جزئی در دستگاه دیپلماسی در صدد اصلاح سیاست خارجی می باشد لازم است تجربه گذشته را چراغ راه آینده پر خطر کشور قرار دهد. اقای دکتر پزشکیان آگاه است با دولتی در کاخ سفید روبرو خواهد شد که اگرچه رئیس جمهور غیر قابل پیش بینی ای دارد اما با توجه به خصوصیاتش، گفتگو با او امکان پذیر است. از جانب دیگر تیم این رئیس جمهور احتمالا از جناح بسیار تندرو و جنگ طلب و ضد ایران خواهد بود. تیمی که نزدیکترین قرابت با صهیونیستها و بیشترین دشمنی با فلسطینیها وایران را خواهد داشت.اما ترامپ رئیس جمهور آمریکا نشان داده که شیفته شهرت و انجام کارهای پر سر و صداست. او در دوره قبلی ریاست جمهوری اش نیز آماده بود که با رئیسجمهور وقت ایران و حتی وزیر خارجه دیدار داشته باشد.
با توجه به آن رفتارها ،دولت وفاق ملی میتواند گفتگو با ترامپ را با چند هدف دنبال کند و اجازه ندهد فرصت ها تبدیل به تهدید شوند.
لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1000549/