ندای لرستان

آخرين مطالب

نسخه بهبود اشتغال با جبران عقب ماندگی مزد سیاسی

نسخه بهبود اشتغال با جبران عقب ماندگی مزد
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - خراسان /تازه ترین پژوهش های انجام شده در مرکز پژوهش های اتاق ایران توصیه می کند با هدف جبران عقب افتادگی قدرت خرید نیروی کار، افزایش اشتغال و مشارکت جویی نیروی کار، افزایش دستمزد به میزانی بیش از تورم ضروری است.
 ​​​
مرکز پژوهش های اتاق ایران نتایج تازه ترین پژوهش خود در خصوص تاثیر حداقل دستمزد بر اشتغال و نرخ مشارکت اقتصادی در کشور را منتشر کرد. این نتایج بر خلاف برخی تصورات موجود، نشان می دهد که افزایش حداقل دستمزد حقیقی یعنی رشد دستمزدها به میزانی بیش از نرخ تورم، نه تنها تاثیر منفی بر اشتغال ندارد، بلکه نرخ مشارکت و اشتغال را به میزان قابل توجهی نیز افزایش خواهد داد. بنابراین با افزایش حداقل دستمزد حقیقی برای جبران عقب افتادگی دستمزد حداقل بگیران، می توان اهداف بهبود قدرت خرید کارگران و همچنین افزایش مشارکت اقتصادی به خصوص جوانان و دانش آموختگان دانشگاهی را محقق کرد.
به گزارش خراسان، فلسفه وضع حداقل دستمزد، مبارزه با ترویج استثمارگرایی بوده، اما به نظر می رسد این ابزار هم اینک کارکرد خود را از دست داده است. به طوری که عقب ماندگی رشد دستمزد از تورم و حداقل های معیشت که سال هاست نهادهای کارگری آن را مورد تاکید قرار می دهند، موجب شده تا حتی بخشی از شاغلین رسمی به جرگه «شاغلین فقیر» بپیوندند. از سویی دیگر این روزها عبارت «کار هست اما کارگر نیست» را هم زیاد می شنویم که نشان می دهد جذابیت اشتغال بنگاهی برای نیروی کار در حال از بین رفتن بوده و نیروی کار این روزها به اصطلاح به جای کارکردن، به دنبال پول درآوردن است!
کرونا و «افت نرخ مشارکت بازار کار»ی که درمان نشد

بگذارید از یک جنبه دیگر به موضوع نگاه کنیم. از دید سیاست گذاران، هنوز تبعات منفی شوک کرونا به بازار کار، هنوز ادامه دارد. کرونا باعث شد نرخ مشارکت در بازار کاربا افت شدیدی روبه رو شود و به عنوان مثال از 44.9 درصد در تابستان 98 به 41.1 درصد در تابستان 1400 برسد، اما از آن تاریخ تاکنون، این نرخ هنوز نتوانسته است خود را حتی به سطح 42 درصد برساند. این بدان معناست که نیروی کار تمایلی به شغل یابی در بازار کار ندارد و احتمالاً به سراغ سایر راه های تامین معاش غیر از کار می گردد. از آن جایی که بهبود مشارکت در بازار کار، یک زمینه اصلی بهبود اشتغال در کشور را نیز فراهم می کند، بنابراین یک چالش سیاست‌گذاران بازار کار، بهبود این شاخص مهم است.
چالش شورای عالی کار برای رشد دستمزد حقیقی
به طور منطقی، افزایش هر چه بیشتر دستمزدها، موجب تمایل هر چه بیشتر نیروی کار برای مشارکت در بازار کار خواهد شد. با این حال، در سال های گذشته، همواره شورای عالی کار در مقابل این چالش قرار داشته که آیا رشد حداقل دستمزدها موجب می شود که بنگاه ها دست به تعدیل نیرو بزنند؟ همچنین این سوال هم مطرح بوده که رشد دستمزدها چه میزان بر تنور تورم خواهد دمید؟
شاید تقابل با این چالش ها بوده که دولت در سال های گذشته به تفسیر خاصی از ماده 41 قانون کار متوسل شده است. در این ماده یکی از معیارهای تعیین حداقل مزد کارگران این گونه بیان شده است: «حداقل مزد کارگران با توجه به درصد تورمی که از طرف بانک مرکزی اعلام می شود» با این حال ذکر عبارت «با توجه به» در این بند موجب شده تا این چنین توجیهی صورت گیرد که لزومی به رشد دستمزد دقیقاً معادل تورم در قانون وجود ندارد.
یافته های متفاوت بازوی پژوهشی اتاق ایران
در شرایطی که به نظر می رسد بسیاری از تصمیم گیری های اقتصادی و غیر اقتصادی دولت ها، بدون اتکا به شواهد علمی متقن صورت می گیرد، مرکز پژوهش‌های اتاق ایران در پژوهشی علمی با موضوع تاثیر حداقل دستمزد بر اشتغال و نرخ مشارکت اقتصادی، تکلیف برخی از ابهامات موجود در خصوص رشد دستمزدها را مشخص کرده است که مهم ترین آن، تاثیر مثبت رشد حداقل دستمزدهای حقیقی بر اشتغال است.
رشد حداقل دستمزد اشتغال را افزایش می دهد
 این پژوهش این فرضیه که با رشد حداقل دستمزد، اشتغال کم می شود را رد کرده است. این گزارش توضیح می دهد که ریشه فرضیه فوق، به شرایطی بر می گردد که هزینه نیروی کار از کل هزینه های تولید بنگاه بالا باشد. با این حال، داده های مرکز آمار ایران در سال 1399 حاکی از این است که سهم هزینه دستمزد در قیمت تمام شده محصولات صنعتی تنها 8 درصد و در بخش خدمات به صورت میانگین 30 درصد بوده است. در تایید این موضوع یک پژوهش انجام شده در سال 1396 نیز نشان می دهد تاثیر افزایش هزینه های واسطه ای در ایجاد رکود تورمی در صنایع کارخانه ای ایران به صورت میانگین تا 4 برابر هزینه های دستمزد است.
بنگاه های اقتصادی به رشد حداقل دستمزد چگونه واکنش می دهند؟
نتایج پژوهش یادشده نشان می دهد که بنگاه‌های ایرانی در بخشی از پاسخ خود به افزایش هزینه‌های تولید (با رشد دستمزدها) اقدام به تعدیل هزینه‌های خود و نه تعدیل نیروی کار کرده اند. هم چنین در بخشی دیگر، افزایش قیمت مصرف کنندگان با توجه به افزایش سطح عمومی قیمت ها مشاهده شده است. بنگاه ها همچنین در کوتاه مدت، میل بیشتری برای جذب نیروی کار کم مهارت پیدا کرده اند. از سوی دیگر مشاهده شده که افزایش دستمزدها منجر به افزایش بهره وری نیروی کار شده است. در نتیجه باید گفت اگر چه رشد حقیقی دستمزدها ممکن است تورم را بیشتر کند، اما احتمالاً از آن جایی که رشد دستمزد بیشتر از تورم بوده، در نهایت به نفع قدرت خرید مزدبگیران تمام خواهد شد.
3 پیشنهاد مرکز پژوهش های اتاق ایران
اتاق ایران در خاتمه سه پیشنهاد مشخص برای بهبود اشتغال در کشور ارائه کرده است:
1-افزایش حداقل دستمزد حقیقی (رشد دستمزد به میزانی بیش از تورم) با هدف جیران عقب افتادگی قدرت خرید نیروی کار، افزایش اشتغال و مشارکت جویی نیروی کار. (تعیین بهینه میزان افزایش نیاز به بررسی سایر آثار از جمله آثار تورمی دارد)
2-کنترل تورم با تمرکز بر کاهش هزینه های سرمایه ای و واسطه ای (وابسته به نرخ ارز) بنگاه ها با هدف جلوگیری از کاهش اشتغال.
3-بهبود محیط کسب و کار با استفاده از کاهش ریسک های اقتصادی و سیاسی در سطح داخل و بین الملل با هدف افزایش اشتغال.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1000603/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حضور درویش در اردوی پرسپولیس پیش از دیدار با خیبر | اخبار ورزشی

انگور قدرت کوانتومی دارد

پرسپولیس – خیبر خرم آباد؛ کریمِ محبوب پرسپولیس را به سلامت از برزخ عبور می‌دهد؟ | پیش بازی

حضور درویش در اردوی پرسپولیس پیش از دیدار با خیبر

رفع تصرف بیش از 640 هزار متر مربع از اراضی کشاورزی لرستان

ترکیب احتمالی پرسپولیس مقابل خیبر خرم آباد + ساعت بازی

حضور درویش در اردوی پرسپولیس

جلسه شبانه درویش با کریم باقری (عکس)

مدارس لرستان فردا شنبه هشتم دی ماه 1403 تعطیل است؟ | تعطیلی مدارس لرستان فردا 8 دی 1403

طعنه سعید دقیقی به پرسپولیس

کشف تاکسیدرمی ١٧ قطعه پرنده در خرم‌آباد

وحشت اسرائیل از سوریه جدید

مانور دکترین

قمار ژئوپلیتیکی خونین کیم

سلطان سیاست در سایه

گزارش صداوسیما از فراز و فرود طرح کالابرگ الکترونیکی

قیمت انواع خودرو؛ رانا در بازار غرق شد

متقاضیان وام ازدواج بخوانند

کریسمس خونین غزه

ایران و عربستان کلید صلح منطقه

برای مذاکرۀ بی‌ایده ذوق مرگ نشوید

گاردین: سیتی چطور تبدیل به بدترین تیم دنیا شد؟

واپسماندگی دلیل ندارد، علت دارد

کشف 3 هزار قبضه اسلحه قبل از ورود به ایران

آمار نگران‌کننده از اجاره نشین‌ها؛ نیمی از مستاجران حتی با داشتن کار و درآمد در معرض بی خانمانی هستند

اعلام قیمت یک دست کله‌پاچه؛ رییس اتحادیه طباخان: کسانی که دنبال غذای لاکچری هستند کله‌پاچه می‌خورند

کالبد شکافی گام اول حذف فیلترینگ

حساب صرافی‌های رمز ارزی دوباره مسدود شد

شاخ‌وشانه قطر برای اروپا؛ ارسال گاز متوقف می‌شود؟

توقف تولید سیمان در تهران و خراسان؛ کوره‌ 22 کارخانه سیمانی خاموش شد

بازگشت 33 شی تاریخی به میراث فرهنگی بروجرد

بازی مهمی با تیم بزرگ پرسپولیس داریم و همه انگیزه ما انجام بازی باکیفیت است

بروجرد بیش از 200 بنای تاریخی دارد

عامل تیراندازی در بروجرد دستگیر شد

جزیره کیش یکی از نقاط امن و با ثبات منطقه است

2 مسجد بروجرد در فهرست ثبت جهانی مساجد ایرانی قرار می‌گیرند

ماجرا‌های آقای معاون

سقوط بشار اسد و 13 خاطره از سفر سوریه

سندروم گلام و سوریه‌سازی از ایران امروز

نشستن بر دسته مبل

از طعنه‌های تندروها تا شادی نخبه‌ها

دو گیگ حرف رایگان

آغاز جنگ پزشکیان و مافیای فیلتر شکن

پزشکیان: باید بپذیریم مشکل داریم و بعد برایش راه حل پیدا کنیم

سبقت بازار از قانون در استفاده از رمزارز

وزیر کار: پرداخت وام مشاغل خانگی باید شتاب گیرد

خصوصی سازی خودرو به نقطه صفر رسید؟

همتی: فشار‌ها زیاد است اما می‌توان مشکلات را برطرف کرد

رکوردزنی پی‌در‌پی نرخ بهره بین‌ بانکی؛ قله‌ جدید فتح شد

جریمه سنگین قاچاقچی لوازم خانگی در لرستان