ندای لرستان

آخرين مطالب

سرمقاله ایران/ آگاه‌سازی و خرافه‌زدایی در سیره پیامبر اعظم(صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) سیاسی

سرمقاله ایران/ آگاه‌سازی و خرافه‌زدایی در سیره پیامبر اعظم(صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم)
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - ایران / «آگاه‌سازی و خرافه‌زدایی در سیره پیامبر اعظم(ص)» عنوان یادداشت روز در روزنامه ایران به قلم محسن اسماعیلی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
این روزها که مصادف با سالروز وفات ابراهیم، فرزند رسول گرامی اسلام است، بازخوانی شیوه مواجهه آن حضرت با این حادثه طبیعی درس‌‌آموز است. یکی از اصول ثابت و روشن در سیره پیامبر خدا(ص) اصالت و ارزشی بود که برای آگاهی مردم قائل بود. ایشان از رهبرانی نبود که تنها به حصول مقصود خویش بیندیشد و به عنوان مثال، مسلمان شدن مردم را هدفی بداند که به هر شکل باید به آن دست یابد؛ هرچند که از روی جهل و خرافه باشد! او می‌خواست یکایک مردم هدایت شده و از روی آگاهی و اراده به جمع پیروان وی بپیوندند. به همین دلیل هیچ‌گاه از جهل و بی‌خبری مردم، حتی برای مسلمان ساختن آنان استفاده ابزاری نکرد.
این سیره البته ریشه در تعالیم قرآنی دارد که بیش از هر چیز انسان‌ها را به آگاهی و تفکر دعوت کرده و تقلید کورکورانه را سرزنش می‌کند. بر همین اساس است که رسول خدا(ص) در برابر نادانی مردم تاب نمی‌آورد، حتی اگر این نادانی به ظاهر به سود ایشان بود! او معتقد بود و می‌گفت: «هر کس با زیر دستان خود به نیرنگ رفتار کند، اهل جهنم است» و در عمل نیز هیچ‌گاه با پیروان خود جز با صداقت رفتار نکرد.
برای نمونه می‌توان به حادثه‌ای اشاره کرد که هنگام درگذشت ابراهیم اتفاق افتاد. پیامبر خدا(ص) پسری به نام ابراهیم از ماریه قبطیه داشت و به او علاقه و دلبستگی فراوان داشت. این پسر کمتر از دو سال داشت که از دنیا رفت و رسول خدا(ص) را غرق در اندوه و ماتم کرد، تاجایی که فرمودند: «ای ابراهیم عزیز! اگر وعده صادق و قطعی الهی نبود که ما هم به دنبال تو خواهیم آمد، در فراق و جدایی تو بیش از این گریه می‌کردم و غمگین می‌شدم.»
اتفاقاً در همان روز وفات ابراهیم، خورشید گرفت و موجب پیدایش این شایعه گسترده شد که گرفتگی خورشید نیز به دلیل سوگمندی پیامبر است. با اینکه چنین تصوری به ظاهر موجب افزایش محبوبیت ایشان می‌شد، امّا به سرعت بر فراز منبر رفت و مردم را از حقیقت موضوع باخبر ساخت. پیامبر خطاب به آنان فرمود: «ای مردم بدانید که خورشید و ماه از نشانه‌های قدرت خدا هستند و تنها به دستور او، و آنگونه که او مقرر ساخته است حرکت می‌کنند. بنابراین برای تولد و یا مرگ کسی نمی‌گیرند.»

صدها مثال دیگر از این دست در تاریخ نبوی هست که نیازمند گردآوری و تحلیل و استنتاج است. نمونه‌ای دیگر از خرافه‌زدایی را می‌توان در یک حادثه شیرین مشاهده کرد که شهید مطهری نیز آن را در کتاب «داستان راستان» آورده و نوشته است: «اعراب به مسابقه شتردوانی علاقه داشته و دارند. رسول اکرم نیز شتری داشت که به دوندگی معروف بود و با هر شتری که مسابقه داده بود، برنده شده بود. کم‌کم این فکر در برخی ساده‌لوحان پیدا شد که شاید این شتر از آن جهت که به رسول اکرم تعلق دارد از همه جلو می‌زند. بنابراین، ممکن نیست در دنیا شتری پیدا شود که با این شتر برابری کند. تا آنکه روزی یک اعرابی بادیه‌نشین با شترش به مدینه آمد و مدعی شد حاضرم با شتر پیغمبر مسابقه بدهم. اصحاب پیغمبر با اطمینان کامل برای تماشای این مسابقه جالب، مخصوصاً از آن جهت که رسول اکرم شخصاً متعهد سواری شتر خویش شد، از شهر بیرون دویدند. رسول اکرم و اعرابی روانه شدند و از نقطه‌ای که قرار بود مسابقه از آنجا شروع شود، شتران را به طرف تماشاچیان به حرکت درآوردند. هیجان عجیبی در تماشاچیان پیدا شده بود. اما برخلاف انتظار مردم، شتر اعرابی، شتر پیغمبر را پشت سر گذاشت. آن دسته از مسلمانان که درباره شتر پیغمبر عقاید خاصی پیدا کرده بودند، از این پیشامد بسیار ناراحت شدند. چون خیلی خلاف انتظارشان بود و قیافه‌هایشان درهم شد. رسول اکرم به آنان فرمود: اینکه ناراحتی ندارد. شتر من از همه شتران جلو می‌افتاد، به خود بالید و مغرور شد. پیش خود گفت من بالا دست ندارم. اما سنت الهی آن است که روی هر دستی دست دیگری پیدا شود و پس از هر فرازی نشیبی برسد و هر غروری درهم شکسته شود.»
 به این ترتیب رسول اکرم، نه تنها آنان را به اشتباهشان واقف ساخت، که از همان حادثه برای بیان درس و حکمتی آموزنده استفاده کرد. آنچه اسلام و رهبران آن می‌خواهند، گرایش آگاهانه و ارادی مردم به ارزش‌ها است؛ وگرنه نادان‌ها با همان سرعت که جذب می‌گردند، گریزان نیز می‌شوند و تازه به هنگام دوستی، از روی جهالت زیان‌هایی می‌زنند که دشمنان کمتر قادر به آن هستند. استفاده از جهل مردم و جابه‌جا کردن ارزش‌ها شیوه انبیا نیست؛ پیامبران مأمور بودند تا مردم را با حکمت و موعظه حسنه و جدال احسن به راه خدا دعوت کنند؛ به‌گونه‌ای که به روشنی راه درست از راه باطل معلوم شود و هر کس خود با چشمان باز راه خویش را انتخاب کند.
اصولاً یکی از اهداف بعثت پیامبران تلاوت آیات خدا و آموزش کتاب و حکمت است؛ همانگونه که یکی از حقوق مردم بر حکومت دینی آن است که آنان را تعلیم دهند تا جاهل نمانند و تأدیب کنند تا دانا شوند.
البته جهاد با سبک عقلی و خرافه‌گرایی؛ آنگاه واجب‌تر و لازم‌تر می‌شود که این فاجعه بزرگ به نام خدا اتفاق افتد و شیادان بخواهند به نام دینی که این چنین پرچمدار آگاهی و خرافه‌زدایی است، جهالت و حماقت را ترویج کنند. این همان چیزی است که در متون دینی ما «بدعت» نامیده شده و از بزرگ‌ترین گناهان کبیره به شمار آمده است. بدعت یعنی آنچه از دین نیست، به عنوان دین معرفی کنند، یا آنچه از دین است از آن نفی کنند. پیامبر رحمت فرمود: «هنگامی که بدعت‌ها در امت من پدید آید، بر عالم است که علم خود را آشکار (و مردم را آگاه) کند؛ پس هر کس چنین نکند، لعنت خدا بر او باد.»

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1005631/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله آرمان ملی/ ابعاد حضور در کرملین

چرا علی‌اف در به چالش کشیدن پوتین جسور شده است؟

نرخ عوارض پنج آزادراه‌ دولتی تغییر کرد

آخرین وضعیت پرداخت سود سهام عدالت به مردم

تا 200 میلیون وام بدون ضامن ویپاد؛ ترا‌بانک پاسارگاد

تعیین و تکلیف حذف کارت سوخت خودرو در سه ماه اول 1404

واردات خودرو به مناطق آزاد مجاز شد

افزایش مجدد قیمت لبنیات تکذیب شد

پزشکیان: تمام تلاشمان را می‌کنیم امسال تابستان قطعی برق نداشته باشیم

سرپرست سازمان بنادر منصوب شد

نمی‌توان تتلو را اعدام کرد

در دیدار هیات مدیره کانون بازنشستگان خرم آباد با نمایندگان شهرستان مطالبات بازنشستگان تامین اجتماعی خرم آبادبی واسطه با نمایندگان مجلس مطرح شد

افزایش 2 درصدی مصرف برق در لرستان

تجهیز ناوگان هلال احمر لرستان به 17 خودروی جدید

کاروان شادی «فجر» مهمان شهرهای لرستان می‌شود

ثبت‌نام بیش از هزار لرستانی در طرح «40 هزار حافظ قرآن 40 هزار شهید»

10 هزار هکتار از اراضی کشاورزی لرستان تثبیت شد

جزییات تازه از قتل سه خواهر بروجردی

طرح گازرسانی به 31 روستای لرستان آماده بهره برداری است

آیا باز گرداندن مغز مرده به زندگی امکان پذیر است؟

مراسم جشن میلاد امام علی (ع) و روز پدر در بنیاد استان البرز برگزار شد

نشست نماینده ولی‌فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران با روسای کارگروه‌های نخبگان شاهد و ایثارگر

سرمقاله شرق/ شبحی سرگردان به نام نئولیبرالیسم

سرمقاله جمهوری اسلامی/ سیاست خارجی از تئوری تا تجربه

سرمقاله جوان/ این همه تغییر مقابل روسیه برازنده شما نیست!

سرمقاله وطن امروز/ همدردی با LA؟

پزشکیان: با حقوق 20-25 تومان نمی‌شود در تهران زندگی کرد

بیت کوین باز هم رکورد جدیدی از خود به جا گذاشت

رشد یکدست قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار به کانال 81 هزار تومان رسید

ریزش 42 هزار واحدی شاخص بورس

عارف: قبول داریم که دولت بنگاه دار خوبی نیست

مقام اتاق بازرگانی: برای خرید موتورسیکلت 500 میلیون وام می‌دهند، ولی حاضر نیستند 150 میلیون برای پنل خورشیدی بدهند!

پزشکیان: ما گازوئیل را لیتری 300 تومان می‌فروشیم، بیرون 60 هزار تومان است

تتلو به تیتر یک گاردین تبدیل شد

فرهاد فخرالدینی از بیمارستان مرخص شد

کشاورزی و دامداری لرستان؛ رشد کشت گندم و 500دامداری ناتمام

تاکید مدیر عامل برق لرستان بر ادامه پویش دو درجه مصرف کمتر

تاکنون 8 ایستگاه پمپاژ در لرستان راه اندازی شده است

کسب رتبه دوم اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران در فرایند ارزیابی عملکرد دستگاه‌های اجرایی استان اصفهان

مددکار بنیاد باید اخلاق و مدیریت حرفه‌ای داشته باشد

17 دستگاه خودرو به ناوگان امدادی هلال احمر لرستان افزوده شد

سرمقاله ایران/ آگاه‌سازی و خرافه‌زدایی در سیره پیامبر اعظم(صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم)

بلایی که بر سر اقتصاد اسرائیل آمد

سرمقاله کیهان/ آقای پزشکیان و لایه پنهان جنگ

هدیه روسی-ایرانی به تحلیف ترامپ

سرمقاله همشهری/ پیش بینی رهبر انقلاب و ماجرای ایمان ما

دیوار بلند بی‌اعتمادی

حذف رسمی سامانه ارز نیما بعد از هفت سال

فاجعه نشت نفت در دریای سیاه؛ بدترین بحران زیست‌محیطی قرن 21

اختصاص منابع نفتی به هوش مصنوعی