ندای لرستان

آخرين مطالب

دفاع از دانشگاه؛ در کوی چه گذشت؟ سیاسی

دفاع از دانشگاه؛ در کوی چه گذشت؟
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
محسن صالحی‌خواه| پیکر دانشجوی مقتول دانشگاه تهران که در خیابان مجاور کوی دانشگاه مورد حمله زورگیران قرار گرفته بود، تشییع و در روستای درمیان خراسان‌جنوبی به خاک سپرده شد. امیرمحمد خالقی درمیان، دانشجوی 19 ساله ترم چهار رشته مدیریت کسب‌وکار در دانشگاه تهران بود که چهارشنبه هفته گذشته هدف حمله دو زورگیر موتورسوار قرار گرفت و با ضربات چاقو به شدت مجروح شد. او روز پنجشنبه در بیمارستان به دلیل شدت جراحت‌های وارده، درگذشت. به دنبال این حادثه بود که دانشجویان دانشگاه تهران در کوی دانشگاه تجمع کردند و اعتراض خود را نسبت به بی‌توجهی مسئولین دانشگاه درباره موضوع امنیت خیابان جنت (درِ پشتی کوی دانشگاه) ابراز کردند. تجمعی که هرچند به درگیری کشیده نشد اما خالی از تشنج نیز نبود. به گفته وزیر علوم و سرپرست دانشگاه تهران، هیچ دانشجویی بازداشت نشده و تنها یکی از دانشجویان که به طور موقت بازداشت شده بود به کوی بازگشت. 
دستگیری مظنونین
ظهر دیروز، دادستان تهران از دستگیری مظنونین انجام این سرقت و قتل دانشجوی دانشگاه تهران خبر داد. علی صالحی گفت: «رئیس قوه قضائیه بلافاصله پس از وقوع این رویداد تلخ دستور دادند، موضوع با دقت و جدیت و سرعت دنبال شود لذا پرونده را جهت رسیدگی به شعبه ویژه و بازپرسی ویژه قتل ارجاع دادیم.» وی با بیان اینکه این پرونده تحت بررسی و رصد آنی جلو می‌رود، تصریح کرد: «برای پیگیری این پرونده جلسات متعددی با همکاران در حوزه انتظامی برگزار کردیم و نظارت لازم در این حوزه در حال انجام است.» 
دادستان تهران با اشاره به اینکه متاسفانه هنوز به مرحله کشف این جرم نرسیده‌ایم، گفت: «افراد مظنون در این رابطه دستگیر شدند و تحقیقات در این زمینه در حال انجام است. کار‌های فنی و اطلاعاتی در دست اقدام است. تلاش داریم در اسرع وقت مرتکب این بزه را دستگیر کرده و به سزای اعمالش برسانیم.» این پرونده در پلیس آگاهی پیگیری می‌شود.

تشییع در روستای پدری
پیکر این دانشجوی درگذشته، به خراسان جنوبی منتقل و در روستای پدری او، شهرستان درمیان به خاک سپرده شد. قائم‌مقام نماینده ولی‌فقیه، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار، مدیرکل تبلیغات اسلامی، رئیس دانشگاه بیرجند به نمایندگی از وزیر علوم و جمعی از علمای تشیع و تسنن استان در مراسم تشییع این دانشجو حضور داشتند. عبدالرحمان خالقی، پدر این دانشجو با مرور آخرین تماس او با خانواده‌اش، خواستار شناسایی و مجازات عاملان شد.
مولوی عبدالعزیز خالقی، عموی امیرمحمد در گفت‌وگویی که با خبرگزاری فارس داشت، ضمن تشکر از مدیرانی که در تشییع حضور پیدا کردند و آن‌هایی که نقشی در تسهیل انتقال پیکر از تهران به درمیان داشتند، دانشجویان را به آرامش دعوت کرد. او همچنین از نیروی انتظامی خواست که عوامل این جنایت را شناسایی و بازداشت کنند. محمدامین خالقی، برادر مقتول نیز در گفت‌وگویی با همین خبرگزاری ضمن تشکر از حاضران در مراسم تشییع و تدفین، خواستار پیگیری این پرونده شد.
آنچه در کوی دانشگاه گذشت
نام کوی دانشگاه، ناخودآگاه آدم را یاد حوادث سال‌های 1378 و 1388 می‌اندازد. شاید به همین خاطر بود که وقتی از تجمع در کوی صحبت شد، ذهن‌ها به این سمت رفت که نکند باز هم اتفاق مشابهی بیفتد. چون این روزها شرایط جامعه ملتهب است و دلسوزان و کارشناسان در حوزه‌های کاری خود، بر این نکته تاکید می‌کنند که نباید تشنجی رخ بدهد. تجربه برای مقایسه هم کم نیست. دی‌ماه 1396 هنوز فراموش نشده است. به همین دلیل است که حتی زمانی که گروه فشار دست به تجمع‌های مختلف می‌زند، برخی هشدار می‌دهند که این تحرکات ممکن است با این وضعیت، بحران‌ساز باشد. 
ترس از هجوم به دانشگاه و رخ دادن حوادثی مشابه سال‌های قبل، زمانی بیشتر شد که خبر رسید یک نیروی لباس شخصی در کوی و میان دانشجویان بوده و زمانی که بیسیم‌اش به زمین افتاده، هویتش نیز مشخص شده است. انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران در گزارشی راجع به وقایع جمعه‌شب کوی نوشت: «دانشجویان کوی امیرآباد دانشگاه تهران ساعت 14 روز بیست‌وششم بهمن‌ماه 1403، با اعلام قبلی از شب گذشته، ابتداً در میدان اصلی کوی اقدام به برگزاری تجمع نمودند. این تجمع جهت محکومیت سهل‌انگاری و عدم مسئولیت‌پذیری مسئولین دانشگاه نسبت به برقراری امنیت در معابر منتهی به دانشگاه که نهایتاً منجر به قتل یکی از دانشجویان این خوابگاه، امیرمحمد خالقی، شده بود، برگزار گردید. گفتنی است که در مقاطعی دانشجویان کوی و همچنین دانشجویان دانشکده‌های فنی نسبت به خطرناک بودن خیابان جنت اعتراض کرده بودند و خواستار تمهیداتی جهت برقراری امنیت جانی و مالی دانشجویان شده بودند. تعدادی از دانشجویان که به نیت همراهی با این تجمع به در اصلی کوی مراجعه کرده بودند، جهت ورود به کوی، با ممانعت حراست مواجه شدند و اجازه ورود به خوابگاه را پیدا نکردند و به این سبب، بیرونِ در اصلی کوی مستقر می‌شوند. تجمع داخل به سمت در اصلی می‌آید، با دانشجویان بیرون کوی همراه شده و به اعتراض نسبت به واقعه رخ داده می‌پردازند و شعار می‌دهند.» 
هنگامی که تجمع بیرون و داخل کوی شکل می‌گیرد، نیروهای یونیفورم‌پوش پلیس و همچنین نیروهای لباس‌شخصی ناشناس در خیابان امیرآباد مستقر بودند. قرار این بوده است که علی‌حسین رضایان معاون امور دانشجویی دانشگاه تهران ساعت 19 به کوی برود اما ساعت 16 به مجتمع وارد می‌شود. در بخش دیگری از گزارش انجمن اسلامی آمده است: «در میان جمعیت بیرون از کوی دانشگاه، که نزدیک به 40 دانشجو نشسته بودند، فردی بلند می‌شود و بیسیم‌اش روی زمین می‌افتد. دانشجوی دختری که کنار این لباس‌شخصی بوده است اقدام به برداشتن بی‌سیم این فرد می‌کند که با دست‌درازی این لباس‌شخصی مواجه می‌شود.
دانشجویان حاضر با فرد مذکور درگیر شده و حراست با مداخله خود این فرد را به داخل گیت ورودی کوی می‌برد و به اتاق داخل گیت ورودی انتقالش می‌دهند. دانشجویان با هجوم به سمت در گیت، موفق به ورود شده و به اعتراض نسبت به حضور لباس‌شخصی مذکور می‌پردازند. به همین سبب تمامی دانشجویانی که بیرون از کوی مستقر بودند وارد کوی شده و در ادامه اعتراض اصلی خود نسبت به سهل‌انگاری‌های دانشگاه جهت تامین امنیت دانشجویان، از نگرانی خود جهت حضور لباس‌شخصی‌ها می‌گویند. در همین حین دکتر حسینی، سرپرست دانشگاه تهران، در محل کوی حاضر می‌شوند و به صحبت با دانشجویان معترض می‌پردازند.»
نام بردن از لباس شخصی‌ها
در التهاب ایجادشده، دانشجویان از پیگیری‌های متعدد و به نتیجه نرسیده‌ی خود جهت رسیدگی دانشگاه به مسائل خیابان پشت کوی می‌گویند، از نامه‌های بی‌پاسخ و بی‌نتیجه‌ای می‌گویند که به دکتر رضایان و دکتر زارع، مسئول امور خوابگاه‌ها، زده‌اند و به سهل‌انگاری‌ها و عملکرد بد دکتر زارع در چهار سال گذشته اعتراض می‌کنند. همچنین به بی‌احترامی روا داشته‌شده توسط لباس‌شخصی‌ها می‌پردازند. به تکرار شدن حضور لباس‌شخصی‌ها و عامل التهاب و تشنج بودن آن‌ها می‌پردازند و خواستار معلوم شدن هویت این لباس‌شخصی و عذرخواهی او از دانشجویان می‌گردند. دکتر حسینی نیز بر حرف ایشان صحه گذاشته، از تجارب گذشته خود می‌گویند و عامل فجایع قبلی همچون 18 تیر 78 را نیز همین قشر قلمداد می‌کنند.»
این بخش از صحبت‌های حسینی سرپرست دانشگاه تهران با واکنش تند برخی سیاسیون و فعالان مجازی روبه‌رو شد. توئیت مالک شریعتی نماینده تهران نیز به همین موضوع اشاره داشت. گزارش انجمن اسلامی حاکی از آن است که فرد مذکور در اتاق حراست نگهداری شده و حدود یک ساعت بعد با ایجاد حلقه‌ای توسط نیروهای حراست دانشگاه از کوی خارج می‌شود. دانشجویان می‌گویند بعد از خارج شدن این فرد از کوی، زد و خوردی میان دانشجویان و لباس‌شخصی‌ها شکل می‌گیرد.
بخش دیگری از درگیری میان نیروهای لباس‌شخصی و دانشجویان زمانی رخ می‌دهد که آن‌ها کوی را به رغم تذکرات حراست دانشگاه (براساس گزارش انجمن اسلامی) ترک می‌کنند. زد و خورد و بازداشت دانشجویان در این مقطع اتفاق می‌افتد. یکی از دانشجویان به نام امیرحسین گوهری که فیلم توضیح او درباره درگیری منتشر شد، در همین بازه مورد ضرب و شتم قرار می‌گیرد. او بازداشت، آزاد و پس از آرام شدن فضا به بیمارستان منتقل می‌شود. احتمالاً او همان دانشجویی باشد که وزیر علوم می‌گوید به طور موقت بازداشت و سپس آزاد شد.
انجمن اسلامی مدعی است که دو دانشجوی دیگر نیز بازداشت شدند اما نامی از آن‌ها نبرده‌اند. به گفته وزیر علوم، هیچ دانشجویی در بازداشت نمانده است. در بخش پایان گزارش آمده است: «دکتر حبیبا، معاونت دانشجویی وزارت علوم، در محل کوی حاضر می‌شوند که حتی نام دانشجوی کشته‌شده، امیرمحمد خالقی را نیز نمی‌دانستند و از این جهت مورد غضب دانشجویان قرار می‌گیرند. ایشان از نامه وزارت علوم به وزارت کشور جهت تامین امنیت محوطه اطراف دانشگاه می‌گویند و عدم رسیدگی را از طرف وزارت کشور عنوان می‌دارند.
دکتر حسینی، سرپرست دانشگاه نیز قول‌هایی از قبیل عدم برخورد کمیته با دانشجویانی که در تجمع مشارکت داشته‌اند و همچنین پیگیری رسیدگی به تخلفات لباس‌شخصی مذکور و عدم بازداشت دانشجویان معترض در مسیر خوابگاه می‌دهند. پس از این، جمعیت به مسجد کوی می‌روند، در آنجا نیز دکتر حبیبا، دکتر حسینی و دکتر رضایان قول پیگیری دو دانشجوی بازداشتی دیگر را می‌دهند که البته همچنان در گزارش‌ها و تماس‌های خود از عدم بازداشت این دو دانشجو می‌گویند. این غائله تا ساعت 21:30 ادامه داشت و نهایتاً با کاهش التهاب، دانشجویان غیر ساکن در کوی دانشگاه از محل خارج شدند.» 
اطراف کوی چه گذشت؟
آنطور که یکی از خبرنگاران هم‌میهن که مقابل کوی دانشگاه حضور داشت خبر داد، نیروهای انتظامی و لباس شخصی حضور گسترده‌ای از تقاطع خیابان فرشی‌مقدم تا پایین‌تر از کوی داشتند. مقابل درِ کوی نیز از سوی حراست دانشگاه تهران کنترل می‌شد. دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی که ساکن کوی نبودند نیز تا زمانی می‌توانستند با ارائه کارت دانشجویی وارد کوی شوند اما از ورود افراد غیر، ممانعت به عمل می‌آمد.
ساعت 19 قرار بود مسئولان دانشگاه در این محل حاضر شوند و به همین دلیل دانشجویان از نقاط مختلف که از طریق فضای مجازی فراخوان را مطالعه کرده بودند، برای پیگیری این مطالبه صنفی به کوی آمدند. این تجمع در کوی با مجوز سرپرست دانشگاه تهران برگزار شد. پس از پایان تجمع، به گفته دانشجویان، تعدادی اتوبوس برای انتقال دانشجویانِ دختر از سوی دانشگاه در نظر گرفته شده بود که آن‌ها را تا خوابگاه‌ها ببرد و بازداشتی صورت نگیرد. 
موج‌سواری گروه رجوی
اکانت‌های مربوط به گروه رجوی پس از وقایع کوی تلاش کردند بر موجِ ایجاد شده پس از قتل امیرمحمد خالقی سوار شوند. اکانت‌ها و رسانه‌های وابسته به سازمان ابتدا پیامی از مسعود رجوی – که سال‌هاست پیام‌های کتبی صادر می‌کند – منتشر کردند. پس از آن مریم رجوی که سال‌هاست نقش رهبری این تشکیلات را ایفا می‌کند، به‌زعم خود دانشجویان را دعوت به قیام کرد. درخواستی که نادیده گرفته شد. همین اظهارنظرها مورد استفاده مالک شریعتی، نماینده تهران قرار گرفت.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1011312/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روسیه و چین در تولید تسلیحات از آمریکا پیشی می‌گیرند

ایران باید فوری تصمیم گیری کند

بودجه 43 هزار میلیاردی تلویزیون؛ نمک به زخم مخاطب

چرا پیروزی روسیه در اوکراین به معنای شکست آمریکا در خاورمیانه است؟

میدان رقابت نخبگان علمی با رویکرد جدید و بین‌المللی در «جایزه ملی ایثار»

سیاست فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امورایثارگران با همفکری و نیازسنجی از تشکل‌ها تدوین می‌شود

ترامپ به رویای 30 ساله ایران ستیزانه نتانیاهو چراغ سبز نشان می‌دهد؟

مقابله با گردش مالی چند هزار میلیاردی قمار در فضای مجازی

خسارت 8 هزار میلیارد تومانی طرح ورود LPG به سبد سوخت خودروها

رئیس جمهور مأموریت‌های مهم وزارت اقتصاد را شرح داد

بهمن پیروز برای صندوق‌های طلا؛ تحلیلی بر بازار بازار ارز و سکه

پیش بینی قیمت طلا و سکه 2 اسفند 1403

روایت تجارت نیوز از فاجعه‌بار شدن بازدهی بورس در هفته پایانی بهمن

شمارش معکوس برای یارانه‌های جدید

خط فقر روی پیشانی سالخوردگان

مسابقات وزنه برداری ایثارگران سراسر کشور به مناسبت بزرگداشت روز شهید برگزار می‌شود

ثاقب فرد مشاور مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش در امور اقتصادی شد

اجرای طرح ضربتی نظارت بر بازار کوهدشت

موعد بازخواست

تریبون خیال‌بافان؛ مدعی دلار 20 هزار تومانی در تلویزیون!

تصمیم‌گیری در ریاض

موانع توسعه مناسبات تهران-پکن

پهلوی با اینترنت به مونیخ رسید!

مشکلات اقتصادی چاره دارد، اگر حامیان حاشیه‌ساز دولت بگذارند

اعتراض کیهان به «هم‌جبهه دانستن تندروها و ترامپ»

قالیباف بر سر دوراهی پاستور و تندروها

ماجرای داروغه‌های ناتینگهام در اقتصاد ایران؛ منشا تورم امروز کجاست؟

تا 200 میلیون تسهیلات بدون ضامن ویپاد

دو خبر مهم برای متقاضیان خودرو

سخنگوی هیات رئیسه مجلس: دهک‌های پایین نباید مالیات بر ارزش افزوده بدهند

فعال کارگری و کارشناس بازار کار: دستمزد کارگران باید متناسب با شرایط اقتصادی باشد

همتی: بدنبال ورود جدی بخش خصوصی به اقتصاد هستیم

کارشناس بازار سرمایه: همه در ایران رانت‌جو شده‌اند

قیمت زعفران دست‌نیافتنی‌تر شد

پیش بینی قیمت دلار 2 اسفند 1403

جزئیاتی درباره خرید در طرح جدید کالابرگ

تفاهم‌نامه ساماندهی 20هزار مسکن ویژه خانواده شهدا و ایثارگران

درصدد هستیم فرزندان شهدا در صندوق قرض الحسنه شاهد عضو شوند

جریمه واحدهای متخلف قهوه‌فروشی در بروجرد

سر بی کلاه اروپا

اصولگرایان نگران عملکرد مجلسی‌‎ها

سودای دبیرخانه

مدیران دلار تثبیت شدند

سال درخشان برای لاماری ایما؛/ استقبال گسترده مشتریان از آخرین مرحله فروش محبوب‌ترین کراس اور بازار

اصلاحات پول در بلاروس؛ درس‌هایی برای اقتصاد ایران

رنگ سبز تابلوی طلا و سکه؛ دلار در کانال 92 هزار تومانی باقی ماند

تحلیل اکوایران از رسیدن ناترازی به بودجه

عملکرد مناسب و قابل دفاع شرکت سرمایه‌گذاری دستاورد دی

واگذاری ایران خودرو به بخش خصوصی همچنان در حال بررسی!

پیشنهاد کارشناسی برای بهبود معیشت مردم