سر بی کلاه اروپا
سیاسی
بزرگنمايي:
ندای لرستان - صبح نو /متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
نشست اضطراری رهبران اروپایی در کاخ الیزه پاریس که به منظور بررسی آینده جنگ اوکراین و وضعیت امنیتی اروپا برگزار شد، بدون دستیابی به نتیجه ملموس و جامع به پایان رسید. این نشست که با حضور مقامهای ارشد کشورهای فرانسه، آلمان، ایتالیا، لهستان، اسپانیا، دانمارک، هلند و دبیرکل ناتو برگزار شد، محور بحثها را بر بحران جنگ اوکراین و تأثیر آن بر امنیت قاره سبز و روابط با ایالات متحده متمرکز کرده بود.
در این نشست، کییر استارمر، نخستوزیر انگلیس تأکید کرد: « تنها راه برای جلوگیری از حملات مجدد روسیه به اوکراین، تضمین امنیتی آمریکا است.» وی افزود: «اروپا باید نقش خود را ایفا کند؛ اما بدون پشتیبانی آمریکا این امر ممکن نیست.» استارمر همچنین خبر داد که در هفته آینده به واشنگتن سفر خواهد کرد تا با دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در خصوص جزئیات طرحهای پیشنهادی برای کمک به اوکراین به گفتوگو بپردازد.»
انتقاد از مذاکرات بدون حضور اروپا
همزمان با نشست پاریس، مذاکراتی مهم میان آمریکا و روسیه در ریاض بدون حضور مقامات اروپایی و اوکراینی در حال برگزاری بود. این امر موجب نگرانی شدید رهبران اروپایی شد و برخی از آنها مانند دونالد توسک، نخستوزیر لهستان از اقدام آمریکا برای مذاکره مستقیم با روسیه انتقاد کردند. توسک تصریح کرد که مذاکرات برای تعیین آینده اوکراین و امنیت اروپا باید با حضور نمایندگان اروپا انجام شود و نه در غیاب آنها.
اختلافات در خصوص اعزام نیروهای صلحبان به اوکراین
یکی از دیگر موضوعات مورد بحث در این نشست، امکان اعزام نیروهای صلحبان اروپایی به اوکراین در صورت برقراری آتشبس بود. این پیشنهاد با اختلافنظرهایی میان رهبران اروپایی مواجه شد. درحالیکه اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، این موضوع را در شرایط کنونی غیرمسئولانه دانست، نخستوزیر دانمارک از افزایش هزینههای دفاعی و آمادگی همه کشورهای اروپایی برای مقابله با تهدید روسیه سخن گفت.
تحلیلگران نظامی معتقدند که تشکیل نیروی صلحبان بدون پشتیبانی نظامی و هوایی از سوی ناتو که عمدتا وابسته به ایالات متحده است، به احتمال زیاد نتیجه نخواهد داد. استارمر نیز در این زمینه تأکید کرد که حتی اگر اروپا بتواند یک نیروی 30 هزار نفری را تشکیل دهد، این نیرو بدون پشتیبانی هوایی ناتو آسیبپذیر خواهد بود.
چالشها و تردیدها در اعزام نیروها
دولت انگلیس اعلام کرده که آمادگی دارد در قالب نیروی صلحبان در اوکراین مشارکت کند؛ اما کارشناسان نظامی به تضعیف ساختاری ارتش انگلیس و کمبود نیروی انسانی اشاره کردهاند. ریچارد دانات، رئیس پیشین ارتش انگلیس به نگرانیها در خصوص کاهش توان دفاعی انگلیس در صورت اعزام بیشتر نیرو به اوکراین اشاره کرده است.
نتیجه نشست پاریس نشاندهنده اختلافات عمیق میان کشورهای اروپایی و وابستگی آنها به ایالات متحده در زمینه امنیت است. رهبران اروپایی همچنان به تضمین امنیتی واشنگتن چشم دوختهاند و توانایی آنها برای اتخاذ تصمیمات مستقل در قبال جنگ اوکراین و مسائل امنیتی اروپا محدود است. این نشست نشان داد تا زمانی که اختلافات داخلی و وابستگی به آمریکا همچنان ادامه داشته باشد، تلاشها برای یکپارچگی اروپا در مسائل امنیتی و بحران اوکراین به نتیجه مطلوب نخواهد رسید.
اختلافات داخلی اروپا درباره آینده جنگ اوکراین
در داخل اروپا اختلافاتی درباره میزان حمایت از کییف وجود دارد. سوئد اعلام کرده که احتمالا در نیروهای صلحبان شرکت خواهد کرد؛ اما مقامات آلمان همچنان درباره این موضوع مردد هستند. در ایتالیا، دولت ملونی اعلام کرده که ادامه حمایت از اوکراین باید با رضایت افکار عمومی همراه باشد، درحالیکه احزاب چپگرا این حمایتها را «دخالت بیثمر در یک منازعه فرسایشی» میدانند.در انگلیس نیز مقامهای پیشکسوت نظامی درباره امکان اعزام نیرو به اوکراین با توجه به ضعف ساختاری ارتش ابراز تردید کردهاند. ریچارد دانات، رئیس پیشین ارتش انگلیس هشدار داده است: «اگر دولت واقعا قصد دارد نیروی صلحبان به اوکراین اعزام کند، باید سریعا بودجه نظامی را افزایش دهد. ما نمیتوانیم با ارتشی کوچک و فرسوده، تعهدات جدید بپذیریم.»
ناظران میگویند که اختلافنظرهای داخلی در اروپا درباره آینده جنگ اوکراین و نگرانی از پیامدهای احتمالی توافق آمریکا و روسیه، شرایط را پیچیده کرده است. به گفته کارشناسان، نبود یک صدای واحد در اروپا و نگرانی از هزینههای اقتصادی و نظامی، توان مانور دیپلماتیک این قاره را محدود کرده است.
انگلیس: آمادگی اعزام نیرو به اوکراین را داریم
از طرفی «کییر استارمر» نخستوزیر انگلیس در تلاش است به واشنگتن نشان دهد که کشورهای اروپایی نیز باید در مذاکرات صلح اوکراین حضور داشته باشند، به همین دلیل به تازگی اعلام کرده است که لندن آماده است تا نیروهای خود را تحت عنوان نیروهای حافظ صلح پس از جنگ به کییف اعزام کند.
وی تأکید کرد که تأمین صلح پایدار در اوکراین برای بازدارندگی «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه و حملات بیشتر نیروهای روسی ضروری است.
گزارشها حاکی از آن است که این اولینباری بود استارمر به صراحت اعلام کرد که در حال بررسی اعزام نیروهای حافظ صلح به اوکراین است. وی پیشتر گفته بود که لندن مایل است در هر توافق صلحی که مورد مذاکره قرار میگیرد، نقشی ایفا کند. «مارکو روبیو» وزیر امور خارجه آمریکا نیز در همین ارتباط گفت که اوکراین و اروپا بخشی از هر «مذاکره واقعی» برای پایان دادن به این جنگ خواهند بود.
این اظهارات روبیو نشان میدهند که گفتوگوی اخیر رؤسای جمهور آمریکا و روسیه در این هفته فرصتی بوده است تا مشخص شود پوتین درباره برگزاری مذاکرات صلح تا چه حد جدی است. «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا هفته گذشته متحدان اروپایی در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و اوکراین را غافلگیر و اعلام کرد که بدون مشورت با آنها با پوتین تماس داشته و روند صلح را نیز به زودی آغاز خواهد کرد. انتظار میرود مقامات آمریکایی و روسیه در روزهای آتی در عربستان سعودی در ارتباط با پایان دادن به جنگ تقریبا سه ساله اوکراین دیدار و گفتوگو کنند. گمانهزنیها حاکی از آن است که استارمر نیز در آیندهای نزدیک به واشنگتن سفر خواهد کرد.
گفتنی است، جنگ اوکراین در اسفند 1400 و پس از آن آغاز شد که روسیه، در واکنش به نادیده گرفتن نگرانیهای امنیتیاش درباره گسترش ناتو، به این کشور حمله کرد. مسکو بارها هشدار داده بود که تلاش غرب برای گسترش ناتو به سمت مرزهای شرقی اروپا، تهدیدی مستقیم برای امنیت ملی روسیه است. بااینحال، کشورهای غربی نهتنها این نگرانیها را نادیده گرفتند، بلکه با ارسال تسلیحات سنگین و تشدید حضور نظامی در شرق اروپا، وضعیت را پیچیدهتر کردند. پس از آغاز جنگ، غرب هزاران تحریم علیه روسیه اعمال کرد و میلیاردها دلار کمک نظامی به اوکراین اختصاص داد. انگلیس نیز از آغاز جنگ، با ارسال موشکهای ضدتانک و سامانههای پدافندی، به یکی از حامیان اصلی کییف تبدیل شد. اکنون با کاهش حمایتهای نظامی آمریکا و تلاش اروپا برای افزایش نقش خود، مذاکرات پیشرو اهمیت مضاعفی یافته است.
![]()
لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1011791/