ندای لرستان

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ استراتژی انفعال مقالات

سرمقاله شرق/ استراتژی انفعال
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - شرق / «استراتژی انفعال» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم احمد غلامی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
یکی از مؤلفه‌های مهم در مدیریت سیاسی «تصمیم‌گیری» است. چنانچه تصمیم‌گیری یکی از بحث‌های اساسی کارل اشمیت در تبیین نظریه‌اش است. اشمیت با اینکه اقتدارگراست و از دولت‌های مقتدر حمایت می‌کند و نظریاتش با لیبرالیسم و دموکراسی ناسازگار است، در ایران خاصه میان نخبگان سیاسی طرفداران زیادی دارد. او امر سیاسی را مناقشه بین دوست و دشمن می‌داند. این تفکر به‌نوعی تداعی‌گر دوست و دشمن در ایران است. تفکری که مانع جدی بر سر راه دموکراسی است.
کارل اشمیت در فصل آخر جلد اول کتاب «الهیات سیاسی» مبحث درخشانی درباره تصمیم‌گیری دارد که بیانگر شیوه دیکتاتوری در حکومت‌داری است. پیداست که قصد ما در ارجاع به این بخش از بحث‌های اشمیت، دفاع از شیوه دیکتاتوری نیست، بلکه تأکید بر اهمیت تصمیم‌گیری است؛ همان نکته‌ای که خواسته و ناخواسته در تصمیمات اقتصادی، سیاسی و بین‌المللی ایران مغفول مانده است. اشمیت در تحلیل خود از دیدگاه دومایستر می‌گوید: «دومایستر با عشق خاصی از حاکمیت حرف می‌زند که در اصل به معنای تصمیم بود. برای او معناداری دولت به واقعیت تصمیم‌سازی‌اش بستگی داشت...». او در ادامه تحلیلش، سخن صریح دومایستر را نقل می‌کند: «اینکه یک تصمیم به چه شیوه‌ای اتخاذ می‌شود، اصلا مورد نظر ما نیست، بلکه چیزی که مهم است این است که تصمیم بدون تأخیر و غیرقابل بازگشت باشد». دو نکته اساسی در سخنان دومایستر وجود دارد؛ یکی اینکه تصمیم بدون تأخیر باشد و دیگر اینکه غیرقابل بازگشت. آنچه در دولت‌های ایران رایج است، تأخیر در تصمیم‌گیری است و تذبذب در اِعمال این تصمیم‌گیری‌ها.
بازار
اغراق نیست اگر بگوییم کسی در ساختار دولتی شجاعت پذیرش عواقب مسئولیت‌های خودش را ندارد و از این‌رو در هرم بالای دولت و به‌طور اخص در میانه هرم، مدیران میانی برنامه‌هایشان معطل مانده است. شاید سرنوشت تلخ مدیران تصمیم‌ساز و تصمیم‌گیر در دوره‌های دولت سازندگی و اصلاحات موجب شده است اندک جرئتی که در میان دولتمردان وجود داشت از بین برود. طرفه اینکه این مدیران همواره به حمایت از بورژوازی و تفکر لیبرالی متهم شده بودند؛ اتهاماتی که نه‌تنها واقعیت نداشت، بلکه معنای این دو تعبیر را هم مخدوش می‌کرد؛ چراکه آنان صرفا مدیران اجرائی بودند و چندان شناخت جدی‌ای درباره اتهاماتی که به آنان زده می‌شد، نداشتند. اگر آنان حامیان بورژوازی بودند و تفکر لیبرالی را دنبال می‌کردند، دست بر قضا باید برای انجام کارهایشان به مجادله و مباحثه می‌پرداختند. همان‌طور که کارل اشمیت از جانب دونوسو کورتس روایت می‌کند، بورژوازی لیبرال اهل تصمیم‌گیری نیست و در کمتر منازعه‌ای شرکت می‌کند، اما در عوض اهل بحث و جدل است.
اشمیت می‌گوید: «‌دونوسو کورتس بورژوازی را طبقه مجادله و مباحثه می‌داند‌». این متن با شاهد مثال آوردن از متفکرانی همچون کارل اشمیت، دومایستر و دونوسو کورتس قصد ترویج افکار آنان را ندارد، بلکه درصدد است نشان دهد نه شکل واقعی از بورژوازی در ایران وجود دارد، نه چهره لیبرال و آزادی‌خواهی که دغدغه‌‌اش مجادله و مباحثه باشد‌ و نه شخصیت‌های تصمیم‌گیر و تصمیم‌ساز که خوی خودرأیی تمام‌عیار داشته باشند. دولت‌ها به‌ وسیله تکنوکرات‌های محافظه‌کار و گاه منفعت‌طلب اداره می‌شوند؛ تکنوکرات‌هایی که فاقد ویژگی‌های فرهنگی بورژوازی هستند. این طبقه خواسته یا ناخواسته در جامعه نیز بازتولید شده و طبقه متوسطی را شکل داده است که به لحاظ درآمد و مصرف در طبقه بورژوازی جای دارد، اما فاقد ویژگی‌های بارز این طبقه است. با این وضعیت، دور از انتظار نیست افراد بسیاری برای حضور در دولت سر و دست بشکنند؛ چراکه قرار نیست آنان در دولت کاری پیش ببرند. نه شرایط مباحثه و مجادله برای آنان وجود دارد و نه شرایط تصمیم‌گیری‌های قاطع بدون تأخیر و بی‌‌بازگشت. اگر در دوره‌ای مدیران می‌آمدند تا در دولت‌ها مسئولیتی بر عهده بگیرند، جسارتی به خرج بدهند و با هزینه‌کردن شخصیت خود کاری را پیش ببرند‌ یا مشاورانی هوشمند و آگاه از روشنفکران و دانشگاهیان را به کار بگیرند تا به شیوه مجادله و مباحثه برای آینده نه‌چندان دور برنامه‌ریزی کنند، اینک چنین شخصیت‌هایی وجود ندارد.
نه اینکه کسانی که اکنون در رأس کار هستند توانایی تصمیم‌گیری یا مباحثه و مشاوره را ندارند، آنان دریافته‌اند که این راه پرخطر به مقصد نمی‌رسد و در یک کلام به‌صرفه نیست، پس با علم بر اینکه می‌توان کاری کرد، کاری نمی‌کنند. ابتدا به محافظه‌کاری تن داده‌اند و بعد به غریزه دریافته‌اند استراتژی دولت‌داری عوض شده است.
اگر زمانی استراتژی فعال در دولت‌ها ارج و قربی داشت، اینک استراتژی انفعال بر ساختار دولت‌ها حاکم شده است. همه منتظرند اتفاقی در داخل یا از خارج رخ بدهد تا یک‌شبه تبدیل به قهرمانان میدان شوند. این انتظار در جامعه نیز بازتولید شده و جامعه نیز ناخواسته استراتژی انفعال را پیش گرفته است. در همین روزهای اخیر اتفاقات داخلی و بین‌المللی مهمی رخ داده است، اما مردم به هیچ‌کدام از آنها حتی نیم‌نگاهی نینداخته‌اند. استراتژی انفعال یعنی ما هستیم و می‌توانیم کاری کنیم، اما نمی‌کنیم. حالا نوبت دیگران است.
‌* برای نوشتن این یادداشت از کتاب «الهیات سیاسی» کارل اشمیت، ترجمه لیلا چمن‌خواه، نشر نگاه معاصر استفاده شده است.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1013590/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زلزله سیاسی در فرانسه

عبور قیمت سکه از 102 میلیون تومان

راز آب زلال و شفاف استخر: تجهیزات تصفیه آب استخر ویلا

بازدید مسئولین از خانه شهید اسماعیل هادیان در کوهدشت

ماهی‌های خرم‌آباد به «بهشت» می‌روند!

6 گروه متخلف زیست‌محیطی در لرستان دستگیر شدند

پلمب 10 واحد صنفی متخلف در لرستان؛ 500کیلو گوشت فاسد کشف شد

تولید نفت آمریکا به کمترین میزان در 11 ماه گذشته رسید

پلمب 10 واحد صنفی متخلف در لرستان/ 500کیلو گوشت فاسد کشف شد

پیام تسلیت مدیرکل حفظ آثار دفاع مقدس لرستان به مناسبت درگذشت همسر شهید«احمد باباخانی» و مادر شهید «محمود بابا خانی»

سرنوشت واردات خودرو و حقوق ورودی خودرو در سال 1404

عارف: اولویت مهم دولت حمایت از بخش خصوصی است

سهامداران عدالت حتما بخوانند

قطع 12 ساعته آب در انتظار مشترکان بدمصرف آب تهران

بیت‌کوین در مسیر صعودی گام برداشت

امحای 4100 دستگاه ماینر غیرمجاز در لرستان

کاهش 35 درصدی تصادفات نوروزی در بروجرد

معمای عجیب کرکسی که در سنگ آتشفشانی زنده ماند

پیش‌بینی جدید مشاوران املاک درباره قیمت مسکن در سال 1404

ریزش بورس آمریکا به خاطر ترس از رکود

طلای جهانی حوالی رکورد جاخوش کرد

دیدار مدیران باشگاه فرهنگیورزشی پلیمرخلیج فارس باامام جمعه خرم آباد و نماینده ولی فقیه در لرستان

دیدار مدیران باشگاه فرهنگی ورزشی پلیمرخلیج فارس باامام جمعه خرم آباد و نماینده ولی فقیه در لرستان

پیام تبریک مدیرشعب بانک رفاه کارگران لرستان به مناسبت دوازدهم فروردین ماه روز جمهوری اسلامی

تبریک مدیرکل ورزش و جوانان استان بمناسبت عید سعید فطر

به دنیای رنگارنگ صنایع‌دستی لرستان را سر بزنید

پیام تبریک استاندار لرستان به مناسبت روزجمهوری اسلامی ایران

دوازدهم فروردین تجلی قدرت ملت در تعیین سرنوشت خویش است

آمار تولید و فروش خودروهای مونتاژی در سال گذشته

در سال گذشته چند نفر وام فرزندآوری گرفتند؟

عکس جذاب نانسی عجرم در عید فطر

جاده جدید امپراطور شاهراه چین یا میدان نبرد جهانی؟!

کنسرت سالار عقیلی در پاریس/ ویدئو

ورود 700 هزار مسافر نوروزی به لرستان

تعریف 2 بزرگراه در کوهدشت/ تکمیل «واریانت چنار» تا 6 ماه

صحبت‌های سالار عقیلی و نحوه انتخاب اسمش/ ویدئو

پیام تبریک فرمانده لشکر 84 پیاده لرستان

پیام تبریک استاندار لرستان به مناسبت روز جمهوری اسلامی ایران

داستان آفریدن ترانه گل ارکیده، اثر ایلیا منفرد چیست؟

جشن عید فطر در کوهدشت؛ نمایش وحدت و همدلی مسلمانان

شناسایی 7 مورد تغییر کاربری اراضی کشاورزی در لرستان

همه راه‌ها دوباره به چین می‌رسد

بهمن 1403؛ بازگشت ترامپ و این‌بار امضای بخش‌نامه فشار حداکثری با دعوت به مذاکره

بیش از 4 میلیون و 168 هزار جلد سند روستایی و شهری صادر شد

استراتژی چین برای تسلط بر بنادر جهان

طلا، دلار یا مسکن، بهترین سرمایه‌گذاری در سال 1404 چیست؟

آیا مالیات اضافی کارگران به آنها بازگردانده می‌شود؟

742 هزار مسافر نوروزی از جاذبه‌های تاریخی و طبیعی لرستان دیدن کردند

پیش بینی هواشناسی خرم آباد 24 ساعت آینده | وضعیت آب و هوا لرستان فردا سه شنبه 12 فروردین ماه 1404 | آب و هوای خرم آباد در روز 13 بدر + هواشناسی لرستان

4100 دستگاه ماینر در لرستان امحا فنی شد