ندای لرستان

آخرين مطالب

کمال خرازی؛ کلیددارِ «تصمیم مقتضی» در مواجهه با آمریکا؟ سیاسی

کمال خرازی؛ کلیددارِ «تصمیم مقتضی» در مواجهه با آمریکا؟
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - عصر ایران/ متن پیش رو در عصر ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست.
هم وزیر خارجه و هم رییس شورای راهبردی درباره پاسخ نامه ترامپ و مذاکرات غیر مستقیم از واژۀ " مقتضی" استفاده کرده‌اند اما به نظر می‌رسد پروژه به کمال خرازی سپرده شده باشد...
بازار


ساعاتی قبل از آن که عباس عراقچی وزیر امور خارجه به خبرگزاری دولت بگوید پاسخ رسمی ایران به نامه رییس جمهوری آمریکا " alt="ندای لرستان" width="100%" />

اشتراک واژۀ "مقتضی" در سخنان وزیر خارجۀ کنونی و سلف او در دولت خاتمی که حالا رییس شورای راهبردی سیاست خارجی است این احتمال را قوت می‌بخشد که پروژه به کمال خرازی سپرده شده باشد که هم جایگاه استراتژیک دارد ( رییس شورای راهبردی سیاست خارجی و منصوب رهبری است) و هم در دولت اصلاحات وزیر خارجه بوده و هم می‌تواند از مشاوره‌های جواد ظریف بهره برد.
به نظر می‌رسد محدودۀ فعالیت عباس عراقچی منطقه و همسایگان تعریف شده باشد و هدایت اصلی مذاکرات غیر مستقیم با آمریکا را کمال خرازی بر عهده گیرد یا از همین حالا هم عنان آن را در اختیار گرفته باشد. چرا که از مردان اصلی تأثیر‌گذار در سیاست خارجی علی اکبر ولایتی درگیر بیماری است و وضعیت جسمی مناسبی ندارد هر چند خانه‌نشین نشده و جواد ظریف هم از دولت کناره گرفته و رادیکال‌ها روی او به شکل وسواس گونه‌ای حساسیت دارند و به نظر می‌رسد کار در دست کمال خرازی باشد که 10 آذر سال گذشته 80 ساله شد و اکنون پا به دهۀ نهم عمر خود گذاشته است.
همین که به نامۀ ترامپ پاسخ داده شده در حالی که همین شهریور امسال برای او در تهران دادگاه برگزار شده بود نشان از اتفاقاتی در سیاست خارجی دارد و حسب اعلام آقای عراقچی پاسخ رسمی روز چهارشنبه 6 فروردین 1404 "به طور مقتضی و از طریق عمان" ارسال شده است.
این که نامه را عصر روز چهارشنبه 22 اسفند انور قرقاش مشاور دیپلماتیک رئیس امارات متحده عربی آورده باشد و پاسخ دقیقا دو هفته بعد از طریق کشوری دیگر فرستاده شود هم موضوع قابل تأملی است.
تأکید وزیر خارجه ایران تا اینجا بر این بوده که در وضعیت فشار حداکثری و تهدید نظامی مذاکره مستقیم انجام نمی‌شود اما مذاکره غیر مستقیم به سیاق دو دولت روحانی و رییسی می‌تواند صورت پذیرد. به عبارت دیگر اگر آمریکا فشار حداکثری و تهدید نظامی را بردارد مذاکره مستقیم هم محتمل است.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی البته هدف از خبررسانی درباره نامه را ایجاد نوعی خوش‌بینی خیالی، سردرگمی و نیز ایجاد فضای دو قطبی در کشور اعلام کرده و از رییس جمهوری آمریکا خواسته " به جای تکرار اشتباه‌های قبلی، صادقانه اصول حاکم بر یک مذاکره واقعی، یعنی اصل برابری، احترام متقابل و احتراز از تهدید و فشار را بپذیرد و بدین ترتیب، اعتماد ایرانیان را جلب کند که خواستار مذاکره‌ای عادلانه و نه تحکم و زورمداری اند."
کمال خرازی به ندرت در صحنه علنی حاضر می شود و به همین خاطر می توان گفت بدون دلیل ابراز نظر نکرده است کما این که به خاطر داریم تنها یک هفته پس از حمایت روسیه از مواضع کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و مشخصا امارات متحدۀ عربی دربارۀ جزایر سه‌گانۀ ایرانی در خلیج فارس 26 تیر 1402 در دیدار با کازوتوشی آیکاوا سفیر ژاپن در تهران، راه‌حل «اختلاف ارضی ژاپن و روسیه بر سر جزایر چهارگانۀ اقیانوس آرام» را «مذاکرۀ مستقیم بین دو کشور» دانسته بود. آن هم در حالی که مرحوم رییس جمهور سابق بر سر کار بود و بالا دست وزیر وقت خارجه موضع گرفت و همین ورود ناگهانی و غافل‌گیر کنندۀ دیپلمات کهنه‌کار به منزلۀ پاتک سیاسی به رفتار روسیه تلقی و با استقبال ایران‌دوستان و چهره‌های ملی اعم از مستقل و اصلاح‌طلب و اعتدالی رو‌به‌رو شد.
این اشاره هم خالی از لطف نیست که پیشتر تصور می شد علی لاریجانی مدیریت مذاکرات غیر مستقیم را بر عهده گیرد اما با منتفی شدن انتصاب او به دبیری شورای عالی امنیت ملی و فلسفه بافی هایی که دارد خرازی ترجیح داده شده است که با زبان دیپلماتیک آشناتر است و از گزند اهانت های رادیکال ها دور بوده است.
با توجه به احتمال نقش آفرینی سیاست مدار 80 ساله در مذاکرات غیر مستقیم و شاید در ادامه مستقیم ایران و آمریکا خالی از لطف نیست به کمال خرازی بپردازیم که پس از پایان دولت اصلاحات (84) بیشتر در پژوهش‌کدۀ علوم شناختی فعال بوده و حتی در قالب رییس شورای راهبردی سیاست خارجی هم چندان حضور رسانه‌ای نداشته است:
1. او به یک خانواده اصیل تهرانی تعلق دارد. پدرش کاسبی خوش‌نام در حوالی مسجد سید عزیز الله بازارتهران بود و خود در رشته روان‌شناسی و علوم تربیتی تحصیل کرد و به این اعتبار اکنون استاد تمام دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران است. پیش از انقلاب مدتی ناظم دبیرستان علوی بود و چهره خشک و جدی شاید میراث همان نوع آموزش و پرورش باشد. برای ادامه تحصیل روانۀ خارج از کشور شد و بعد از انقلاب به اعتبار همان تحصیلات و فعالیت در مدرسه علوی ابتدا رییس کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شد.
2. در خاطرات حسن روحانی آمده که سال 1355 و در 28 سالگی وقتی با سه فرزند (و چهارمی هم در راه) عازم انگلستان بوده هر چند مشکل ویزا نداشته و برای خرید بلیت (‌رفت و‌برگشت به لندن: سه هزار تومان!) همین مقدار از فردی طلب داشته ولی نگران اقامت در لندن بوده و دکتر بهشتی برای آن که آسوده خاطر باشد کمال خرازی را معرفی می‌کند و می‌گوید او در لندن است و راهنمایی و کمک خواهد کرد. (همچنین دکتر سروش)
3. عباس امیر انتظام در خاطرات خود گفته در پاییز 58 نامه فراخواندن او به تهران -که منجر به بازداشت او شد- به ظاهر امضای صادق قطب‌زاده وزیر وقت خارجه را داشته و به همین خاطر اعتماد کرده وگرنه مهندس بازرگان او را به سوئد فرستاده بود تا از مهلکه دور شده باشد. بعد اما متوجه شده نامه را در واقع کمال خرازی نوشته که از زمان دکتر یزدی معاون وزیر خارجه بود و با قطب‌زاده هم نتوانست کار کند و رفت.
امیر انتظام حتی مدعی بود خرازی امضای وزیر -قطب‌زاده- را جعل کرد تا بر اساس اعتماد به او بازگردد. خرازی اما گفته است: «‌این ادعا که با جعل امضای آقای قطب زاده و یا در یک دعوت ساختگی ایشان را به تهران فراخوانده‌ام کذب است. زیرا اینجانب بنا بر دستور دادستان وقت انقلاب، مرحوم شهید قدوسی و براساس رویۀ معمول وزارت خارجه و مسؤولیتم به عنوان معاون سیاسی، ایشان را به مرکز فراخواندم و امضای کسی جعل نشده است.»
4. کمال خرازی یک دوره مدیریت خبرگزاری پارس را هم در کارنامه دارد. بعدتر نام آن به خبرگزاری جمهوری اسلامی تغییر کرد و اکنون با عنوان ایرنا به عنوان خبرگزاری رسمی دولت شناخته می‌شود. به همین اعتبار در دوران جنگ رییس ستاد تبلیغات جنگ شد. در دولت سازندگی هم سفیر ایران در سازمان ملل شد و در آنجا بود که محمد جواد ظریف که از جوانی کارمند محلی دفتر نمایندگی ایران بود با او همکاری کرد.
5. در پی نمایندگی دایمی جمهوری اسلامی در نیویورک و در دولت اصلاحات وزیر خارجه شد تا 16 سال وزارت طولانی علی اکبر ولایتی از 60 تا 76 پایان یابد چرا که سید محمد خاتمی مایل به ادامه همکاری با او نبود. یکی به این خاطر که ابقای او پس از 16 سال به معنی استمرار سیاست‌های گذشته بود حال آن که مُصر بود پیام تغییر را منتقل کند. دوم این که در سال 60 که آیت‌الله خامنه‌ای - رییس جمهوری وقت- او را به عنوان نخست‌وزیر معرفی کرده بود خاتمی بود که در مخالفت سخن گفت و رای مجلس را برگرداند و باعث شد به دکتر ولایتی برای نخست وزیری رأی اعتماد ندهند و پس از آن مهندس موسوی نخست وزیر شد. از طرف دیگر خاتمی در مقام رییس جمهوری باید کسی را برای وزارت خارجه برمی گزید که نظر رهبری و مجلس محافظه کار پنجم به او مثبت باشد و از این رو نتوانست کسانی چون محسن امین‌زاده را معرفی کند و بهترین گزینه همان کمال خرازی بود که تا پایان 8 سال وزیر خارجه دولت اصلاحات ماند.
6. پس از بازداشت عباس عبدی به اتهام همکاری با دولت متخاصم او و دیگر متهمان پرونده موسسه نظرسنجی آینده ( بهروز گران‌پایه و حسین‌علی قاضیان) آمریکا را دولت متخاصم ندانستند و گفتند به لحاظ حقوقی آمریکا دولت متخاصم به حساب نمی‌آید چون همچنان پیمان مودّت بین دو کشور همچنان برقرار است. ضمن این که طرف آنها نه دولت آمریکا که یک سازمان غیر دولتی بوده است. وزارت خارجه خرازی اما حاضر نشد بر این که ایالات متحده در عرف دیپلماتیک و حقوقی متخاصم به حساب نمی‌آید صحه گذارد. با مزه این که بعد‌ها در دولت روحانی به استناد نقض پیمان مودت از آمریکا شکایت شد و ایران توفیقی هم کسب کرد.
7. کمال خرازیِ عبوس در دولتی وزیر خارجه بود که رییس آن -رییس جمهور خاتمی- به چهرۀ گشاده و بیان شیرین شهرت داشت. با این حال در سال 1382 و در گرماگرم مذاکرات سعدآباد برای پیوستن ایران به پروتکل الحاقی چهره خندان او کنار جک استرا وزیر خارجه وقت بریتانیا تاریخی شد

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1016855/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خرید تضمینی گندم رکورد زد

سفر به مرتفع‌ترین آبشار لرستان

کاشت 250 هزار اصله درخت در نهالستان «ولیعصر» پلدختر

تشدید نظارت‌ها در مناطق حفاظت شده لرستان

125 زندانی جرایم غیرعمد در زندان‌های لرستان به سر می‌برند

آیا تروئیکای اروپایی ترمز تشدید تنش را می‌کشند؟

جزئیات سیاست‌های اشتغالی دولت

برگزاری نماز عید فطر در خرم آباد+ عکس

ضیافت افطار در تکریم خانواده‌های شاهد استانداری و فرمانداری‌های تابعه

اطلاعیه سازمان هواپیمایی کشوری خطاب به مسافرین نوروزی

حجت الاسلام سپهوند: همه کمک کنیم که شعار سرمایه‌گذاری برای تولید محقق شود

12 مصدوم در حادثه واژگونی 2 خودرو سواری در محور‌ نورآباد

پیش بینی آب و هوای لرستان برای فردا سه شنبه 12 فروردین 1404

تاکید نماینده ولی فقیه در لرستان بر لزوم اتحاد بین فعالان سیاسی و فرهنگی لرستان

دعوت به وحدت و همدلی از زبان نماینده ولی فقیه در لرستان در روز عید فطر

علت صف‌های طولانی خرید نان چیست؟

مصرف برق پرمصرف‌ها محدود می‌شود

مشورت دادن در انتصابات «آری» ولی دخالت و اصرار «خیر»

ماهیت دروغین حقوق بشر غربی برای مردم آشکار شده است

خرم آباد، جهان شهر غار‌های منحصر‌به‌فرد

حجت الاسلام شاهرخی: خصلت دولت‌مردان رژیم صهیونیستی کشتار مردم بی‌گناه است

تأکید بر شفافیت در انتصابات لرستان/ نمایندگان دخالت نکنند

حجت الاسلام حسینی: فریضه امر به معروف و نهی از منکر فراموش نشود

اقامه باشکوه نماز عید سعید فطر در نقاط مختلف استان لرستان

پیش‌بینی شوکه‌کننده نایب رییس اتحادیه نمایشگاه‌داران درباره قیمت خودرو

طلای جهانی از 3100 دلار عبور کرد

درگذشت خواننده مشهور در حین اجرای کنسرت

تصادف در محور زالی/ شمار قربانیان به 6 نفر رسید

معرفی کشورهایی با کمترین نرخ مالیات در جهان

توافق ایران و ترکمنستان برای راه‌اندازی قطار مسافری

حساب این گروه از یارانه‌بگیران میلیونی شارژ شد

نماز عید فطر در جزیره کیش اقامه شد

هذیان پس از جراحی قلب؛ مشکل رایج برای بیماران مسن و مبتلا به بیماری‌های مزمن

این پلاستیک می‌تواند مشکل آلودگی زباله‌ ها را حل کند

یک خیبری در رختکن استقلال بود!

مغز ما چگونه واقعیت را از توهم تشخیص می‌دهد؟

تصادف مرگبار در فیروزآباد تهران 3 کشته برجای گذاشت

تصادف خونین در محور برخوردار نورآباد

5 نکته درباره تحصن حجاب که جمع شد

سفر پربار استاندار لرستان به کوهدشت

خاستگاه هنر ایران باستان در نقاشی‌های صخره‌ای هومیان و میرملاس نهفته است

تصادف مرگبار پژو 206 در محله فیروزآباد تهران سه کشته برجای گذاشت

پژوهش جدید: زنان شنوایی بهتری نسبت به مردان دارند

پیام تبریک استاندار لرستان به مناسبت عید سعید فطر

تصادف 2 خودروی سواری در دلفان چهار کشته برجا گذاشت

هشدار پلیس فتا لرستان درباره کلاهبرداری‌های اینترنتی فطریه

عضو شورای شهر خرم‌آباد استعفا داد

تاثیر حملات ترامپ به یمن بر اقتصاد، انرژی و امنیت منطقه‌ای

تامین 70 درصد گاز کشور توسط پارس جنوبی

ظرفیت تولید پتروشیمی حدود 9 میلیون تن افزایش می‌یابد