ندای لرستان

آخرين مطالب

سرمقاله اطلاعات/ شگفتی آفرینی در روابط بین‌المللی واقعیت‌ها و پیامدها سیاسی

سرمقاله اطلاعات/ شگفتی آفرینی در روابط بین‌المللی واقعیت‌ها و پیامدها
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - اطلاعات / «شگفتی آفرینی در روابط بین‌المللی واقعیت‌ها و پیامدها» عنوان یادداشت روز در روزنامه اطلاعات به قلم سید محمدکاظم سجادپور است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
شگفتی و عدم اطمینان، پوسته بخشی جداناپذیر از زندگی بشری در تمامی سطوح بوده است. در بین سطوح مختلف، البته سطح بین‌المللی، بسیار حائز اهمیت می‌باشد. در سطح بین‌المللی، شگفتی و عدم اطمینان پدیده‌ای در خور توجه بوده و هیچگاه، جهان سیاست بین‌المللی، بی‌شگفتی نبوده است. اما هیچگاه، چون امروز، روابط بین‌المللی، با پدیده شگفتی و عدم اطمینان روبرو نبوده است. بیش از سه دهه است که جهان، با شگفتی‌ها و عدم اطمینان‌های جدّی، ساختاری، نقطۀ عطف‌آفرینی بسیاری روبروست. از فرو ریختن دیوار برلین در 1988 (1367 شمسی)، تا فرو ریختن نظام‌های سیاسی در دنیای غرب در سال‌های اخیر در خاورمیانه و برآمدن ترامپ در دور دوم ریاست جمهوری و چرخش‌های مهم او در روابط بین‌المللی، و از سقوط بازارهای مالی دنیا در 2008 (1387) تا بیماری همه‌گیر کرونا 2019 (1398) و جنگ اوکراین در 2022 (1401) و وقایع اکتبر 2023 (1402)، شگفتی در پی شگفتی‌ گیری، دست‌اندرکاران حوزه سیاست خارجی و پژوهشگران را با این پرسش روبرو کرده است که چگونه می‌توان پدیده شگفتی و عدم اطمینان را مورد بررسی قرار داد؟ 
هرچند که در میان انبوه ادبیات تولید شده در پاسخ به این سؤال، جواب‌های قاطعی وجود ندارد ولی حداقل سه بحث مهم، قابل طرح و دقت می‌باشد: «واقعیت و فراوانی شگفتی‌ها و عدم اطمینان‌ها در روابط بین‌المللی»، «علت‌یابی عدم اطمینان‌ها در مناسبات بین‌المللی» و «مدیریت عدم اطمینان‌ها در کنش و واکنش‌های جهانی».شایان ذکر است که این عدم اطمینان به شرایط است که شگفتی‌آفرین می‌شود و رخدادی به‌وقوع می‌پیوندد که انتظار آن نمی‌رفت. به عبارت دیگر عادت به آنچه هست و دگرگونی عمدتاً ناگهانی در آن، عدم اطمینان آور شگفتی‌آفرین است. در خصوص واقعیت‌شناسی عدم اطمینان‌ها در روابط بین‌المللی باید گفت که گسترده عدم اطمینان در روابط بین‌المللی در دوران معاصر خود، پدیده‌ای شگفت‌انگیز است. 
دو تن از پژوهشگران روابط بین‌المللی به نام‌های آناستاسیا شسترنیناو میریام ماتجوا، در پژوهشی که با همکاری چندین استاد در روابط بین‌الملل با عنوان «عدم اطمینان در روابط بین‌المللی» به چاپ رسانده‌اند، پدیده عدم اطمینان در سطح جهانی را در چهار سپهر دسته‌بندی کرده‌اند: «عدم اطمینان در سیاست بین‌المللی و تأثیر آن بر مردمان عادی در گوشه و کنار جهان»، «عدم اطمینان در سیاست بین‌المللی و واکنش دولت‌ها»، «عدم اطمینان در روابط بین‌الملل و تأثیر آن در موضوعاتی چون قانون و سیاست‌گذاری» و «سطوح بین‌المللی عدم اطمینان‌ها». این چهار سپهر خود نشان می‌دهد که اولاً عدم اطمینان بسیار گسترده است و از زندگی فردی تا زندگی بین‌المللی را در بر می‌گیرد و ثانیاً حوزه‌های گوناگون زندگی در اختیار گرفته تا امنیت، متأثر از عدم اطمینان‌های ایجاد شده بین‌المللی است.کثرت و گستردگی عدم اطمینان‌ها، ریشه‌ها و علت‌های گوناگون دارد. هیچ پدیده‌ای در روابط بین‌المللی، بدون علت نیست. اما شناسایی علت‌ها و دلایل، نیز چندان ساده نیستند.
 اما چند دلیل در بین پژوهشگران روابط بین‌الملل مطرح شده است، یکی از آنها که بن‌مایه‌های نظری جدی برخوردار می‌باشد، «عدم تطابق بین ساختارهای کهن و مناسبات نوین قدرت» است. بدین معنی که ماهیت قدرت، ابعاد قدرت و دارندگان قدرت در تمامی سطوح من‌جمله در سطح بین‌المللی، دستخوش تغییر و تحول شده‌اند، اما ساختارهای موجود، این دگرگونی‌ها را برنمی‌تابند و این عدم تعادل، به شگفتی انجامیده و عدم اطمینان به شرایط موجود را برجسته می‌کند. از فروپاشی شوروی گرفته تا تحولات خاورمیانه در دو سال گذشته، نابرابری در این دو پدیده یعنی برآمدن نیروهای جدید و مناسبات جدید در قدرت و ساختارهای ناکافی برای مدیریت آنها را به نمایش می‌گذارند. نیروهای جدیدی در سیاست‌های ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی، در چند دهه گذشته، به مرور شکل گرفته و در مواردی به بالاترین سطح قدرت دست‌ یافته‌اند. یکی از این نیروها، برآمدن راست جدید در درون بسیاری از کشورها می‌باشد که به پدیده «راست بین‌الملل» در مقابل نیروی سنتی «چپ بین‌الملل» انجامیده است.در همین راستاست که ترامپ، به عنوان یک نیروی جدید مطرح می‌گردد و این خود در شگفتی آفرینی در روابط بین‌المللی، موضوعی درخور توجه است. آیا ترامپ یک شخص است و یا یک پدیده، پرسشی جدی در شگفتی‌آفرینی‌های درونی و بین‌المللی ایالات متحده است. 
بازار
پاسخ آن است که ترامپ هم شخصیت است و هم پدیده. به عبارت دیگر او یک رئیس جمهور عادی نیست، بلکه پدیده‌ای را نمایندگی می‌کند که در داخل ایالات متحده آمریکا و برخی از کشورهای دیگر، پدیده‌ای اجتماعی و جدّی است و لذا در علت‌یابی شگفتی‌آفرینی به هر دو باید نگاه کرد. نقش و شخصیت او در پندارها، گفتارها و کردارهای غیرمتعارف و شگفتی‌آفرینی بسیار قابل ملاحظه است. در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ، دو پژوهشگر با نام‌های میشل بنتلیو آدام لرنر، مقاله‌ای در 2021، با عنوان «ترامپ و عدم اطمینان در روابط بین‌المللی» در مجله بررسی امور بین‌المللی کمبریج به چاپ رساندند که از دو جهت قابل توجه بود، یکی شناسایی پدیده عدم اطمینان در روابط بین‌المللی ناشی از رفتار ترامپ و دوم آنکه او را از نظر مقایسه با نظریه «مرد دیوانه» که به رفتار نیکسون در تشدید دیوانه‌وار جنگ ویتنام اطلاق می‌شود، مقایسه کردند. در هر صورت رفتار غیرمتعارف او، یکی از علل ایجاد شگفتی‌هاست که در دور دوم بیشتر و گسترده‌تر گردیده است.در مدیریت عدم اطمینان‌ها، کنشگران روابط بین‌المللی به شیوه‌های مختلفی رو آورده‌اند. به نظر می‌رسد در این شیوه شناسی، در مرحله اول بازنگری در چارچوب‌های سنتی تجزیره و تحلیل است که نیازمند بازبینی و دگرگونی می‌باشند و در عرصه‌ عمل، کنشگران متعدد، با عایق‌بندی و استحکام‌های داخلی و منطقه‌ای، سعی دارند عدم اطمینان‌ها را کاهش داده و مدیریت کنند.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1021903/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آماری تامل‌برانگیز از میزان ناترازی برق در تابستان امسال

زمان ثبت‌نام وام شهریه دانشجویی مشخص شد

سیگاری‌ها 35 هزار بنز را دود کردند

آمار عجیب از پاستور: کل سهم دولت از درآمد نفت صرف ناترازی‌ها می‌شود

رکود تورمی در بازار مسکن؛ نه خریدار توان دارد، نه فروشنده کوتاه می‌آید

پرداخت وام 50 میلیون تومانی با کارت یارانه تکذیب شد

گرد و خاک، دوباره میهمان ناخوانده لرستان می‌شود

راه‌اندازی نخستین بازارچه تخصصی میوه و تره‌بار خرم‌آباد

آغاز طرح مدارس دوستدار سلامت دهان و دندان در لرستان

پیام فرمانده سپاه حضرت ابالفضل لرستان به مناسبت سالروز تأسیس سپاه

مدیرعامل فرابورس: اتفاقات سال 99 بورس تکرار نخواهد شد

ناترازی برق تابستان امسال بین 10 هزار تا 24 هزار مگاوات

توضیحات محسن شریفیان، در مورد لغو «فستیوال کوچه»/ ویدئو

لرستان نیاز به تقسیمات جدید ندارد / تفرقه ممنوع

ورود سامانه بارشی جدید به لرستان‌/ احتمال ریزش تگرگ

حذف یارانه ثروتمندان آغاز شد؛ 436 هزار نفر از یارانه فروردین جا ماندند

رئیس سازمان اداری و استخدامی: تغییر ساعات ادارات حتمی است

جشنواره «مد و لباس» تلفیق فرهنگ، هنر و مهارت / از تولیدکنندگان و طراحان بومی حمایت شود

آئین بزرگداشت سعدی در دانشگاه لرستان برگزار شد

درمان بیماری «کووید مزمن» کشف شد

بنیاد شهید و امور ایثارگران در کمیته مربوط به حقوق افراد دارای معلولیت و جانبازان همکاری خوبی با بهزیستی کشور دارد

بازدید میدانی معاون اقتصادی و سرمایه‌گذاری سازمان منطقه آزاد کیش از پروژه‌های سرمایه‌گذاری با کاربری هتلی و صنعتی

سرمقاله وطن امروز/ «تروریسم آموزشی» در غرب

سرمقاله اطلاعات/ شگفتی آفرینی در روابط بین‌المللی واقعیت‌ها و پیامدها

دریای سرخ عرصه نبرد آمریکا و چین می‌شود؟

خبر جدید وزیر درباره آزادراه تهران-شمال

سیب‌اپ شاپ؛ خرید آیفون با تضمین اصالت و پایین‌ترین قیمت

عذرخواهی وزیر نیرو از قطعی برق در جشنواره شهید رجایی

انتقاد مجری صدا و سیما از نان سنگک 50 هزار تومانی

باند 5 نفره حفاری غیرمجاز در ازنا دستگیر شدند

افزایش تولید گندم در لرستان به 540 هزار تن

اولین بازارچه میوه و تره‌بار خرم‌آباد راه‌اندازی شد

دعوت 6 بوکسور لرستانی به مسابقات آسیایی بحرین

آغاز خرید تضمینی گندم از اردیبهشت در لرستان

کمبود فضای کتابخانه‌ای در لرستان

زنگ سلامت در مدارس لرستان به صدا درآمد

9 درصد از اهداکنندگان خون لرستان بانوان بودند

کشف یک فقره قتل در کوهدشت

امضای تفاهمنامه برگزاری رویداد ملی نوآوری اجتماعی در استان قم

کارگاه آموزشی هوش مصنوعی برای کارکنان بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار می‌شود

مهندس اوحدی: بزرگداشت شهدای خدمت از 24 اردیبهشت در کشور آغاز می‌شود/ باید به منظومه فکری شهید رئیسی بپردازیم

اعلام ویژه برنامه‌های هفته سلامت در لرستان

دستگیری باند 5 نفره حفاری غیر مجاز در ازنا

برگزاری جلسه ستاد بزرگداشت مقام معلم در شهرستان سلسله با تأکید بر تکریم و تجلیل از فرهنگیان

سرمقاله جوان/ چرا مذاکرات سرعت گرفت؟

سرمقاله فرهیختگان/ جراحان علیه گفتمان

عضو اتاق بازرگانی ایران: نایاب شدن سیب زمینی و گوشت یک میلیون تومانی نتیجه نبود وزارت بازرگانی است

صعود قیمت ها در بازار سکه و طلا؛ دلار کانال 83 هزار تومانی را پس گرفت

دستگیری باند حفاری غیرمجاز در ازنا؛ 5 متهم در دام قانون

تصادف پژو SLX و تریلر در محور اندیمشک – خرم‌آباد با یک فوتی