ندای لرستان

آخرين مطالب

ایران و دو بال مذاکرات هسته‌ای سیاسی

ایران و دو بال مذاکرات هسته‌ای
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
ساسان کریمی| دور دوم مذاکرات میان ایران و ایالات متحده امریکا که به میزبانی و وساطت عمان در رم ایتالیا برگزار شد، از اهمیت دوچندانی برخوردار بود. هر چند ایجاد وضعیت و آغاز این گفت‌وگوها خود نتیجه تلاش‌ها و دقت‌نظرهای چند ماهه بود، اما واقعیت آن است که دور نخست که در مسقط عمان برگزار شد بیش از هر چیز به استمزاج طرفین از یکدیگر و سنجش اراده سیاسی گذشت. تبادل چند پیام فی‌مابین تنها بسان یک آغاز بی‌تنش معنادار بود. گویی که رفع هر چند موضعی تهدید از سوی ایالات متحده و آثار روانی آغاز گفت‌وگوها تاثیر قابل توجهی بر بازار و فضای اجتماعی داخلی ما داشت. اما دور دوم آغاز ورود به چارچوب‌بندی مذاکرات بود: به‌خصوص با توجه به اظهارات ترامپ و توییت ویتکاف در فاصله بین دور اول و دوم درخصوص موضوعات مدنظر امریکا و همچنین غنی‌سازی صفر، مهم بود که بتوان به نتیجه‌گیری درخصوص موضع واقعی و نه رسانه‌ای آنها رسید. آن‌طور که از موضع مقام‌های ایرانی و عمانی دریافت شد، غنی‌سازی در سطح برجام (3.67درصد) ازسوی امریکا پذیرفته شده و این خود موضع قابل قبول و اعتنایی است. اما هنوز برای اعلام دیده شدن دود سفید از اختلافات میان ایران و امریکا زود است. قطع نظر از آنچه ترامپ در دور قبل و این دوره ریاست‌جمهوری خود ضد برجام اظهار کرده و برمبنای آن از این توافق سیاسی خارج شد تا اینجای کار آنچه شنیده شده منحصر به بازگشت دو طرف به تعهدات برجامی است. اما در عین حال ورود به مسائل جزیی هر چند نزدیک‌تر می‌شود، اختلافات بارزتر خواهد بود: هنوز مشخص نیست ما در قبال واگذاری امتیازهای فنی هسته‌ای خود که بسیار بیش از زمان برجام در دست داریم چه مابه‌ازایی را دریافت خواهیم کرد: در مقابل اورانیوم فلزی، غنی‌سازی 20درصد و غنی‌سازی 60درصد و نیز سانتریفیوژهای ساخته شده نسل جدید که عناصر اصلی چانه‌زنی ما فراتر از زمان خروج ایالات‌متحده از برجام است. 
بازار
در مقابل حتی تا اینجای کار شنیده نشده است که ویتکاف، ترامپ یا مقامات دیگر ایالات متحده از مابه‌ازای تحویلی خود سخن بگویند، مذاکره هسته‌ای ما دو بال اصلی دارد: بال هسته‌ای که قرار است با تعهدات و محدودیت‌های مشخص، ایران نسبت به رفع نگرانی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و طرف‌های مقابل اقدام کند و بال رفع تحریم‌ها که در واقع انگیزه اصلی جمهوری اسلامی ایران برای ورود به این گفت‌وگوها و بعد ایفای تعهدات پیش گفته است. اگر بسان آنچه تا اینجای کار شنیده شده، تمرکز اظهارات بر محدودیت‌ها و تعهدات هسته‌ای ما قرار بگیرد، جنس گفت‌وگو‌ها «خلع سلاحی» خواهد شد و تبعات سیاسی آن از جمله این است که جای شاکی و متشاکی تغییر کرده و گویی مذاکرات نه از پی خروج غیرقانونی ایالات‌متحده از برجام و تعهدات متعاقبه آن است، بلکه انگار موضوع، کنترل عدم ایفای تعهدات توسط ایران و نوعی تضمین خلع سلاحی ایران است. 
هر چند مذاکره‌کنندگان ما به‌طور اصولی از موضع برابر و احترام متقابل مذاکره می‌کنند، ولی این موضع‌گیری‌ها و فضاسازی‌های امریکایی ممکن است چه حین مذاکرات و چه پس از آن به فرو افتادن موضع ایران منتهی شود. از این حیث توصیه به فعالان و موثران پیرامون این مذاکرات این است که بیش از پیش بر تعهدات امریکا و آورده‌های این گفت‌وگوها برای جمهوری اسلامی ایران متمرکز شود.
شاید بتوان گفت مهم‌ترین امری که باید در صدر فهرست اولویت‌های ما قرار داشته باشد به کار نیفتادن سازوکار حل و فصل اختلافات برجام موسوم به اسنپ‌بک از طرف سه کشور اروپایی است، به ویژه که این سه کشور در فضای کنونی چندان همسو با ایالات متحده نیستند: جز روابط و رویکرد تحقیرآمیز ترامپ درخصوص آنها در روابط دوجانبه، بی‌نقشی ایشان در این مذاکرات فشار تحقیر را دوچندان کرده است، به خصوص که آنها اعضای رسمی برجام هستند ولی امریکا یکجانبه از برجام خارج شده و سه کشور را مورد مشورت هم قرار نداده است ولی اکنون طرف اصلی نقش‌آفرینی است، به علاوه آنکه نپذیرفتن آنها و به‌طور کلی اروپا به عنوان میانجی و میزبان مذاکرات فشار بر فشار افزوده است. 
در مورد چین و روسیه نیز باید توجه کرد که مشورت با آنها بسیار مهم است: نباید اجازه داد این دو کشور احساس مشابهی را با آنچه اروپا مبنی بر به بازی گرفته نشدن دارند، تجربه کنند. اما در عین حال باید قبول کرد که منافع این دو بسان آنچه در خصوص کشورهای منطقه نظیر عربستان‌سعودی نیز صادق است، در آن است که روابط ایران و امریکا و در ابعاد گسترده‌تر ایران و غرب نه کاملا تنش‌آلود شود و نه کاملا اصلاح شود، بنابراین روسیه و چین و عربستان‌سعودی هر چند منافع مختلف سیاسی، اقتصادی و امنیتی را از اصلاح روابط ایران و امریکا دنبال می‌کنند، اما این همراهی تا نقطه‌ای خواهد بود و از آن به سمت بعد به بازیگر مخرب یا ناهمراه تغییر خواهد کرد. 
در مهم‌ترین فراز باید به نقش مخرب نتانیاهو و اسراییل در این تنش‌زدایی متوجه بود؛ نقشی که هنوز به صورت فعال و کنشگرانه آغاز نشده و از قضا این سکوت، خطرناک است، چراکه به ویژه با اعتبارزدایی دو سال اخیر از نتانیاهو و به‌طور کلی اسراییل، بهبود وضعیت سیاسی جمهوری اسلامی ایران آخرین چیزی است که ممکن است این رژیم بپسندد و هضم کند. 
از حالا باید توجه داشت که ترامپ حتما خود را در هر صورت به عنوان «قهرمان صحنه مذاکرات» معرفی خواهد کرد. در واقع این مذاکرات و به خصوص مشابهت پیش‌گفته آنچه اکنون مطرح است با بندهای برجام، بیش از هر چیز موید این معناست که او صرفا در پی ساختن و برجای گذاشتن یک میراث از خود است؛ به‌طوری که بگوید کاری کرده که هیچ یک از روسای جمهوری قبلی امریکا از پس آن بر نیامده‌اند. واجب است که توجه کافی بذل شود و ما به واسطه اختلافات داخلی خود بسان آنچه در برجام رخ نمود در دام این خودستایی و خودشیفتگی ترامپ نیفتیم و این ویژگی‌های مردود او را به عنوان اهرمی برای کوبیدن موضع سیاسی یکدیگر استفاده نکنیم. 

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1021979/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آمریکا برای جنگ با ایران آماده می‌شود؟

سر بر آوردن بابک زنجانی در صنعت ریلی

معمای ورود چهار فروند ایرباس و بوئینگ به ایران

پشت پرده استراتژی پوتین برای آتش‌بس موقت با اوکراین

کارن همایونفر و شبی ماندگار برای هنر ایران و انقلاب

تصادف پژو 206 با عابر پیاده در جاده فیروزآباد - شیراز با 2 کشته

مرگ 2 عابر پیاده در پی تصادف در محور فیروزآباد شیراز

دیدار مدیرکل بنیاد شهید لرستان با خانواده‌های شهدای کوهدشت+عکس

پیام سردار باقری به مناسبت سالروز تأسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

پرورش 2 و نیم میلیون قطعه ماهی زینتی در لرستان

شهاب‌سنگ‌ها ‌کجا سقوط می‌کنند؟

وال استریت ژورنال: ایران نمی‌خواهد سناریوی خروج از برجام تکرار شود

روس‌‏ها علاقه‌‏ای ندارند برنامه هسته‌‏ای ایران از کنترل خارج شود

رئیس‌جمهور نوچه‌پرور

نیویورک تایمز: ریاض دیگر خواهان تنش نیست

گرداب بی‌آبی زاینده‌رود

بازار روغن کی به آرامش می‌رسد؟

هر اسکناس در زمان رونمایی چند دلار بود؟

پیش‌بینی کارشناس اقتصادی: اگر توافق شود قیمت دلار به 79 هزار تومان می‌رسد

بخش خصوصی: برای تحقق اهداف برنامه هفتم، نیاز به 870 میلیارد دلار سرمایه داریم

اعتبار خرید بسته‌های غذایی و بهداشتی 2 میلیون مادر ایرانی تمدید شد

در سه سال اخیر 11 هزار میلیارد تومان رانتِ تراکم فروشی توزیع شده است

رفع مشکلات حوزه بهداشت، آموزش و معیشت در استان‌های کم‌برخوردار و محروم در دستور‌کار دولت

مخترع جوان بروجردی در تلاش برای تحقق آرمان های بزرگ

پزشکیان: تحول زیرساختی در لرستان از محور‌های اصلی برنامه دولت است

بازی روسی در مذاکرات

منتظر خبرهای خوش مذاکراتی باشید

تولید گندم امسال 20 درصد کاهش می‌یابد

وزیر نیرو: در تولید نیروگاه‌ جزء کشورهای اول دنیا هستیم

واکنش عجیب راه آهن جمهوری اسلامی به حواشی سرمایه‌گذاری 64 هزار میلیاردی

همدلی و همیاری مدیران و مسئولان در خدمت به جامعه ایثارگر ضروری است

جلسه شورای معاونین بنیاد شهید و امور ایثارگران گلستان برگزار شد

توافق محدود در راه است؟

ایران و دو بال مذاکرات هسته‌ای

معمای آقای ب.ز

توافق ترامپ متفاوت از توافق اوباما؟

قرارداد جنجالی

قیمت انواع مرغ اول اردیبهشت 1404

تا 200 میلیون تسهیلات بدون ضامن ویپاد؛ دیجیتال بانک پاسارگاد

پیش بینی قیمت دلار 2 اردیبهشت 1404

ریزش ناگهانی قیمت کوییک صفر، خریداران چقدر ضرر کردند؟

دوشنبه سیاه بیت‌کوین

رکورد تاریخی قیمت طلای جهانی شکسته شد

پرداخت وام 400 میلیون تومانی مسکن روستایی از امروز

خریداران طلا در فروردین 1404 چقدر ضرر کردند؟

رشد 8 درصدی اقتصاد نیازمند 7984 هزار میلیارد تومان است

آغاز طرح‌های گسترده آسفالت معابر شهری در خرم‌آباد

دولت مصمم به تحول زیرساختی در لرستان با رویکردی عادلانه است

خرم‌آباد صاحب کمربندی جدید می‌شود؛ پشته حسین‌آباد در مسیر توسعه

دولت مصمم به تحول زیرساختی در لرستان با رویکردی متوازن و عادلانه است