ندای لرستان

آخرين مطالب

تنوع بخشی به پایه‌های مالیاتی راهی برای درآمد پایدار دولت سیاسی

تنوع بخشی به پایه‌های مالیاتی راهی برای درآمد پایدار دولت
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - فارس / به گفته یک کارشناس،‌ تنوع بخشی به پایه‌های مالیاتی،‌ راهی برای پایدارسازی درآمدهای دولت به شمار می‌رود.
یکی از سیاستهای دولت جداکردن بودجه عمومی از درآمد نفت و گاز و جایگزینی مالیات به عنوان درآمد پایدار به جای نفت است. مالیات نقش توزیع درآمد و بر قراری عدالت هم در جامعه دارد،‌ مالیات از افراد درآمد بالا گرفته و صرف خدمات زیربنایی برای آحاد جامعه می‌شود.در این زمینه کامران زارعی کارشناس اقتصادی گفت: مالیات جزء اصلی ترین پایه های درآمد‌ی دولت‌ها به شمار می آید و با اخذ مالیات و جمع آوری و هدایت آن در جهت انجام سرمایه گذاری های زیربنایی، نقشی بسزایی را در توسعه اقتصادی ایفاء می نماید. در نظام مالیاتی هر کشوری، پایه مالیاتی نقش مهمی در تعیین میزان مالیاتی که شخص یا سازمان مشمول آن است، ایفا می کند. پایه مالیاتی به میزان درآمد، دارایی یا سایر عواملی که مالیات بر اساس آن محاسبه و پرداخت می شود، اشاره دارد. این معیار مهم برای تعیین عدالت مالیاتی و توزیع بار مالیاتی در جامعه بسیار مهم است.پایه مالیاتی به‌معنای هرچیزی است که بتوان نرخ مالیات را روی آن اعمال کرد. به‌طورکلی پایه مالیاتی در ایران شامل 5 دسته کلی تقسیم کرد که به شرح زیر است:• مالیات بر کالا و خدمات• مالیات بر واردات• مالیات بر ثروت• مالیات بر درآمد• مالیات اشخاص حقوقی یا همان شرکت‌هامالیات بر ارزش افزوده از سال 1387 به پایه های مالیاتی اضافه گردیده و قبل از آن دولت از این پایه مهم، مالیاتی دریافت نمی کرد. مالیات بر خانه های خالی از سکنه، مالیات بر خودروهای گران قیمت و مالیات بر خانه های گران قیمت در سال 1399 به قوانین مالیاتی اضافه شده است.
همچنین در سال‌های اخیر چند پایه مالیاتی جدید از جمله مالیات بر جمع درآمد، مالیات بر عایدی سرمایه و مالیات بر سود سپرده بانکی برای اضافه شدن به پایه های مالیاتی تدوین و درحال تصویب و اضافه شدن به قوانین مالیاتی هستند.محاسبات صورت گرفته نشان می‌دهد که از ابتدای دهه 80 تا سال 1387، سهم مالیات اشخاص حقوقی از کل درآمدهای مالی دولت رو به افزایش بوده و در مقابل، سهم مالیات بر واردات رو به کاهش گذاشته است. در سال 1382، سهم مالیات بر واردات از کل درآمدهای مالیاتی 43 درصد بوده در حالی که این سهم در سال 87 به تنها 24 درصد اُفت کرده است. در مقابل، سهم مالیات اشخاص حقوقی از 25 درصد به بیش از 50 درصد رسیده است. بنابراین، عمده تکیه دولت به اخذ مالیات در اواخر دهه 80، مالیاتی بوده که از بنگاه‌های اقتصادی و شرکت‌ها گرفته شده است.با تصویب قانون مالیات بر ارزش افزده در سال 1387 و بیشتر شدن تدریجی نرخ این مالیات از 3 درصد به10 درصد در سال های بعد، سهم مالیات بر کالا و خدمات سیر صعودی گرفته و از 6 درصد به 44 درصد در سال 1396 می‌رسد و پس از آن هیچ گاه کمتر از 34 درصد نبوده است.
بازار



مالیات بر ثروت که شامل مالیات بر ارث، نقل و انتقال سرقفلی، نقل و انتقال سهام، نقل و انتقال املاک، حق تمبر و اوراق بهادار، خانه های گران قیمت، خودروهای گران قیمت و خانه های خالی از سکنه است.در تمامی این سال ها سهمی حداقلی از سبد مالیاتی را به خود اختصاص داده است و حتی پس از اضافه شدن مالیات بر خانه های خالی از سکنه، مالیات بر خودروهای گران قیمت و مالیات بر خانه های گران قیمت در سال 1399 به قوانین مالیاتی، سهم این پایه مالیاتی تغییر چندانی نداشته است و تنها در سال 1400 به 10 درصد رسیده که به گفته برخی تحلیل‌گران علت این اتفاق، مرگ‌ومیرهای ناشی از کرونا در سال 1399 است که باعث افزایش پرونده‌های انحصار وراثت شده و از محل مالیات بر ارث،‌ درآمدهای گروه مالیات بر ثروت را افزایش داده است.صاحبان خانه‌های خالی از سکنه مطابق قانون از سال 1399 در بودجه سالانه کشور مشمول پرداخت مالیات شدند، اما به دلیل فراهم نبودن زیرساخت های لازم دولت نتواست از این منبع، مالیاتی وصول نماید. در لوایح بودجه سال‌های بعد نیز این قانون به تصویب رسید و هر سال با تغییرات جزئی تکرار شد. آمارها نشان می دهد که در سال های 1399 و 1400 خانه های خالی از سکنه تقریبا وصولی نداشته و از سال 1401 با پافشاری دولت و سازمان امور مالیاتی و به دنبال تصویب قانون جدیدی برای اخذ مالیات خانه‌های خالی از سکنه در مجلس، سرانجام اولین مالکان خانه‌های خالی از سکنه را در تور انداخت و توانست درآمدهای جزئی سالانه از این محل ایجاد کند.
در این سال از 59 هزار خانه خالی که مالیاتی حدود 4.2 هزار میلیارد تومان محاسبه شده داشته تنها 2.7 میلیارد تومان وصول شده است که در مقایسه با مالیات پیش‌بینی‌شده در بودجه، نزدیک صفر بوده است.در سال 1402 دولت سیزدهم هدف مالیاتی در این بخش را دو برابر کرد و به 2000 میلیارد تومان افزایش داد. با این حال کل وصولی مالیات از این ردیف درآمدی در بودجه سالانه کشور فقط 5.4 میلیارد تومان بود که معادل 0.3‌درصد از هدف مالیاتی پیش‌بینی‌شده را محقق کرد. در بودجه سال 1403 علی رغم افزایش قیمت مسکن نسبت با سال گذشته، پیش بینی دولت از درآمد مالیاتی از منبع خانه های خالی از سکنه فقط 1000 میلیارد تومان است که آمارهای منتشر شده توسط سازمان امور مالیاتی در سال 1403 کل وصولی این منبع 16 میلیارد تومان بوده که تنها 1.6% از هدف گذاری بودجه را محقق نموده است. مهم ترین دلیل عدم تحقق اهداف قانون مالیات بر خانه های خالی از سکنه نبود پایگاه داده ای قابل اتکا از جمله تکمیل نشدن سامانه املاک و اسکان و عدم دسترسی به اطلاعات مورد نیاز برای شناسایی خانه های خالی از سکنه است.الحاقیه تبصره 5 ماده 54 مکرر قانون مالیات های مستقیم، به وضوح نشان می دهد که سازمان امور مالیاتی در آخر زنجیره مالیات ستانی از خانه های خالی می باشد. مطابق این تبصره شهرداری ها باید واحدهای مسکونی خالی از سکنه واقع در شهرها را شناسایی نموده و اطلاعات مربوط به این واحدها را جمع آوری نمایند و اطلاعات تجمیعی را به وزارت راه و شهرسازی ارائه نماید.

ندای لرستان

در مرحله بعد وزارت راه و شهرسازی باید صحت سنجی اطلاعات دریافتی از شهرداری ها را بر اساس سامانه ملی املاک و اسکان کشور انجام دهد و این اطلاعات را تایید نموده و واحدهای مسکونی خالی تأیید شده را به سازمان امور مالیاتی کشور جهت اخذ مالیات معرفی نماید. تنوع بخشی به پایه های مالیاتی می تواند علاوه بر افزایش درآمدهای پایدار دولت و عادلانه تر شدن فرایندهای مالیات ستانی می تواند در جهت ارتقاء شفافیت و توزیع متوازن بار مالیاتی و عدم فشار به بخشی از جامعه را در پی داشته باشد. اضافه شدن پایه های مالیاتی جدید مثل مالیات بر عایدی سرمایه و همچنین ایجاد سازوکارهای اجرایی شدن آن ضرورتی است که هم نهاد قانون گذاری و هم دولت باید برای اجرای آن تلاش نمایند. 

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1023280/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پروژه «برج امید» خرم‌آباد تا پایان امسال به بهره‌برداری می‌رسد

صداوسیما دنبال کارشکنی در مذاکرات بود

80 درصد ایرانیان موافق مذاکره با آمریکا با حفظ دستاوردهای موشکی و هسته‌ای هستند

بحران در شبه‌قاره هند و دست خالی آمریکا

چرخش به سمت صهیون!

رفع تصرف 90 فقره تعرض به اراضی ملی لرستان در سال گذشته

شورای نگهبان سنگربان ارزش‌های نظام مقدس جمهوری اسلامی است

تشکیل شبکه ارتباطی «خانواده، مدرسه و دانش‌آموزان» در لرستان

اهدای خون هنرمندان لرستانی

پویش «کتاب و عیدی به یک دوست خوب» در لرستان اجرا شد

پیش به سوی تغییر توازن در قفقاز

اعتراف پوتین درباره نظامیان کره شمالی

رسوایی در بندر

ایده «کشور مستقل» برای آمریکا بسیار خطرناک است

انگیزه‌‏های مخالفان موفقیت مذاکرات ایران و آمریکا

پیش بینی قیمت دلار 9 اردیبهشت 1404

کارت سوخت حذف میشود ؟

پیش بینی جدید از آینده بازار مسکن؛ بازار املاک رونق می‌گیرد؟

دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا ژنوم پسته کرمان را توالی‌یابی کردند

جمع‌آوری 140 قلاده سگ ولگرد در خرم‌آباد

احتمالات یک فاجعه

رایزن سابق ایران در کنیا: صادر‌کنندگان فکر می‌کنند هر کالایی به آفریقا ببریم بازار دارد!

راغفر: اقتصاد ایران در اختیار رفقا و قوم و خویش مسئولان است

تاریخچه رقابت های کشتی فرنگی قهرمانی کشور از 1380 تا 1389

سلامت انتخابات و پاسداری از آرای مردم اولویت ما است

پیام تسلیت مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش در پی حادثه تلخ بندر شهید رجایی بندرعباس

این صدا و سیمای عجیب؛ پخش برنامه‌‏‏های شاد در هنگامه سوگواری ملی!

ضعف اطلاع‌رسانی

بندر؛ یک روز پس از فاجعه

روایت استاندار پیشین هرمزگان از انفجار اسکله بندرعباس

افزایش هزینه حج 1404؛ 250 تا 290 میلیون تومان

تا 200 میلیون تسهیلات بدون ضامن ویپاد؛ دیجیتال بانک پاسارگاد

گره‌های کور مستأجری، چرا باز نمی‌شوند؟

رای داوری دادگاه لاهه به‌نفع بانک ملی و صادرات تایید شد

تورم فروردین از 33 درصد عبور کرد

چرا خوش‌بینی بسیار محتاطانه ؟

آتشی که به جان بندر افتاد

گمشده در آتش؛ اسکله یک روز پس از انفجار

دست‌اندازهای توافق تهران و واشنگتن

ایران مایل به یک توافق موقت است

طلا، سکه و دلار به عقب‌نشینی از میدان معاملات ادامه دادند

حربه جدید طلافروش‌ها؛ پیش‌خرید از مردم با چک شهریور!

تنوع بخشی به پایه‌های مالیاتی راهی برای درآمد پایدار دولت

شناسایی 11 هزار انشعاب غیر مجاز آب در لرستان

چهارمین اقتصاد بزرگ جهان، کشور نیست!

عبور بیت‌کوین از مرز 95 هزار دلار برای نخستین‌بار از فوریه

خسارات وارده در بندر رجایی بیشتر در چه کالاهایی بوده است؟

هشدار یک عضو اتاق بازرگانی نسبت به تکرار حادثه انفجار بندر شهید رجایی

دستورالعمل تسهیلات نوسازی مسکن روستایی ابلاغ شد

300 عنوان برنامه طی هفته عقیدتی سیاسی در لرستان برگزار می‌شود