ندای لرستان

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ نظم بین‌المللی جدید؟ سیاسی

سرمقاله شرق/ نظم بین‌المللی جدید؟
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - شرق / «نظم بین‌المللی جدید؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم کوروش احمدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در پی به قدرت رسیدن مجدد ترامپ دوباره با این بحث که آیا نظم بین‌المللی جدیدی در حال شکل‌گرفتن است، مواجه شده‌ایم. اقدامات ترامپ در فاصله‌گرفتن از تعهدات امنیتی در قبال متحدان اروپایی، نزدیک‌شدن به روسیه و نظام‌های اقتدارگرا و نیز راه‌انداختن نوعی جنگ تجاری و... بار دیگر بحث در‌باره شکل‌گیری یک نظم بین‌المللی جدید را به میان آورده است. اکنون سؤال این است که آیا سیاست‌ها و اقدامات ترامپ به‌عنوان رئیس بزرگ‌ترین قدرت اقتصادی و نظامی جهان می‌تواند مخل نظم جهانی مبتنی بر انترناسیونالیسم لیبرال باشد که بعد از جنگ جهانی دوم از سوی قدرت‌های غربی و متحدان آنها توسعه یافت. ترامپ به‌وضوح معلوم کرده است که احترامی برای اصول انترناسیونالیسم لیبرال، شامل بسط تجارت آزاد، تقویت نهادهای بین‌المللی، تکیه بر چند‌جانبه‌گرایی برای حفظ امنیت، استقرار روابط بین‌الملل بر چارچوب‌های حقوقی و بسط لیبرال‌دموکراسی قائل نیست.
دولت ترامپ عملا شکی باقی نگذاشته که از همه سازمان‌های بین‌المللی، اعم از اقتصادی مانند صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی، سیاسی مثل سازمان ملل و امنیتی مانند ناتو بیزار است و سیاست‌ها و توصیه‌های این نهادها را کاملا منطبق با آنچه منافع آمریکا تلقی می‌کند، نمی‌داند. این تلقی و اقداماتی که در این زمینه انجام شده، مانند اعمال تعرفه‌های شدید و کاهش جدی کمک‌های جهانی موجب نگرانی‌هایی درباره اختلال در زنجیره تأمین جهانی، تورم، رکود جهانی و تأمین غذا و دارو برای آسیب‌پذیرترین مردم شده است.
بازار
اما اقدامات و سیاست‌های ترامپ را مشکل می‌توان مبنایی برای طرح امکان شکل‌گیری یک نظم جدید بین‌المللی دانست. او به‌عنوان فردی که تصمیماتش عمدتا بر حس درونی‌اش و نوعی منطق معاملاتی استوار است و ریشه در هیچ تفکر نظام‌مند و فکر‌شده ندارد، پیوسته دچار تردید و تزلزل و اعوجاج در تصمیم‌گیری است؛ تصمیماتی که او می‌گیرد، تابع فرایندهای مرسوم در نظام‌های حکومتی نیست و عمدتا شخصی، دفعتی، خلع‌الساعه و فی‌البداهه است، بنابراین هنوز علائم صریح و روشنی دال بر اینکه آمریکا در دوره تصدی او در کدام سمت خواهد ایستاد، وجود ندارد و آمریکای ترامپ هنوز در اتخاذ تصمیمات قاطع دچار تردید است. تحقیر و بی‌اعتنایی به نهادهای بین‌المللی از‌جمله سازمان ملل، ناتو، صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی هنوز عمدتا در مرحله ژست‌های سیاسی است و نشانه‌ای که حاکی از تصمیم او به خروج کامل از این نهادها باشد، مشهود نیست. او شاید می‌داند که اگر چنین کند، فرصتی تاریخی را به رایگان در اختیار چین برای بسط نفوذش در سطح جهانی قرار داده است.
در این مقطع تنها می‌توانیم از وجود یک موج جدید ناسیونالیست‌های انزواگرا و ضد روند جهانی‌شدن و یک موج ناسیونال پوپولیسم ضد لیبرال در آمریکا و شمار دیگری از کشورها ازجمله در اروپای غربی سخن بگوییم. سؤال این است که آیا این موج دوام خواهد آورد و گسترش خواهد یافت یا در یک دوره چندساله انرژی‌اش تخلیه خواهد شد. سؤال این است که آیا ضدیت با روند جهانی‌شدن که عمدتا از ناحیه مخالفت شدید با مهاجرت شغل‌های صنعتی-سنتی به خارج از کشورهای غربی و هجوم مهاجران از خارج به اروپا و آمریکا تغذیه شده و موتور محرک ناسیونال پوپولیسم در این مناطق بوده، مانند دیگر امواج پوپولیستی در گذشته گذرا و موقتی خواهد بود یا خیر. به عبارت دیگر سؤال این است که آیا می‌توانیم به صرف مشاهده این امواج از اینکه نظم جهانی کهنه در حال انقراض است، سخن بگوییم. در چنین صورتی باید مشخص کنیم که نظمی که قرار است جایگزین نظم انترناسیونالیسم لیبرال شود، کدام نظم است. آیا نظم مرکانتیلیستی قرار است جایگزین شود؟
آیا نظم مبتنی بر ایجاد مناطق نفوذ برای قدرت‌های بزرگ و تقسیم جهان بین این قدرت‌ها قرار است جایگزین شود؟ به‌علاوه ناسیونال پوپولیسم موجود که در اروپا و آمریکا در مرکز تحولات و بحث‌های مربوط به تغییر نظم بین‌المللی قرار دارد، مانند هر پوپولیسمی در هر نقطه جهان ضد قانون داخلی و خارجی، ضد نهادها، ضد نخبگان، ضد رسانه و ضد نخبگان اقتصادی و... است. از این منظر می‌توان گفت که ما اکنون با یک بحران در روابط اروپا و آمریکا مواجه نیستیم، بلکه با یک صف‌بندی فرامرزی و فرامنطقه‌ای و فراقاره‌ای بین پوپولیست‌های اقتدارگرای غربی و اقتدارگرایان در دیگر مناطق جهان از یک سو و لیبرال‌دموکرات‌ها در همه جهان از سوی دیگر مواجهیم. 
به این معنی که حزب دموکرات و جمهوری‌خواهان کلاسیک در آمریکا و رسانه‌ها، نهادها و بوروکراسی و دانشگاه‌های آمریکا و نیز دولت‌های کانادا، مکزیک و... در کنار دولت‌ها و نهادهای لیبرال‌دموکرات اروپایی قرار دارند. در‌حالی‌که دو دولت کم‌و‌بیش ناسیونال پوپولیست اروپایی یعنی دولت‌های مجارستان و ایتالیا کم‌و‌بیش در صف مقابل قرار دارند.
شاید تا این مقطع بتوانیم تنها از این صف‌بندی سخن بگوییم و جدی‌گرفتن بحت‌ها درباره تغییر نظم بین‌المللی را به آینده و روشن‌شدن نتیجه این تقابل، از‌جمله در جریان انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره در 2026 و انتخابات 2028 آمریکا موکول کنیم.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1023408/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تعمد یا سهل‌انگاری؟

توییت درست وزیر

وضعیت سفید شد؛ بازگشت رویه‌های گمرک شهید رجایی به حالت عادی

زمین 85 میلیون ایرانی در پستوی وزارتخانه خاک می‌خورد

یکی از برنامه‌های ما در لرستان ارتقای جایگاه زنان است

لزوم کارآفرینی و مهارت‌افزایی کارگران و کارجویان در لرستان

سود بیشتر از بانک؛ با ضمانت بانک... (گواهی سرمایه‌گذاری 40 درصدی)

آخرین مهلت ثبت اطلاعات فعالان حوزه رمز ارز مشخص شد

رایتل در کنار مردم شریف هرمزگان؛ ارتباطی بی‌وقفه در روزهای سخت

شرایط فروش اقساطی کرمان موتور

قیمت جدید شیر خام تعیین شد

تلاش بری تبدیل لرستان به قطب انرژی تجدیدپذیر کشور

استاندار لرستان روز دختر را تبریک گفت

استاندار لرستان عنوان کرد: افتخار به دختران، افتخار به آینده ایران است

رومشکان در مسیر توسعه

فرماندار معمولان، مدیر کل جغرافیایی و اطلاعات مکانی شرکت ملی پست ایران شد

سرمقاله اطلاعات/ عادت به تکرار حادثه‌ها

طلا ریخت

بیشترین داوطلب شرکت‌کننده در کنکور لرستان در گروه علوم‌تجربی است

پیش‌بینی بارش باران و وقوع پدیده گردوخاک در آسمان لرستان

باند سارقان منزل در بروجرد منهدم شد

هشتمین روز آلوده لرستان در سال جاری ثبت شد

قهرمانی بروجرد در مسابقات کشتی جوانان انتخابی جام شهید هاشمی‌نژاد

"گامی نو در آموزش و پرورش لرستان؛ افتتاح کافه دخترانه برای تقویت هویت و تعامل اجتماعی براساس سند تحول"

بازدید فرماندار خرم‌آباد از جاده ازنا- سپیددشت

فرماندار بروجرد بر ضرورت رعایت حقوق کارگران تاکید کرد

حمایت از آثار فرهنگی و هنری حوزه دفاع مقدس

جلسه شورای بانک های شهرستان بروجرد برگزار شد

تأکید فرماندار بر لزوم تأسیس مرکز ماده 16 در بروجرد

حضور پررنگ استان لرستان در اکسپو 2025 تهران

رایزنی های معاون اقتصادی استاندار با مسئولان کشوری در پایتخت

رئیس اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا: امکان مصالحه وجود دارد

سرمقاله وطن امروز/ ایران در عصر بی‌نظمی جهانی

اولتیماتوم بانک مرکزی به صرافی‌های رمزارز

بخشنامه جدید وزارت اقتصاد برای یکپارچه‌سازی حساب‌های دولتی

کاهش چشمگیر تعرض به خطوط انتقال نفت

برگزاری جلسه ستاد اجرائی شاهد و ایثارگر آموزش و پرورش استان با حضور مدیر کل بنیاد سمنان

حضور سه هزار دانش آموز در مرحله استانی جشنواره فردا نشانگر ظرفیت بالای فرهنگی استان است

لرستان؛ ایستاده در غبار

پیام تبریک استاندار لرستان به مناسبت میلاد حضرت معصومه (س) و روز دختر

پیام تبریک مدیرکل امور زنان و خانواده استانداری لرستان

سرمقاله جوان/ بازی آمریکا و اسرائیل را در مذاکرات به هم بزنید

سرمقاله شرق/ نظم بین‌المللی جدید؟

فهرست اقلام مشمول نرخ محاسباتی 28500 اعلام شد

جذب و به‌کارگیری اتباع غیرمجاز در رستوران‌ها و داروخانه‌ها ممنوع!

هشدار زرد هواشناسی برای آسمان لرستان

مادر شهیدان والامقام «احمد و محمود رضاپور» به لقاءالله پیوست

برگزاری جلسه مشترک دانشگاه فرهنگیان و آموزش و پرورش استان لرستان

سرمقاله جام جم/ نیازمند قرائت جدیدی از گفتمان حقوق بشر هستیم

سرمقاله ابتکار/ دیپلماسی سخت؛ روایت تغییر در مذاکرات ایران و آمریکا