ندای لرستان

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ اهداف انقلاب اسلامی از نگاه بنیان‌گذار (12) مقالات

سرمقاله اعتماد/ اهداف انقلاب اسلامی از نگاه بنیان‌گذار (12)
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - اعتماد / «اهداف انقلاب اسلامی از نگاه بنیان‌گذار (12)» عنوان یادداشت روز در روزنامه اعتماد به قلم احمد مازنی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
طاغوتی بودن یک نظام فقط به شرایط نصب یا سلطه حاکمان مربوط نمی‌شود بلکه به اقدامات و رفتار آنان نیز مربوط می‌شود. محقق محترم در این زمینه چنین می‌نویسد: «حضرت امام خمینی بارها و بارها، رژیم شاه را به دلیل «رفتارهای ناروا» مورد اعتراض قرار داده و آن را «طاغوت » می‌خواند. ایشان مملکتی را که در آن به اتکای سرنیزه ظلم وجود داشته باشد طاغوتی می‌نامید (صحیفه، ج 10 ص 481) معرفی دیگر امام از محیط طاغوتی و فضای سیاسی در حاکمیت طاغوت، آن بود که «رعب و وحشت» بر جامعه حاکم است، حاکمان از مردم می‌ترسند و برای رهایی از ترس، محیط «رعب و وحشت‌آور» درست می‌کنند، (همان، ج6 ص443) حضرت امام در جایی دیگر نیز حکم طاغوتی را با ویژگی «وحشت مردم»، معرفی کرده است. (همان ج 7 ص236) پر واضح است که آن بزرگوار «نصب» را جایگزین «وحشت» نمی‌دانست. به این معنا که اگر «نصب» وجود داشته باشد، تحقق ملاک‌های طاغوتی بودن، ضرری به حکومت نمی‌رساند و با همین یک ملاک از همه ملاک‌های دیگر باید چشم‌پوشی کرد!» (سروش محلاتی، محمد، شهر مردگان، ص 41-40) بنا بر این به صرف اینکه ساختار یک نظام مطابق با موازین اسلامی باشد کافی نیست؛ گاهی رفتار حاکمان یک نظام اسلامی چنان است که با موازین طاغوتی منطبق است ایشان در ادامه این بحث می‌نویسند: «همان‌گونه که درباره مشروعیت یک نظام سیاسی، بر مبنای شکل‌گیری «ساختار» آن می‌توان نظر داد، همچنین می‌توان بر مبنای «محتوای نظام» از نظر رعایت هنجارهای دینی و قانونی داوری کرد. البته همیشه این دو نوع داوری، به «یک نتیجه» نمی‌انجامد؛ چرا که ممکن است یک نظام، از یک جهت از نصاب مشروعیت برخوردار بوده ولی از جهت دیگر واجد نمره قبولی نباشد. اینکه در چنین صورتی، شهروندان چه وظیفه‌ای در برابر نظام حاکم دارند، مساله دیگری است که اینک مورد نظر نیست. 
به هر حال برای حذف قدرت طاغوتی تغییرات ساختاری، هر چند لازم است ولی به تنهایی کافی نبوده و بدون تحولات محتوایی «حکومت طاغوت» به معنی واقعی کلمه از بین نرفته است. حضرت امام می‌فرمود: «اگر بنا باشد در دولت که می‌رویم تحول نشده باشد... همان رژیم است و همان مسائل طاغوتی، منتها «اسم» را ما عوض کردیم، ما می‌خواهیم ان‌شاءالله «مسمی» عوض بشود، تغییر داده بشود: رژیم طاغوتی به همه محتوا، به رژیم انسانی اسلامی به همه محتوا» (همان، ج10 ص 176) این جملات که پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در دوره حاکمیت جمهوری اسلامی از سوی امام ایراد می‌شد گویای آن است که حضرت امام «نفی طاغوت» را در نفی رژیم شاه و در «استقرار نهادهای» جمهوری اسلامی، محدود نمی‌دید و نفی طاغوت را بدون تغییر رویه عملی و دگرگونی محتوایی، نمی‌خواست. شگفت‌آور است که ایشان، بعد از «تحقق نصب» مسوولان عالیرتبه که بالاترین مقامات اجرایی و قضایی و لشکری را در بر می‌گرفت باز هم از «تغییر اسم» یاد می‌کرد. این جملات از حضرت امام، در این باره جدا شگفت‌آور است و نشان می‌دهد که «حکومت طاغوت» چه عرض عریضی دارد؛ «و در ادامه به این بیان امام استناد می‌کند که: «اگر بنا شد که جمهوری اسلامی، دادگاه‌هایش اسلامی نباشد، وزارتخانه‌هایش اسلامی نباشد، این حکومت «طاغوتی» است، و به «اسم اسلام» همان طاغوت است. منتها اسمش را عوض کردیم، ما نمی‌خواهیم اسم عوض شود، ما می‌خواهیم محتوا درست بشود» (همان ج 8 ص 417) و در ادامه می‌نویسد: «حضرت امام نگران آن بودند که نظامی که ساختارش جنبه دینی و اسلامی پیدا کرده، از نظر محتوا، از اسلام فاصله داشته باشد. آغاز این فاصله را نه در «تغییر کلی» و دگرگونی‌های اساسی و بنیادین، بلکه در تعدی نسبت به «یک وجب زمین» مردم و در «ظلم به یک نفر» می‌دیدند که در نهایت به «استقرار یک نظام طاغوتی، با نام اسلامی» می‌انجامد؛ «و بعد، از امام خمینی چنین نقل می‌کند که: «اگر یک وجب زمین مصادره بشود بدون میزان‌های شرعی و اگر یک نفر آدم به او ظلم بشود، بر خلاف معاهده‌ای است که با اسلام کرده‌ایم. نباید اسم اسلام رویش بگذاریم و در واقع طاغوت باشد. یک وقتی ما توجه به این نکنیم که ما از طاغوت سر درآوردیم با اسم اسلام. خوب آنها طاغوت بودند، و اسم اسلام هم توی کار نبود، ما می‌گوییم اسلام، لکن یک وقت سر از طاغوت درآوردیم » (همان ج 11 ص 522) و ادامه می‌دهد که: «طاغوت در مفهوم اسلامی آن، صرفاً دارای «مفهوم سیاسی» نیست، بلکه این واژه، دارای «محتوای اخلاقی» نیز هست، طاغوت که از همان ماده طغیان است، ریشه در «خودخواهی» و خودپرستی انسان طاغی دارد و هر کسی که منیت و انانیت درونی خویش را آشکار می‌کند، «طاغوت» است. بر این اساس طاغوت سیاسی چهره آشکار طاغوت اخلاقی است» (سروش محلاتی، محمد، شهر مردگان، ص42)

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1023570/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سازمان هواپیمایی کشوری با افزایش غیرمنطقی نرخ بلیت در ایام مناسبتی برخورد می‌کند

سود بازرگانی انواع لاستیک سواری 20 درصد شد

تبدیل ارس به هاب لجستیک با اتصال به ریل

کارورزی؛ پلی میان تجربه و تربیت در دیدار مدیرکل آموزش و پرورش لرستان با دانشجومعلمان

آیین گرامیداشت ولادت حضرت معصومه (س)

احداث نیروگاه برق در بخش سیلاخور

گشت تنظیم بازار شهرستان دورود

جشنواره ملی مد و لباس زاگرس لرستان

دیداری چهره به چهره فرماندار کوهدشت در روستای چهارقلعه با مردم

پیام تبریک استاندار لرستان به مناسبت روز ملی خلیج فارس

سرمقاله اطلاعات/ رویدادها و لغزش‌های ناگوار

آیا جنگی بزرگ در پیش است؟

توضیحات پاک‌نژاد درباره قیمت بنزین سوپر وارداتی

وزیر جهاد کشاورزی: کالاهای اساسی در حادثه بندرعباس آسیب چندانی ندید

کارنامه ضعیف تحقق درآمدهای مولدسازی در سال 1403

دامداران: نرخ شیر بوی زیان می‌دهد

معلم معمار دانایی، بوستان دانش و میراثی گرانبها در جامعه است

انتصاب سرپرست اداره‌کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اصفهان

برگزاری جلسه شورای نظارت بر مدارس و مراکز غیردولتی در آموزش و پرورش لرستان

بازدید مدیر کل آموزش و پرورش از المپیادهای مهارتی استان

سرمقاله جوان/ قدرت بازدارندگی ایران به‌رغم بودجه محدود

سرمقاله وطن امروز/ دختران، تجرد و آینده

سرمقاله صبح نو/ «شوخی» با «تمامیت ارضی» یک کشور

بازار طلا و سکه آرام گرفت؛ دلار در کانال 81 هزار تومان

بورس باز هم رکورد زد

خبر خوش از تحویل واحدهای نهضت ملی مسکن؛ زمان تحویل واحدها اعلام شد

پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری سرعت گرفت

رئیس سازمان بورس: تامین مالی کوتاه‌مدت بر عهده نظام بانکی و بلند مدت بر عهده بازار سرمایه است

توقیف 33 خودروی شوتی در خرم آباد

تعطیلی مدارس شیفت عصر لرستان

مدارس شیفت عصر برخی از شهرهای لرستان تعطیل شد

تلاش برای جبران بدهی‌های دانشگاه علوم پزشکی لرستان

نهمین روز آلوده لرستان هم ثبت شد

کاهش میدان دید افقی و کیفیت هوا در لرستان

سرپرست جدید اداره کار کوهدشت معرفی شد

اعلام دیرهنگام تعطیلی برخی مدارس در لرستان

شیفت عصر مدارس لرستان تعطیل شد

سرمقاله کیهان/ دو خطا از یک تجربه تلخ

سرمقاله شرق/ مدیریت بحران یا بحران‌ساز

جزئیات افزایش 4 تا 14 میلیونی دریافتی کارمندان

ثبت نام طرح چکاپ رایگان سلامتی در منزل !

شهر خرم آباد؛ دره ای زیبا و خرم + فیلم

60 درصد مطالبات پیمانکاران طبخ غذا پرداخت شد

سرمقاله اعتماد/ اهداف انقلاب اسلامی از نگاه بنیان‌گذار (12)

پیدا و پنهان مذاکرات هسته‌ای

سرمقاله ایران/ جایگاه نام خلیج فارس در فرهنگ عمومی

کابوس تل‌آویو

هشدار جدی به پرمصرف‌ها؛ قبض‌های سنگینی در راه است

واردات بنزین سوپر به کجا رسید؟

وقتی نقش شهرداری‌ها در سند توسعه لرستان در ابهام است!