ندای لرستان

آخرين مطالب

آیا پیوند سلول‌های بنیادی خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد؟ علمي

آیا پیوند سلول‌های بنیادی خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد؟
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - دانشمندان برای رسیدن به پاسخ این سوال به سراغ افرادی رفته‌اند که بیش از 40 سال پیش برای درمان سرطان خون تحت پیوند سلول‌های بنیادی قرار گرفته‌اند تا نرخ جهش‌های بالقوه سرطان‌زا را در آنها بررسی کنند.

تاکنون از سلول‌های بنیادی خون‌ساز اهداکنندگان برای درمان صدها هزار نفر مبتلا به سرطان خون و سایر اختلالات خونی استفاده شده است.
به نقل از نیچر، از زمانی که بیش از 50 سال پیش اولین سلول‌های بنیادی خون‌ساز به طور موفقیت آمیزی به افراد مبتلا به سرطان خون پیوند زده شد، محققان به این فکر می‌کردند که آیا آنها جهش‌های سرطان‌زا ایجاد می‌کنند یا خیر.
اکنون یک مطالعه منحصر به‌ فرد بر روی طولانی‌ترین دریافت‌کنندگان پیوند و اهداکنندگان آنها نشان داده است که افرادی که سلول‌های بنیادی اهدایی را دریافت می‌کنند، به نظر نمی‌رسد که خطر ابتلا به چنین جهش‌هایی را داشته باشند.
مایکل اسپنسر چپمن(Michael Spencer Chapman) هماتولوژیست موسسه سرطان بارتز در لندن می‌گوید: نتایج ما شگفت‌آور و در عین حال اطمینان‌بخش هستند.
آلخو رودریگز فراتیچلی(Alejo Rodriguez-Fraticelli) زیست‌شناس سلول‌های بنیادی در موسسه تحقیقات زیست پزشکی در بارسلون اسپانیا نیز می‌گوید: این خبر فوق‌العاده‌ای برای افرادی است که تحت این درمان‌ها قرار می‌گیرند.
سلول‌های بنیادی خون‌ساز، سلول‌های پیش‌سازی هستند که در مغز استخوان قرار دارند و همه انواع سلول‌های خونی را ایجاد می‌کنند. آنها برای درمان صدها هزار نفر مبتلا به سرطان خون و بیماری‌های مغز استخوان استفاده شده‌اند.
این پیوندها شامل تخلیه کل ذخایر سلول‌های بنیادی خون فرد و جایگزینی آنها با سلول‌های یک اهدا کننده سالم است، اما محققان مدت‌ها نگران این بودند که قرار دادن سلول‌ها تحت چنین فشاری می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد.
گفتنی است که در موارد نادر، از هر 1000 پیوند، در یک مورد، سلول‌های اهداکننده به سرطان در گیرندگان تبدیل می‌شوند.
مطالعه جهش‌ها
جدیدترین مطالعه که این هفته در مجله Science Translational Medicine منتشر شد، به بررسی جهش در ژن‌های خاص مرتبط با سرطان پرداخت. تصور می‌شد که این جهش‌ها می‌توانند به سلول‌های خون‌ساز مزیت رشدی در گیرندگان پیوند بدهند و به آنها اجازه دهد تا با افزایش سن گیرنده به سرعت تقسیم و تکثیر شوند و در نهایت به سرطان خون(لوسمی) تبدیل شوند.
برخی از اولین پیوندها در مرکز سرطان فِرِد هاچینسون در اواخر دهه 1960 انجام شد. در سال 2017 ماسومی اوئدا اوشیما(Masumi Ueda Oshima) یک پژوهشگر بالینی که پیری پس از پیوند را در مرکز سرطان فرد هاچینسون در سیاتل واشنگتن مطالعه می‌کند به همراه همکارانش تصمیم گرفتند با دریافت‌کنندگان این پیوندها و اهداکنندگان آنها برای جمع‌آوری نمونه‌هایی از پیوندها تماس بگیرند و خون و نحوه پیری سلول‌ها را مقایسه کنند. او می‌گوید: این واقعاً یک سفر کاوشگرانه بزرگ بود.
این تیم از 32 فرد شامل 16 جفت اهداکننده و گیرنده که بین 7 تا 46 سال پیش پیوند خود را دریافت کرده بودند، نمونه خون جمع آوری کرد. محققان از یک تکنیک بسیار حساس برای تعیین توالی ژن‌های شناخته شده برای به دست آوردن جهش‌های مرتبط با سرطان‌های مغز استخوان استفاده کردند.
این تیم سلول‌های دارای جهش را در همه اهداکنندگان سالم، حتی آنهایی که آن زمان 12 سال سن داشتند، پیدا کردند و دریافتند که هرچه اهداکننده مسن‌تر باشد، جهش‌ها در خون آنها بیشتر وجود دارد، اما به طور کلی نرخ این جهش‌ها پایین باقی می‌ماند و در حد یکی از یک میلیون جفت است.
محققان سپس الگوهای جهش را در 11 جفت اهداکننده و گیرنده که می‌توانستند به نمونه‌های خون اهداکننده از زمان پیوند دسترسی داشته باشند، مقایسه کردند. آنها الگوهای جهش مشابهی را در هر دو گروه یافتند.
به گفته پژوهشگران به طور متوسط، جهش با نرخ 2 درصد در سال در اهداکنندگان و 2.6 درصد در سال در گیرندگان رخ می‌دهد.
اسپنسر چپمن می‌گوید: در کمال تعجب، جهش‌های بسیار کمی در سلول‌های بنیادی که از طریق فرآیند پیوند ایجاد می‌شوند، وجود دارد. این نشان می‌دهد که سلول‌های گیرندگان پیوند با سرعتی مشابه با سلول‌های اهداکنندگان‌شان پیر می‌شوند و خطر ابتلا به جهش‌ها را که ممکن است آنها را مستعد ابتلا به سرطان خون کند، افزایش نمی‌دهند.
اوشیما نیز می‌گوید: این واقعیت که نرخ جهش‌ها برای مدت طولانی پس از پیوند ثابت می‌ماند، نشان می‌دهد که ظرفیت بازسازی سامانه خون‌سازی واقعاً عمیق است.
فراتیچلی هم می‌گوید که اگرچه نتایج آرامش‌بخش است، اما بر اساس تعداد کمی از افراد است که نتیجه‌گیری کلی را دشوار می‌کند.
پیچیده بودن پیری
اسپنسر چپمن نتایج مشابهی را در مطالعه جداگانه‌ای روی جفت‌های اهداکننده و گیرنده مشاهده کرد. مطالعه او شامل 10 گیرنده پیوند بود که بین 9 تا 31 سال قبل، سلول‌های خون‌ساز را از خواهر و برادر خود دریافت کرده بودند.
آنها فقط به دنبال تغییرات در ژن‌های خاص مرتبط با سرطان نبودند، بلکه سلول‌های خون‌ساز را استخراج کردند و رشد دادند و کل ژنوم سلول‌های منفرد را توالی‌یابی کردند.
آنها در نهایت دریافتند که گیرندگان به طور متوسط فقط اندکی بیشتر از اهداکنندگان خود جهش داشته‌اند و تنها 1.5 سال پیری طبیعی اضافه داشتند که یافته‌ای مشابه با اوشیما بود.
هنگامی که او و همکارانش به شکل مشخص به جهش‌هایی که به سلول‌ها مزیت رشد می‌دهند، نگاه کردند، متوجه شدند که سلول‌هایی که تنها یکی از این جهش‌ها را داشتند در سطوح مشابهی در گیرنده‌ها و اهداکنندگان یافت شدند، اما سلول‌های دارای دو یا تعداد بیشتری از این جهش‌های سودمند در سطوح بالاتری در گیرندگان نسبت به اهداکنندگان وجود داشتند. این می‌تواند توضیح دهد که چرا در موارد نادر، سلول‌های پیوندی می‌توانند به تومور سرطانی تبدیل شوند.
اسپنسر چپمن می‌گوید برای درک بهتر پیامدهای این فرآیندهای پیری، از نظر خطر ابتلا به سرطان و عملکرد سیستم ایمنی به کار و تحقیقات بیشتری نیاز است.
هر دو مطالعه می‌توانند برای افرادی که پیوند سلول‌های بنیادی و درمان‌های ژنی مبتنی بر خون را مثلا برای درمان بیماری «کم‌خونی سلول‌های داسی شکل» دریافت می‌کنند، پیامدهایی داشته باشد.
اسپنسر چپمن می‌گوید تعداد بیشتری از این درمان‌ها در حال انجام و ترویج هستند و روی کودکان انجام می‌شوند و آنها باید تا پایان عمر به سلول‌های پیوند زده شده تکیه کنند.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/986061/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله آرمان امروز/ سناریوی نامزدهای آمریکا در قبال ایران

سرمقاله آرمان ملی/ مذاکرات آتش‌بس و خواست اسرائیل

اینترسپت: آمریکا بی‌طرف نیست، شریک شرارت‌های اسرائیل است

سرمقاله اعتماد/ جزایر سه‌گانه و کاستی‌های دیپلماتیک!

نیویورک تایمز: دیگر کنترل فرمان در دست کاخ سفید نیست

سرمقاله ایران/ دولت زیرزمینی

سرمقاله کیهان/ هدیه خدا

سرمقاله همشهری/ آزمون اتحاد ملی در برابر تهدید خارجی

سرمقاله شرق/ دو‌راهی جنگ و صلح

پول متقاضیان خودروهای وارداتی آزاد شد؛ قرعه کشی فردا

برخورد با فروشندگان اینترنتی که بدون مجوز طلا می‌فروشند

تسنیم: گرای غلط مرکز پژوهش‌ها درباره نرخ تسعیر 28500 در بودجه 1404

سخنگوی دولت: رفع فیلترینگ در حال انجام است

کلیات لایحه بودجه 1404 تصویب شد

رئیس سازمان برنامه: تورم سال آینده 30 درصد در نظر گرفته شد

چسب ترمیم شیشه خودرو

واگذاری پروژه احداث راه‌آهن بروجرد به قرارگاه خاتم الانبیاء

استقلال یک میلیارد تومان جریمه شد

جریمه 96 میلیارد و 483 میلیونی قاچاقچیان بلورجات

تکمیل پارک 62 هکتاری مهر خرم آباد تا پایان سال

جریمه میلیاردی استقلال

دستگیری ٧ گروه متخلف محیط زیستی در لرستان

باغ موزه دفاع مقدس لرستان بهره برداری شد

هفت گروه متخلف زیست محیطی در لرستان دستگیر شدند

افتتاح فاز نخست موزه دفاع مقدس لرستان

این پوستر برای استقلال یک میلیارد تومان تمام شد!

فیلم| برداشت گوجه فرنگی از مزارع شهرستان دلفان

واگذاری خدمات‌دهی 23 جاذبه گردشگری لرستان

سنتز نانوذراتی برای تصویربرداری پزشکی

آیا پیوند سلول‌های بنیادی خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد؟

«قرب الی الله» آرمان شهدای پدافند هوایی بود

500 هزار برگ سند از آثار شهدای فارس در دسترس عموم قرار گرفت

تقویت بنیه علمی فرزندان شاهد و ایثارگر از اهداف بنیاد است

مهندس اوحدی: برگزاری کمیسیون پزشکی در نقاط مختلف کشور / اهمیت شورای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت در دولت چهاردهم

اینفوگرافی/ به‌بهانه روز جهانی اینترنت، توصیه‌های طلایی برای ترک اعتیاد به اینترنت

باغ موزه دفاع مقدس لرستان بهره‌برداری شد

تکمیل پارک 62 هکتاری مهر خرم‌آباد تا پایان سال

سرمقاله هم میهن/ فرآیند پنهان بودجه

سرمقاله دنیای اقتصاد/ حل ناترازی بانک‌ها

سرمقاله سازندگی/ تمرکز بر آتش‌بس

پاسخ ایران به اسرائیل قطعی است

15.5 همت از مطالبات گندم‌کاران پرداخت شد

رشد 12 درصدی خالص ارزش دارایی‌ صندوق‌های طلا در هفته گذشته

موافقت کمیسیون برنامه و بودجه با کلیات لایحه بودجه 1404

زارع: منابع و مصارف بودجه 1404 رشد 68 درصدی داشته است

پژمانفر: لایحه بودجه 1404 استقراضی است/ مخالفان و موافقان لایحه بودجه چه گفتند؟

توزیع روزانه 300 تن گوشت گرم در بازار

جلسه بررسی پرداخت تسهیلات تبصره 2 قانون بودجه در لرستان

پیام تسلیت مدیرکل و مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران لرستان به مناسبت درگذشت جانباز سرافراز « جعفر سهاله »

صرفه جویی 102 میلیون متر مکعب آب در بخش کشاورزی لرستان