ندای لرستان

آخرين مطالب

رجیستر آیفون یا مشکلات معیشتی؛ کدام‌یک اولویت دارد؟ مقالات

رجیستر آیفون یا مشکلات معیشتی؛ کدام‌یک اولویت دارد؟
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - کیهان /متن پیش رو در کیهان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
در حالی‌که از یک طرف مردم با تورم و گرانی‌ها مواجهند و لایحه بودجه علامت سؤال‌های جدی در زمینه تشدید تورم در سال آینده ایجاد کرده و از سوی دیگر دولت سرگرم اقداماتی همچون آزادسازی رجیستری گوشی‌های آمریکایی آیفون است، این سؤال در اذهان ایجاد شده که اولویت اقتصادی مردم کدام است؟
سید ستار‌هاشمی؛ وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با انتشار پستی در یک شبکه اجتماعی اظهار کرد: مشکل رجیستری آیفون با تدبیر دولت وفاق، حمایت رئیس‌جمهور و ‌پیگیری فعالانه وزارت ارتباطات حل شد. معتقدم با ‌کار کارشناسی، ایجاد وفاق، بدون هیاهو و غوغاسالاری می‌توان سایر مشکلات فضای مجازی و مطالبات مردم را حل کرد.
‏به گفته او با مصوبه دیروز هیئت دولت و رفع ممنوعیت که با همراهی معاون حقوقی رئیس‌جمهور و وزیر صمت حاصل شد جزئیات و آیین‌نامه مرتبط با واردات آیفون در کوتاه‌ترین زمان ممکن اعلام خواهد شد.
این اظهارات به سرعت در بازار اثر خود را گذاشت به طوری که یک روزنامه نگار در یادداشتی اینستاگرامی نوشت: «از صبح دیروز تا ظهر، قیمت آیفون (14 به بالا) سه مرتبه افزایش پیدا کرده است. قیمت گوشی آیفون 16 پرومکس 94 میلیون تومان بود بعد از مدتی به 96 میلیون تومان رسید و در حال حاضر هم با قیمت 104 میلیون تومان به فروش می‌رسد.»
ضمنا با مصوبه دولت، سود بازرگانی واردات آیفون در مصوبه هیئت وزیران 96 درصد تعیین شده است.

 ماجرای ممنوعیت آیفون
گفتنی است، از سال 1397 و با اجرای طرح رجیستری تلفن همراه، عملاً دیگر امکان آنتن‌دهی به گوشی‌های قاچاق وجود نداشت و در نتیجه واردات رسمی (تجاری یا مسافری) تنها راه‌حل در جهت دریافت خدمات شبکه داخلی بود، که البته با گسترش قاچاق 14 و 15 مشخص گردید روش‌های جدید در جهت دریافت خدمات و دورزدن طرح رجیستری وجود دارد.
بحث ممنوعیت واردات گوشی‌های بالاتر از 300 یورو هم از تابستان سال 1399 مطرح شد که پس از آن تصمیمات جدیدی برای ممنوعیت واردات گوشی‌های بالای 600 دلار و در صدر آنها برند اپل گرفته شد؛ به گونه‌ای که اوایل سال 1401 اعضای کمیسیون اصل 90 مجلس وعده دادند تا نیمه اول سال (1399) واردات آیفون ممنوع شود.
درباره علت ممنوعیت واردات کالاهای لوکس مثل اپل این‌گونه توضیح داده شد که در شرایطی که درگیر جنگ اقتصادی و کمبود منابع ارزی هستیم و برای تامین ارز مورد نیاز کالاهای اساسی و دارو دچار مشکلاتی هستیم منطقی نیست که ما برای واردات کالاها و از جمله گوشی‌های لوکس منابع ارزی کشور را مصرف کنیم.
با گذشت چند سال موضوع واردات و رجیستری آیفون با موافقت‌ها و مخالفت‌هایی همراه بود. موضوعی که با روی کار آمدن دولت چهاردهم مورد توجه قرار گرفت و سید ستار‌هاشمی- وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- در ابتدای شروع به کار خود به عنوان وزیر، درباره رجیستری گوشی‌های تلفن همراه اپل گفته بود که تصمیم‌گیری درباره رجیستری آیفون 14 و 15 در حوزه وزارت صنعت، معدن و تجارت است که پیگیری می‌کنیم و منتظر می‌مانیم که چه اتفاقی خواهد افتاد.
البته «محمدرضا عالیان»؛ دبیر کنگره موبایل ایران در گفت‌وگو با ایسنا گفت: صبح دیروز مصوبه‌ای در جلسه هیئت دولت برای رفع ممنوعیت آیفون صادر شده که بر این اساس سه دستگاه شامل وزارت صمت، ارتباطات و معاونت حقوقی ریاست جمهوری مامور شدند آیین‌نامه واردات را تدوین کنند اما هنوز وضعیت اجرا و جزئیات آن مشخص نیست. اجرای این مصوبه ذی‌نفعان دیگری از جمله ستاد مقابله با قاچاق کالا و ارز، بانک مرکزی و غیره دارد که باید موافقت خود را با آن اعلام کنند.
سوزاندن منابع ارزی
برخی از بار مالی یک میلیارد دلاری واردات گوشی‌های آمریکایی آیفون خبر داده‌اند؛ آن‌هم در شرایطی که به بهانه‌های مختلف از واردات خودرو و دیگر وسایل ضروری جلوگیری می‌شود و صرفاً واردات اندکی برای طبقه اشراف و ثروتمند صورت گرفته است. 
آمارها نشان می‌دهد در سال 1400، بیش از یک میلیارد و 500 میلیون دلار صرف واردات گوشی‌های بالای 600 دلار شده که در این میان، سهم نشان تجاری اپل بیش از یک میلیارد و 400 میلیون دلار بوده است و با کاهش سهم این برند، سهم سایر برندها افزایش نیافته است که طبیعتا با آزادسازی رجیستر این نشان تجاری، تقاضای مذکور بیدار خواهد شد.
بر اساس پیگیری‌های خبرگزاری مهر، میزان واردات گوشی‌های آیفون در بازه زمانی 9 ماهه پس از رونمایی از مدل آیفون 14 (یعنی از مهرماه 1401 تا خرداد 1402)، نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن (مهر 1400 الی خرداد 1401)، بیش از 50 درصد کاهش داشته است؛ به‌عبارت‌دیگر در بازه زمانی یاد شده، ارزش گوشی‌های آیفون وارد شده به کشور حدود 600 میلیون دلار بوده؛ یعنی 800 میلیون دلار کاهش یافته است.
بررسی‌ها نشان می‌دهد که در بازه زمانی مهر 1401 تا خردادماه سال 1402 (از زمان رونمایی آیفون 14) نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن (مهر 1400 الی خرداد 1401)، تقاضای سایر مدل‌های تلفن همراه لوکس غیر آیفون (نظیر آخرین‌مدل از تلفن همراه سامسونگ) تغییری خاصی نداشته و در هر دو بازه، عددی حدود 100 میلیون دلار بوده است.
ترجیح منفعت اقلیت بسیار کوچک 
ضمن اینکه در شرایطی که نرخ ارز رکوردهای تاریخی را در می‌نوردد دولت با اتخاذ این نوع سیاست‌ها، تقاضای ارزی برای کالاهای لوکس را افزایش می‌دهد. این در حالی است که دولت، به دنبال کاهش ارز کالاهای اساسی و افزایش نرخ دلار نیماست که به ضرر تولید است. این کار شبیه سوزاندن منابع ارزی کشور است.
در حالی که در بودجه 1403 معادل 15 میلیارد دلار برای وارات کالاهای اساسی و دارو تخصیص یافته بود، دولت در لایحه بودجه 1404 این میزان ارز که با معیشت مردم ارتباط مستقیم دارد را به 12 میلیارد دلار کاهش داده است. در مقابل، لایحه بودجه سال آینده نیم میلیارد یورو هم برای واردات گوشی‌های بالای 600 دلار در نظر گرفته است.
اکنون این سؤال در اذهان ایجاد شده که رجیستری آیفون‌ها اولویت کشور است یا رفع مشکلات اقتصادی مردم؟! قطعا اکثریت جامعه ایران آن‌قدر پول ندارند که 50 میلیون تومان به بالا صرف خرید یک گوشی آیفون کنند و این مصوبه دولت عمدتا به نفع میلیاردرهاست. 
به فراموشی سپردن فاجعه پیجرها
لازم به یادآوری است، در 17 و 18 سپتامبر سال میلادی جاری، هزاران پیجر دستی و صدها واکی تاکی، به‌طور همزمان در سراسر لبنان و سوریه در حمله اسرائیل منفجر شد. در این حمله، حداقل دهها نفر از جمله چندین غیرنظامی کشته و بیش از سه هزار نفر زخمی شدند. 
پس از این عملیات تروریستی که با حمایت آمریکا صورت گرفت؛ در سراسر جهان، هشدارهایی برای کنار گذاشتن وسایل الکترونیکی با منشاء آمریکایی و اسرائیلی و متعلق به یهودیان داده شد و کشورها، اقدامات احتیاطی را آغاز کردند اما صاحبنظرانی می‌گویند که در ایران، دولت به بمب‌های آمریکایی، مجوز رجیستری داده است. به نظر می‌رسد تمایل به غرب و بخصوص آمریکا در نزد برخی مسئولان دولت، از شیفتگی عبور کرده و به مراحل خطرناکی رسیده است. 
در چنین شرایطی با توجه به اینکه وسایل الکترونیکی آمریکایی اعم از گوشی، لپ تاپ و... سلاح‌های چندکاره تروریستی، جاسوسی و... است و با عنایت به تجربه پیجرها، مسئولان امنیتی و قضائی، باید مانع واردات و رجیستری این کالاها شوند؛ چرا که برخی مسئولان در ماجرای پیجرها، خود را به فراموشی زده‌اند و قصد هشیار شدن ندارند.
تخطی از یک دستور مهم
واردات گوشی‌های آیفون در زمانی که هنوز فاجعه پیجرها رخ نداده بود با مخالفت رهبر معظم انقلاب مواجه شد. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، در شهریور سال 1399 در دیدار هیئت دولت دوازدهم گفتند: «واردات بی‌رویّه چیز خیلی خطرناک و مهمّی است. گاهی اوقات این واردات، واردات لوکس است؛ یعنی هیچ نیازی به آن نیست. شنیدم که برای واردات یک نوع گوشی لوکس آمریکایی در سال 98 حدود نیم میلیارد دلار -این جور گزارش شد به ما- مصرف شده! البتّه بخش خصوصی این کار را می‌کند، منتها بایستی دولت جلوی این را بگیرد.»
واردات این گوشی‌های لوکس علاوه‌بر تبعات اقتصادی، آثار ضداجتماعی و ضدفرهنگی هم در جامعه بر جای خواهد گذاشت. پس از دستور رهبر معظم انقلاب، دولت وقت جلوی رجیستر شدن گوشی‌های آیفون گران‌قیمت را گرفت و این ممنوعیت سبب کاهش فشار به بازار ارز هم شد اما حالا دولت با تخطی از دستور فوق، قصد دارد واردات گوشی‌های لوکس را آزاد کند.
 بازی ذی‌نفعان
گفتنی است یک گزاره بسیار جدی در زمینه آزادسازی رجیستری آیفون، نفوذ مافیاگونه برخی سرمایه‌داران در حوزه واردات موبایل است.
این احتمال وجود دارد که برخی جریان‌های تجاری و سیاسی که قبل از اعلام آزادسازی رجیستری اقدام به واردات گسترده گوشی‌های آیفون کرده‌اند، با اطلاع از تصمیم دولت و شاید هم با اعمال نفوذ در دستگاه تصمیم‌سازی دولت، حالا زمینه سودهای سرسام‌آوری را برای خود فراهم کرده باشند.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/986542/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله روزنامه جوان/ فهم متعارف ایرانیان از حمله آمریکا و اسرائیل چیست؟

آش شور انتصابات غلط در شورای اطلاع‌رسانی دولت

آمریکا نگران ناتوانی در تأمین موشک‌های پدافندی

سرمقاله هم میهن/ انتصابات وفاقی

جزییات جدید سقف اعتباری صدور چک از دو هفته آینده

خط و خش ماشینو خودت بگیر ...

قیمت هر کیلو زعفران در بورس اعلام شد

بزرگ‌ترین رویداد نمایشی در لرستان/ تلاقی هنر و فرهنگ

مصدومیت سه نفر در برخورد کامیون با پژو 207

کتاب «خون‌بهای امنیت» منتشر شد

نصب 40 دوربین مراقبتی در محوطه آثار تاریخی لرستان

رسالت حوزه‌های علمیه در حمایت از جبهه مقاومت تشریح اهداف جبهه است

بروز رسانی سیستم امنیتی موزه جدید باستان‌شناسی و مجموعه فلک‌الافلاک خرم‌آباد

اینفوگرفی/ ترفندهای موفقیت در پس‌انداز کردن به‌ بهانه روز جهانی پس‌انداز

مناسبت روز، پنج شنبه 10 آبان

سرمقاله خراسان/ چرا جنگ، جنگ وجودی است؟

سرمقاله دنیای اقتصاد/ قواعد وفاق ملی

سرمقاله کیهان/ کدام اشتباه، دشمن را دچار خطای محاسباتی کرد؟

سرمقاله شرق/ باور به دیالکتیک

رجیستر آیفون یا مشکلات معیشتی؛ کدام‌یک اولویت دارد؟

ناترازی دخل وخرج در دهک‌های پایین‌ روز به روز بیشتر می‌شود

بانک مرکزی اراده‌ای برای کاهش قیمت سکه و طلا دارد؟

پیش‌بینی مسیر بورس در هفته منتهی به انتخابات آمریکا

رونمایی از حلقه مفقوده زنجیره دفاع استقلال

پذیرایی شمس آذر قزوین از خیبر خرم آباد

طرح انتقال پساب شهری در بروجرد آغاز شد

صحنه‌ای شگفت‌انگیز از محل سکونت بز کوهی در ارتفاعات استان لرستان (فیلم)

تشکیل 151 پرونده تخلف برای دفاتر مشاور املاک لرستان

رقابت 17 تیم شنا در مسابقات لیگ شنای آب های آزاد کشور در کیش

زمان واریز مرحله سوم سود سهام‌عدالت مشخص شد

سخنگوی دولت: در مورد نرخ تعرفه واردات گوشی اپل تصمیم‌گیری خواهد شد

صعود تورم بزرگترین اقتصاد اروپا

خیران لرستانی 120 میلیارد ریال برای آزادی زندانیان کمک کردند

داس روی گردن زن خون آشام/ واقعیت یک جنایت

شرایط امنیت استان بسیار مطلوب است / آمادگی پلیس لرستان برای همکاری همه جانبه با استاندار جدید

شهرداری مکلف به اجرای سرعتکاه های استاندارد در دورود شد

سرپرست اداره صنعت، معدن و تجارت دورود منصوب شد

مردم: چرا تلویزیون نگاه کنیم؟!

وقتی نان آرزو می‌شود؛ سلاح اسرائیلیِ گرسنگی علیه مردم غزه

شمارش معکوس؛ آخرین نظرسنجی‌ها چه می‌گویند؟

روایت «نیویورک تایمز» از معنای بازگشت ترامپ برای اسرائیل

درآمدزایی از مهریه

طلاهای ‌شهیده هواپیمای اوکراینی نذر لبخند کودکان غزه و لبنان

خط‌دهی به مجلس

دعوای داغ در شورای شهر تهران

گزارش دهشتناک گاردین از شمال غزه: هیچ کس برای نجات آنها نمی‌رود

راهبرد سیاست خارجی ترامپ چیست

دختر ابراهیم تاتلیسس، به آرزوی کودکی خود رسید

دو کشته و سه مصدوم در جاده بویین میاندشت ـ الیگودرز

سه فوتی و سه مصدوم در حوادث رانندگی محور داران-الیگودرز