سرمقاله ایران/ دیپلماسی ایران در معماری امنیتی جدید منطقه
سیاسی
بزرگنمايي:
ندای لرستان - ایران / «دیپلماسی ایران در معماری امنیتی جدید منطقه» عنوان یادداشت روز در روزنامه ایران به قلم محمدرضا طورانی است که میتوانید آن را در ادامه بخوانید:
منطقه خاورمیانه وارد وضعیت هشدار شده است. اسرائیل در پی حملاتی که علیه فرماندهان بلندپایه جبهه مقاومت انجام داد، سعی بر گسترش و تثبیت جنگ دارد و پیگیری این هدف را جز زیر سایه حمایت امریکا در دو سطح نظامی و دیپلماتیک ممکن نمیبیند. گزارههای مطرح در بطن تحولات نظامی و دیپلماتیک که در کانون تحرکات امریکا و اسرائیل قرار دارد، محورهایی بوده که سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران در دیپلماسی فشرده اخیرش در کشورهای عربی مورد توجه قرار داده است. از جمله تأکید بر این واقعیت که حمایت از محور مقاومت در منطقه در راستای استراتژی منطقهای و بلندمدت جمهوری اسلامی است که ناظر بر اهدافی چون مواجهه با سیاست گسترش ناامنی و زیادهطلبی سرزمینی تلآویو قرار دارد.
بنابراین سفرهای هدفمند و اثربخش وزیرخارجه ناظر بر واقعیتهای حاکم بر معماری امنیتی منطقه با رویکردی متفاوت دنبال شده و توانسته مخاطرات رویکرد صهیونیستها را که در تهدید تأسیسات هستهای ایران نمایان شده، به کشورهای منطقه یادآور شود. وزیر امور خارجه، حاصل بازتنظیم وتغییر اساسی در محاسبات راهبردی ایران در منطقه را در یک دیپلماسی مبتکرانه به منصه ظهور رسانده است؛ امری که در عدم همراهی کشورهای عربی در پی حمله نظامی اسرائیل به ایران بازتاب پیدا کرد و خطای محاسباتی بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی را به نمایش گذاشت. عراقچی سفرهای خود را مانند امواجی طراحی کرد که هر موجی بر موج قبلی خود سوار است؛ آنجا که ضمن ارائه چهره قویتر از ایران، هزینههای برآمده از جنگ میان ایران و اسرائیل را متوجه کل منطقه دانست. مفاهمه و نگرانی مشترک کشورهای منطقه، خروجی مشترک رویکرد منطقهای ایران بوده است که آقای عراقچی با درک این موضوع و ابتکارات شخصی توانسته است در هفتههای اخیر آن را محقق کند و ضمن غلبه بر گسستهای دیپلماتیک، مطالبات مشترک منطقه را پررنگتر کند.
حالا در شرایطی که احتمال پاسخ نظامی ایران به حمله اخیر تل آویو در یک حرکت پینگ پنگی قوت گرفته است، رهبران اسرائیلی سعی دارند مزیت نسبی خود در جنگ هوایی را بزرگنمایی کنند؛ این در حالی است که این نقطه قوت در روند جنگ فرسایشیاش در غزه و لبنان و همچنین مواجهه نظامی با ایران رو به افول
رفته است.
در چنین فضایی رویکردی که ایران در رونمایی از قدرت پدافندی و موشکی و همچنین دیپلماسی هوشمندانه خود به اجرا گذاشته و درعین حال با ارسال پیام صلح بر آمادگی برای جنگ نیز تأکید کرده است، نگرانی متحدان غربی اسرائیل را تشدید کرده و آنها را به تکاپوی به نتیجه رساندن مذاکرات آتشبس انداخته است؛ مذاکراتی که بیتردید بدون درنظر گرفتن خواستههای جمهوری اسلامی که در راستای اهداف جبهه مقاومت است، سمت و سویی نخواهد یافت.
با این حال زیر سایه سیاست دووجهی جمهوری اسلامی میتوان گفت چشمانداز تعمیق روابط و گسترش مناسبات دو و چند جانبه دست یافتنی است چنانکه نماد و نمود آن در موضعگیری مشترک اکثر کشورهای منطقه و اسلامی در محکومیت رژیم صهیونیستی در مورد حمله به ایران اسلامی پیداست و در این مسیر اقدام جمعی جهت حفاظت از امنیت، ثبات و منافع برجسته شد.
لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/986904/