ندای لرستان

آخرين مطالب

سرمقاله وطن امروز/ وزارت بهداشت؛ کارگزار یا ناظر؟ سیاسی

سرمقاله وطن امروز/ وزارت بهداشت؛ کارگزار یا ناظر؟
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - وطن امروز / «وزارت بهداشت؛ کارگزار یا ناظر؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه وطن امروز به قلم محمد‌حسین فرقدانی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
با وجود افزایش چشمگیر بودجه تخصیص‌یافته به وزارت بهداشت برای توسعه و تجهیز فضاهای آموزشی در سال‌های اخیر، همچنان اعتراضاتی از سوی این وزارتخانه و دانشگاه‌های علوم پزشکی درباره کمبود زیرساخت‌ها به گوش می‌رسد. این موضوع، علامت سوال‌هایی را درباره مدیریت منابع مالی و توزیع بودجه‌های تخصیصی ایجاد کرده است. در حالی که طی 3 سال اخیر بودجه این وزارتخانه به شکل بی‌سابقه‌ای افزایش یافته و به 40,3 هزار میلیارد ریال در سال 1403 رسیده است اما مقامات همچنان از کمبود امکانات آموزشی، رفاهی و هیات علمی سخن می‌گویند. این تضاد، پرسش‌های بسیاری را درباره نحوه هزینه‌کرد و برنامه‌ریزی‌ها به ‌وجود آورده و به دنبال شفافیت در این زمینه است.
با نگاه به بودجه اختصاص‌یافته به این وزارتخانه طی 3 سال گذشته، به نظر می‌رسد دولت گام‌های قابل‌توجهی در راستای توسعه زیرساخت‌های آموزشی و تجهیز فضاهای دانشگاهی برداشته است. آمارها نشان می‌دهد از سال 1401 تا 1403 میزان بودجه وزارت بهداشت برای این منظور به‌طور پیوسته و چشمگیر افزایش یافته است: از 7.4 هزار میلیارد ریال در سال 1401 به 13.9 هزار میلیارد ریال در سال 1402 و سپس 40.3 هزار میلیارد ریال در سال 1403 رسیده است. این افزایش بی‌سابقه در بودجه نشان‌دهنده عزم دولت برای رفع مشکلات زیرساختی آموزش پزشکی در کشور است. با این وجود، همچنان از سوی وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی گلایه‌هایی مبنی بر کمبود زیرساخت‌های آموزشی و رفاهی شنیده می‌شود. این تناقض سوالات زیادی را برمی‌انگیزد که چرا با وجود تخصیص بودجه قابل‌توجه برای زیرساخت‌ها، مشکلات همچنان پابرجاست؟ آیا منابع مالی به‌درستی مدیریت نشده‌، یا موانع اجرایی مانع تحقق اهداف مورد نظر شده‌اند؟
وزیر بهداشت در سخنرانی اخیر خود با اشاره به هشدارهای وزارتخانه متبوعش، فرهنگستان علوم پزشکی، سازمان نظام پزشکی و کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی درباره عوارض افزایش ظرفیت پزشکی گفت: «امکان تأمین زیرساخت‌های مورد نیاز این افزایش ظرفیت در کشور وجود نداشت و الان هم خیلی از رؤسای دانشگاه‌ها در جلسه درباره معضلات و عوارض جدی این طرح و کمبود امکانات آموزشی، دانشجویی، رفاهی و اعضای هیات علمی نکاتی را مطرح کردند». این سوال مطرح است: آیا وزارت بهداشت در جایگاه متولی باید جهت فراهم‌سازی این زیرساخت‌ها اقدام کند یا باید صرفاً ناظر بر عملکرد و تخصیص بودجه باشد، بویژه با توجه به این بودجه‌گذاری، چنانچه مسؤولیت اجرایی متوجه وزارت بهداشت باشد، تداوم این گلایه‌ها به نوعی عدم پاسخگویی به نقش و وظیفه محول‌شده تلقی خواهد شد. از طرف دیگر، ممکن است بودجه‌های تخصیصی به جای تمرکز بر نیازهای کلیدی، در پروژه‌های جزئی هزینه شده باشد که به رفع بحران زیرساخت‌ها منجر نمی‌شود. این گمانه‌زنی‌ها می‌تواند به توضیحی برای عدم تطابق میان افزایش بودجه و وضعیت واقعی زیرساخت‌ها تبدیل شود. برای حل این مشکل، انتظار می‌رود وزارت بهداشت با شفاف‌سازی نحوه تخصیص و هزینه‌کرد بودجه‌ها و ارائه گزارش‌های دقیق، به روشن شدن ابعاد این مساله کمک کند و نشان دهد چگونه این بودجه‌ها می‌توانند به بهبود وضعیت آموزشی کشور کمک کنند.
یکی از دلایل عمده برای افزایش ظرفیت پذیرش در رشته پزشکی، نیاز مبرم کشور به تعداد بیشتر پزشک است؛ نیازی که با بازنشستگی و مهاجرت تعدادی از پزشکان فعال به‌طور مستمر در حال افزایش است. سید‌ابوالحسن مصطفوی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با اشاره به این موضوع اظهار داشت: «کشور با کمبود 12 هزار پزشک مواجه است و گرچه امسال 11 هزار دانشجوی پزشکی پذیرش شدند اما با توجه به اینکه دوره تحصیلی پزشکی حداقل 8 سال طول می‌کشد، ورود این افراد به بازار کار به‌ صورت آنی مشکل کمبود پزشک را حل نمی‌کند. این در حالی است که به دلیل روند خروج پزشکان از کشور، هر سال نیاز به پزشکان جدید بیشتر از گذشته احساس می‌شود».

با توجه به این بیان، افزایش ظرفیت پذیرش پزشکی در شرایط فعلی کشور به‌ عنوان یک ضرورت در نظر گرفته شده است اما باید توجه داشت که این افزایش ظرفیت به خودی خود کافی نیست و نیازمند اصلاحات زیرساختی اساسی نیز هست. در حال حاضر، کمبود امکانات آموزشی، ظرفیت‌های ناکافی بیمارستان‌ها برای آموزش عملی و نیز محدودیت‌های مالی و رفاهی دانشجویان و رزیدنت‌ها، همگی به‌عنوان چالش‌هایی اساسی در مسیر تربیت پزشکان آینده مطرح هستند.
برای آنکه این طرح بتواند به هدف اصلی خود یعنی تأمین نیازهای بهداشتی کشور دست یابد، لازم است ضمن افزایش تعداد پذیرش، بهبود کیفیت آموزشی، ارتقای زیرساخت‌ها و تقویت حمایت‌های رفاهی نیز در اولویت برنامه‌ها قرار گیرد. این اقدام نه‌تنها به جذب بیشتر علاقه‌مندان به حرفه پزشکی کمک می‌کند، بلکه می‌تواند از مهاجرت پزشکان و کاهش بحران نیروی انسانی در حوزه بهداشت و درمان کشور نیز جلوگیری کند. مشکلات و کمبودها در زیرساخت‌ها همچنان یکی از چالش‌های بزرگ در مسیر افزایش ظرفیت پزشکی در کشور به شمار می‌آید. هرچند افزایش بودجه نشانه‌ای از تعهد دولت به بهبود شرایط است اما بدون راهکارهای اجرایی و مدیریتی مناسب، این بودجه‌ها به نتیجه مطلوب نخواهد رسید. انتظار می‌رود وزارت بهداشت به‌ عنوان متولی اصلی، گام‌های موثرتری جهت رفع این مشکلات بردارد و با شفاف‌سازی درباره نحوه استفاده از بودجه، پاسخگوی نیازهای کشور باشد.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/987174/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تیم ویرانگر

شمارش معکوس؛ سه شنبه فیلترینگ کاهش می‌یابد؟

تهران از کدام نامزد استقبال می‌کند؟

ماجرای پوشیده یک برهنگی

آیا خیزش زنان هریس را رییس‌جمهور خواهد کرد؟

تنش تهران و برلین

سرپرست اداره کل محیط‌زیست لرستان منصوب شد

دلار می‌تازد

کنترل قیمت دلار با مداخله بازارساز

پیش بینی قیمت طلا و سکه 15 آبان 1403

پیش بینی قیمت دلار 15 آبان 1403

تغییر، با زبان هنر و فرهنگ ایجاد می‌شود

آموزش در مقوله تئاتر باید به‌صورت متمادی و طولانی‌مدت باشد

سی و ششمین جشنواره تئاتر لرستان برگزیدگان خود را شناخت

کشف منشأ ایجاد ترس و اضطراب در مغز؛ بارقه امیدی برای یافتن درمان

عکاس ورزشی سیرجانی: لالایی‌ می‌خوانم و عکس می‌گیرم

پایان گفتمان دموکرات‌ها؟

همتی: اقتصاد کشور باید پیش‌بینی‌پذیر شود

زمین در اجرای قانون جوانی جمعیت تامین می‌شود

دستور رئیس جمهور برای واردات به جای جلوگیری از صادرات

رای دیوان درباره تعویق انتخابات نظام مهندسی ساختمان صادر شد

عسل وحشی به قیمت نابودی جنگل‌ها | درختان بلوط نورآباد قربانی سودجویی

تجلیل از 15 اثر در سی و ششمین جشنواره تئاتر لرستان

ویتامینی که کمبود آن سبب کاهش اشتها می‌شود

محورهای شهرستان دلفان به تعمیر و مرمت نیاز دارند

ممکن است حمله ایران به اسرائیل ترکیبی باشد

چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز می‌شود؟

ریزش شدید شاخص بورس در آستانه انتخابات امریکا

چه زمانی منتظر نتایج انتخابات آمریکا باشیم؟

خبرخوش برای ایثارگران ؛ فرآیند تامین مسکن تسهیل می‌شود

حقوق وزرای دولت چقدر است؟

بارندگی شدید راه 50 روستای الیگودرز را مسدود کرد

جلسه تفاهم بنیاد سمنان و سپاه قائم آل محمد (عج) استان و هم افزائی در اجرای اردوهای سیاحتی و زیارتی ایثارگران

جلسه ستاد شاهد آموزش و پرورش استان اصفهان برگزار شد

جلسه کمیته‌های تکریم و جمع آوری آثار شهدا و ایثارگران در استان البرز برگزار شد

بارندگی شدید، راه 50 روستای الیگودرز را مسدود کرد

زندگی در بوموسی گل و بلبل نیست

دیپلمات پیشین: حتی با ترامپ هم امکان مذاکره وجود دارد

دوپارگی؛ تشدید دوقطبی و بی‌ثباتی سیاسی در آمریکا

چالش‌های ایران و آمریکا به روزهای آخر خود نزدیک شده است

عضو اتاق بازرگانی تهران: با این لایحه بودجه به هیچکدام از اهداف برنامه هفتم نمی‌رسیم

استاد دانشگاه برکل: ناترازی ایران با اصلاح توزیع حل نمی‌شود

شیب ریزش قیمت طلا تندتر شد؛ سکه امامی پرچم دار کاهش‌ها شد

همایش پایانی هفتمین دوره جایزه ملی تعالی و پیشرفت برگزار می‌شود

نیم میلیون نفر درگیر پرونده‌های کثیرالشاکی

صف انتظار خرید خودرو؛ مروری به چند خبر برتر دوشنبه 14 آبان

فاز نخست ساختمان استانداری لرستان تا 2 ماه آینده افتتاح شود

تکلیف بودجه حمایتی تئاتر استان‌های کشور مشخص می‌شود

تعداد دقیق دستکندها در کشور قابل شناسایی نیست

هنر تئاتر عرصه‌ای برای بازتاب دردهای بشری است