ندای لرستان

آخرين مطالب

پارسیلون؛ تعطیلی 10ساله یک میراث 50ساله صنعت لرستان اجتماعي

پارسیلون؛ تعطیلی 10ساله یک میراث 50ساله صنعت لرستان
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - کارخانه پارسیلون لرستان با قدمتی 50 ساله به‌مثابۀ گره کور صنعت لرستان است که تکلیف این پروژه پس از 10 سال در گذر وعده‌ها نامعلوم است. - اخبار استانها -
خبرگزاری تسنیم، لرستان: کارخانه پارسیلون در سال 1353 با هدف تولید نخ، الیاف نایلون و فیلامنت تأسیس شد. این کارخانه در سال‌های ابتدایی تأسیس یکی از بزرگ‌ترین مراکز صنعتی غرب کشور بود.
کارخانه پارسیلون با تولید سالانه 14 هزار تن انواع نخ نایلون خام، استرچ و یک‌هزار تن گرانول پلی‌آمید 6 به‌عنوان منبع تأمین نیازهای بازار داخلی و صادرات به کشورهای همسایه نیز شناخته می‌شد.
این کارخانه با 2000 کارگر مستقیم و 15هزار کارگر غیرمستقیم تا پیش از واگذاری به بخش خصوصی به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان نخ در کشور شناخته می‌شد.
کارخانه پارسیلون سال 1382، به بخش خصوصی واگذار شد. هدف از این واگذاری افزایش بهره‌وری و کاهش بار مالی دولت بود، اما واگذاری به یک سرمایه‌گذار غیرمتخصص منجر به کاهش کیفیت تولید و عدم توانایی در تأمین نیاز بازار شد.
این کارخانه در سال 1390، به‌دلیل بدهی‌های معوقه به یک شرکت خصوصی دیگر واگذار شد، اما این تغییر نیز به‌دلیل نبود برنامه‌ریزی مؤثر و عدم حمایت مالی کافی، به‌سرعت به بحران تبدیل شد.
واگذاری‌های مکرر کارخانه پارسیلون نشان‌دهندۀ بحران‌های جدی برای این واحد تولیدی با سابقه‌ 50 ساله در دهه 90 بود و تحریم‌ها و نوسانات ارزی نیز افزایش هزینه‌های تولید و کاهش تقاضا برای محصولات این کارخانه را به‌دنبال داشت.

ندای لرستان

تداوم وعده‌ها برای یک زمین خالی
از سوی دیگر نخ نایلون 6 که تولیدی کارخانه پارسیلون خرم‌آباد است در سال‌های اخیر به‌دلیل رقابت با محصولات خارجی به‌ویژه از کشورهای آسیای شرقی و تغییرات در تقاضای بازار به تشدید تنگناهای این کارخانه دامن زده‌است.
عدم وجود استراتژی‌های مؤثر در بازاریابی و عدم توجه به نوآوری، کارخانه پارسیلون را سال‌های اخیر از رقبای خود عقب نگه داشت و این مسائل به‌تدریج موجب کاهش ظرفیت تولید و در نهایت تعطیلی این کارخانه در سال 1393 شد.
کارخانه پارسیلون در حال حاضر به‌طور کامل تعطیل شده‌ و خطوط تولید نیزمتوقف است. رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان در یک اسفند 1400، اعلام کرد که از همه توان و ظرفیت برای رفع مشکلات و احیای کارخانه پارسیلون خرم‌آباد استفاده می‌کنیم.
این اظهارات به‌دنبال نیازهای اقتصادی و صنعتی در لرستان ارائه شد، اما با وجود قول‌های مساعد به نتیجه‌ای نرسید تا این بار فرهاد زیویار، استاندار وقت لرستان، از جذب سرمایه‌گذاران برای احیای کارخانه پارسیلون در 17 مرداد 1402 خبر دهد.
این وعده، نویدبخش یک رویکرد جدید در زمینه تأمین منابع مالی برای پارسیلون بود، اما این کارخانه نه‌تنها به چرخۀ تولید بازنگشت، بلکه احسان یاوری، معاون وقت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری لرستان، در آذرماه 1402 اعلام کرد که تمام تجهیزات پارسیلون از دست‌ رفته‌است و فقط یک زمین باقی‌ مانده‌است و ما چه‌کاری برای این کارخانه می‌توانیم بکنیم؟!
با وجود بی‌سرانجام بودن وعده‌های احیای سابق و به‌جا ماندن فقط یک زمین خالی از کارخانه پارسیلون فرهاد زیویار، استاندار وقت لرستان، در مرداد 1402 اعلام کرد که واگذاری این کارخانه به سرمایه‌گذاران جدید آغاز شده‌است و مشکلات فرآیند واگذاری و مسائل حقوقی این کارخانه به‌طور جدی پیگیری شده‌است.

ندای لرستان

مزایدۀ بی‌متقاضی
استاندار وقت همچنین از واگذاری کارخانه پارسیلون به سرمایه‌گذاران جدید برای حذف موانع حقوقی و اقتصادی خبر داد تا این کارخانه دوباره به چرخه تولید بازگردد، اما این اظهارات به نتایج ملموسی منجر نشد.
بحران در کارخانۀ پارسیلون پای محسن منصوری، معاون اجرایی وقت رئیس‌جمهور، را در 18 اردیبهشت 1403 به لرستان کشاند و او مشکل این کارخانه را قابل‌حل اعلام کرد و گفت که سهام عمده این مجموعه مربوط به بانک دولتی صنعت و معدن و قابل‌ حل‌وفصل است.
این وعده‌ نیز نتیجه‌ای در پی نداشت تا تعطیلی کارخانه پارسیلون نه‌تنها بر زندگی کارگران بلکه بر اقتصاد محلی و نرخ بیکاری لرستان نیز تأثیر منفی بگذارد و این کارخانه همچنان در بحران باشد.
تعداد کارگران کارخانه پارسیلون اکنون به 15 نفر نیروی حراست و نگهبانی تقلیل یافته‌است و سایر کارکنان این کارخانه در سال 1398 تعیین‌تکلیف شده‌اند.
بهمن جعفری، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان، در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به آخرین وضعیت کارخانه پارسیلون، گفت که 87 درصد سهام این شرکت متعلق به شرکت سرمایه‌گذاری آتیه دماوند (زیرمجموعه بانک صنعت و معدن) است.
او اضافه کرد که کارخانه پارسیلون حدود 10 سال پیش تعطیل شده‌است و تاکنون چندین‌‍بار به مزایده گذاشته شده‌‌است که در مرحله قبلی، هیچ متقاضی‌ای برای خرید این مجموعه وجود نداشت، اما اخیراً به مزایده گذاشته شده‌است.

ندای لرستان

فقط 15نیرو به‌جامانده
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان اعلام کرد که رایزنی‌هایی با بیش از 12 شرکت بزرگ در استان‌های مختلف از جمله اصفهان، یزد و هرمزگان انجام شده‌است، اما تاکنون هیچ استقبال جدی‌ای برای شرکت در مزایده پارسیلون را شاهد نبوده‌ایم.
جعفری بیان کرد که شرایط فعلی کارخانه پارسیلون به‌گونه‌ای است که به‌جز حدود 15 نفر نیروی حراست و نگهبانی، سایر کارکنان کارخانه در سال 1398 تعیین‌تکلیف و بسیاری از آنان مشمول بیمه بیکاری یا بازنشستگی شده‌اند.
او تأکید کرد که شرکت آتیه دماوند به‌دنبال بنگاه‌داری نیست، بلکه تعیین‌تکلیف کارخانه پارسیلون و کارخانه‌های تعطیل را برعهده دارد و این شرکت به‌دنبال ایجاد شرایط واگذاری به یک شخصیت حقوقی با اهلیت فنی، مالی و اقتصادی مناسب است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان توضیح داد که کارخانه پارسیلون سال 1383 به یک بخش خصوصی واگذار شد، اما این واگذاری ناموفق بود و سپس به بخش دیگری واگذار شد، اما به‌دلیل عدم انجام تعهدات و ایجاد مشکلاتی مانند عدم پرداخت حقوق کارگران، عدم تعیین تکلیف بدهای بانکی و عدم تولید اقتصادی خلع‌ید شد.
جعفری دربارۀ مشکلات واگذاری کارخانه پارسیلون اشاره کرد که قیمت کل این کارخانه در حال حاضر حدود 2هزار میلیارد تومان ارزیابی شده‌است که به‌دلیل تغییرات گسترده در ماشین‌آلات، نیاز به سرمایه‌گذاری کلان دارد.
او یادآور شد که نخ تولیدی کارخانه پارسیلون نایلون 6 است که اکنون در بازار و صنعت نساجی منسوخ شده‌است، زیرا بازار به‌سمت نخ پلی‌استر گرایش پیدا کرده‌است.

ندای لرستان

کارخانه پارسیلون که در گذشته به‌عنوان یکی از مهم‌ترین تولیدکنندگان الیاف مصنوعی در کشور فعالیت می‌کرد، اکنون بخشی از نیروی کار بومی را بیکار کرده‌است و در برهه‌هایی مانند بهمن 1395 تجمع کارگران که خود را قربانیان خصوصی‌سازی می‌نامیدند، به‌دنبال داشت.
نرخ بیکاری در لرستان براساس آخرین گزارش مرکز آمار ایران در تابستان 1403، 10.5 درصد اعلام شده‌است که همچنان بالاتر از میانگین نرخ بیکاری کشور محسوب می‌شود و این استان را در میان شش استان با نرخ بیکاری دو رقمی قرار می‌دهد.
پروژه‌های ناتمام در حالی 54 هزار شغل را زمان بهره‌برداری در لرستان ایجاد می‌کند که این استان از سال 1391 تا 1402، در صدر بیشترین ثبت رکورد شاخص فلاکت در کشور قرار گرفته‌است.
تعطیلی کارخانۀ پارسیلون جدای از پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و صنعتی حالا به‌مثابۀ گره کور صنایع تعطیل لرستان با 35 هزار میلیارد تومان سرمایۀ راکد است که پس از 10 سال در گذر وعده‌ها بلاتکلیف است و با سرنوشتی نامعلوم.
گزارش از فاطمه نیازی
انتهای پیام/ 644

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/987192/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تیم ویرانگر

شمارش معکوس؛ سه شنبه فیلترینگ کاهش می‌یابد؟

تهران از کدام نامزد استقبال می‌کند؟

ماجرای پوشیده یک برهنگی

آیا خیزش زنان هریس را رییس‌جمهور خواهد کرد؟

تنش تهران و برلین

سرپرست اداره کل محیط‌زیست لرستان منصوب شد

دلار می‌تازد

کنترل قیمت دلار با مداخله بازارساز

پیش بینی قیمت طلا و سکه 15 آبان 1403

پیش بینی قیمت دلار 15 آبان 1403

تغییر، با زبان هنر و فرهنگ ایجاد می‌شود

آموزش در مقوله تئاتر باید به‌صورت متمادی و طولانی‌مدت باشد

سی و ششمین جشنواره تئاتر لرستان برگزیدگان خود را شناخت

کشف منشأ ایجاد ترس و اضطراب در مغز؛ بارقه امیدی برای یافتن درمان

عکاس ورزشی سیرجانی: لالایی‌ می‌خوانم و عکس می‌گیرم

پایان گفتمان دموکرات‌ها؟

همتی: اقتصاد کشور باید پیش‌بینی‌پذیر شود

زمین در اجرای قانون جوانی جمعیت تامین می‌شود

دستور رئیس جمهور برای واردات به جای جلوگیری از صادرات

رای دیوان درباره تعویق انتخابات نظام مهندسی ساختمان صادر شد

عسل وحشی به قیمت نابودی جنگل‌ها | درختان بلوط نورآباد قربانی سودجویی

تجلیل از 15 اثر در سی و ششمین جشنواره تئاتر لرستان

ویتامینی که کمبود آن سبب کاهش اشتها می‌شود

محورهای شهرستان دلفان به تعمیر و مرمت نیاز دارند

ممکن است حمله ایران به اسرائیل ترکیبی باشد

چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز می‌شود؟

ریزش شدید شاخص بورس در آستانه انتخابات امریکا

چه زمانی منتظر نتایج انتخابات آمریکا باشیم؟

خبرخوش برای ایثارگران ؛ فرآیند تامین مسکن تسهیل می‌شود

حقوق وزرای دولت چقدر است؟

بارندگی شدید راه 50 روستای الیگودرز را مسدود کرد

جلسه تفاهم بنیاد سمنان و سپاه قائم آل محمد (عج) استان و هم افزائی در اجرای اردوهای سیاحتی و زیارتی ایثارگران

جلسه ستاد شاهد آموزش و پرورش استان اصفهان برگزار شد

جلسه کمیته‌های تکریم و جمع آوری آثار شهدا و ایثارگران در استان البرز برگزار شد

بارندگی شدید، راه 50 روستای الیگودرز را مسدود کرد

زندگی در بوموسی گل و بلبل نیست

دیپلمات پیشین: حتی با ترامپ هم امکان مذاکره وجود دارد

دوپارگی؛ تشدید دوقطبی و بی‌ثباتی سیاسی در آمریکا

چالش‌های ایران و آمریکا به روزهای آخر خود نزدیک شده است

عضو اتاق بازرگانی تهران: با این لایحه بودجه به هیچکدام از اهداف برنامه هفتم نمی‌رسیم

استاد دانشگاه برکل: ناترازی ایران با اصلاح توزیع حل نمی‌شود

شیب ریزش قیمت طلا تندتر شد؛ سکه امامی پرچم دار کاهش‌ها شد

همایش پایانی هفتمین دوره جایزه ملی تعالی و پیشرفت برگزار می‌شود

نیم میلیون نفر درگیر پرونده‌های کثیرالشاکی

صف انتظار خرید خودرو؛ مروری به چند خبر برتر دوشنبه 14 آبان

فاز نخست ساختمان استانداری لرستان تا 2 ماه آینده افتتاح شود

تکلیف بودجه حمایتی تئاتر استان‌های کشور مشخص می‌شود

تعداد دقیق دستکندها در کشور قابل شناسایی نیست

هنر تئاتر عرصه‌ای برای بازتاب دردهای بشری است