ندای لرستان

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ دوایر شوم افزایش مهاجرت مقالات

سرمقاله دنیای اقتصاد/ دوایر شوم افزایش مهاجرت
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - دنیای اقتصاد / «دوایر شوم افزایش مهاجرت» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم علینقی مشایخی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
مهاجرت جوانان، متخصصان و دانش‌‌‌آموختگان دانشگاهی به یکی از مسائل و دغدغه‌‌‌های افرادی که دلسوز ایران هستند تبدیل شده است. چند دایره شوم به صورت دوایر علت و معلولی مثبت فعالند که به مهاجرت دامن می‌‌‌زنند و آن را به توفان مهاجرت تبدیل می‌کنند.
یک دسته از عوامل موثر بر مهاجرت، شرایط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در جامعه‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند. در حوزه اقتصادی، عواملی نظیر بیکاری، تورم و عدم‌کفایت حقوق‌‌‌ها برای تامین زندگی مناسب دانش‌‌‌آموختگان مهاجرت را به دو صورت تشویق می‌کند: یکی آنکه تحمل شرایط موجود دشوار و موجب مهاجرت می‌شود؛ دوم آنکه با ادامه مسائل اقتصادی امید به اصلاح شرایط نیز بسیار ضعیف می‌شود و ناامیدی نسبت به آینده، مهاجرت نیروهای متخصص و دانش‌‌‌آموختگان را بیشتر می‌کند. در حوزه اجتماعی تبعیض در پذیرش دانشگاه‌‌‌ها و گرفتن شغل به نفع گروه‌‌‌های خاص موجب نارضایتی و ناامیدی افراد می‌شود.

به علاوه، تحمیل سبک زندگی یا نوع پوشش خاص به جوانان، فشار بر آنها را زیاد می‌کند و در نتیجه به علت ناامیدی و احساس فشارهای اجتماعی مهاجرت زیاد می‌شود. در حوزه سیاسی بسته بودن راه‌‌‌های مشارکت در فرآیندهای سیاسی نظیر انتخاب شدن و انتخاب کردن برای مسوولیت‌‌‌های سیاسی، نسبت به شرایط جامعه بی‌‌‌تفاوتی به‌وجود می‌‌‌آورد و اتصال و چسبندگی افراد به جامعه را کاهش می‌دهد و آنها را آماده مهاجرت می‌کند. با مهاجرت افراد نخبه، متخصص و دانش‌‌‌‌‌‌آموخته بر اثر عوامل مزبور متوسط کیفیت نیروهایی که در ایران می‌‌‌مانند، کاهش پیدا می‌کند و میدان برای به عهده گرفتن نقش‌‌‌های مهم در تصمیم‌‌‌سازی و تصمیم‌گیری در راستای مدیریت سازمان‌های دولتی و خصوصی برای نیروهای با کیفیت پایین‌‌‌تر باز می‌شود. باز شدن میدان برای نیروهای با کیفیت کمتر از یک‌طرف و گزینش‌‌‌های عقیدتی و مبتنی بر وابستگی‌‌‌های سیاسی و فامیلی، از طرف دیگر کیفیت نیروی انسانی فعال در تصمیم‌‌‌سازی و تصمیم‌گیری و اجرایی را کم می‌کند. کاهش کیفیت نیروها، کیفیت تصمیم‌‌‌ها و اجرا را در حوزه‌‌‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کاهش می‌دهد. در نتیجه، وضعیت کشور در حوزه‌‌‌های مزبور بدتر می‌شود و مهاجرت‌‌‌ را تشدید می‌کند و یک سیکل شوم شکل می‌گیرد. به‌علاوه، حضور نیروهای با کیفیت پایین در تصمیم‌‌‌سازی و تصمیم‌گیری منظومه فکری حاکمیت را در جهت اعمال گزینش و تبعیض در انتخاب را مستدام و دایره شوم بالا را تقویت می‌کند. در این دایره شوم رفتن نیروهای کیفی از کشور، میدان برای نیروهای با کیفیت پایین‌‌‌تر باز می‌شود و اداره کشور به دست نیروهای با کیفیت پایین‌‌‌تر می‌‌‌افتد که وضع را بدتر و مهاجرت را تشدید می‌‌کند.
شدت گرفتن مهاجرت و افزایش مهاجران دو دایره شوم دیگر را نیز فعال می‌کند. یکی فشار غیرمستقیم از طرف گروه‌‌‌هایی که مهاجرت می‌کنند (peer pressure) بقیه افراد آن گروه‌‌‌ها را نیز متمایل به مهاجرت می‌کند. به‌عنوان مثال، وقتی دانشجویان خوب یک رشته تحصیلی یا متخصصان یک حوزه مثل پرستاران مهاجرت می‌کنند، بقیه افراد گروه، سایر دانشجویان یا پرستاران نیز احساس عقب‌‌‌ماندگی می‌‌کنند و به مهاجران می‌‌‌پیوندند و دایره شوم دیگری شکل می‌گیرد. مهاجرت بیشتر، سبب مهاجرت بیشتر می‌شود.
دایره شوم دیگری که با مهاجرت افراد فعال می‌شود این است که آنهایی که مهاجرت کرده‌‌‌اند، به دوستان و اقوام خود شرایط مهاجرت را اطلاع می‌دهند و راه را برای مهاجران بیشتر باز می‌کنند و مهاجرت‌‌‌های تازه اتفاق می‌‌‌افتد. مهاجرت‌‌‌های تازه تعداد مهاجران را افزایش می‌دهد و اطلاع‌‌‌رسانی بیشتر می‌شود؛ بنابراین در این دایره شوم نیز مهاجرت به مهاجرت بیشتر منجر می‌شود.
به‌علاوه وقتی نیروهای شایسته، اعم از دانشجویان دانشگاه‌‌‌های خوب کشور یا متخصصان زبده، مهاجرت می‌کنند و در دانشگاه‌‌‌ها و سازمان‌های متعدد عملکرد خوبی از خود نشان می‌دهند، دانشگاه‌‌‌ها و سازمان‌های مزبور خواهان پذیرش مهاجران بیشتری از مبدا ایشان خواهند شد و مهاجرت تشدید می‌شود.
بالاخره عامل دیگری که موجب رشد مهاجرت می‌شود، کیفیت وضعیت آموزش و پرورش کشور است و وقتی کیفیت نیروهایی که آموزش و پرورش کشور را از نظر محتوا و برنامه‌‌‌های آموزشی، استخدام و تامین نیروهای معلم با کیفیت و امکانات آموزشی کافی مدیریت می‌کنند، ضعیف باشند، آموزش و پرورش کشور ضعیف می‌شود.
افرادی که آموزش و پرورش ضعیف تربیت می‌کند از نظر توانایی‌‌‌های علمی، فکری و مهارت‌‌‌های عمومی ضعیف بوده و هویت ملی-مذهبی محکمی ندارند. ضعف آموزش و پرورش عامل دیگری است که افراد متخصص و شایسته‌‌‌ای را که بازار بین‌المللی به آنها نیاز دارد به خاطر دستیابی به آموزش بهتر برای فرزندانشان به فکر مهاجرت می‌‌‌اندازد و از نیروهای کیفی جامعه کم کرده و دوایر شوم بالا را تقویت می‌کند.
راه از کار انداختن دوایر شوم بالا، باز کردن میدان برای نیروهای شایسته موجود در ایران در اداره امور کشور در سطوح مختلف است. هنگام استخدام استادان و معلمان، استخدام کارشناسان، انتخاب مدیران و گزینش دانشجویان باید تاکید بر شایستگی‌‌‌های حرفه‌‌‌ای و تخصصی آنها باشد تا وابستگی‌‌‌های سیاسی و عقیدتی. با باز شدن میدان و به‌کارگیری نیروهای شایسته و درستکار، اولا کیفیت تصمیم‌گیری و اجرا در حوزه‌‌‌های مختلف بهبود پیدا می‌کند؛ ثانیا امید به بهبود شرایط و باز شدن امکانات خدمت و اثرگذاری مثبت در کشور افزایش یافته و مهاجرت کمتر می‌شود. چه‌بسا مهاجرت برعکس به داخل شروع شود؛ کمااینکه در اواخر دهه 70شمسی، نمونه‌‌‌هایی از مهاجرت برعکس دیده می‌‌‌شد.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1005365/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله شرق/ کدام‌یک جمهوری اسلامی است؟

سرمقاله جمهوری اسلامی/ بازگشت به اعتدال هاشمی

سرمقاله جوان/ تفاوت شگفت و معنی‌دار نقل‌قول‌ها در دولت

سرمقاله وطن امروز/ روبیک روبیو و سفیدشویی خشونت

کارت‌های بانکی از چه زمانی جای کارت سوخت را می‌گیرند؟

افزایش مصرف گاز بخش خانگی با افزایش برودت هوا

سوخت موجود است، اما فقط برای قاچاقچیان!

­اسقاط خودروهای فرسوده راهی برای کاهش آلودگی

وزیر صمت: تعدادی از مدیران به دنبال قطع کامل برق و گاز صنایع بودند

اقدام ناکافی وزارت جهاد برای ساماندهی بازار گوشت

خبر فوری از تعطیلی مدارس لرستان فردا دوشنبه 1 بهمن 1403 | کدام مدارس خرم‌آباد دوشنبه اول بهمن 1403 تعطیل شد؟

حضور پررنگ دانش‌آموزان لرستانی در اعتکاف امسال

انتخاب لرستان به‌عنوان پایلوت طرح تحقیقاتی بررسی وضعیت تغذیه عشایری

رگبار برف در شرق و شمال لرستان

وسایل نقلیه متخلف در خرم‌آباد توقیف شدند

کشف حدود 20 کیلوگرم تریاک در خرم‌آباد

معتادین متجاهر در سطح شهر خرم‌آباد جمع‌آوری شدند

موقعیت مکانی صنایع پرخطر لرستان اعلام شود

آیین اختتامیه مسابقات ورزشی والیبال نشسته جانبازان سراسر کشور در هتل کوثر رامسر برگزار شد

مراسم ملی و سراسری پدران آسمانی با حضور استاندار و مدیر کل بنیاد سمنان برگزار شد

اقدامات و طرح‌های خوبی در زمینه ساماندهی گلزار شهدا و قبور شهدا در حال انجام است

اردوی درمانی، آموزشی و فرهنگی جانبازان اعصاب و روان برگزار شد

بلیط دیدار خیبر و هوادار تهران رایگان شد

یک‌هزار دانش‌آموز بروجردی در طرح «دادرس سبز» هلال احمر شرکت کردند

تهران و مسکو در مسیر استراتژیک

سرمقاله ایران/ کمبود انرژی؛ ترک فعل مدیران

سرمقاله کیهان/ کاش حاج قاسم بود، اگرچه هست و می‌بیند

سرمقاله همشهری/ ایستگاه جدید ترور

ماجرای بدهی هزار میلیاردی اموال تملیکی به انبارهای عمومی

قالیباف: افزایش حقوق بازنشستگان اولویت مجلس است

واکنش نماینده مجلس به خروج شرکت عربستانی و اماراتی از ایران؛ پشه چیست که فشار خونش چه باشد؟

زمان واریز سهمیه بنزین بهمن ماه اعلام شد

تلاش قیمت‌ها برای افزایش در بازار طلا و سکه؛ دلار ثابت ماند

ریزش 14 هزار واحدی شاخص بورس

عینک هوشمند جدیدی برای بازیابی بینایی با الهام از چشم مگس‌ها

مدال آوری جانبازان استان کرمان در مسابقات زورخانه ای جانبازان کشور

سرپرست بنیاد شهرستان‌های استان تهران با مادر شهیدان حسن، رضا و علی مظفر دیدار کرد

جانباز 70 درصد «حاج رضا مروتی» به یاران شهیدش پیوست

راه ما راه عزت و تبعیت از شهداست

کشف لوازم خانگی میلیاردی قاچاق در دورود

ترامپ چه کار دیگری بکند می‌فهمید که دغلکار است؟!

سرمقاله آرمان ملی/ هدف کور تروریست‌ها

برآشفتگی پادوهای رسانه‌ای غرب از توافق ضد تحریمی تهران- مسکو

معاهده دوران‌ساز

سرمقاله اعتماد/ نقد اندیشه سیاسی آقای مصباح- 8

نحوه تشخیص خرابی فیوز در مدار های الکترونیکی

آخرین مهلت وکالتی کردن حساب متقاضیان خرید خودرو

انتقاد دبیر انجمن وارد کنندگان لاستیک از وزیر صمت

عضو هیئت‌ رئیسه مجلس: پاداش پایان خدمت بازنشستگان به‌موقع و یکجا پرداخت شود

سرمایه‌گذاری هوشمند با خدمات منحصر به فرد توکنیکو