ندای لرستان

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ FATF در آزمون مصلحت سیاسی

سرمقاله دنیای اقتصاد/ FATF در آزمون مصلحت
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - دنیای اقتصاد / «FATF در آزمون مصلحت» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم علیرضا سلطانی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
پرونده FATF با پیگیری دولت چهاردهم از بایگانی مجمع تشخیص مصلحت نظام بیرون آمد و قرار است این نهاد حاکمیتی با بررسی دو لایحه باقی‌مانده پالرمو و CFT، یکی از چالشی‌ترین مسائل کلان کشور در یک‌دهه اخیر را تعیین تکلیف کند.
دولت روحانی در سال1396 لایحه «الحاق ایران به کنوانسیون بین‌المللی مقابله با تامین مالی تروریسم (CFT)» و لایحه «الحاق ایران به کنوانسیون سازمان ملل برای مقابله با جرائم سازمان‌یافته فراملی (پالرمو)» را به مجلس دهم تقدیم کرد که به‌سختی به تصویب رسید؛ اما با مانع بزرگ شورای نگهبان و بعد از آن مجمع تشخیص مصلحت نظام مواجه شد.

دولت دوازدهم به ریاست حسن روحانی تلاش زیادی کرد که این دو لایحه در مجمع تشخیص به تصویب برسد؛ اما گویا مجمع براساس مباحثی که در مناظرات انتخاباتی ریاست‌جمهوری چهاردهم مشخص شده تنها تصمیم‌گیرنده در این زمینه نبود و به این ماجرا پای نهادهای امنیتی مانند شورای عالی امنیت ملی و افراد خاص مانند سعید جلیلی باز شد و به بهانه عدم اعتماد به دولت روحانی، مجمع تشخیص بررسی این موارد را مشمول زمان کرد تا دولت دوازدهم به پایان برسد.
روی کار آمدن دولت سیزدهم با توجه به قرابت سیاسی بیشتر با حاکمیت و مجمع تشخیص امید به حل مساله را بالا برد؛ اما با وجود این، موضوع FATF در مجمع بلاتکلیف ماند؛ چون دولت سیزدهم اهتمامی به حل مساله نداشت و بنابراین با بی‌تفاوتی دولت سیزدهم نسبت به موضوع عملا مجمع تشخیص تعیین‌تکلیف FATF را بایگانی کرد و از این بابت خسارات سنگینی به کشور وارد شد. اگر این موضوع در مجمع در سال‌های قبل حل می‌شد، امروز بخش زیادی از مشکلات کشور به لحاظ اقتصادی حل شده بود. حل مساله FATF فقط حلّال مناسبات اقتصادی و تجاری ایران با غرب نیست، بلکه عادی شدن و به عبارت دیگر امکان استفاده از ظرفیت‌های اقتصادی و مالی کشورهایی مانند چین، روسیه، هند و دیگر کشورها نیز در گرو حل این موضوع است؛ چه اینکه اخیرا روس‌ها مشخصا به مقامات ایرانی اعلام کرده‌اند که برای گسترش روابط اقتصادی باید ایران از لیست سیاه FATF خارج شود. بنابراین اجرایی شدن معاهده همکاری اخیر ایران و روسیه در گرو حل مسائلی از نوع FATF است.
همزمان با طرح مجدد تعیین‌تکلیف FATF در مجمع، تحرکات مخالفان FATF به‌شدت افزایش یافته است. مخالفان عضویت ایران در FATF که قبلا در مجمع تشخیص نفوذ زیادی داشتند و در حال حاضر این نفوذ تا حدی کاهش یافته، تلاش دارند با جریان‌سازی‌های گسترده سیاسی و رسانه‌ای، فضای عمومی مجمع را نسبت به حل مساله از طریق ایجاد تحلیل‌های منفی و بدبینانه نسبت به FATF و بلاتاثیر بودن حل مساله بر رفع تحریم‌ها و حتی القای اینکه با پذیرش موافقت‌نامه‌های پالرمو و CFT، دست ایران برای دور زدن تحریم‌ها بسته می‌شود، تحت تاثیر قرار داده و مانع از تصویب آن شوند.
جریان مخالف حل مساله FATF در عین حال تلاش دارد با اعمال نفوذ و بهره‌گیری از ارکان مختلف قدرت، مجمع تشخیص را تحت فشار قرار دهد تا زیر بار تصویب لوایح دوگانه نرفته و در بهترین شرایط مانند گذشته به دلایل امنیتی و سیاسی آن را بلاتکلیف نگه دارد. این جریان قدرتمند مخالف که در فضای مجازی و رسانه‌ای بسیار فعال است، جریان مخالف خود را بر این مبنای اشتباه قرار داده که با پذیرش لوایح دوگانه، عملا دست ایران برای دورزدن تحریم‌ها بسته می‌شود و این هزینه سنگینی را به کشور وارد می‌کند. در واقع مبنای استدلال آنها بر فرض نادرست ماندگاری تحریم‌ها گذاشته شده است. گویی از دیدگاه این جریان مخالف، تحریم‌ها ماندگار است و قرار نیست هیچ‌گاه رفع شود؛ دیدگاهی که البته در کشور و خارج از کشور حامیان قدرتمندی دارد؛ چراکه منافع خود را در حفظ و تشدید تحریم‌ها می‌بینند.
دولت چهاردهم در صورتی‌که عزم خود را برای حل مساله FATF کرده باید به‌طور جدی روند بررسی آن را در مجمع دنبال و در عین حال با تعامل با نهادهای امنیتی و ارکان قدرت در کشور، تحرکات جریان مخالف را خنثی کند. در این راستا حضور فعال در فضای رسانه‌ای و ارائه تحلیل‌ها و واقعیت‌ها نسبت به اثرات منفی تعلل در تصویب لوایح دوگانه پالرمو و CFT و همراه ساختن فضای عمومی کشور با این رویکرد می‌تواند تا حد زیادی جریان مخالف را خلع سلاح کند. صرف انتظار و امید به رفع موانع در مجمع تشخیص مصلحت با توجه به اعمال فشارهای گسترده، نمی‌تواند روند حل مساله FATF را تسهیل کند. نکته مهم این است که با توجه به تحرکات و تحولات گسترده غیرقابل پیش‌بینی در کشور، منطقه و جهان، لازم است FATF هرچه سریع‌تر تعیین تکلیف شود؛ وگرنه با توجه به سرعت تحولات و بروز چالش‌های پیش‌بینی‌نشده، مساله مانند گذشته مشمول مرور زمان خواهد شد.
بر این اساس بهتر بود مجمع تشخیص، تکلیف FATF را قبل از روی کار آمدن ترامپ روشن می‌کرد؛ چراکه مواضع احتمالی ترامپ در قبال ایران می‌تواند روی تصمیم مجمع تاثیر قابل توجهی داشته باشد و زمینه تداوم بلاتکلیفی FATF را موجب شود. نکته پایانی اینکه لازم است هر دو لایحه پالرمو و CFT همزمان در مجمع تشخیص تعیین تکلیف شود و مانند مساله فیلترینگ سکوهای فضای مجازی، مرحله‌ای و پلکانی با موضوع برخورد نشود.
خروج ایران از لیست سیاهFATF در گرو پذیرش هر دو لایحه باقی‌مانده است. برخورد مرحله‌ای نتیجه‌ای جز از دست رفتن زمان و فرصت‌های اقتصادی بیشتر، به گروگان گرفته شدن مناسبات اقتصادی خارجی از سوی کاسبان تحریم و تقویت مخالفانFATF نخواهد داشت.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1005586/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله آرمان ملی/ ابعاد حضور در کرملین

چرا علی‌اف در به چالش کشیدن پوتین جسور شده است؟

نرخ عوارض پنج آزادراه‌ دولتی تغییر کرد

آخرین وضعیت پرداخت سود سهام عدالت به مردم

تا 200 میلیون وام بدون ضامن ویپاد؛ ترا‌بانک پاسارگاد

تعیین و تکلیف حذف کارت سوخت خودرو در سه ماه اول 1404

واردات خودرو به مناطق آزاد مجاز شد

افزایش مجدد قیمت لبنیات تکذیب شد

پزشکیان: تمام تلاشمان را می‌کنیم امسال تابستان قطعی برق نداشته باشیم

سرپرست سازمان بنادر منصوب شد

نمی‌توان تتلو را اعدام کرد

در دیدار هیات مدیره کانون بازنشستگان خرم آباد با نمایندگان شهرستان مطالبات بازنشستگان تامین اجتماعی خرم آبادبی واسطه با نمایندگان مجلس مطرح شد

افزایش 2 درصدی مصرف برق در لرستان

تجهیز ناوگان هلال احمر لرستان به 17 خودروی جدید

کاروان شادی «فجر» مهمان شهرهای لرستان می‌شود

ثبت‌نام بیش از هزار لرستانی در طرح «40 هزار حافظ قرآن 40 هزار شهید»

10 هزار هکتار از اراضی کشاورزی لرستان تثبیت شد

جزییات تازه از قتل سه خواهر بروجردی

طرح گازرسانی به 31 روستای لرستان آماده بهره برداری است

آیا باز گرداندن مغز مرده به زندگی امکان پذیر است؟

مراسم جشن میلاد امام علی (ع) و روز پدر در بنیاد استان البرز برگزار شد

نشست نماینده ولی‌فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران با روسای کارگروه‌های نخبگان شاهد و ایثارگر

سرمقاله شرق/ شبحی سرگردان به نام نئولیبرالیسم

سرمقاله جمهوری اسلامی/ سیاست خارجی از تئوری تا تجربه

سرمقاله جوان/ این همه تغییر مقابل روسیه برازنده شما نیست!

سرمقاله وطن امروز/ همدردی با LA؟

پزشکیان: با حقوق 20-25 تومان نمی‌شود در تهران زندگی کرد

بیت کوین باز هم رکورد جدیدی از خود به جا گذاشت

رشد یکدست قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار به کانال 81 هزار تومان رسید

ریزش 42 هزار واحدی شاخص بورس

عارف: قبول داریم که دولت بنگاه دار خوبی نیست

مقام اتاق بازرگانی: برای خرید موتورسیکلت 500 میلیون وام می‌دهند، ولی حاضر نیستند 150 میلیون برای پنل خورشیدی بدهند!

پزشکیان: ما گازوئیل را لیتری 300 تومان می‌فروشیم، بیرون 60 هزار تومان است

تتلو به تیتر یک گاردین تبدیل شد

فرهاد فخرالدینی از بیمارستان مرخص شد

کشاورزی و دامداری لرستان؛ رشد کشت گندم و 500دامداری ناتمام

تاکید مدیر عامل برق لرستان بر ادامه پویش دو درجه مصرف کمتر

تاکنون 8 ایستگاه پمپاژ در لرستان راه اندازی شده است

کسب رتبه دوم اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران در فرایند ارزیابی عملکرد دستگاه‌های اجرایی استان اصفهان

مددکار بنیاد باید اخلاق و مدیریت حرفه‌ای داشته باشد

17 دستگاه خودرو به ناوگان امدادی هلال احمر لرستان افزوده شد

سرمقاله ایران/ آگاه‌سازی و خرافه‌زدایی در سیره پیامبر اعظم(صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم)

بلایی که بر سر اقتصاد اسرائیل آمد

سرمقاله کیهان/ آقای پزشکیان و لایه پنهان جنگ

هدیه روسی-ایرانی به تحلیف ترامپ

سرمقاله همشهری/ پیش بینی رهبر انقلاب و ماجرای ایمان ما

دیوار بلند بی‌اعتمادی

حذف رسمی سامانه ارز نیما بعد از هفت سال

فاجعه نشت نفت در دریای سیاه؛ بدترین بحران زیست‌محیطی قرن 21

اختصاص منابع نفتی به هوش مصنوعی