ندای لرستان

آخرين مطالب

چرخش راهبردی در دولت؟ سیاسی

چرخش راهبردی در دولت؟
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
پزشکیان در آخرین حکم انتصاب خود، محسن اسماعیلی دانشیار دانشگاه تهران، عضو پیشین مجلس خبرگان رهبری و حقوقدان شورای نگهبان (چهار دوره) را به عنوان معاون راهبردی و امور مجلس رئیس‌جمهور منصوب کرد.
چرخش راهبردی در دولت؟ سپردن پست سابق محمدجواد ظریف به محسن اسماعیلی سوالات زیادی را برانگیخته است
بازار
محسن صالحی‌خواه| دولت پزشکیان این روزها از هر لحاظ، ایام شلوغی را می‌گذراند. بازار شایعات حول آن داغ است. معاون‌ها می‌روند و می‌آیند و معاونت‌هایشان در هم ادغام می‌شوند. اخبار از سوی تیم اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری تکذیب و سپس توسط آنان به صورت رسمی اعلام می‌شود. یکی در قطب جنوب بود، دیگری رانده شده و در دانشگاه نشسته اما نامش به عنوان گزینه وزارت اقتصاد مطرح می‌شود. مشاهده این روزهای دولت، آدمی را یاد جلدهای شلوغ مجله گل‌آقا در دهه هفتاد و ابتدای هشتاد می‌اندازد. 
ادغام دو معاونت
پزشکیان در آخرین حکم انتصاب خود، محسن اسماعیلی دانشیار دانشگاه تهران، عضو پیشین مجلس خبرگان رهبری و حقوقدان شورای نگهبان (چهار دوره) را به عنوان معاون راهبردی و امور مجلس رئیس‌جمهور منصوب کرد. اسماعیلی قرار است به صورت همزمان، مسئولیت‌های پیشین محمدجواد ظریف و شهرام دبیری را بر عهده بگیرد. این ادغام سوال‌برانگیز بود.
چراکه معاونت راهبردی آن‌طور که تعریف شده و قرار بود نقش ارائه راهبرد به رئیس‌جمهور و دولت را داشته باشد، تفاوت‌های ماهوی با معاونت امور مجلس دارد. در حکم اسماعیلی همانطور که در حکم پزشکیان به ظریف آمده بود، قرار است ساختار مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری متناسب با وظایف معاونت راهبردی تغییر کند. 
انتصاب اسماعیلی به عنوان معاون پزشکیان واکنش‌های تندی به دنبال نداشت. چراکه اسماعیلی بیش از آنکه شخصیت سیاسی باشد، یک شخصیت حقوقی بدون حاشیه است. هرچند در بیان نظراتش در معدود گفت‌وگوهایی که با رسانه‌ها داشته، معذوریتی برای خود قائل نیست و شاید تنها حواشی حول او را بتوان آن دسته از واکنش‌هایی دانست که به صحبت‌هایش نشان داده شده است.
واکنش‌ها بیشتر ناظر بر آن است که آیا این انتصاب مناسب بوده یا نه. بخش دیگر نیز مربوط به این است که چه الزامی وجود داشت این دو معاونت به یک نفر سپرده شود. هر دوی این سوال‌ها با گذر زمان پاسخ خود را خواهند یافت. اسماعیلی به دلیل چهار دوره حضور در شورای نگهبان به عنوان حقوقدان و همچنین عضویت در هیئت تطبیق قوانین، آشنایی عمیقی با حوزه پارلمانی دارد. اما در حال حاضر مشخص نیست که معاونت راهبردی و مرکز بررسی‌های استراتژیک دچار چه تحولاتی خواهند شد.
تائید و تکذیب یک خبر
ابتدای این هفته، خبر انتصاب اسماعیلی به عنوان معاون رئیس‌جمهور به رسانه‌ها درز پیدا کرد و منتشر شد. پیش از آن، این خبر از سوی بعضی فعالان رسانه‌ای و خبرنگاران حوزه دولت عنوان شده بود اما مطرح نمی‌شد که اسماعیلی برای کدام جایگاه خالی در دولت مدنظر قرار گرفته شده است. برای مثال خبرآنلاین، روز 24 فروردین نوشت: «محسن اسماعیلی به معاونت راهبردی و امور مجلس انتخاب شده و در حکم وی، هماهنگی با سایرقوا، مجمع تشخیص مصلحت و.. نیز مورد اشاره قرار گرفته است.» در نهایت دبیر شورای اطلاع‌رسانی دولت، در گفت‌وگویی که با ایرنا داشت این موضوع را تائید نکرد و آن را نادقیق خواند و اعلام کرد که گزینه‌ها در حال بررسی هستند. این نحوه خبررسانی از سوی تیم اطلاع‌رسانی، بار دیگر انتقادها نسبت به این بخش از دولت پزشکیان را برانگیخت.
پایان ماجرای ظریف
در نهایت پرونده حضور محمدجواد ظریف در دولت چهاردهم نیز بسته شد. او اواسط اسفندماه از ملاقاتش با غلامحسین محسنی‌اژه‌ای رئیس قوه قضائیه خبر داد و پس از آن نیز تلقی‌اش این بود که برکنار شده و به دانشگاه تهران بازگشت. ظریف در زمان اعلام این خبر، با انتشار پستی در شبکه‌های اجتماعی به این موضوع اشاره کرد که علاوه بر فشارهای بیرونی برای کنار گذاشتنش از دولت، با تلخی‌هایی درون دولت پزشکیان نیز روبه‌رو بوده است. تلخی‌هایی که به‌طور قطعی نمی‌توان گفت از سوی چه کسانی و در چه جایگاهی ایجاد شده بود.
اما در نهایت، پس از کنار رفتن ظریف صدای حمایت خاصی در دولت شنیده نشد. با صدور حکم محسن اسماعیلی، کنار رفتن ظریف از جایگاه معاونت راهبردی قطعی شد. مسعود پزشکیان در پیام تقدیر از ظریف خطاب به او نوشت: «اکنون که مجموعه محدودیت‌ها، امکان بهره‌مندی از دانش و تجربیات جنابعالی که متصف به صفات تدین، وجدان، احساس مسئولیت، غیور و شجاع از سوی مقام معظم رهبری هستید، مسئولیت معاون راهبردی رئیس‌جمهور را از ما سلب کرده است، مراتب قدرشناسی و سپاس خود را از تلاش‌های صادقانه و مسئولانه جنابعالی ابراز می‌دارم و علاقمندم که همچنان از شایستگی‌های علمی و تجربی شما برادر عزیز بهره‌مند باشم.» 
محمدجواد ظریف در دوران مبارزات انتخابات زودهنگام چهاردهم یکی از همراهان موثر او بود. پس از پیروزی پزشکیان مسئولیت شورای راهبری که ماموریت بررسی گزینه‌های مناسب برای پست‌های وزارتی و مدیریت‌های ارشد را انجام می‌داد، برعهده ظریف گذاشته شد. هرچند ظریف پس از مشخص شدن گزینه‌ها اعلام کرد که چقدر از افراد فهرست خروجی شورای مذکور و کمیته‌های آن هستند.
در نهایت نیز پزشکیان 13 مرداد 1403 ظریف را به عنوان معاون راهبردی خود و مسئول مرکز بررسی‌های استراتژیک منصوب کرد؛ حکمی که تا 26 فروردین دوام آورد. نکته جالب توجه این است که استعفای ظریف از معاونت راهبردی رئیس‌جمهور هیچ‌گاه به طور رسمی اعلام نشد. ظریف یک روز پس از تشکر پزشکیان از او و انتشار رسمی خبری جایگزینی محسن اسماعیلی، شعری در شبکه‌های اجتماعی، خطاب به مردم ایران منتشر کرد: «ما را سری‌ست با تو که گر خلق روزگار/ دشمن شوند و سر برود هم بر آن سریم/ گفتی ز خاک بیشترند اهل عشق من/ از خاک بیشتر نه که از خاک کمتریم.»
تکلیف وزارت اقتصاد
دیگر قصه مشابه ظریف در دولت چهاردهم، قصه علی طیب‌نیا، اقتصاددان و استاد دانشگاه تهران است که او را به‌عنوان وزیر اقتصاد دولت اول روحانی می‌شناسیم. پزشکیان با صدور حکم اسماعیلی، تکلیف دو کرسی خالی دولتش را مشخص کرد اما همچنان وزیر اقتصاد ندارد. وزارت اقتصاد پس از عزل عبدالناصر همتی توسط مجلس در 12 اسفند، تاکنون 47 روز است که با سرپرست اداره می‌شود. طبق قانون، رئیس‌جمهور باید ظرف سه ماه گزینه خود را به مجلس معرفی کند. اداره یک وزارتخانه توسط سرپرست پس از پایان سه ماه، تنها با مجوز مقام رهبری ممکن است. سیدرحمت‌الله اکرمی، از 12 اسفند تاکنون با حکم مسعود پزشکیان وزارت اقتصاد مدیریت می‌کند.
عدم معرفی وزیر پیشنهادی از سوی دولت علاوه بر اینکه باعث انتقاد مخالفان دولت شده، اعتراضاتی را نیز از سوی حامیان پزشکیان به دنبال داشته است. در این 47 روز، نام‌های مختلفی به صورت غیررسمی شنیده شد اما در نهایت ناگهان شاهد این بودیم که نام علی طیب‌نیا، از سوی جعفر قائم‌پناه، معاون اجرایی رئیس‌جمهور مطرح شد. قائم‌پناه گفت: «پس از بررسی‌های کارشناسی و جلسات متعدد، فهرستی از افراد شایسته را برای تصدی مسئولیت وزارت امور اقتصادی و دارایی به رئیس‌جمهور پیشنهاد کرده‌ایم که در رأس آن دکتر علی طیب‌نیا قرار دارد.»
قائم‌پناه نام طیب‌نیا را روز 23 فروردین مطرح کرد و او تا لحظه تنظیم این گزارش هیچ واکنشی نسبت به طرح نامش نداشته است. هر آنچه شنیده می‌شود، گمانه‌زنی و شایعات است. گمانه‌زنی‌هایی مبنی بر اینکه طیب‌نیا شروطی برای حضورش مشخص کرده که یک مدیر باشد و دیگری نباشد، یا اینکه فرماندهی اقتصادی را شخصاً به دست بگیرد. حتی حضور او از سوی یکی از نزدیکانش تکذیب نیز شده است. اما باز هم مشخص نیست در این خصوص کدام خبر درست و کدام‌یک نادرست است.
علی طیب‌نیا نیز که یکی از همراهان پزشکیان در دوران انتخابات بود، خیلی زود کنار رفت. گفته می‌شود کنار گذاشته شدن یا رفتن او از دولت هم شبیه همان بند «تلخی‌های درون دولت» است که ظریف در پیام روز 13 اسفندش نوشت. مسعود پزشکیان روز 14 مرداد طیب‌نیا را به‌عنوان مشاور عالی رئیس‌جمهور منصوب کرد. اما چند ماه بیشتر طول نکشید و اواخر سال بود که متوجه شدیم طیب‌نیا نیز دولت را ترک کرده است. اینکه چرا نام او دوباره به این شکل مطرح شده، نامشخص است. 

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1021191/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله وطن امروز/ حواس‌مان به دوستان‌مان هست

سرمقاله صبح نو/ یمـن و تغییر معادلات منطقه

وبسایت آمریکایی مطرح کرد: مذاکراتی فراتر از قاب تلویزیون‌ها

سرمقاله اطلاعات/ چرا اسرائیل در پی خلع سلاح مقاومت است؟

عمر اتوبوس‌های برون‌شهری 5 سال بیشتر شد

درخواست رئیس اتحادیه نمایشگاه‌داران خودرو برای تعادل در بازار: سیاست‌های اقتصادی و ارزی اصلاح شود

پرداخت مطالبات درمانی بازنشستگان در سال 1403، تا پایان اردیبهشت‌

سامانه خودنویس ابزاری برای مقابله با سوداگری در حوزه مسکن

معامله 546 هزارگواهی سپرده زعفران در بورس کالا

هنر انقلابی باید مدعیان دروغین را رسوا کند

هنرمند لرستانی برگزیده مسابقه خوشنویسی خط عربی «الرقیم» کشور قطر شد

استاندار لرستان حامی بی‌چون‌وچرای خیبر وتوسعه ورزش نامی ماندگار برای ثبت در تاریخ

گزینه تیم ملی امید هستم ولی اولویتم موفقیت خیبر است

مدیرعامل شرکت توزیع برق لرستان خبر داد:کشف 15 دستگاه ماینر غیرمجاز در خرم‌آباد

شهردار مرکز لرستان:تمام معابر مشکل‌دار خرم‌آباد امسال آسفالت می‌شوند

قهرمانی دلفان در مسابقات کشتی فرنگی نونهالان لرستان

تحول ترافیکی خرم‌آباد با اجرای دو پروژه کمربندی

مدارس لرستان و خرم‌آباد فردا 31 فروردین به علت آلودگی هوا تعطیل است؟ | تعطیلی مدارس لرستان فردا یکشنبه 31 فروردین 1404

دیدار سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با خانواده‌های معظم شهدا و ایثارگران

نشست شورای مشاوران وزرا در امور ایثارگران وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های اجرایی برگزار شد

شناسایی 14 فضای معماری جدید در فصل هفتم کاوش حریره شهر تاریخی حریره کیش

توقیف 48 دستگاه وسیله نقلیه متخلف در پلدختر

دیپلماسی در سایه بی‌اعتمادی

سرمقاله ایران/ سفر شاهزاده خالد بن سلمان زمینه‌ساز نظم نوین منطقه‌ای

سکانس دوم مذاکره از نگاه «فعال اصلاح‌طلب»

سرمقاله کیهان/ چالش هسته‌ای و پاشنه‌آشیل آمریکا

سرمقاله همشهری/ عربستان و مقاومت؛ صلح موقت یا آرامش پیش از توفان؟

سرمقاله شرق/ قرن گم‌شده

سرمقاله ابتکار/ آیا همه راه‌ها به رم ختم می‌شود؟

سرمقاله جوان/ مصائب چسبندگی قیمت‌ها

افزایش 29 درصدی صادرات محصولات کشاورزی در سال 1403

روبل روی دلار را کم کرد

راهنمای خرید بهترین پرینتر اداری برای کسب‌وکارهای کوچک و بزرگ

افزایش 40 درصدی تسهیلات مشاغل خانگی در سال جاری

آغاز تجاری‌سازی نسل پنجم تلفن همراه (5G) در رایتل

افت قیمت ها در بازار سکه و طلا؛ دلار در کانال 85 هزار تومانی ماند

رشد 45 هزار واحدی بورس و عبور از تراز 3 میلیون واحدی

واردات 5.5 میلیارد دلار بنزین در 1404 با مصرف روزانه 138 میلیون لیتر

وزیر رفاه: 17 میلیون نفر از دریافت یارانه حذف می‌شوند

حضور مدیرکل آموزش و پرورش لرستان در اختتامیه مسابقات قرآن و عترت

مزار شهدای بروجرد غبارروبی و گلباران شد

تا سال 1410 واحد مسکونی ناایمنی در سطح روستاهای لرستان نداریم

برگزاری اختتامیه چهل و سومین دوره مسابقات قرآن، عترت و نماز لرستان با معرفی برگزیدگان

المپیاد ورزشی مدارس پسرانه سمپاد لرستان؛ رقابتی پرشور برای کشف استعدادها

معدوم سازی 4 تن مواد غذایی لوازم آرایشی و بهداشتی فاسد در دورود

رژه مقتدرانه ارتش در لرستان

کشف ماینرهای غیرمجاز در خرم‌آباد

کسب مدال برنز فرنگی‌کار لرستانی در جام «شاهد»

«دلفان» قهرمان مسابقات کشتی فرنگی نونهالان لرستان شد

سعید دقیقی: همه عِرق و تعصبم در حال حاضر باشگاه خیبر خرم‌آباد است