ندای لرستان

آخرين مطالب

کاهش 55 درصدی قدرت خرید مردم در 10 سال گذشته سیاسی

کاهش 55 درصدی قدرت خرید مردم در 10 سال گذشته
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - جماران / امسال بانک مرکزی، پافشاری می کند که می خواهند نقدینگی را روی 25 درصد کنترل کند. وقتی نیاز به نقدینگی‌ات دو برابر شده اما شما آن را کنترل می کنید، یعنی به مردم می گوید خرید نکن و تولید نکن و هزینه بهداشت و درمان و سلامت و آموزشت را پرداخت نکن.
اکنون نرخ ارز بالا می رود، به جای اینکه برای آن برنامه بگذاریم، می گوییم ما داریم مبانی کنترل بلندمدت نرخ ارز را بنا می کنیم و می آییم سمت تقاضا را محدود می کنیم و نقدینگی را محدود می کنیم. بعد بنگاه باید با نرخ 50 وقتی گرانی تامین مالی کند و بعد تازه بانک مرکزی درباره ثبات نرخهایش صحبت کند! اکنون بنگاه ها، به جز آنها که قیمت گذاری دارند، همه با این نرخ قیمتهایشان را تعدیل کردند اما وقتی نوبت به دستمزد می رسد، می گویید اگر دستمزد بالا برود فلان می شود! این گونه نیست که دستمزد تورم را با خود بکشد و بلکه دستمزد پشت تورم می دود.
بازار


تورم بالا رفته و نیروی کار با فاصله یک ساله دستمزد خود را تعدیل قدرت می کند و اینجا ما می گوییم بایست اگر جلو بروی، تورم زیاد می شود. در حالی که اینگونه نیست اگر این دستمزد قدرت خرید خود را بهبود دهد، هیچ تاثیری بر قیمتها نمی گذارد، چرا که تورم پیشاپیش تاثیر خود را گذاشته است.
دکتر علی نصیری اقدم، اقتصاددان، با بیان اینکه وقتی می خواهیم تصمیم گیری کنیم، می گویند دستمزد تورم ایجاد می کند، اما در ایران و خارج از ایران هیچ مطالعه تجربی در این باره وجود ندارد که این موضوع را تائید کند، ادامه داد: بنابراین این موضوع اصلا تائید نشده است. نرخ ارز معنادار ترین تاثیر را روی تورم دارد و بعد از آن نرخ نقدینگی تاثر گذار است. اما درباره دستمزد این تاثیرات وجود ندارد.
دکتر علی نصیری اقدم، اقتصاددان و استاد دانشگاه علامه طباطبایی در نشست بررسی «پیچیدگی های سیاستگذاری دستمزد در ایران و نسبت آن با توسعه ملی» در موسسه مطالعات دین و اقتصاد با بیان اینکه در اقتصاد خرد به ما آموزش داده شده بود دستمزد اهمیتی ندارد و بر اساس ارزش تولید نهایی در اقتصاد تعیین می شود و قیمتها در بازار داده شده، اظهار داشت: اگر دستمزد بیش از متغیر نرخ بهره یا نرخ سود و یا نرخ ارز، به عنوان یکی دیگر از کلیدی ترین قیمتهای اقتصاد حائز اهمیت نباشد، کمتر از آنها حائز اهمیت نیست.


اما در آن حوزه ها، از آنجا که ذینفعان زیادی وجود دارد، همه تغییرات آنها را می فهمند اما کسی درباره رانت نرخ دستمزد حقیقی و منفی صحبت نمی کند، حتی پژوهشهای قابل توجهی هم دراین زمینه وجود ندارد. اینجا صدایی نیست که بگوید عده ای، چه دولتی و چه خصوصی، از رانت دستمزد حقیقی منفی استفاده می کنند.
وی با بیان اینکه دستمزد باید متناسب با تورم تعیین شود و مخارج زندگی را پوشش دهد و متناسب با بعد خانوار متوسط کشور باشد، افزود: دستمزدها در طول تاریخ متناسب با روند عمومی تورم تعدیل نشده، در بعضی از سالها، بیش از سطح عمومی قیمتها و در بعضی از سالها کمتر بوده است و بر اساس تورم اعلامی مرکز آمار از سال 1390 تا امروز، حداقل دستمزد حدود 18 تا 19 درصد قدرت خرید خود را از دست داده است. اگر همین محاسبه را با تورم اعلامی بانک مرکزی محاسبه کنیم، ورق برمی گردد. بر اساس تورم اعلامی بانک مرکزی، طی این دوره، حداقل مزد قدرت خرید خود را 55 درصد از دست داده است.
این اقتصاددان ضمن اشاره به محاسباتی که درباره سهم نیروی کار و سرمایه در تولید انجام شده است، ادامه داد: وقتی بهره وری را خارج کنیم، آنچه که باقی می ماند، رشد تولید مستقل از بهره وری باشد، سهم کار و سرمایه قابل ملاحظه می شود. وقتی روند را بررسی می کنیم، می بینیم از سال 1358 بعضی سالها سهم نیروی کار زیاد و برخی سالها زیاد بوده است اما در هر حال در نمای کلی نمودار، سهم نیروی کار تقویت شده است. اما آیا سهم بری نیروی کار به این اندازه زیاد شده است؟
نصیری اقدم به برخی داده های کارگاه های بزرگ صنعتی اشاره کرد و با بیان اینکه بررسی جبران خدمات نیروی کار از سهم ستانده، یعنی میزان دستمزد در ارزش تولید، نشان می دهد در اوایل دهه 80 این عدد حدود 24 و در سال 1400 حدود 13 تا 14 درصد بوده و شاهد شکاف دستمزد و بهره وری هستیم، خاطرنشان کرد: این پدیده در دنیا را از بعد 1970 شاهد هستیم. این شکاف همچنان رو به افزایش است و نشان می دهد تئوری بنیادین توزیع درآمد در اقتصاد خرد، اساسا اشتباه است. چون در آنجا این گونه تبیین می شود که دستمزد به اندازه تولید نهایی نیروی کار است، اما داده های واقعی نشان می دهند اصلا این گونه نیست. قانون می گوید کارگر باید بتواند با حقوق دریافتی اش، هزینه های زندگی خود را تامین کند اما به طور تاریخی و سنتی این رقم، حدود 60 درصد هزینه های معیشتی کارگران را تامین می کند.

ندای لرستان

نصیری اقدم ضمن تشریح ساختار نهادی تعیین دستمزد در ایران، یادآورشد: در اقتصادهای مدرن امروز، داستان اینکه همه قیمتها توسط بازار تعیین می شوند واقعیت ندارد. ممکن است در داستانهای کتاب درسی این گونه باشد اما در روی این کره خاکی، بانک مرکزی تعیین کننده اصلی نرخ بهره است.
وی اضافه کرد: اگر داده های منتشر شده توسط تامین اجتماعی در سال 1402، درست باشند، حدود 2.5 میلیون نفر حداقلی بگیر هستند. حدود 9.2 بین حداقل تا دو برابر حداقل مزد دریافت می کنند. در سایر سطوح دستمزدی هم افرادی را داریم بنابراین ما با یک ساختار دستمزد مواجه هستیم که نرخ دستمزد همه این لایه ها را تحت تاثیر قرار می دهد و در واقع درباره قیمت نیروی کار در کل اقتصاد صحبت می شود.
این اقتصاددان ادامه داد: سال 402 حداقل دریافتی در بخش کارمندی 8 میلیون و 580 هزار تومان و در سال 403 بالغ بر 11 میلیون و 609 هزار تومان بوده و رشد 35 درصدی در سال 403 نسبت به 402 داشتیم. در سال 402 به 104 هم این عدد به 40 درصد رسیده است. اما نکته این است که ما مشابه آن را درباره کارکنان دولت هم داریم. به این معنا که ضریب حداقل حقوق ماهانه که شامل حق شغل و حق شاغل است، بر اساس قانون مدیریت خدمات کشوری، 20 درصد افزایش یافته است بنابراین می گویند ما در بخش کارمندی 20 درصد زیاد کرده ایم. حداقل دریافتی هم از 13 میلیون به 16 میلیون رسیده است.
نصیری اقدم، ضمن تشریح تبعیضهایی که در پرداخت حقوق میان کارمندان دولت وجود دارد که این مکانیسم ایجاد تبعیض قابل توجه در بازنشستگی هم وارد شده، اظهارداشت: گاه این مساله مطرح می شود که اگر دستمزدها را زیاد کنید، فکر می کنید که به نفع نیروی کار کار کرده اید، اما در عمل این کار به ضرر نیروی کار است؛ به این دلیل که اگر دستمزد زیاد شود، بهره وری و قیمت بازار که ثابت است، بنابراین تنها راهی که برای پرداخت دستمزد وجود دارد ، این است که تعداد نیروی کار را کاهش دهیم که بهره وری را بالا ببریم. این هم از آن تناقضها و پارداوکسهای علم اقتصاد است که می گوید هر وقت می خواهی از نیروی کار حمایت کنید، از صاحب سرمایه حمایت کنید تا بتوانیم دستمزد بالاتری بدهیم و این از آن غلط اندازهای بسیار مهم و فراگیر در علم اقتصاد است.

ندای لرستان

عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی (ره) به تحقیقات صورت گرفته در کشورهای غربی که نشان می دهد هر میزان دستمزدها بالا رفته، اشغال و نرخ مشارکت هم افزایش می یابد، اضافه کرد: پژوهشی که در دانشگاه علامه هم انجام دادیم، این یافته ها را تائید کردند.
وی گفت: بنگاه ها نگران هستند که اگر دستمزد را زیاد کنند، حاشیه سود بنگاه کم می شود، باید توجه داشت اگر بنگاه ها به صورت تک این کار را بکنند، حاشیه سودشان کم می شود اما اگر همه بنگاه ها با هم دستمزدشان را زیاد کنند، نتیجه این می شود که قدرت خرید عموم تقویت و فروش افزایش می یابد و با تقویت فروش امکان پرداخت حقوق بالاتر شکل می گیرد. یعنی ما را از نگاه انقباضی و ریاضتی به نگاه چرخه مثبت سوق می دهد این چرخه خود مقوم و در جهت تقویت است. یعنی افزایش دستمزد، ظرفیتهای تولیدی بلندمدت را هم رشد می دهد.
نصیری اقدم با بیان اینکه وقتی می خواهیم تصمیم گیری کنیم، می گویند دستمزد تورم ایجاد می کند، اما در ایران و خارج از ایران هیچ مطالعه تجربی در این باره وجود ندارد که این موضوع را تائید کند، ادامه داد: بنابراین این موضوع اصلا تائید نشده است. نرخ ارز معنادار ترین تاثیر را روی تورم دارد و بعد از آن نرخ نقدینگی تاثر گذار است. اما درباره دستمزد این تاثیرات وجود ندارد.
عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی (ره) تصریح کرد: مطالعات تجزیه تورم آقای جلالی نائینی نشان می دهد 47.8 درصد از تغییرات تورم را در بلندمدت تغییرات نرخ ارز توضیح می دهد. حدود 40 درصد هم با بحث ماندگاری تورم که در چرخه خودش را بازتولید می کند، توضیح داده می شود. در کوتاه مدت 3.4 و در بلندمدت هم 10 درصد رشد نقدینگی در تورم تاثیرگذار است. مطالعه ای که ما انجام دادیم، دستمزد را هم اضافه کردیم که نشان داد دستمزد در کوتاه مدت 2درصد و در بلندمدت 10 ساله، 6 درصد می تواند تورم را متاثر کند.

ندای لرستان

نصیری اقدم با بیان اینکه مطالعات ما نشان می دهد هر زمان ما جهش نرخ ارز داشتیم، بعد از آن شاهد تورم و افزایش نقدینگی هم بوده ایم، گفت با افزایش نرخ ارز، همه خود را با نرخ ارز 100 تومانی هماهنگ کردند اما تنها کارگر و کارمند باقی مانده است. اما نمی توان گفت در بلندمدت این تورم است که نرخ ارز را بالا می برد ، در این دوره تحریمی پیشران نرخ ارز است و تورم بعد از آن بالا می آید.
وی اضافه کرد: امسال بانک مرکزی، پافشاری می کند که می خواهند نقدینگی را روی 25 درصد کنترل کند. وقتی نیاز به نقدینگی ات دو برابر شده اما شما آن را کنترل می کنید، یعنی به مردم می گوید خرید نکن و تولید نکن و هزینه بهداشت و درمان و سلامت و آموزشت را پرداخت نکن. اکنون نرخ ارز بالا می رود، به جای اینکه برای آن برنامه بگذاریم، می گوییم ما داریم مبانی کنترل بلندمدت نرخ ارز را بنا می کنیم و می آییم سمت تقاضا را محدود می کنیم و نقدینگی را محدود می کنیم.
بعد بنگاه باید با نرخ 50 وقتی گرانی تامین مالی کند و بعد تازه بانک مرکزی درباره ثبات نرخهایش صحبت کند! اکنون بنگاه ها، به جز آنها که قیمت گذاری دارند، همه با این نرخ قیمتهایشان را تعدیل کردند اما وقتی نوبت به دستمزد می رسد، می گویید اگر دستمزد بالا برود فلان می شود! این گونه نیست که دستمزد تورم را با خود بکشد و بلکه دستمزد پشت تورم می دود. تورم بالا رفته و نیروی کار با فاصله یک ساله دستمزد خود را تعدیل قدرت می کند و اینجا ما می گوییم بایست اگر جلو بروی، تورم زیاد می شود. در حالی که اینگونه نیست اگر این دستمزد قدرت خرید خود را بهبود دهد، هیچ تاثیری بر قیمتها نمی گذارد، چرا که تورم پیشاپیش تاثیر خود را گذاشته است.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1021936/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آمریکا برای جنگ با ایران آماده می‌شود؟

سر بر آوردن بابک زنجانی در صنعت ریلی

معمای ورود چهار فروند ایرباس و بوئینگ به ایران

پشت پرده استراتژی پوتین برای آتش‌بس موقت با اوکراین

کارن همایونفر و شبی ماندگار برای هنر ایران و انقلاب

تصادف پژو 206 با عابر پیاده در جاده فیروزآباد - شیراز با 2 کشته

مرگ 2 عابر پیاده در پی تصادف در محور فیروزآباد شیراز

دیدار مدیرکل بنیاد شهید لرستان با خانواده‌های شهدای کوهدشت+عکس

پیام سردار باقری به مناسبت سالروز تأسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

پرورش 2 و نیم میلیون قطعه ماهی زینتی در لرستان

شهاب‌سنگ‌ها ‌کجا سقوط می‌کنند؟

وال استریت ژورنال: ایران نمی‌خواهد سناریوی خروج از برجام تکرار شود

روس‌‏ها علاقه‌‏ای ندارند برنامه هسته‌‏ای ایران از کنترل خارج شود

رئیس‌جمهور نوچه‌پرور

نیویورک تایمز: ریاض دیگر خواهان تنش نیست

گرداب بی‌آبی زاینده‌رود

بازار روغن کی به آرامش می‌رسد؟

هر اسکناس در زمان رونمایی چند دلار بود؟

پیش‌بینی کارشناس اقتصادی: اگر توافق شود قیمت دلار به 79 هزار تومان می‌رسد

بخش خصوصی: برای تحقق اهداف برنامه هفتم، نیاز به 870 میلیارد دلار سرمایه داریم

اعتبار خرید بسته‌های غذایی و بهداشتی 2 میلیون مادر ایرانی تمدید شد

در سه سال اخیر 11 هزار میلیارد تومان رانتِ تراکم فروشی توزیع شده است

رفع مشکلات حوزه بهداشت، آموزش و معیشت در استان‌های کم‌برخوردار و محروم در دستور‌کار دولت

مخترع جوان بروجردی در تلاش برای تحقق آرمان های بزرگ

پزشکیان: تحول زیرساختی در لرستان از محور‌های اصلی برنامه دولت است

بازی روسی در مذاکرات

منتظر خبرهای خوش مذاکراتی باشید

تولید گندم امسال 20 درصد کاهش می‌یابد

وزیر نیرو: در تولید نیروگاه‌ جزء کشورهای اول دنیا هستیم

واکنش عجیب راه آهن جمهوری اسلامی به حواشی سرمایه‌گذاری 64 هزار میلیاردی

همدلی و همیاری مدیران و مسئولان در خدمت به جامعه ایثارگر ضروری است

جلسه شورای معاونین بنیاد شهید و امور ایثارگران گلستان برگزار شد

توافق محدود در راه است؟

ایران و دو بال مذاکرات هسته‌ای

معمای آقای ب.ز

توافق ترامپ متفاوت از توافق اوباما؟

قرارداد جنجالی

قیمت انواع مرغ اول اردیبهشت 1404

تا 200 میلیون تسهیلات بدون ضامن ویپاد؛ دیجیتال بانک پاسارگاد

پیش بینی قیمت دلار 2 اردیبهشت 1404

ریزش ناگهانی قیمت کوییک صفر، خریداران چقدر ضرر کردند؟

دوشنبه سیاه بیت‌کوین

رکورد تاریخی قیمت طلای جهانی شکسته شد

پرداخت وام 400 میلیون تومانی مسکن روستایی از امروز

خریداران طلا در فروردین 1404 چقدر ضرر کردند؟

رشد 8 درصدی اقتصاد نیازمند 7984 هزار میلیارد تومان است

آغاز طرح‌های گسترده آسفالت معابر شهری در خرم‌آباد

دولت مصمم به تحول زیرساختی در لرستان با رویکردی عادلانه است

خرم‌آباد صاحب کمربندی جدید می‌شود؛ پشته حسین‌آباد در مسیر توسعه

دولت مصمم به تحول زیرساختی در لرستان با رویکردی متوازن و عادلانه است