ندای لرستان

آخرين مطالب

وجود حدود 200 بنای تاریخی در بروجرد گفتگو

وجود حدود 200 بنای تاریخی در بروجرد
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - ایرنا / سرپرست اداره میراث فرهنگی بروجرد گفت: افزون بر 200 بنای تاریخی شامل خانه، حمام ها، بازار، مسجد، باغ ها و عمارت در این شهرستان وجود دارد.
مهدی گودرزی، سرپرست اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بروجرد اظهار کرد: حدود 25 خانه تاریخی در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده و بیش از 10 خانه تاریخی دیگر نیز شناسایی شده که بعد از تشکیل پرونده و تهیه گزارش آنها نیز ثبت خواهند شد.
وی با بیان اینکه بروجرد یکی از تاریخی‌ترین شهرهای ایران محسوب می‌شود، افزود: علاوه بر موارد شناسایی شده تعدادی دیگر خانه و بناهای تاریخی نیز در این شهرستان وجود دارد که به دلیل اینکه در مالکیت اشخاص حقیقی هستند جزو این آمار قرار داده نشده است.
بیشتر خانه‌های تاریخی بروجرد قاجاری‌اند
سرپرست اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بروجرد یادآور شد: بیشتر خانه های تاریخی در بروجرد قاجاری هستند و تنها 2 بنای بروجرد بنام های خانه حاتمی و بخشی از خانه مغیث به دوران زندیه و صفوی می رسد، خانه افتخار الاسلام هم به عنوان پایگاه و مرکز اداری میراث فرهنگی مشخص شده و اقدامات فرهنگی و هنری در آن انجام می شود.
گودرزی با بیان اینکه طبق تبصره ماده 560 قانون مجازات اسلامی تشخیص ماهیت تاریخی - فرهنگی به عهده میراث فرهنگی کشور است، بیان کرد: تا کنون 2 خانه تاریخی بنام خانه مصری و مغیث به بخش خصوصی واگذار شده و پنج بنای دیگر در لیست واگذاری هستند.


10 خانه تاریخی در تملک میراث فرهنگی بروجرد
وی با اشاره به اینکه هم اکنون تعداد 10 خانه تاریخی در تملک میراث فرهنگی بروجرد قرار دارد، اضافه کرد: چنانچه بنایی در بروجرد شناسایی شود که هویت آن تاریخی باشد، میراث فرهنگی ورود می کند تا آن اثر تاریخی را ثبت آثار ملی نماید تا بتواند از ظرفیت های قانونی برای حفظ و نگهداری آن اثر و تامین بودجه استفاده کند.
سرپرست میراث فرهنگی بروجرد با تاکید بر اینکه ثبت آن اثر تاریخی به هیچ وجه از مالکیت شخص نسبت به آن اثر تاریخی کم نمی کند، افزود: مالک می تواند خرید و فروش آن اثر را هم انجام دهد فقط حق تخریب آن را ندارد که در این راستا هماهنگی با شهردای برای جلوگیری از تخریب آن انجام می شود.
گودرزی گفت: در مجموع 280 هکتار بافت تاریخی منسجم در مرکز شهر بروجرد وجود دارد که وجود آثار و خانه های تاریخی آن می تواند نقش موثری در توسعه گردشگری این شهر داشته باشد، بافت تاریخی شهر بروجرد از کهن‌ترین بافت‌های غرب کشور است، محدوده شهری شامل چهار محله اصلی رازان، دودانگه، یخچال و صوفیان است.
خانه تاریخی آیت‌الله بروجردی
وی افزود: از جمله خانه های تاریخی بروجرد خانه تاریخی آیت الله بروجردی واقع در خیابان صفای بروجرد است که به صورت حیاطی مرکزی و در 2 طبقه ساخته شده که یکی از فضاهای مهم این خانه تاریخی " alt="ندای لرستان" width="100%" />

خانه تاریخی افتخارالاسلام طباطبایی
سرپرست اداره میراث فرهنگی بروجرد گفت: یکی دیگر از خانه های تاریخی بروجرد خانه تاریخی افتخارالاسلام است که اکنون به عنوان موزه مورد استفاده قرار می گیرد و در بخشی از این خانه صنایع مرتبط با ورشو سازی نمایش داده می شود، خانه تاریخی افتخارالاسلام در تاریخ 24 اسفند سال 1383 به شماره 11753 ثبت آثار ملی شده است.
وی یادآور شد: خانه تاریخی افتخارالاسلام طباطبایی مربوط به دوره قاجار است که در بروجرد، خیابان صفا واقع شده‌ است، این خانه متعلق به یکی از روحانیون برجسته شهر و از خانواده سادات طباطبایی بروجرد به نام حاج افتخار الاسلام نبوی طباطبایی بوده‌ است، خانه در کوچه معروف به حاج افتخار در محله صوفیان واقع است که در زمان خود یکی از بزرگترین خانه‌های مسکونی شهر بوده و در حال حاضر از زیباترین منازل مسکونی قدیم در شهر بروجرد است.
سرپرست اداره میراث فرهنگی بروجرد افزود: این بنا حدود اوایل قاجاریه ساخته شده و مشتمل بر یک ورودی با سردری بزرگ و زیباست، در دولنگه چوبی بر آن نصب شده‌ که پس از عبور از فضای هشتی بر حیاط خانه وارد می‌شود، حیاط خانه از سه جهت با فضاهای معماری و از سمت غرب با دیوار بزرگ و قطور محصور است که با طاق نماهای نیم دایره کوچک و بزرگ و تزیینات زیبای آجر کاری و کاشی معرق نماسازی شده‌است.
خانه تاریخی مصری
گودرزی بیان کرد: یکی دیگر از خانه های تاریخی بروجرد خانه مصری است که در بافت قدیم بروجرد در مجموعه تاریخی طباطبایی واقع شده این خانه حدود 850 متر مساحت دارد که این خانه تاریخی نیز به شماره 10873 ثبت آثار ملی شده است.
وی ادامه داد: این خانه تاریخی به سبک بناهای دوره قاجاری در2 طبقه ساخته شده و دارای پلانی درونگرا و حیاطی مرکزی است، که در نماکاری آن از تزئینات آجری و مقداری کاشی کاری استفاده شد.
وی یادآور شد: خانه‌های تاریخی بروجرد با توجه به نوع اقلیم و ساختار اجتماعی که بر منطقه حاکم بوده، ساخته شده است به این صورت که مهندسی معماری مطابق با اقلیم بروجرد در ساخت خانه‌های تاریخی از ویژگی‌های برجسته این آثار است، رعایت مباحث امنیتی و ماهیت درون‌گرایی برگرفته از پیشینه اعتقادی و مذهبی مردم بروجرد در ساختار خانه‌های تاریخی آن نیز دیده می‌شود.
گودرزی با اشاره به اینکه امسال سه خانه تاریخی شهرستان بروجرد ثبت ملی شده است، گفت: حدود 10 خانه تاریخی وجود دارد که مراحل تشکیل پرونده آنها باید انجام بگیرد که بتوانیم آنها را ثبت آثار ملی کنیم، درصورت ثبت نهایی این بناهای تاریخی در فهرست آثار ملی کشور تمامی آنها تحت حمایت قانون حفاظت از آثار ملی قرار خواهند گرفت.
سرپرست اداره میراث فرهنگی بروجرد یادآور شد: خانه های تاریخی بروجرد نمایانگر معماری بی‌نظیر و باارزش سبک خانه ایرانی هستند که در گذر زمان و تغییر کالبد شهر، هویت و رنگ‌ و بوی تاریخی خودشان را حفظ کرده‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/988296/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله رسالت/ معمای یک تعارض در آمریکا

سرمقاله آرمان ملی/ ریاست جمهوری ترامپ و چند نکته

پیروزی ترامپ چه تاثیری بر اقتصاد ایران خواهد داشت؟

قیمت سکه و طلا شکست؛ ثبات دلار در کانال 69 هزار تومان

تراز تجاری منفی 7 میلیارد دلار شد/ 7 شریک تجاری اول ایران کدامند؟

ریزش قیمت یورو و ثبات دلار در مرکز مبادله ایران

دلایل ادامه توقف عرضه گوشت گرم تنظیم بازاری

توقف فروش ربع‌ سکه‌ 86 در حراج شنبه

نیاز به اعتبار 500 میلیون دلاری برای احیای هواپیما‌های زمین گیر

نرخ سود بین بانکی ثابت ماند

جزئیات اصلاح شش شاخص دهک بندی خانوارها از زبان خبرنگار صداوسیما

ماجرای اخبار ضدونقیض از طرح مزد کارگران

تأمین آب شرب برای 550 خانوار در کوهدشت

کسب 4 مجوز توریست درمانی در دانشگاه علوم پزشکی لرستان

ایستگاه پمپاژ کوهدشت پس از 2 دهه بلاتکلیفی تکمیل شد

شور انتخابات شورای دانش آموزی در مدرسه آیت الله طالقانی بروجرد

ایران به قدرت بازدارندگی کامل رسیده و دشمن نمی‌تواند تعدی کند/تأمین آب شرب برای 550 خانوار در منطقه محروم قرعلیوندکوهدشت

پیشرفت 75 درصدی جهاد آبرسانی در لرستان

صعود به اشترانکوه وقلل مرتفع لرستان ممنوع شد

اساتید طلاب را به سمت تحقیق و پژوهش سوق دهند

پژوهش طلاب به سمت نیازهای فکری جامعه و حاکمیت هدایت شود

پویشی از جنس یاقوت در لرستان برای کمک به جبهه مقاومت

آبرسانی به 3 هزار روستا در جهاد آبرسانی کشور/ 100 هزار گروه جهادی در کشور فعال هستند

مدیرکل حوزه استاندار و سرپرست معاونت سیاسی استانداری لرستان شد

انتصابات جدید در استانداری لرستان/ 7 مدیرکل منصوب شد

بهبود حافظه با واقعیت مجازی و تحریک عمقی مغز

سفر به مشهد مقدس، هدیه مسرور به پرستاران کیش

شورای راهبری طرح مرجان و کمپین بزن بریم کیش تشکیل شد

صادرات، نخستین اولویت مناطق آزاد باشد.

مسرور: در جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی منطقه آزاد کیش می‌تواند نقش مهمی برای کشور ایفا کند

قیام ایل بختیاری در حمایت از غزه و لبنان

نامزد شکست خورده دموکرات‌ها ایران را بزرگ‌ترین دشمن می‌دانست

سرمقاله هم میهن/ سیاست اسیر کلیشه‌ها

وضعیت «قرمز» در آمریکا

سرمقاله دنیای اقتصاد/ با ترامپ چه کنیم؟

دردسر بزرگتر نتانیاهـو

سرمقاله سازندگی/ ترامپ 2024

چرا موج آبی شکل نگرفت؟

سرمقاله آرمان امروز/ ایران و آمدن ترامپ

مرد شکاک روزگار این زن را سیاه کرد

تامین 800 میلیون یورو برای واردات خودرو

ترخیص دومین محموله 2400 تنی برنج وارداتی‌ در بندرعباس

سود سهام عدالت کی واریز می‌شود؟

واحد‌های راکد لرستان احیا شود/ صنایع بومی را تقویت کنیم

افتتاح پروژه ایستگاه پمپاژ کلین کوهدشت پس از 20 سال

فعالیت سامانه نام‌گذاری و جستجوی معابر خرم‌آباد

فعالیت سامانه نام‌گذاری و جست‌وجوی معابر خرم‌آباد

موفقیت امروز، نباید شما را از پیشرفت بازدارد

افتتاح 8 ایستگاه پمپاژ کشاورزی لرستان در 3 سال

جلسه کارگروه تأمین مسکن ایثارگران و گلزارهای شهدا در استانداری مازندران برگزارشد