ندای لرستان

آخرين مطالب

دردسر بزرگتر نتانیاهـو سیاسی

دردسر بزرگتر نتانیاهـو
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
احمد زیدآبادی| درحالی‌که توجه افکار عمومی بر انتخابات آمریکا متمرکز بود، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، به صورتی «دزدکی» یوآف گالانت، وزیر دفاع کابینۀ خود را برکنار و همزمان یزرائیل کاتز، وزیر خارجه را به جای او منصوب کرد.
نتانیاهو از همان ماه‌های نخست تشکیل دولتش، با گالانت اصطکاک پیدا کرد و هر چه زمان گذشت، درۀ اختلاف و بی‌اعتمادی بین دو طرف عمیق‌تر شد. گالانت از معدود اعضای حزب لیکود بود که با قانون اصلاحات قضاییِ مورد نظر نتانیاهو به مخالفت علنی برخاست و پس از عملیات 7 اکتبر و آغاز جنگ در نوارغزه نیز نخست‌وزیر را به نداشتن استراتژی متهم کرد.
با افزایش اختلافات بر سر مسائل مختلف، دو طرف نتوانستند بی‌اعتمادی متقابل به یکدیگر را پنهان نگه دارند. آنها گویی در حال قهر به سر می‌بردند؛ به‌طوری‌که حتی در مقابل چشم رسانه‌ها و دوربین‌های تلویزیونی به یکدیگر نگاه و یا کلامی رد و بدل نمی‌کردند.
گالانت هنگامی که پست وزارت دفاع دولت نتانیاهو را به عهده گرفت، از سوی رسانه‌ها عمدتاً به عنوان فردی حرفه‌ای و فاقد بینش سیاسی معرفی شد اما از قضا، مهمترین معضل او با نتانیاهو بر سر «بینش سیاسی» شکل گرفت.
گالانت در ماه‌های اخیر بارها به صراحت اعلام کرد که جنگ به خودی خود و بدون وجود یک طرح و برنامۀ سیاسی برای دوران پس از آن، مشکلی را حل نمی‌کند. او بر این باور بود که نتانیاهو و حلقۀ یاران نزدیکش هیچ طرح و برنامۀ سیاسی برای ادارۀ نوار غزه پس از فرونشستن آتش جنگ ندارند و لازم می‌دید که این موضوع را به انحاء مختلف به رسانه‌ها هم بکشاند.
دعوای دیگر او با نتانیاهو بر سر طرح مربوط به معافیت طلاب مدارس تلمودی و ارائۀ سوبسید به مهدکودک‌های یهودیان ارتدوکس بود. نتانیاهو برای تشکیل دولت، با دو حزب مذهبی ارتدوکس یعنی یهودیت توراتی متحده و شاس مجبور به ائتلاف شده است.
این دو گروه مخالف خدمت نظام وظیفۀ اجباری برای طلاب حوزه‌های دینی خود هستند و علاوه بر آن، بر دریافت کمک‌های دولتی برای مؤسسات و جوامع تحت سرپرستی خاخام‌های ارتدوکس اصرار می‌ورزند. نتانیاهو به‌رغم گرایش سکولار خود و حزب متبوعش، برای بقای دولت خود چاره‌ای جز تأمین رضایت دو حزب مذهبی شاس و یهودیت توراتی متحده ندارد و به این منظور درصدد تصویب لایحه‌ای دربارۀ معافیت طلاب و ارائۀ سوبسید به جوامع ارتدوکس در قالب لایحۀ بودجه، به این منظور است.
گالانت به‌خصوص با معافیت طلاب علوم توراتی از خدمت سربازی مخالف بود و وزارتِ دفاع تحت رهبری او به تازگی برای فراخواندن هفت هزار طلبۀ ارتدوکس به زیر پرچم برای آنان احضاریه صادر کرده بود. به نظر می‌رسید ارزیابی نتانیاهو از رفتار اخیر گالانت، حرکت او در جهت به تنگنا انداختن و یا حتی سقوط دولت خود بود، بنابراین برای پیشگیری از این رخداد، در شبی که همۀ توجهات به انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا جلب شده بود، عملاً به حال «دزدکی» گالانت را از کابینه اخراج کرد و به منزلش فرستاد.
نتانیاهو به واقع از مدت‌ها پیش مترصد فرصتی برای برکناری گالانت بود. او به نزدیکانش گفته بود که پس از حمله به خاک ایران، گالانت را از پستش برمی‌دارد، اما در شرایط عادی این کار برایش آسان نبود. 
گالانت به دلیل نوع موضع‌گیری‌هایش، نیروی مورد علاقۀ تمام رهبران احزاب اپوزیسیون به شمار می‌رفت. حضور او در کابینه هم فشار اپوزیسیون و هم فشارهای ایالات متحده را به دولت نتانیاهو کاهش می‌داد. گالانت به نقش خود در این باره ظاهراً واقف بود و همین نکته سبب می‌شد که با بی‌پروایی با نتانیاهو روبه‌رو شود. او یک روز قبل از حملۀ اسرائیل به ایران، نامه‌ای به شدت انتقادی به نتانیاهو نوشت. محافل رسانه‌ای اسرائیل، لحن و محتوای نامه را بی‌سابقه و بی‌باکانه توصیف کردند.
به هر حال، نتانیاهو در تصمیمش جازم شد و خود را از «مزاحمت»های بی‌پایان گالانت خلاص کرد، اما این خلاصی مشکلات بیشتری برای او به دنبال خواهد داشت. رهبران اپوزیسیون از بنی‌گانتز و یائیر لاپید گرفته تا یائیر گولان و آویگدور لیبرمن و نفتالی بنت، به طور همصدا با لحنی تند و خشم‌آلود تصمیم نتانیاهو در برکناری گالانت را تقبیح و محکوم و رئیس دولت را به دیوانگی و فدا کردن امنیت اسرائیل برای منافع شخصی متهم کرده‌اند.
نهادهای مدنی و بنگاه‌های بزرگ اقتصادی و شغلی از جمله اتحادیۀ کارگری – هیستادروت- نیز با رهبران سیاسی در احزاب اپوزیسیون همراه شده و در اعتراض به برکناری گالانت تهدید به اعتصاب کرده‌اند.
در این میان، آویگدور لیبرمن رهبر حزب «اسرائیل خانۀ ما» تأکید کرده است که وقتی برکناری وزیر دفاع در هنگامۀ جنگ ممکن باشد چرا برکناری نخست‌وزیر ممکن نباشد؟ اشارۀ لیبرمن به سخنی از نتانیاهوست که تشکیل یک هیئت تحقیق دولتی برای بررسی دلایل شکست دولت در مقابل حملۀ 7 اکتبر حماس را در میانۀ جنگ، برنمی‌تابد و آن را به پس از پایان جنگ موکول می‌کند.
نتانیاهو با برکناری گالانت، عملاً منطق مورد ادعای خود را نقض کرده است و از این به بعد استدلالی برای مخالفت با تشکیل هیئت تحقیق دولتی ندارد. بنابراین، فشار افکار عمومی، جامعۀ مدنی و احزاب سیاسی اپوزیسیون بر علیه او از این پس به شدت تشدید می‌شود.
شاید نتانیاهو به تصور اینکه پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا و حضور دوستانش در کاخ سفید، مانع از آن خواهد شد که اپوزیسیون فشارها علیه او و دولتش را تشدید کند، اقدام به برکناری گالانت در این موقعیت کرده است. با این حال، مشخص نیست که شخص ترامپ وجود یک دولت راست افراطی در اسرائیل را منطبق با سیاست‌ها و برنامه‌های خود ببیند.
در چهار سال دوری ترامپ از کاخ سفید او بارها به نتانیاهو حمله کرد و حتی محمودعباس رهبر دولت خودگردان را فردی مسئول‌تر از او دانست. از این رو، بعید است که ترامپ بخواهد سدی در برابر فشارهای داخلی در اسرائیل علیه نتانیاهو ایجاد کند.
قاعدتاً تا زمانی که دولت نتانیاهو از اکثریت پارلمانی در کنست برخوردار باشد، تکان دادن او از دفتر نخست‌وزیری کار آسانی نخواهد بود، اما چسبیدن او به قدرت به بهای آنچه اغلب نخبگان سیاسی اسرائیل «فدا کردن امنیت اسرائیل» می‌نامند نیز کار آسانی به نظر نمی‌رسد.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/988317/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نامزد شکست خورده دموکرات‌ها ایران را بزرگ‌ترین دشمن می‌دانست

سرمقاله هم میهن/ سیاست اسیر کلیشه‌ها

وضعیت «قرمز» در آمریکا

سرمقاله دنیای اقتصاد/ با ترامپ چه کنیم؟

دردسر بزرگتر نتانیاهـو

سرمقاله سازندگی/ ترامپ 2024

چرا موج آبی شکل نگرفت؟

سرمقاله آرمان امروز/ ایران و آمدن ترامپ

مرد شکاک روزگار این زن را سیاه کرد

تامین 800 میلیون یورو برای واردات خودرو

ترخیص دومین محموله 2400 تنی برنج وارداتی‌ در بندرعباس

سود سهام عدالت کی واریز می‌شود؟

واحد‌های راکد لرستان احیا شود/ صنایع بومی را تقویت کنیم

افتتاح پروژه ایستگاه پمپاژ کلین کوهدشت پس از 20 سال

فعالیت سامانه نام‌گذاری و جستجوی معابر خرم‌آباد

فعالیت سامانه نام‌گذاری و جست‌وجوی معابر خرم‌آباد

موفقیت امروز، نباید شما را از پیشرفت بازدارد

افتتاح 8 ایستگاه پمپاژ کشاورزی لرستان در 3 سال

جلسه کارگروه تأمین مسکن ایثارگران و گلزارهای شهدا در استانداری مازندران برگزارشد

مراسم تقدیر از همسران جانبازان بصیر برگزار شد

وجود حدود 200 بنای تاریخی در بروجرد

سرمقاله کیهان/ سه‌گونه کنش؛ سازش، جنگ و مقاومت

سرمقاله اعتماد/ استراتژی ایران در برابر دولت دوم ترامپ

فرقی نمی‌کند چه کسی رئیس جمهور باشد؛ حمله «کیهان» به اصلاح طلبان بر سر آمریکا!

سرمقاله وطن امروز/ پیروزی ترامپ و 2 استدلال غلط

قیمت جدید دام زنده

قانون متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان به ایستگاه آخر رسید

تفاهم ایران و سودان برای گسترش همکاری‌های اقتصادی و بازرگانی دو کشور

کمبود شدید پرستار در الیگودرز و بروجرد / نیرو‌های طرحی پاسخگوی نیاز‌ها نیستند

واحدهای راکد لرستان احیا شود/ صنایع بومی را تقویت کنیم

نهال‌کاری در سطح 450 هکتار از اراضی لرستان آغاز شد

شهادت سید حسن نصرالله موجب شد جبهه مقاومت با قدرت بیشتر به جلو حرکت کند

استاد حوزه علمیه لرستان دعوت حق را لبیک گفت

چرا سگ ها در شب نمی خوابند؟

مناسبت روز/ پنج‌شنبه، 17 آبان‌ماه

افزون بر 200 بنای تاریخی در بروجرد وجود دارد

برداشت «به» از باغ‌های بروجرد آغاز شد

سرمقاله خراسان/ کارت‌‎های برنده در برابر ترامپ

سرمقاله شرق/ برون‌گرایی‌-درون‌خوری

پرده‌برداری فرزین از سیاست ارزی جدید دولت

جریمه 2 هزار و 80 میلیارد ریالی قاچاقچیان در لرستان

دیدار مدیرکل درمان و توانبخشی بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده‌های معظم شهدا در مشگین‌شهر

رویداد ملی «پرچم بر زمین نمی‌افتد» در خرم‌‎آباد برگزار می‏‌شود

استاندار لرستان با خانواده شهید «مهدی نقوی» دیدار کرد

عروسی کاری؛ جشنی که معاون وزیر ورزش برای خود گرفت!

رفع فیلترینگ پایان راه است؟

زنگ خطر سیاسی در آلمان

بازگشت‌خوردگان؛ روایت زنان و کودکان مهاجر از دستگیری و اردوگاه

مهمترین بازیگر پشت صحنه انتخابات 2024 آمریکا

تجلیل از 31 اثر برتر پژوهشی حوزه علمیه لرستان